Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 17, 2005

Midden-Oosten en Afrika snelste adsl-groeiers


Eind dit jaar zullen er wereldwijd bijna 140 miljoen adsl-lijnen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse onderzoeksbureau Point Topic. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar kwam het aantal lijnen aan meer dan 125 miljoen, wat een groei van meer dan 9 procent betekende. De snelst groeiende regio's van de wereld zijn het Midden-Oosten en Afrika. In Japan en Singapore zijn er daarentegen tekenen van verzadiging.

Met een groei van meer dan 20 procent in het derde kwartaal, vormen het Midden-Oosten en Afrika de regio's met de snelst evoluerende adsl-penetratie. Turkije, Marokko en Zuid-Afrika kenden zelfs een groei van meer dan dertig procent. Turkije heeft nu meer dan één miljoen lijnen en Marokka bouwde in een minimum van tijd een basis van 179.000 lijnen.

Ook Latijns-Amerika en Oost-Europa kennen een snelle groei. Argentinië en Mexico zijn er snelste stijgers met een groei van meer dan 17 procent. Brazilië heeft nu 2,7 miljoen lijnen liggen en zag tijdens het derde kwartier een groei van 14,5 procent. In Oost-Europa zijn Tsjechië en Slovakije de snelste groeiers en zijn zich volgens het rapport na een trage start duidelijk aan het herpakken. De meeste landen uit de regio kennen trouwens een snellere groei dan het gemiddelde.

In Zuid-Oost Azië werd een groei van 12,9 procent opgetekend. India is daar absoluut de snelste groeier en verdubbelde zijn aantal tot meer dan 400.000 lijnen. Het grootste aandeel in de groei van de regio wordt gedragen door China, dat 3,7 miljoen lijnen extra kon aansluiten. Noord-Amerika en West-Europa kennen een groei die rond het wereldgemiddelde ligt, maar een aantal landen kenden een duidelijker snellere groei, zoals Griekenland, Luxemburg, Finland, Ierland en Groot-Brittannië.

De kleinste groei werd opgemerkt in het gebied Asia-Pacific, waar landen zoals Japan, Singapore en Taiwan tekenen van saturatie beginnen te vertonen. Ook in Zuid-Korea begint de groei te slabakken. Landen zoals Maleisië, Nieuw-Zeeland en Australië vertonen daarentegen een snelle groei.

Adsl-toepassingen blijven veruit de belangrijkste sector van de breedbandverbindingen en laten kabel en andere technologieën ver achter zich. Zo werden tijdens het derde kwartaal van het jaar in de Verenigde Staten meer dan 1,5 miljoen nieuwe lijnen aangesloten. Dat vertegenwoordigde een groei van 9,8 procent, tegenover amper 5,5 procent voor kabel. Eén van de weinige uitzonderingen is Roemenië, waar er nog altijd amper 4.200 adsl-lijnen zijn tegenover 160.000 kabelmodems en andere breedbandtoegangen.

Intel in zee met BMW Sauber

Intel wordt sponsor van de renstal BMW Sauber. Dat heeft de chipsfabrikant bekend gemaakt en stipt daarbij aan dat het een overeenkomst over verscheidene jaren betreft, gekoppeld aan een technologische samenwerking op lange termijn. De overeenkomst lijkt dan ook verder te gaan dan de Formule Eén.



Er werden geen financiële details bekend gemaakt over het contract, maar Intel voerde wel aan de Duitse autoconstructeur te zullen ondersteunen bij het standardiseren van de IT-infrastructuur in de wereldwijde BMW-groep. Daarbij zou het meer bepaald gaan om gegevensbanken en de technologie voor wereldwijde netwerk van dealers. Bovendien zou BMW ook meer gaan werken met Intel-gerelateerde apparatuur.

Eric Kim, marketing-directeur van Intel, benadrukte dat de technologie de prestaties van de renstal zou kunnen ondersteunen. Maar ook zou er samengewerkt worden aan nieuwe ontwikkelingen waardoor apparaten van derden, zoals telefoon en draagbare muziekspelers, probleemloos in BMW-wagens zouden kunnen gebruikt worden. Dat kan volgens analisten een streep betekenen door de rekening van Apple, dat met zijn iPod al de ideale oplossing naar voor schoof voor dergelijke toepassingen.

BMW kocht het Sauber-team in juni van dit jaar. De jongste tijd deden geruchten de ronde dat ook McLaren en BAR Honda probeerden Intel als sponsor binnen te halen.

Boliviaanse steun voor Castro en Chavez?


De Verenigde Staten dreigen er vanaf zondag naast Hugo Chavez (Venezuela) en Fidel Castro (Cuba) in Zuid-Amerika een nieuwe tegenstander bij te krijgen. Evo Morales lijkt immers de belangrijkste kandidaat om de verkiezingen in Bolivië te winnen en het beleid dat hij wil voeren, ligt zeker niet in de lijn van die visie die George W. Bush voor Latijns-Amerika heeft.

Eerder deze week stipte Morales (45) nog aan dat het hoog tijd is voor een complete bevrijding. "Ik voel een golf van opstand en rebellie in heel Latijns-Amerika en een groeiend daadkracht om een einde te maken aan onze onderwerping aan het Noord-Amerikaanse rijk." Analisten stellen dan ook dat de Verenigde Staten het gevoel hebben dat Zuid-Amerika hen uit de handen aan het glippen is. "De Amerikaanse regering staat heel argwanend tegen het verbond dat Morales zou willen sluiten met Chavez," vertelde Larry Birns, directeur van The Council on Hemispheric Affairs.

