Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2005

Economie in de media


De Amerikaanse senaat heeft vrijdag een wet aangenomen die wapenfabrikanten en -handelaren beschermt tegen civielrechtelijke vervolging door slachtoffers van misdrijven, hun familie en lokale autoriteiten. De wettekst had de steun van het Witte Huis en werd goedgekeurd met 65 stemmen tegen 31. Verwacht wordt dat de Kamer van Afgevaardigden de wet zonder problemen zal goedkeuren. Tegenstanders hebben de wet omschreven als een cadeau aan de National Rifle Association (NRA), de machtige Amerikaanse vuurwapenlobby. Het recht op het bezit van vuurwapens is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Vrouwen bereiden zich anders voor op reizen dan mannen. Terwijl vrouwelijke toeristen vaker het initiatief nemen om er op uit te trekken, kiezen hun mannelijke partners vaker de uiteindelijke bestemming. Daarbij komt nog dat meer vrouwen dan mannen graag in eigen land overnachten, zo blijkt uit een lezersonderzoek in opdracht van Toerisme Vlaanderen. Het onderzoek werd gevoerd aan de hand van de reisbrochure Vlaanderen Vakantieland. De respondenten werden naar hun mening over de brochure gevraagd, hoe ze ermee aan de slag gaan en voor welke reisbestemming ze zouden kiezen. Eensgezindheid tussen mannen en vrouwen is er over het doel van vakanties. Beiden beschouwen een vakantie als de ideale ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Voorts blijkt uit het onderzoek ook dat vrouwen reisbrochures grondiger uitpluizen dan mannen.

Noord-Korea mag mogelijk zijn omstreden atoomprogramma blijven uitvoeren voor strikt vreedzame doelen. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Hill vrijdag gezegd tegen het Japanse persbureau Kyodo.
Voorwaarde is wel dat het stalinistische land zich weer aansluit bij het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. Pyongyang stapte uit dit non-proliferatieverdrag in januari 2003. Het voorwaardelijke voortzetten van het Noord-Koreaanse nucleaire programma is een van de onderdelen van een slotverklaring waaraan vrijdag is gewerkt tijdens het zogeheten zeslandenberaad in de Chinese hoofdstad Peking. China, Rusland, de Verenigde Staten, Noord- en Zuid-Korea en Japan praten al dagen in Peking over de nucleaire ambities van Pyongyang. Het internationale topberaad, dat meer dan een jaar stillag, zou eigenlijk vrijdag ten einde zijn, maar voor zaterdag is al een nieuwe vergaderdag ingetekend. Volgens Kyodo wordt er mogelijk ook volgende week doorvergaderd.

Alle buitenlanders die aan Pakistaanse streng Islamitische leerinstellingen verblijven, moeten de zogeheten Madrasas verlaten. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf bekendgemaakt. Aan Madrasas in het Aziatische land studeren naar schatting 1.400 mensen met een buitenlandse nationaliteit. "Alle buitenlanders moeten worden verwijderd," aldus Musharraf. Er zullen bovendien geen nieuw visa worden verstrekt aan mensen die willen komen studeren aan een van de 10.000 scholen. Vermoed wordt dat veel zelfmoordterroristen tijd hebben doorgebracht in de streng Islamitische instellingen. Alle Madrasas in het land moeten zich voor het eind van het jaar hebben geregistreerd bij de overheid. Het verbod geldt ook voor Pakistanen die een dubbele nationaliteit hebben. De Britse premier Blair heeft Islamabad gevraagd om de scholen aan te pakken, nadat bekend werd dat een aantal verdachten van de bomaanslag van 7 juli in Londen deze instellingen had bezocht. Musharraf zei ook door te gaan met het aanpakken van extremistische organisaties. Musharraf zei er niet op uit te zijn alle leden van radicale groeperingen op te willen pakken, maar vooral hun leiders. De president zei ook een verbod in te stellen op antiwesterse uitlatingen en haatzaaiende preken via luidsprekers van moskeeën en radio.

