Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 29, 2005

Economie in de media

Onderzoekers van het Amerikaanse Southern Regional Research Center in New Orleans weten uit pluimveemest een waardevol product te creëren waarmee vervuild water gezuiverd kan worden. Daartoe wordt de mest in een zuurstof vrije omgeving verbrand. Daarbij ontstaat een sponsachtig materiaal dat ideaal blijkt om een reeks van vervuilende stoffen zoals zware metalen als koper, zink en cadmium te binden. Verkoolde filtermaterialen zijn bovendien aantrekkelijk omdat ze minder energie vragen om te fabriceren dan systemen die werken op basis van actief koolstof. De onderzoekers zien toepassingen in tal van waterbehandelingssystemen voor het materiaal dat ze hebben ontwikkeld. Ze kunnen het materiaal maken in de vorm van pellets, als een granulaat of als een poeder.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice staat bovenaan de lijst van machtigste vrouwen ter wereld, die het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft samengesteld. Vorig jaar voerde ze de lijst ook aan, toen nog als nationaal veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten. Op de donderdag onthulde lijst staat de Chinese vice-premier Wu Yi opnieuw op de tweede plaats. Elders in de top-100 zijn echter grote verschuivingen. Zo komt de nummer drie van vorig jaar, de Indiase politica Sonia Gandhi, helemaal niet meer op de lijst voor. Ook de Indonesische oud-president Megawati Soekarnoputri, vorig jaar nog achtste, is eraf gevallen. De nummer drie van dit jaar is een nieuw op de lijst: Joelia Timosjenko, de nieuwe premier van Oekraïne.

De Zuid-Afrikaanse overheid ontwikkelt plannen om biodiesel voor 2010 te introduceren. Ze heeft hiervoor een commissie ingesteld die de mogelijkheden voor verkoop van biodiesel in Zuid-Afrika in kaart moet brengen. De biodiesel-commissie zal aanbevelingen doen aan de minister van Mijnbouw en Energie. Een van de aanbevelingen zal waarschijnlijk zijn om op vrijwillige basis in diesel één tot twee procent biodieselmengsel te verwerken. D1Oils, een in Londen gevestigde firma, ontwikkelt plannen voor de bouw van een biodieselraffinaderij in Durban ter waarde van 3 miljoen dollar. Het bedrijf Sasol heeft onderzoek gedaan naar de productie van biodiesel en heeft ook een project in overweging.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een omstreden handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en vijf landen uit Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek. Het Huis keurde het akkoord goed met 217 stemmen voor en 215 tegen. Het besluit om Cafta (Central American Free Trade Agreement) goed te keuren, kwam bepaald niet vanzelf. President Bush, vice-president Cheney en de minister van buitenlandse zaken Rice moesten op het laatste moment nog veel druk uitoefenen op enkele tientallen onwillige Republikeinse afgevaardigden om hun jawoord aan het pact te geven. Naast de Dominicaanse Republiek en de VS behoren Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua tot de ondertekenaars. Door Cafta verdwijnen handelbarrières tussen de Verenigde Staten en de zes andere landen. De meeste Democraten in het Huis stemden tegen. Zij vrezen dat Amerikaanse banen verloren gaan door een toename van goedkope importen van bijvoorbeeld suiker en textiel. Daarnaast zijn ze bang dat de werkomstandigheden in de regio Midden-Amerika er door het verdrag niet beter op zullen worden. Volgens de regering-Bush zijn de voorzieningen op dat vlak beter dan in eerdere handelsakkoorden. Amerikaanse bedrijven kunnen zich over het algemeen vinden in de handelsovereenkomst omdat zij meer mogelijkheden krijgen hun producten af te zetten. Amerikaanse vakbonden en de suikerindustrie zijn fel tegen het verdrag.

