Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2005

Russische defensie-industrie nagenoeg failliet?



Eén derde van de bedrijven uit de Russische defensie-sector is failliet. Dat stellen een aantal analisten van het Kremlin. Het materiaal is verouderd en het personeelsbestand loopt tegen zijn pensioen aan. Dat zal volgens de experts gevolgen hebben voor de wapenexport, die in de toekomst wellicht minder inkomsten zal hebben.

"Meer dan vijftig procent van de Russische wapentechnologie is volgens die experts verloren gegaan, is verouderd of buiten dienst gesteld," aldus het persbureau Novosti.

Er wordt aan toegevoegd dat de prestaties van de bedrijven uit de Russische defensie-sector veel te wensen overlaten. "Meer dan de helft van het machinepark is versleten en de bedrijfswinsten benaderen in vele gevallen amper 0,03 procent," aldus het persbureau. "Dat betekent dat het ontwikkelen van nieuwe programma's bijzonder moeilijk wordt."

Ook de samenstelling van het personeelsbestand is volgens het persbureau problematisch. "De gemiddelde werknemer in de sector is 54 jaar en de gemiddelde wapenspecialist zelfs 57 jaar," wordt er opgemerkt. "Ongeveer 90 procent van het personeel is ouder dan 50 jaar."

Analisten wijzen ook op de kloof op de wereldmarkt tussen de Russische militaire industrie en zijn concurrenten op het gebied van militaire luchtvaart, scheepvaart, communicatie, medische uitrusting en high-tech machinerie.

Veel heeft volgens de experten te maken met een gebrek aan financiering door de Russische overheid, die minder orders plaatst. De sector ontvangt dit jaar in totaal 98,68 miljoen dollar, een bedrag waar volgend jaar 1,74 miljoen dollar bijkomt. "Dat is zelfs niet voldoende om de inflatie te compenseren," benadrukken ze.

De analysten stellen dan ook dat verwacht mag worden dat de inkomsten uit de wapenexport zullen dalen en dat er markten zullen verloren gaan omwille van het gebrekkige wetenschappelijk en technologisch potentieel.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home