Morales heeft zijn kiescampagne gebouwd op beloftes om de grote gasvoorraden van Bolivië te nationaliseren en de teelt van cocabladeren, de voornaamste grondstof van cocaïne, te legaliseren. Vorige maand veroordeelde hij ook het Amerikaans beleid, zoals de vrijhandelsovereenkomsten en de vrije markten, die volgens hem de arme Latijns-Amerikaanse landen uitbuiten. "Er moet een einde komen aan het neoliberaal beleid dat ons alleen maar armoede heeft gebracht," aldus Morales. "Er moet een einde komen aan de plunderingen."

In eigen land vindt Morales daarmee veel bijval, want Bolivië heeft twee rumoerige jaren beleefd met zware onenigheid over de gasvoorraden. Dat leidde tot stakingen, wegblokkades en massaprotesten die twee presidenten hebben doen aftreden. Morales, kopman van het Movement to Socialism, heeft veel van die protesten geleid en gedreigd met nog meer acties indien hij door bedrog het presidentschap zou ontzegd worden.

Bolivië wordt algemeen beschouwd als het armste land van Zuid-Amerika. Zestig procent van de bewoners leeft in armoede en zeventig procent stamt uit de inlandse bevolking. Indien Morales presient wordt, breekt hij meteen de traditie dat het land geregeerd wordt door blanken die afkomstig zijn uit de Boliviaanse eliteklasse. Morales zelf is een boerenzoon uit een mijnregio in het westen van het land. Na zijn legerdienst vestigde hij zich in de tropische vlaktes van Chapare, waar hij cocaboer werd en zich opwerkte tot leider van de telersvakbond.

Op het einde van de jaren negentig leidde hij het zware protest tegen de pogingen van de Boliviaanse regering om de cocateelt uit te roeien. Het is in Bolivië legaal om cocabladeren te telen en te kauwen, maar de Verenigde Staten benadrukken dat het grootste gedeelte van de teelt gebruikt wordt voor de productie van cocaïne. Tegenkandidaat Jorge Quiroga was als president in het begin van dit decennium een groot voorstander van de coca-bestrijding.

Wellicht haalt geen enkele van de twee kandaten bij de verkiezingen een absolute meerderheid. Dat betekent dat het Boliviaans Congres een president zal moeten kiezen tussen de twee kandidaten met de beste resultaten. Dat heeft eerder al geleid tot de verkiezing van de kandidaat die als tweede uit de verkiezingen is gekomen. Morales heeft al beloofd dat er opnieuw opstand zal komen indien dat scenario zich nu zou herhalen.

Ook VoIP niet immuun voor fraude

Telefoneren met internet (VoIP) is aan een echte doorbraak bezig, maar dat geldt meteen ook voor fraude die langs deze technologie mogelijk wordt. Die waarschuwing komt van het Information Security Forum (ISF). Daarbij zijn ook een aantal nieuwe bedreigingen, zoals ID-spoofing, stemnabootsers en Spit (Spam over Internet Telephony).

Het ISF waarschuwt dat VoIP niet ontsnapt aan de bestaande veiligheidsproblemen waarmee online netwerken worden geconfronteerd. Maar daarnaast zijn er volgens de organisatie ook nieuwe en bijzonder gesofistikeerde bedreigingen die aan het internet-telefoneren verbonden zijn. Zo is het volgens het ISF-rapport relatief gemakkelijk om zich via VoIP voor te doen als iemand anders.

Maar de grootste problemen verwacht het ISF van voice-messages over het internet. De verzendingskosten van dergelijke berichten zijn immers bijzonder laag en het is voor sommige malafide gebruikers verleidelijk om massa's boodschappen te versturen. "Voicemail-spam kan voor bedrijven een belangrijk probleem vormen," stipt de organisatie aan. "Medewerkers zouden immers heel wat tijd kunnen verliezen met het wissen van ongewenste voicemail-berichten (Spit)."

Indien men er niet in slaagt deze problemen te beperken, dreigt de spraakcommunicatie volgens het ISF in gevaar te komen en loopt men het gevaar op identiteitsdiefstal en verlies van vertrouwelijke informatie. Daarnaast wordt ook gewezen op het gevaar van het afleiden van oproepen, het manipuleren van boodschappen, het onderscheppen van geheime informatie en diefstal van VoIP-bandbreedte.

Economie in de media


Studio 100 heeft het attractiepark Télécoo overgekocht. Alle werknemers van dit attractiepark nabij de watervallen van Coo in de provincie Luik blijven behouden. Er komen ook nieuwe vacatures. Met de overname verdwijnt het laatste Belgische pretpark dat in familiehanden was. Het mediabedrijf is van plan het park vanaf september volgend jaar volledig te vernieuwen. Op 1 april 2007 opent het de deuren onder een nieuwe naam. Welke dat wordt, is nog niet bekend. Volgend seizoen is het attractiepark open onder de huidige naam. De overname werd vorige woensdag afgerond, maar raakte pas vrijdag bekend. Ze omvat ook Le Château de Targnon, Targnon Adventure en Cookayak. Le Château de Targnon ligt op ongeveer 10 kilometer van Coo. Het domein rond het kasteel heeft een oppervlakte van zo'n 25 hectare en bevat verschillende zalen voor feesten en seminaries.

