Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 29, 2005

Privézaken op werkplek moeten kunnen


De werkplek krijgt een privater karakter. Dat is het oordeel van een Amsterdamse rechter. Hij stelt dat werkgevers dan ook moeten tolereren dat zijn medewerkers af en toe vanop de werkplek privézaken regelen. Werknemers moeten volgens hem dan ook een bepaalde mate van privacy krijgen.

"Veel werknemers gebruiken mail- en internetfaciliteiten op het werk voor privé-doeleinden," schrijft het magazine Computable. "Overmatig privé-gebruik leidde in het verleden vaak tot ontslag, maar de jongste tijd hebben werkgevers zich op dit vlak iets soepeler opgesteld."

Het magazine verwijst naar het vonnis van een Amsterdamse rechter. Die bepaalde dat de werkplek een privater karakter krijgt. "De werkgevers moeten dan ook tolereren dat werknemers af en toe privézaken vanop de werkplek regelen," aldus de rechter. "Ze moeten de werknemers daar ook een bepaalde mate van privacy voor gunnen. Maar daarbij moet er wel een grens getrokken worden tussen acceptabel privé-surfen en onacceptabel misbruik."

Het is volgens Computable van groot belang dat daarover tussen het bedrijf en de medewerkers goede afspraken gemaakt worden, dat er helder gecommuniceerd wordt en dat er enige mate van flexibiliteit geboden wordt. "Zo kan misbruik worden voorkomen," aldus het magazine.

Het magazine voegt er aan toe dat werkgevers wel voorbereid moeten zijn op misbruik. "Er moet dan ook een duidelijk gedragscode opgesteld worden," aldus Computable. "Daarin moet vermeld worden welke sancties er op een overtreding van die code staan. Tevens moet het doel van de vastgelegde normen worden aangegeven."

Opgemerkt wordt dat werkgevers hun medewerkers ook kunnen controleren, maar er wordt op gewezen dat die controle de privacy van de werknemer niet mag schenden. "Inhoudelijke controle van e-mail mag bijvoorbeeld niet zomaar zonder reden," waarschuwt het magazine.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home