Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2005

Dode Zee-rollen te koop?



Sinds enige tijd worden fragmenten van de beroemde Dode Zee-rollen te koop aangeboden. Dat heeft onder bijbelwetenschappers grote beroering doen ontstaan. Bovendien is de verkoop van de rollen volgens het Nederlandse dagblad Parool illegaal.

"Bijbelwetenschappers maken zich grote zorgen over fragmenten van Dode Zee-rollen die sinds kort op de markt verschijnen," aldus het Parool. "Sommige handschriften zijn mogelijk via Nederland uit Israël gesmokkeld."

De beroemde Dode Zee-rollen werden tussen 1947 en 1956 in grotten in de buurt van Jeruzalem ontdekt. Archeologisch was dit één van de belangrijkste vondsten van de twintigste eeuw. Nu komen er plots opnieuw onbekende fragmenten aan de oppervlakte.

In 2003 werden op de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht al vier fragmenten van de kostbare geschriften te koop aangeboden. Die waren volgens de krant afkomstig van Khalil Iskander Shanin Kando, een Syrisch-christelijke handelaar.

Kando probeerde destijds de Tempelrol, één van de belangrijkste fragmenten van de geschriften, achter te houden. Pas in 1967 werden die bij een huiszoeking ontdekt. Volgens de Israëlische veiligheidsdiensten zou de Kando-familie over een grote verzameling onbekend handschriften beschikken.

Verondersteld wordt dat de erfgenamen van Kando deze documenten nu probeert te gelde te maken. De Amerikaanse filoloog Edward Cook, vertaler van de Dode Zee-rollen, stelde volgens de krant dat het niet onmogelijk is dat grote documenten worden versnipperd om de prijs van de kleinere fragmenten op te drijven.

Net zoals vele bijbelwetenschappers heeft ook Cook grote bezwaren tegen de verkoop van de historische documenten. Hij wijst er bovendien op dat de praktijk illegaal is.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home