In de Amerikaanse Senaat is vrijdag de verlenging van de antiterrorismewet geblokkeerd met 52 tegen 47 stemmen. De voornamelijk Republikeinse aanhangers van de wet kwamen acht medestanders tekort om de benodigde zestig stemmen te halen. Oppositionele Democraten en afvallige Republikeinse senatoren spraken zich uit tegen de zogenoemde Patriot Act. Zij vrezen dat de overheid te veel mogelijkheden krijgt om in het privéleven van de Amerikanen te duiken, ondanks enkele aanpassingen van de huidige regelgeving. De voorstanders noemden de wet een goede balans tussen de noodzakelijke versterking van de nationale veiligheid en de bescherming van de burgerrechten. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden had zich woensdag uitgesproken voor een verlenging van de antiterreurwet. De Patriot Act was na de aanslagen van 11 september 2001 met overweldigende meerderheid aangenomen. De wet geldt als een van de pijlers van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme.

De negentien treinen bestemd voor de hogesnelheidslijn HSL-Zuid tussen Amsterdam en Parijs zullen duurder worden dan de 380 miljoen euro die ervoor zijn begroot. Ze komen ook later, stelt de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda in NRC-Handelsblad van vrijdag. De krant heeft een interview met ingenieur Stefano Fanucci, die bij AnsaldoBreda verantwoordelijk is voor de productie van de treinen. De extra kosten houden verband met het beveiligingssysteem ERTMS waaraan de treinen moeten worden aangepast. Fanucci kon echter niet zeggen hoeveel duurder de HSL-treinen daardoor worden. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen, mede-exploitant van de HSL-Zuid, zegt in een reactie dat de NS niet op de hoogte is gebracht van zulke extra kosten. "Ze zullen dat eerst moeten melden. Vooralsnog gaan we ervan uit dat dat niet het geval is.''

In het Oostenrijkse Graz is een discussie losgebarsten over de naam van het plaatselijke Schwarzenegger-stadion. Kritische inwoners willen de naam schrappen. Zij zijn teleurgesteld dat Arnold Schwarzenegger als gouverneur van Californië een ter dood veroordeelde geen gratie verleende. Schwarzenegger komt uit Wenen. De directie van het voetbalstadion ondernam al eerste stappen voor een naamsverandering. De burgemeester en de sociaaldemocratische fractie in de gemeenteraad verzetten zich nog, meldden Oostenrijkse media vrijdag. Ondertussen dreigt een scheuring in de bevolking van Graz. Zowel voor- als tegenstanders van een naamsverandering begonnen een handtekeningenactie. Twee jaar geleden was Schwarzenegger in Graz nog groots gevierd, toen hij tot gouverneur werd gekozen. De ex-bodybuilder en acteur liet eerder deze week de executie doorgaan van Stanley 'Tookie' Williams, een bendeleider die in de cel zijn leven beterde.

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner is in exclusieve gesprekken met internetconcern Google. Time Warner zou een belang van 5 procent van dochter America Online (AOL) willen verkopen voor ongeveer 1 miljard dollar, aldus The Wall Street Journal. Met deze deal wordt softwarereus Microsoft, die eveneens met Time Warner in onderhandeling was, gepasseerd. Volgens The Wall Street Journal heeft Time Warner een overeenkomst met Microsoft uitgesloten en kiest het voor een betere relatie met Google. Het advertentiepartnerschap met AOL, die beide bedrijven al eerder met elkaar afsloten, is op dit moment al goed voor 11 procent van Google's omzet over de eerste zes maanden van het jaar. Volgens enkele analisten is het echter onduidelijk welk profijt AOL en aandeelhouders van Time Warner hebben bij het het minderheidsbelang van Google, behalve dat de waarde van het bedrijf nu rond de 20 miljard dollar wordt ingeschat.

Het Europese vliegtuigbouw- en defensieconcern EADS neemt voor 65,3 miljoen dollar (ruim 54 miljoen euro) een belang van 10 procent in de Russische producent van gevechtsvliegtuigen Irkoet. Over de deelneming was vorig jaar november al een principeakkoord bereikt. Vrijdag werd de transactie formeel bezegeld. De twee bedrijven werken al enige tijd samen. Irkoet maakt sinds eind 2003 onderdelen voor de Airbus-verkeersvliegtuigen van EADS. Verder is er samenwerking bij het onderhoud van helikopters in Rusland en de verkoop van het amfibievoertuig Be-220.

Het in problemen verkerende Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft vrijdag nieuwe bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De pensioenbijdragen voor werknemers in vaste dienst voor 2006 worden bevroren en de uitkeringen bij ontslag gaan omlaag. GM draagt nu 0,20 dollar bij voor elke dollar die werknemers steken in een fiscaal aantrekkelijk pensioenplan. De opschorting van die bijdrage is volgens GM tijdelijk en kan worden teruggedraaid als de positie van het concern verbetert. De bijdrage aan het pensioenplan was acht maanden geleden al verlaagd van 0,50 tot 0,20 dollar per dollar. GM maakte vorige maand bekend de komende drie jaar 30.000 arbeidsplaatsen te schrappen.

Argentinië heeft besloten alle schulden die het bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft uitstaan, vervroegd af te lossen. De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft dat donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een bedrag van 9,8 miljard dollar, dat nog deze maand wordt overgemaakt. Het land put daarvoor uit zijn deviezenreserve. Dinsdag kondigde Brazilië aan zijn verplichtingen aan het IMF, in totaal 15,5 miljard dollar, nog deze maand te betalen.

De Indiase vliegmaatschappij Air India heeft gedreigd met sancties tegen te dik cabinepersoneel. Gezondheidstesten hebben uitgewezen dat veel piloten en stewardessen last hebben van overgewicht. Een woordvoerder van Air India heeft vrijdag gezegd dat het personeel ruim vier maanden krijgt om af te vallen. Zijn ze daarna niet genoeg kilo's kwijt, dan worden ze uitsluitend op korte vluchtjes ingezet of zelfs uit vliegtuigen gebannen. De maatschappij ziet zich uit concurrentieoverwegingen gedwongen haar imago op te frissen en daar horen corpulente stewardessen niet bij. De Indiase luchtvaart telt sinds kort tal van nieuwe privémaatschappijtjes die allemaal adverteren met hippe, jonge medewerkers. "Een slanke en fitte bemanning is gewoon nodig," aldus de woordvoerder. Bovendien zou die alerter reageren als zich een ongeluk voordoet.

