Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2005

Economie in de media

Fastfoodketen McDonald's heeft Shrek voor de neus van zijn rivaal Burger King weggekaapt. Het ietwat lelijke, maar zachtmoedige monster uit de animatiefilms van DreamWorks moet de positie van McDonald's op de kindermarkt verstevigen.
Het Amerikaanse concern sloot woensdag een overeenkomst met DreamWorks voor vier films. Daardoor kan goede sier worden gemaakt met de Shrek-figuren in bijvoorbeeld Happy Meals. Ook zijn andere promotionele activiteiten mogelijk. Bij de eerste twee Shrek-films bezat Burger King die rechten. McDonald's heeft ook nog een verbintenis met Walt Disney. Die loopt eind volgend jaar af. DreamWorks liet woensdag weten dat Ronald McDonald, de kindervriend van zijn nieuwe partner, geen rol zal krijgen in animatiefilms.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA stelt verdere vluchten met de Space Shuttle uit totdat er een oplossing is gevonden voor de problemen met het hitteschild. Dat heeft de leiding van NASA bekendgemaakt. Een afgebroken stuk van het hitteschild leidde in 2003 tot de ramp met de Columbia en bij de lancering dinsdag van de Discovery brak opnieuw een tegel uit het hittewerend schild. Van direct gevaar voor de bemanning van de Discovery is geen sprake, maar er zullen geen nieuwe vluchten worden uitgevoerd totdat de problemen met het hitteschild zijn opgelost, aldus Bill Parsons, de directeur van het Space Shuttle programma. Parsons stelde dat het isolatiemateriaal onverwacht is losgekomen van de enorme oranje tank. Die was nochtans herdacht en aangepast na het ongeluk met de Columbia. Parsons beklemtoonde dat de shuttle zelf niet is geraakt door het grote stuk piepschuim. Over wat er is gebeurd aan de onderkant van de shuttle, in het bijzonder in de buurt van het luik aan de wielkast van het neuswiel, is nog onvoldoende duidelijkheid, zei voorzitter Wayne Hale van het missiemanagementteam. Beslissingen omtrent eventuele reparaties of andere maatregelen komen er later deze week, aldus Hale die beklemtoonde dat het ruimteschip in goede staat lijkt.

Martha Stewart, de Amerikaanse lifestylegoeroe die vorig najaar in de gevangenis belandde, heeft haar zakelijke beslommeringen nog niet op orde. Haar onderneming Martha Stewart Living Omnimedia meldde woensdag dat in het tweede kwartaal een verlies is geleden van 33,5 miljoen dollar. Het verlies is vooral een gevolg van de tv-comeback die Martha Stewart later dit jaar wil maken. Vooralsnog zijn er twee shows in voorbereiding. Stewart zelf heeft nog huisarrest. Vorig jaar schreef haar bedrijf in het tweede kwartaal al een verlies van 17,8 miljoen dollar. Dat had toen te maken met de negatieve publiciteit rondom de veroordeling van Stewart wegens belemmering van de rechtsgang en het afleggen van valse verklaringen over een dubieuze aandelentransactie. Inmiddels hebben adverteerders er vertrouwen in dat het goed komt met haar imago. De bladen Martha Stewart Living en Everyday Food zagen het aantal advertentiepagina's het afgelopen kwartaal sterk stijgen.

De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch, bekend van het merk Budweiser, heeft in het tweede kwartaal de winst met bijna 10 procent zien dalen. Het concern waarschuwde woensdag dat de winst over geheel 2005 onder die van vorig jaar zal uitkomen. De winstdaling is veroorzaakt door hogere kosten en door druk op de volumes, liet bestuursvoorzitter Patrick Stokes weten. Vooral in de Verenigde Staten, waar Heineken ook een behoorlijke marktpositie heeft, staat de bierconsumptie onder druk. De verkoop van Anheuser aan groothandels daalde het afgelopen kwartaal met 3,7 procent. De totale omzet bleef nagenoeg gelijk op 4,02 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 607 miljoen dollar. Vorig jaar kwam het nettoresultaat in het tweede kwartaal uit op 674 miljoen dollar.