Een Amerikaanse astronoom heeft de "tiende planeet in ons zonnestelsel" ontdekt, op 14,4 miljard kilometer van de aarde. Dat heeft de wetenschapper vrijdag bekendgemaakt. De planeet, die voorlopig de naam 2003-UB313 draagt, is het verst verwijderde rond de zon draaiende object dat ooit is ontdekt, zo stelt Michael Brown, hoofd van de afdeling astronomie aan het California Institute of Technology (Caltech) in Pasadena. Volgens Brown bevindt het object zich op 97 astronomische eenheden, dat is 97 keer de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon oftewel 14,4 miljard kilometer, van de aarde. 2003-UB313 is groter dan Pluto, de negende planeet in het zonnestelsel die in 1930 werd ontdekt, aldus nog Brown.

De Raad voor de Mededinging heeft er geen bezwaar tegen dat de uitzendrechten voor de Belgische voetbalcompetitie aan Belgacom zijn toegekend. De Raad meent dat de procedure bij de toekenning op een transparante wijze verlopen is. In mei verkocht de Liga Beroepsvoetbal de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden van eerste en tweede klasse voor een periode van drie jaar aan Belgacom. De Belgische mededingingsautoriteiten onderzochten op eigen initiatief de procedure van toewijzing van die uitzendrechten. In juni diende Belgacom-concurrent Telenet, dat vergeefs had geboden op de tv-rechten, een klacht in bij de Raad voor de Mededinging. Die besluit nu er geen bezwaar tegen te hebben dat al de uitzendrechten aan één onderneming - Belgacom - zijn verkocht. De Raad zegt in zijn besluit rekening te hebben gehouden met de thans heersende economische context en met de Europese regels omtrent mededinging. De Raad stelt ook in overweging te hebben genomen dat dankzij de door Belgacom aangekondigde samenwerking met de VRT en een Franstalige zender zoveel mogelijk voetballiefhebbers naar de wedstrijden op niet te betalen televisie kunnen kijken.

In hun huidige organisatie zijn de brandweerdiensten niet klaar om grote incidenten het hoofd te bieden. Dat stelden de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV), haar Frans- en Duitstalige collega-organisatie FRCSPB en de Vereniging Der Beroepsbrandweerofficieren van België (Beprobel) als stand van zaken één jaar na de gasramp in Gellingen. De verenigingen toonden zich tevreden over de hervormingsvoorstellen van de commissie Paulus, die werd opgericht na de ramp in Gellingen. Ze vragen dat de hervorming, die een organisatie op supra-gemeentelijk niveau inhoudt, wordt doorgevoerd en betreuren "dat sommige burgemeesters ze tegenhouden". "Wij aanvaarden niet dat de belofte van versnelde hervorming en van verhoogde financiële steun, die ons na de ramp beloofd werd vergeten wordt", luidde bij de verenigingen, die acties niet uitsluiten.

De zware moessonregens in India hebben al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen in de economische metropool Bombay en omgeving. De autoriteiten zeggen dat de dodentol nog zal oplopen. De autoriteiten deelden vrijdag mee dat door overstromingen en aardverschuivingen sinds dinsdag al 377 mensen omgekomen zijn in Bombay. Bij een grondverschuiving in de miljoenenstad vielen bijna 80 doden. In de deelstaat Maharashtra, waarvan Bombay de hoofdstad is, zijn in totaal al 726 dodelijke slachtoffers geteld. Het moessoenseizoen in India duurt van eind juni tot begin september.

Chinese luchtvaartmaatschappijen zullen begin augustus contracten ondertekenen voor de aankoop van 50 Boeings 787 ter waarde van zes miljard dollar, zo heeft het persbureau Xinhua vrijdag gemeld. Het gaat om Air China, China Eastern Airlines, Hainan Airlines, Xiamen Airlines en Shanghai Airlines. Het eerste vliegtuig zal in juni 2008 geleverd worden, net voor de start van de Olympische Spelen in Peking. De Amerikaanse vliegtuigbouwer bevestigde dat de laatste hand gelegd werd aan een akkoord voor de verkoop van 50 Dreamliner-Boeings. "Het is geen nieuwe bestelling. We leggen de laatste hand aan verbintenissen voor de 787 die in januari aangegaan werden", aldus de Boeing-woordvoerder in China.