De Zwitserse farmaceutische groep Serono is donderdag in de Verenigde Staten veroordeeld tot een boete van 704 miljoen dollar (588 miljoen euro) wegens fraude. De groep fraudeerde om de verkoop van zijn aidsmedicijn, Serostim, op te krikken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Serono pleitte schuldig, bereikte in oktober al een akkoord met het ministerie van Justitie en toonde zich bereid de boetes te betalen. De boete van 704 miljoen dollar is een van de grootste die ooit voor fraude in de farmasector van de VS werd uitgesproken.

De Palestijnse Autoriteit loopt het risico Amerikaanse financiële steun te verliezen als zij de Hamas toestaat deel te nemen aan de parlementsverkiezingen in januari. Dat stelt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een vrijdag aangenomen resolutie. Ook roept het Huis de Palestijnse leider Mahmoud Abbas daarin op voor de verkiezingen te verklaren dat hij terroristische organisaties in de Palestijnse gebieden onschadelijk zal maken. De Hamas-beweging staat op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties, maar de verwachting is dat zij volgende maand minstens een kwart van de parlementszetels in handen zal krijgen. Woordvoerder Sean McCormack van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat de Amerikaanse positie ten opzichte van de Hamas onveranderd zal blijven: het is een terroristische organisatie en daar wordt niet mee onderhandeld.

De Europese Unie gaat Iran waarschuwen dat het "venster met de opportuniteit" om te onderhandelen over het nucleaire dossier niet eeuwig open zal blijven, volgens een verklaring die vrijdag formeel zal aanvaard worden in Brussel. "De Europese Raad is extreem bezorgd over de mislukte poging van Iran om te overtuigen dat zijn nucleaire programma alleen maar vredelievende doeleinden heeft. De Europese Unie werkt wel verder aan een diplomatische oplossing, maar het venster met de opportuniteit blijft niet eeuwig open", staat in de tekst. De EU veroordeelt daarnaast ook de verklaringen van de ultraconservatieve Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tegen Israël en de joden. Dat doet de EU op vraag van Duitsland.

Friday, December 16, 2005

Steeds meer telefoon over internet

Het voorbije jaar kende het telefoneren over het internet (VoIP) een groei van 35 procent. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Tele Geography. Dit jaar zou het aantal VoIP-belminuten wereldwijd aangroeien tot 42 miljard. Daarmee zou het internet nu al zestien procent uitmaken van de internationale spraakmarkt.

De grootste groei wordt vastgesteld in ontwikkelingslanden. Brazilië (112 procent) en Nigeria (103 procent) waren het voorbije jaar duidelijke koplopers. Maar Bangladesh kwam met 97 procent groei op een derde plaats, gevolgd door de Dominikaanse Republiek (81 procent).

Sinds 2001 is Latijns-Amerika de voornaamste bestemming gebleven voor het internationale VoIP-trafiek. Het gebied vertegenwoordigde vorig jaar 36 procent van de wereldmarkt. Met 5,3 miljard belminuten vormde Mexico nagenoeg de helft van het totale Zuid-Amerikaanse pakket. "De economische impact op de Mexicaanse operatoren is bijzonder groot," stippen de onderzoekers aan. "VoIP wordt er immers gebruikt in de helft van alle binnenkomende gesprekken."

Ontslagen oorlogsjournalist krijgt gelijk

Een Londense rechtbank heeft de Amerikaanse nieuwszender ABC News veroordeeld wegens het ontslaan van een journalist die uit veiligheidsoverwegingen weigerde om naar de oorlog in Irak gestuurd te worden. De journalist in kwestie eist nu een schadevergoeding van bijna vier miljoen dollar.

De Canadese televisiejournalist Richard Gizbert (47) heeft voor ABC in het verleden talrijke opdrachten vervuld, onder meer in Bosnië en Tsjetjsenië. Na negen jaar in vaste dienst geweest te zijn, begon hij in 2002 als freelancer voor ABC te werken. Maar ABC News beëindigde dat contract toen hij weigerde naar Irak uitgestuurd te worden. Dat kon volgens Gizbert niet, want een werkgever had volgens hem niet het recht iemand te ontslaan die weigert zich aan gevaren bloot te stellen.

Omwille van zijn gezin wenste Gizbert, die inmiddels in Londn woont, zich niet meer in oorlogssituaties te begeven. Vorig jaar kreeg hij te horen dat er op zijn diensten geen beroep meer zou gedaan worden. ABC News ontkende dat die weigering de oorzaak was geweest van het opzeggen van het contract. Alles zou te maken hebben met zijn uurloon en zijn gebrek aan flexibiliteit, waardoor Gizbert te duur zou geworden zijn op een ogenblik dat de zender in zijn kosten aan het snoeien was.

Die redenering werd door de Londense rechter echter niet gevolgd en stelde Gizbert in het gelijk. Die heeft vervolgens een schadeclaim van 2,2 miljoen pond neergelegd. Daarover zal later gedelibereerd worden. ABC bekijkt of er nog stappen ondernomen worden tegen de uitspraak.