Duitsland betaalt 115.000 euro aan prinses Caroline van Monaco voor de ongeoorloofde publicatie van foto's. Ruim een ton is voor de vergoeding van proceskosten, 10.000 euro is bedoeld als smartengeld. Dat is donderdag bepaald. De Bondsrepubliek en advocaten van de prinses schikten de zaak buiten de rechtbank. Met de betaling geeft Berlijn gehoor aan een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, meldden Duitse media donderdag. Het tribunaal gaf de prinses vorig jaar gelijk na haar klacht dat Duitse tijdschriften zonder toestemming foto's van haar hadden gepubliceerd. Zij zag dat als inbreuk op haar privé-leven. Straatsburg oordeelde dat de Duitse wetgeving de privé-sfeer in de media onvoldoende beschermt. Tijdens processen in Duitsland had Caroline nul op het rekest gekregen. De Duitse rechters stelden dat Caroline als prominente persoonlijkheid in principe moet accepteren dat er ongewild foto's van haar worden afgedrukt. Caroline vocht in Straatsburg het vonnis van de Duitse rechters aan. Doordat het Europese Hof hen in het ongelijk stelde, zag Berlijn zich genoodzaakt de schade te vergoeden.

In de omgeving van de Griekse hoofdstad Athene is donderdag de tot dusver grootste bosbrand van het seizoen uitgebroken. Zeker zes mensen raakten gewond, terwijl tientallen huizen in de as zijn gelegd. Donderdagavond is het vuur door de brandweer onder controle gebracht. Met man en macht werd gewerkt om te voorkomen dat het vuur verder oprukte naar de hoofdstad. Korte tijd werd ook het vakantiehuis in de kleine havenstad Rafina van premier Karamanlis bedreigd. De brandweer zette vijfhonderd man en honderden vrijwilligers in om het vuur te bestrijden. Ook acht blusvliegtuigen en zes blushelikopters werden ingezet. De brand, die vermoedelijk is aangestoken, begon in een naaldbomenbos bij Rafina, ongeveer 30 kilometer ten oosten van Athene. Als gevolg van de harde wind en de droogte breidde het vuur zich snel uit. Zeker dertig vakantiewoningen zijn in vlammen opgegaan, meldde de Griekse televisie. Op veel plaatsen viel de stroom uit omdat de vlammen elektriciteitsleidingen hebben beschadigd. De luchthaven van Athene, die ongeveer tien kilometer van de brand ligt, sloot de westelijke start- en landingsbaan.

In de eerste helft van dit jaar is de groei in het luchtvrachtverkeer flink afgenomen. De groei zakte naar 3,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen expandeerde het luchtvrachtverkeer nog met 13,2 procent. Deze cijfers geven aan dat ,,de buitengewoon hoge brandstofprijzen de internationale handel dempen'', zo verklaarde Giovanni Bisignani, directeur van de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag. De luchtvracht kampte zowel in februari als in mei met een krimp. Het passagiersvervoer nam toe met 8,8 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. De groei was met 15 procent het sterkst in het Midden-Oosten. Ook in Latijns-Amerika (13,1 procent), Noord-Amerika (11,1 procent) en Afrika (11,6 procent) werden meer passagiers vervoerd. In Europa bleef de groei van het passagiersverkeer beperkt tot 6,3 procent.

Het gerenommeerde Leopold-Museum in Wenen heeft iets bijzonders bedacht om de aandacht te vestigen op de expositie 'De naakte waarheid'. Bezoekers die vandaag naakt of in badkleding naar het museum komen, mogen gratis naar binnen. Op de expositie zijn tot 22 augustus werken te zien die in het verleden tot een schandaal hebben geleid omdat zij thema's verbeeldden die in het begin van de 20e eeuw taboe waren, zoals zwangerschap. seksualiteit, homoseksualiteit, de strijd tussen de seksen en puberteit. Het gaat om werken van onder anderen Gustav Klimt, Egon Schiele en Oskar Kokoschka.