Met een akkoord tussen directie en werknemers verbindt de Duitse autofabrikant Porsche zich ertoe de werkzekerheid bij het bedrijf in Duitsland te garanderen tot 31 juli 2010. In ruil hiervoor gaan de werknemers akkoord met een grotere flexibiliteit van de arbeidstijd. Dit maakte Porsche vrijdag bekend in een mededeling. In de vermelde periode zal Porsche geen naakte ontslagen doorvoeren in Stuttgart, Ludwigsburg noch Weissach, een plaats vlakbij Stuttgart. De meest winstgevende autofabrikant verbindt zich er ook toe om tot 31 juli 2010 500 miljoen euro te investeren in die drie fabrieken. Het akkoord, dat bescherming biedt aan bijna 8.300 werknemers, is niet van toepassing op de fabriek in Leipzig, waar Porsche zijn nieuwe sportmodel Panamera wil produceren.

Touring Reisbijstand heeft tijdens de maand juli 68 personen om medische redenen gerepatrieerd. Dat is een daling met 35% ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. Die daling betekent dat de aard van de medische dossiers veel minder ernstig is dan de voorbije jaren, zo luidt het. In totaal werden er 208 medische dossiers geopend. Bijna 70% van de oproepen kwam vanuit Europa, met als top vijf Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Wat de niet-Europese bestemmingen betreft, is Turkije koploper met 27 dossiers. De alarmcentrale van Touring noteerde vooral dehydratatieproblemen, gevolgd door sportongevallen, hartproblemen, geïnfecteerde verwondingen en auto-ongevallen. Het aantal technische dossiers (problemen met de wagen in het buitenland) kende een daling met 10% ten opzichte van 2004. Op die manier wordt bevestigd dat de vliegtuigvakanties duidelijk in de lift zitten, aldus Touring.

Een officieel Amerikaans rapport heeft donderdag de situatie in Afghanistan aan de kaak gesteld. Met name de toename van de opiumteelt sinds de val van het Talibanregime wordt gehekeld. "De verslechtering van de veiligheid maakt grote gebieden ontoegankelijk voor alle hulp, en de voortdurende toename van de opiumproductie ondermijnt de legale economische activiteit," aldus het Amerikaanse Rekenhof (Government Accountability Office, GAO) in een rapport. Van de 286 scholen die het Amerikaanse hulpagentschap voor internationale ontwikkeling (USAid) tussen eind 2004 en nu had willen bouwen of herinrichten, zijn er door veiligheidsproblemen maar acht gereedgekomen, zo meldt het rapport. De Verenigde Staten staan in voor 38 procent van de 3,6 miljard dollar aan internationale hulp aan Afghanistan. Maar volgens het GAO wordt dat geld weinig doeltreffend gebruikt.

Microsofts chef voor zoektechnologie Kai-Fu Lee mag van de rechter niet voor Google in China gaan werken aan zoektechnologie. Dat heeft de rechter van het hooggerechtshof van de staat Washington gevonnist. Twee weken geleden daagde Microsoft zowel Google als Lee. Microsoft wilde Lee houden aan het concurrentiebeding in zijn arbeidsovereenkomst bij Microsoft. Lee diende daar zeven jaar, zowel in de ontwikkeling van zoektechnologie als in meer algemene functies als onderzoeker. Google wilde Lee (43) de leiding geven over het onderzoekscentrum van Google in China. Dat zal nu niet gaan, omdat hij in die functie ook nauw betrokken is bij de zoektechnologie. Behalve de restrictie in uitoefening van functies bij Google legde de rechter Lee en Google ook een verbod op aangaande het gebruik van eventuele bedrijfsgeheimen van Microsoft. In de Verenigde Staten werd met tevredenheid gereageerd op het vonnis. Het niet respecteren van het concurrentiebeding zou bedrijven te kwetsbaar hebben gemaakt ten opzichte van werknemers. Die mogen niet ongehinderd met bedrijfsgeheimen ervandoor kunnen gaan als ze met hun kennis elders snel meer geld kunnen verdienen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home