Controversiële Raptor kiest luchtruim

De Amerikaanse luchtmacht heeft donderdag officieel zijn F-22A gevechtsvliegtuig in gebruik genomen. Dat is twintig jaar nadat het toestel was ontworpen om in het Europese luchtruim de strijd aan te gaan met de MiG-toestellen van de Sovjet-Unie. Het toestel moet het meest geavanceerde gevechtswapen van de United States Air Force (USAF).



De Raptor, zoals het toestel genoemd wordt, werd officieel ingezet bij de 1st Fighter Wing op de luchtmachtbasis van Langley in de Amerikaanse staat Virginia. Piloten hebben een jaar lang met het toestel getest. Een eerste lichting van twaalf toestellen zou voortaan wereldwijd of boven het eigen grondgebied knnen ingezet worden. Er is nog geen beslissing genomen waar het Raptor-squadron uiteindelijk zal ondergebracht worden, maar volgens sommige bronnen maakt Guam in de Stille Oceaan bijzonder veel kans.

Aangezien de Sovjet-Unie verdwenen is, menen analisten dat de Raptor bij voorkeur zou ingezet kunnen worden bij een mogelijk conflict met China, bijvoorbeeld rond Taiwan. Het toestel zou verdedigingsgordels moeten vernietigen, zodat de weg vrijgemaakt wordt voor andere oorlogsvliegtuigen en troepen. Het toestel werd ontworpen door Lockheed Martin, waar gesteld wordt dat de Raptor twee keer zo betrouwbaar en drie keer meer efficiënt is als de F-15C Eagle, het toestel dat door het nieuwe type zal vervangen worden.

Lockheed stelt dat het type veertig jaar lang een dominante positie in het luchtruim zal kunnen behouden. Aan de ontwikkeling van de Raptor werd ook deelgenomen door Boeing, Northrop Grumman en United Technologies. De productiekosten bedragen 130 miljoen dollar per toestel, zonder rekening te houden met de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling. Het is meteen ook één van de meest controversiële oorlogsvliegtuigen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Critici stellen dat de Raptor over een gigantische overcapaciteit beschikt, nu er geen Sovjet-Migs meer zijn om luchtgevechten mee aan te gaan. Dat was de motivatie om in 1986 te beslissen het toestel te bouwen. De productie zou verder gezet worden tot 2010, zodat Lockheed zijn productielijnen zou kunnen draaiende houden tot de komst van de F-35 Joint Strike Fighter. Dat toestel gaat ook naar de Amerikaanse Navy, de Marines en landen zoals Groot-Brittannië, Italië en Turkije, die meegewerkt hebben aan de ontwikkeling ervan.

Oorspronkelijk waren er van de Raptor 750 exemplaren voorzien, maar uiteindelijk zal de productie beperkt blijven tot 183 toestellen. Op dit ogenblik heeft de Amerikaanse luchtmacht al 107 toestellen aangekocht. Daarvan zijn er 67 exemplaren afgewerkt.

Beatles eisen achterstallige royalties


De Beatles eisen een bedrag van 53 miljoen dollar aan achterstallige royalties van platenmaatschappij EMI. Dat heeft Apple Records, de platenmaatschappij van de groep meegedeeld. EMI heeft het over een verschil van interpretaties.

Apple Records, dat door de Beatles opgericht werd in 1968, stelt dat onderhandelingen met de betrokken platenmaatschappij geen resultaten hebben opgeleverd en dat een rechtzaak het enig resterende alternatief was. "Ondanks de overeenkomsten die duidelijk in de contracten zijn opgenomen, weigert EMI hardnekkig op zijn verplichtingen in te gaan," stipte Apple-woordvoerder Neil Aspinall aan. Daarbij maakte hij ook gewag over een gebrek aan doorzichtigheid in de activiteiten van EMI.

EMI stelde geen problemen te hebben met een doorlichting van de cijfers, zoals dat door Apple was gevraagd. "Maar soms zijn er verschillen in opinies," voegde een woordvoerder daar aan toe. "Het kan gebeuren dat er afwijkende meningen zijn rond de interpretaties van contractuele verplichten. In sommige gevallen zien partijen dan geen andere mogelijkheid om naar de rechter te stappen."

Apple blijft tot vandag de belangen van de Beatles behartigen. De muziekproducten van het bedrijf worden door EMI uitgegeven. De klacht werd neergelegd in naam van Paul McCartney, Ringo Starr en de nabestaanden van John Lennen en George Harrison. Twee jaar geleden ging Apple Records ook een gerechterlijk gevecht aan tegen Apple Computer. Gesteld werd dat de iPods en de iTunes Music Store het handelsmerk van de platenmaatschappij benadeelden.

Discriminatie op Amerikaanse werkvloer


Vijftien procent van de Amerikaanse arbeidsbevolking stelt het voorbije jaar het slachtoffer geweest te zijn van discriminatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Society for Human Resource Management. Dat betekent uiteraard dat de grote meerderheid geen gewag maakt van een oneerlijke behandeling, maar interessant is hoe verschillende sociale groepen hier op een andere manier in zijn vertegenwoordigd.

Zo bleek 22 procent van de vrouwelijke werknemers last te hebben van discriminatie, terwijl dat bij mannen amper 9 procent was. Bovendien kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat Aziaten zich het meest gediscrimineerd voelden (31 procent), gevolgd door zwarten (26 procent), latino's (18 procent) en blanken (12 procent).

Bij blanke mannen klaagde 3 procent over discriminatie, wat duidelijk veel minder was dan bij zwarte (26 procent) en latino (20 procent) collega's. Bij vrouwen blijkt er echter een totaal andere verdeling te zijn. Daar klaagt 22 procent van de blanke vrouwen over discriminatie, tegenover 27 procent bij zwarte vrouwen, maar ook tegenover 15 procent bij de latino vrouwen.