Het Louvre in Parijs krijgt een eigen ruimte voor islamitische kunst. Het gaat om de eerste grote uitbreiding van het museum sinds de opening van de glazen piramide in 1989. Het startkapitaal voor de nieuwbouw is geschonken door de Saudische prins en investeerder Bin Talal. Hij gaf zeventien miljoen euro, de grootste donatie ooit aan het nationale museum in het centrum van de Franse hoofdstad. De vleugel gaat de collectie islamitische kunst van het Louvre huisvesten, die met 10.000 objecten een van de grootste ter wereld is. De permanente tentoonstelling moet bijdragen aan een beter begrip voor de islam in de westerse wereld, aldus de prins uit het geboorteland van al-Qaeda-leider Osama bin Laden. Het nieuwe gebouw doet denken aan een zwevende regenboogkleurige wolk, stelde een van de architecten woensdag bij de presentatie van het ontwerp. De prins sprak over een vliegend tapijt. Het project moet in 2009 zijn voltooid.

De Turkse premier Erdogan weigert Cyprus te erkennen, zolang er geen vredesakkoord is tussen het Griekse en Turkse deel van het eiland. De Turkse premier heeft dat gezegd op bezoek bij de Britse premier Blair, die dit najaar de regeringsleiders van de EU-landen voorzit. Turkije tekent wellicht deze week wel een douaneakkoord met tien EU-landen, waaronder Cyprus. Het stelt daarbij echter zeer nadrukkelijk dat dat geen erkenning van Cyprus inhoudt. De desnoods impliciete erkenning van Cyprus is een vanvoorwaarden van de EU om met Turkije te praten over EU-lidmaatschap. De Britse premer Blair gaf Erdogan woensdag echter groot gelijk, tijdens een gezamenlijke persconferentie: "Het douaneprotocol houdt geen formele erkenning in," zei Blair. De opmerkingen in Londen leidden tot een zeer boze reactie van de Cypriotische regering. Die noemde het ondenkbaar dat Turkije lid zou worden van de EU zonder dat het een ander EU-land als Cyprus erkent. Cyprus overweegt desnoods een veto uit te spreken, als de EU-landen dit najaar wordt gevraagd unaniem akkoord te gaan met onderhandelingen.

Een olieplatform aan de westkust van India is woensdag volledig verwoest door een grote brand. Zeker drie mensen op het booreiland zijn omgekomen, 45 mensen worden vermist. Dat heeft de Indiase minister Aiyar voor Olie gemeld. Volgens de minister werkten bijna vierhonderd mensen op het booreiland in de Arabische Zee, 160 kilometer ten westen van Bombay. Aiyar zei dat veel mensen op het platform aan de vuurzee zijn ontsnapt door in de zee te springen. De Indiase kustwacht heeft gemeld dat zeker 270 mensen uit het water zijn gevist door reddingsteams. Over de oorzaak van de brand is nog weinig bekend. Volgens onbevestigde berichten is het booreiland met een ander platform gebotst. Op het platform, dat in handen is van de Indiase staat, worden per dag circa 100.000 vaten olie geproduceerd.

Na belangrijke Duitse bedrijven als Volkswagen, Commerzbank en Infineon is nu ook autofabrikant BMW in opspraak geraakt wegens een corruptieschandaal. Een manager van BMW is gearresteerd omdat hij voor 100.000 dollar aan steekpenningen zou hebben aangenomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in München woensdag bekendgemaakt. Het OM verdenkt de 54-jarige man ervan in ruil voor het smeergeld een toeleveringsbedrijf van BMW nabij de stad Zwickau te hebben voorgetrokken bij het toewijzen van lucratieve opdrachten. De Duitse autoriteiten hebben ook een leidinggevende van dit bedrijf opgepakt. Beide mannen worden woensdag aan de rechter voorgeleid. Het OM benadrukte dat het hoogstwaarschijnlijk om een losstaand geval gaat en niet om een omvangrijke affaire. BMW zou zich behulpzaam hebben opgesteld. De autoriteiten hebben in het kader van het onderzoek ook invallen gedaan in diverse woningen en kantoren. De zaak zou hebben gespeeld tussen 2000 en 2002.

Uitzendconcern Randstad hoopt overnames te kunnen doen in Japan en India. Dat heeft bestuursvoorzitter Ben Noteboom gezegd op de persconferentie, waar de halfjaarcijfers werden toegelicht. Japan is de op twee na grootste uitzendmarkt ter wereld, na de Verenigde Staten en Groot-Brittannie. Randstad is al langer bezig daar voet aan de grond te krijgen met een overname. "In Japan kijken we naar een onderneming met een omzet van 100 tot 300 miljoen euro. De overnameprijs hangt af van de winstgevendheid," aldus CFO Robert-Jan van de Kraats. Randstad heeft ongeveer 500 miljoen euro in kas voor overnames. In China, een nog veel minder ontwikkelde uitzendmarkt, wordt in augustus dit jaar de eerste vestiging van Randstad geopend. Hier was een overname niet aan de orde vanwege de inmenging van de Chinese overheid.