Jürgen Schrempp, de hoogste baas van autobouwer DaimlerChrysler, voor het eind van dit jaar op. Schrempp maakte dat donderdag bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van de Duits-Amerikaanse autobouwer. Die cijfers waren overigens beter dan verwacht. DaimlerChrysler meldde een nettowinst van 737 miljoen euro, een stijging van 28 procent. Schrempp, die tien jaar aan het roer heeft gestaan, wordt tot het eind van het jaar doorbetaald. Zijn contract loopt nog tot en met 2008, maar hij zal volgens de Financial Times Deutschland geen aanspraak maken op de vergoedingen die in dat contract zijn opgenomen. De resultaten van de fabrikant van onder meer Mercedes, Smart en Chrysler staan al geruime tijd onder druk. Ook heeft Schrempp, onder wiens leiding het concern werd uitgebouwd tot een wereldspeler, lange tijd kritiek gehad vanwege de geldverslindende fusie met Chrysler en het peperdure partnerschap met Mitsubishi Motors. Dieter Zetsche, de nieuwe nummer 1 van het concern, is degene geweest die bij Chrysler het tij weer ten goede heeft weten te keren. Beleggers reageerden opgetogen op het aangekondigde vertrek. Op de beurs in Frankfurt steeg de koers van het autoconcern met 8,3 procent.

Het vierjaarlijkse wereldkampioenschap voetbal is voor wereldvoetbalbond FIFA een goudmijn. De overkoepelende organisatie kan tot en met het eindtoernooi in Zuid-Afrika in 2010 rekenen op een bedrag van 3 miljard euro aan inkomsten uit marketing. Dat heeft de secretaris-generaal van de FIFA, Urs Linsi, tijdens een voetbalcongres in München bekendgemaakt. Sinds het WK in Frankrijk in 1998 zijn de WK-inkomsten uit commercie vertienvoudigd, liet de FIFA-topman weten. Van de zes hoofdsponsors die vanaf 2007 het WK mogen koppelen aan hun eigen producten, hebben Adidas, Sony en Hyundai zich al tot 2014 aan de FIFA verbonden.

Na jarenlange onderhandelingen hebben de Europese Unie en Marokko donderdag een visserijakkoord gesloten, waarbij vissers uit de EU - meestal Spanjaarden - mogen vissen in de territoriale wateren van Marokko. Sinds 1999 was dat niet meer mogelijk omdat partijen het niet eens konden worden over een verlenging van een oude regeling. De Marokkanen eisten meer geld. In het akkoord krijgen ze in vier jaar tijd 144 miljoen euro. De noodlijdende visserijsector in Spanje, die kreunt onder de vangstbeperkingen, heeft dankzij het akkoord weer wat lucht.

Johnny Herbert is met onmiddellijke ingang als marketing manager in dienst getreden van de formule-1-stal Jordan. De 41-jarige Brit gaat zich bij de renstal bezighouden met de commerciële activiteiten van de piloten, mediazaken en sponsors. Herbert reed elf jaar in de Formule 1. In totaal kwam hij uit in 161 Grote Prijzen voor onder meer Benetton, Sauber en Jaguar. Hij won drie Grand Prix'. De Brit was ook een keer de sterkste in de 24 uur van Le Mans (1991).

De vzw 'Solidarité Ghislenghien' heeft zopas een schenking van een miljoen euro ontvangen van gasnetwerkbeheerder Fluxys. Dat geld zal verdeeld worden onder de slachtoffers van de ramp in Gellingen van 30 juli 2004, zo meldt Pierre Papleux, voorzitter van de vereniging. De vzw heeft al regelingen getroffen om 462.000 euro van de gift onmiddellijk uit te delen aan 192 personen. Het gaat om mensen die gewond raakten bij de ramp of om familieleden van slachtoffers. Bij de explosie van een gasleiding in de industriezone van Gellingen vielen op 30 juli 2004 24 doden en 132 gewonden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home