In eerste instantie gaat de discriminatie over het geslacht (26 procent), gevolgd door ras (23 procent), leeftijd (17 procent), handicap (9 procent), seksuele geaardheid (4 procent) en religie (4 procent). In 33 procent had de discriminatie te maken met promoties of loon. Ongeveer tien procent maakte gewag van aanwervingen en de behandeling die men op de werkvloer kreeg.

Marketeers vinden weblogs interessant

Tweederde van de marketeers ziet weblogs als het meest interessante nieuwe interactieve instrument. Dat blijkt uit een Nederlandse studie van de Stichting SpinAwards en RM Interactive. Maar de eigen website wordt door de respondenten nog steeds het meest naar voor geschoven als het meest populaire interactieve instrument.



Uit het onderzoek bleek dat 98 procent van de ondervraagde marketeers een eigen website heeft en dat 73 procent online ook een eigen nieuwsbrief verstuurt. Bovendien blijkt 63 procent van de respondenten banners in te zetten. Bovendien maakt op dit ogenblik 56 procent van de marketeers gebruik van zoekmachine-marketing. Vorig jaar was dat nog 31 procent.

Ook wordt in de marketing-mix meer gebruik van online games (20 procent). Dat is een stijging met 7 procent tegenover het jaar voordien. Meer dan zestig procent van de ondervraagden zag weblogs als de meest interessante nieuwe ontwikkeling op het gebied van interactieve marketing. Vijftig procent vindt ook dat interactieve televisie heel wat mogelijkheden biedt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 75 procent van de marketeers van mening is dat er nog te weinig gebruik wordt gemaakt van interactieve marketing. Dat is opmerkelijk genoeg acht procent meer dan vorig jaar. Daarnaast stipt 43 procent aan dat ook binnen het eigen bedrijf niet genoeg aandacht wordt besteed aan deze interactieve mogelijkheden. Dat is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar (44 procent). Opmerkelijk is wel dat slecht één op de vijf marketeers zijn huidig bureau geschikt vindt als adviseur voor interactieve marketing. De onderzoekers stellen dat de bureau's op het gebied van interactiviteit de boot dreigen te missen.

Autosector investeert online


De autosector wordt in de Verenigde Staten de belangrijkste drager van de groei van de online reclame. Uit een onderzoek van JupiterResearch moet immers blijken dat de online reclame tot 2010 met een gemiddelde van tien procent per jaar zal groeien. Verscheidene sectoren zouden daartoe bijdragen, maar vooral de automobielindustrie springt daar volgens de onderzoekers bovenuit.

De tien procent groei in de online reclame zal volgens JupiterResearch de volgende vijf jaar vooral afkomstig zijn van de automobielsector, media en entertainment en de financiële dienstverlening. Maar vooral de autosector zou gemiddeld 24 procent meer per jaar online investeren. Dat is een heel pak meer dan de reissector, die met 13 procent op een tweede plaats volgt.

Volgens Zia Wigder, onderzoeksdirecteur bij JupiterResearch, moeten reclamebureau's en uitgevers zich zullen moeten aanpassen aan de online prioriteiten die door een aantal sectoren worden gelegd. Op dit ogenblik vormen telecom, media en entertainment en financiële dienstverlening de belangrijkste investeerders in online reclame. Zij zorgen voor bijna de helft van alle online reclame.

Wordt Ghanese stad van de kaart geveegd?


Een goudmijn, grotendeels in handen van een Amerikaanse multinational, dreigt een Ghanese stad van 20.000 inwoners op te slokken. Dat meldt het magazine OneWorld, dat eraan toevoegt dat de Ghanese autoriteiten niets aan de overlast doen, ondanks protesten van bewoners doen.

De stad Prestea huisvest de grootste goudmijn van de Amerikaanse multinational Gold Star Resources, die er negentig procent van de Bogoso-mijn bezit. De resterende tien procent is in handen van de Ghanese overheid. "De mijn brengt dit jaar zo'n 3.600 kilo goud op en breidt steeds verder uit," aldus OneWorld. "Het postkantoor, het arbeidsbureau en het enige tankstation in de stad moesten al wijken voor de uitbreiding."

Bovendien klagen de Inwoners van Prestea over de overlast die veroorzaakt wordt door de nabijheid van de mijn. "Zo zouden woningen zijn ingezakt en leidingen zijn vernield door de explosies," voert OneWorld aan. "Ook maken omwonenden zich zorgen over het stof dat de goudmijn verspreidt." Er wordt aan toegevoegd dat het Ghanese milieuministerie in september bleek in te gaan op de verzuchtingen van de bewoners. "Het ministerie dwong Bogoso Gold, de dochtermaatschappij van Gold Star Resources, een deel van de mijn te sluiten. Dit zou pas weer mogen opengaan als een politiebureau werd verplaatst, een ringweg aangelegd en een omheining gebouwd."

Bogoso Gold voldeed echter aan de eisen en begin november gaf het ministerie toestemming om de activiteiten te hervatten. "Dit besluit was een klap in het gezicht van de inwoners van Prestea," aldus nog OneWorld. "Ze stellen dat het ministerie met deze beslissing voorbij gaat aan de problemen van de stedelijke bevolking. Volgens de vertegenwoordigers van de bewoners zouden zowel het ministerie als het parlement meer geïnteresseerd zijn in de bedrijfsresultaten van Bogoso dan in het welzijn van de omwonenden."

De bewoners vinden volgens het magazine dat ze meer te lijden hebben van de mijn dan dat ze er van profiteren. "Voorheen zorgde de mijn voor veel werkgelegenheid, maar in 2002 werd hij overgenomen door het Amerikaanse bedrijf en verloren veel mensen hun baan," aldus OneWorld. "Van de 2.000 personeelsleden hebben amper 220 mensen hun baan kunnen behouden."

