Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 29, 2005

Ligt toekomst mossel in labo?

De Nederlandse mosselkweek staat zwaar onder druk en het is zeer de vraag of de sector zijn productie op niveau zal kunnen houden. Maar daar is ondertussen een oplossing voor, want binnen anderhalf jaar zouden de eerste kunstmatig gekweekte op de markt gebracht kunnen worden.

"In zee zijn er steeds minder mosselen," vertelde maritiem biologe Nancy Nevejan aan het Algemeen Dagblad. "Als we de mosselindustrie willen behouden, moeten we op op een kunstmatige manier gaan kweken." Dat zou meteen een primeur zijn voor Europa.

Die primeur zou dan op naam komen van het mosselbedrijf Roem uit Yerseke. Roem-directeur Huub Lacor vertelde de krant dat het bedrijf inmiddels de experimentele fase achter de rug heeft. "Daarbij werden eitjes en zaadjes van mosselen in kweekbakken bij elkaar gebracht," aldus de krant. "Zo ontstonden kleine embryo's."

De huidige hoeveelheid larven in de bakken kan volgens Nancy Nevejan uitgroeien tot ongeveer 2.000 kilo consumptiemosselen. In de
toekomst wil het bedrijf echter met veel grotere hoeveelheden gaan werken.

Huub Lacor benadrukte dat het bedrijf zal blijven vissen, maar de kweekbakken als een aanvulling beschouwt. "Zo zijn we altijd zeker van een voldoende voorraad," stipte hij aan. "Ook als het een slecht mosseljaar is."

Het Algemeen Dagblad merkt op dat een mossel trouwens nooit zijn
hele leven in het laboratorium kan doorbrengen. "Als de larf is uitgegroeid tot een minimosseltje, wordt deze naar een perceel in zee gebracht," aldus de krant. "Daar kan het schelpdiertje zich tegoed doen aan zijn algen en in een natuurlijke omgeving opgroeien tot een smakelijke, panklare mossel."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home