De verkoop van draagbare navigatiesystemen is niet meer bij te houden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van analysebureau Gfk. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gingen er in ons land 32.000 gps-systemen over de toonbank, een jaar eerder waren er dat amper 1.400. De gemiddelde prijs van een gps-systeem ligt tussen 500 en 800 euro. Vooral de draagbare systemen zijn erg in trek. Routeplanners zijn tegenwoordig dan ook in allerlei soorten en prijscategorieën te verkrijgen. Zelfs supermarkten bieden ze tegen lage prijs aan. Door de populariteit van gps daalt de verkoop van de traditionele wegenkaarten. Volgens Geocart, een van de grootste uitgevers, loopt de verkoop met zo'n 20 procent terug. "Vooral kaarten van grote steden als Brussel en Antwerpen zijn minder populair," zegt Joep van Hoof.

De Nederlandse spelletjesfabrikant Jumbo heeft nieuwe eigenaren. Het management van Koninklijke Hausemann & Hötte, zoals het bedrijf formeel heet, en investeringsmaatschappij Berk Partners hebben het bedrijf gekocht van ABN Amro Capital. Dat maakten de kopers woensdag bekend. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Jumbo, bekend van het rode olifantje en gezelsschapsspellen als Stratego, Mens Erger Je Niet en Pim Pam Pet, heeft een moeilijk boekjaar achter de rug. Er werd begin 2004 een reorganisatie ingezet om het bedrijf weer winstgevend te krijgen. Daarbij werd 40 procent van de functies geschrapt. Tegelijkertijd werd er geld gestoken in productontwikkeling. De strategie werd verlegd van het maken van spellen naar het ontwikkelen en uitgeven van spelletjes. Een fabriek in Wognum (ten noorden van Amsterdam) zal op termijn worden verkocht.

De Belgische economie is in het tweede kwartaal, van april tot einde juni, met 0,3% gegroeid tegenover de eerste drie maanden dit jaar. Toen was er nog een nulgroei en dus is er sprake van een licht herstel. Dat stelt de Nationale Bank, woensdag in een zogenoemde flash-raming. Maar tegenover dezelfde periode vorig jaar is de groei wel verzwakt. Terwijl er in het eerste kwartaal van dit jaar nog een jaargroei was van 1,8 procent, is dat nu gedaald tot 1,4 procent. Dat is ook het laagste groeicijfer sinds midden 2003. Voor de samenstelling van het groeicijfer -consumptie versus export- is het wachten tot de meer uitgebreide cijfers van de Nationale Bank.

Mensen die hun schulden niet correct afbetalen zijn vaak alleenstaand of hebben een job. Dat blijkt uit een studie die Intrum Justitia - een internationale speler in debiteurenbeheer - uitvoerde bij 2.500 Belgische wanbetalers. De meesten verklaren effectief financiële problemen te hebben, amper 3,5 procent is van slechte wil. Meer dan de helft (53 procent) van alle slechte betalers heeft een job. De belangrijkste leeftijdscategorie zijn mensen tussen de 26 en 45 jaar (62 procent), van wie een derde alleenstaand zonder kinderen. Een job hebben is geen garantie om alle gemaakte kosten te kunnen dragen: van de jongeren onder de 25 jaar heeft 51 procent van de wanbetalers een baan en verklaart 38,4 procent financiële problemen te hebben. De problemen nemen zelfs nog toe bij het ouder worden. In de categorie tot 45 jaar heeft 55 procent een baan en 39,5 procent financiële problemen. In deze categorie blijkt ook echtscheiding in 5 procent van de gevallen de oorzaak van geldzorgen. In de leeftijdscategorie tot 65 jaar heeft 66 procent financiële problemen, terwijl toch de helft onder hen werkt. Hier blijken ziekte en de daarbijhorende hoge facturen, vaak de oorzaak van problemen. Bij de 65-plussers verwijst men naar een te laag pensioen of ziekte om de problemen met afbetaling te verklaren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home