De bewoners krijgen naar eigen zeggen onvoldoende compensatie voor geleden schade, zoals ingestorte huizen. Een woordvoerder van de mijn verklaarde dat de klachten overdreven zijn en elke schadeclaim serieus wordt bekeken. "Uitbreiding van de mijn kan bovendien enkele honderden banen opleveren," stipte hij daarnaast aan. De mijn ziet zich ook geconfronteerd met zo'n vijfduizend illegale gouddelvers, die zich rondom de stad hebben gevestigd. Zij delven kleine hoeveelheden goud, die wettelijk eigendom zijn van Bogoso.

Oezbekistan verbant buitenlandse pers


Radio Free Europe (RFE) heeft van de autoriteiten van Oezbekistan te horen gekregen dat de radiozender geen vergunning meer krijgt. Daarmee wordt volgens de Britse krant The Guardian de laatste onafhankelijke buitenlandse nieuwsbron door de overheid van het Centraal-Aziatische land tot zwijgen gebracht.

Enkele weken sloot ook al de Britse omroep BBC zijn kantoren in de Oezbeekse hoofdstad Tashkent, nadat medewerkers door van de omroep door de overheid zouden zijn lastig gevallen. "Volgens locale mensenrechten-groepen is de regering van president Islam Karimov begonnen met het vervolgen van alle onafhankelijke journalisten," aldus de Britse krant. "Dat zou begonnen zijn nadat buitenlandse media verslaggeving hadden gebracht over de slachting in Andijan in mei van dit jaar, waar soldaten tenminste 500 betogers beschoten en doodden."

Nu heeft de regering van Oezbekistan ook een nieuwe vergunning geweigerd aan Radio Free Europe-Radio Liberty. "Daarmee heeft de internationale gemeenschap geen media-aanwezigheid meer in het Centraal-Aziatische land," benadrukt The Guardian. De perskaarten van de vier RFE-medewerkers in Oezbekistan zullen worden ingetrokken. RFE zou één van de belangrijkste nieuwsbronnen geweest zijn rond de incidenten in Andijan. "Sindsdien werden onze medewerkers systematisch lastig gevallen en geïntimeerd en werd er geprobeerd om het ons onmogelijk te maken om aan objectieve verslaggeving te doen," meldt het radiostation.

Craig Murray, de voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan, stelde tegenover de krant niet echt verrast te zijn. "Een voor één werden alle onafhankelijke media tot zwijgen gebracht," vertelde hij. "De slachting in Andijan heeft een vuil totalitair regime nog erger doen worden, met massale aanhoudingen en wijdverspreide martelingen en repressie.

Hollywood valt voor J-horror


Japanse horrorfilms - J-horror - blijken in de Amerikaanse filmindustrie een enorm succes te worden. Kaskrakers als 'The Ring' ('Ringu') en 'The Grudge' ('Juon') zorgen ervoor dat filmmakers stevige winsten maken. Er staan dan ook nog een aantal bioskoopfilms uit het genre in de stijgers.

"J-horror steunt meer op psychologische effecten dan op gruwelijke visuele beelden," schrijft de krant The Japan Times. "Het Amerikaanse publiek voelt zich blijkbaar steeds meer aangesproken door J-horror," stipt de krant aan. "Volgens Hideo Nakata, regisseur van de Ring-films, is het westers publiek geduldiger geworden en verdraagt het beter de rustige uitdrukkingen van de horrofilms."

Volgens Schuyler Moore, die de Japanse horror-films 'Ringu' en 'Juon' liet herwerken, hebben de aanslagen van 9/11 bijzonder veel te maken met het succes van het genre. "In de jaren vijftig waren horrorfilms eveneens een gigantisch succes," benadrukte hij. "Rusland had een atoombom en dat zorgde in de Verenigde Staten voor een angstpsychose. Die probeerden we af te reageren door naar de bioskoop te gaan en daar horrorfilms te gaan bekijken."

'The Ring', door DreamWorks twee jaar geleden herwerkt, bracht in Noord-Amerika ongeveer 1,3 miljoen dollar op. 'The Ring Two', de sequel, zorgde dit jaar al voor 760.000 dollar aan inkomsten. 'The Grudge' werd vorig jaar door Walt Disney uitgebracht en leverde de filmmakers tot nu toe meer dan 1,1 miljoen dollar op. Ze behoren daarmee tot de meest succesvolle bewerkingen van de Japanse horrorfilms.

Moore stelde niet te kunnen voorspellen wanneer het succes van de J-horror zal beginnen af te zwakken, maar hij was van mening dat het genre best nog wel een tijdje zou kunnen aanhouden. Hij meende dat wellicht ook andere genres uiteindelijk hun weg naar de Amerikaanse markt zullen vinden. Op de Amerikaanse bioskoopaffiches staat in de nabije toekomst alvast nog een hele reeks J-horror, onder meer van de Japanse producent Takashige Ichise.

BBC overstelpt met beelden oliebrand

De reactie op de gigantische oliebrand in Buncefield (Engeland) toont aan dat de burgerverslaggeving (citizen journalism) steeds meer een instinctieve reactie wordt van het publiek op belangrijke gebeurtenissen. Dat benadrukt het magazine DotJournalism naar aanleiding van het feit dat de BBC niet minder dan 6.500 e-mails binnengestuurd kreeg met gsm-foto's en videoclips. Dat zijn er 5.500 meer dan bij de terroristische aanslagen eerder dit jaar in Londen.



De BBC-content die door lezers was aangebracht, werd op één dag tijd 250.000 keer geraadpleegd. Het videonieuws kreeg dezelfde dag 525.000 aanvragen te verwerken. "De freelance-sector, vooral fotografen, beginnen zich steeds meer zorgen te maken dat de media misbruik zullen maken van de gratis content die door de lezer wordt aangebracht en dus minder beroep zullen doen op professionele krachten," stipt DotJournalism aan.

De Britse National Union of Journalists (NUJ) heeft voorgesteld dat de media het publiek zouden betalen voor het materiaal dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Maar volgens Paul Brannan, onderdirecteur van BBC News Interactive, zou dat geen praktische oplossing zijn. "We zullen voor dat materiaal niet betalen," benadrukte hij. "Ik ben er niet zeker of dat een goed gebruik zou zijn van het abonnementsgeld."

Hij vergeleek deze bijdragen met verklaringen en verhalen van getuigen in nieuwsberichten. "Daar wordt ook niet voor betaald," aldus Brannan. "Het invoeren van geldelijke beloning zou het evenwicht verstoren. Wellicht zouden er mensen bereid zijn om grotere risico's te nemen indien zij een bepaalde som zouden krijgen voor een interessante verslaggeving. Professionele verslaggevers hebben een gedragscode en kunnen ter verantwoording geroepen worden. Dit gaat alleen maar om mensen die een stukje geschiedenis hebben meegemaakt en dat met anderen willen delen."

Het veiligheidsaspect was ook voor freelancer Adam Christie - betrokken bij het opstellen van een gedragscode voor citizen-journalists - een belangrijke reden om heel omzichtig om te springen met dit soort praktijken. Hij vindt dat media onethisch bezig zijn wanneer ze het publiek aanmoedigen materiaal te leveren, zonder duidelijk uit te leggen welke gevaren daarbij verbonden zouden kunnen zijn. "Dat zet naïevelingen aan om risico's te nemen in de hoop op een moment van glorie of een geldelijke beloning," benadrukte hij.

Formule Eén moet kalender beperken


De Formule Eén moet vermijden dat er teveel wedstrijden op de kalender worden gezet. Dat heeft McLaren-topman Ron Dennis verklaard in verband met de negentien grote prijzen die vorig jaar werden gereden. Dat was een record en dat aantal wordt dit jaar nog eens overgedaan. Dennis waarschuwde voor een saturatie, vergelijkbaar met de voetbalsport.
Ron Dennis voert daarbij aan dat het niet echt ideaal is dat Italië (Imola en Monza) en Duitsland (Nürburgring en Hockenheim) jaarlijks twee grote prijzen hebben. "Er wordt geargumenteerd dat we ons meer zouden moeten richten op markten die helemaal achter de motorsport staan," aldus Dennis. "In Duitsland is er een grote markt voor de motorsport. Dat zou dus die twee wedstrijden kunnen verrechtvaardigen. Maar ik ben voorstander van een afwisseling tussen beide circuits. In totaal zouden we jaarlijks niet meer dan zestien of zeventien races mogen organiseren."

De McLaren-baas stelt dat het publiek af en toe een rustperiode nodig heeft, zodat men in staat is de spanning en verwachtingen van een nieuw wereldkampioenschap op te bouwen. "Op voetbalgebied beleven we dit ogenblik een echte saturatie," voerde hij aan. "We moeten vermijden dat ditzelfde ook gebeurt in de Formule Eén." Het nieuwe seizoen start op 12 maart in Bahrein en eindigt op 22 oktober in Brazilië.

De voorbije jaren waren er telkens nieuwe races in Bahrein en China (2004) en Turkije (2005). Maar in de kalender van dit jaar werd gezorgd voor een scheiding tussen de Europese races en het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Dennis stelt dat er elk jaar een periode van drie maand zonder races zou moeten ingevoerd worden en dat de kalender de globale natuur van het kampioenschap zou moeten weerspiegelen.

Voor hem is de keuze tussen een tweede race in Italië en één in Rusland voor de hand liggend. "We zijn een wereldkampioenschap en zouden Rusland niet mogen weigeren door twee races in Italië te organiseren," benadrukte hij. Maar Monza is het snelste en oudste circuit van het wereldkampioenschap en Imola ligt zowat in de Maranello-fabriek van Ferrari.

Iran wil toeristisch op de kaart staan


Iran wil in Isfahan een belangrijke toeristische beurs opzetten, in de hoop dat het land daarmee ook duidelijker als toeristische bestemming op de kaart zou worden gebracht. Tevens wil men in een aantal landen ook een toeristische vertegenwoordiging opstarten. Daarbij zou beroep gedaan worden op privé-partners.

Ali Hashemi, onderdirecteur van de Iranian Cultural Heritage and Tourisme Organization (ICHTO), benadrukte dat een grote groep Iraniërs elk jaar als toerist een ander land bezoeken. "Iran zelf moet dus ook als een toeristische bestemming beschouwd worden," vertelde hij aan de krant Tehran Times. Bovendien is een dergelijke prestigieuze beurs volgens Hashemi bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van detoeristische sector.
De ICHTO-onderdirecteur verwees daarbij naar Isfahan. "De stad is officieel verkozen tot culturele hoofdstad van de islam-wereld," benadrukte hij. "Bovendien ontvangt de regio veel toeristen. Het is dan ook de moeite waard om in de stad een permanent terugkerende toeristische beurs op te zetten. Hashemi hoopte daarbij op demedewerking van de World Tourism Organisation om deze beurs het nodige cachet te geven.

Hashemi voegde er aan toe dat een toeristische markt ziet in een dertigtal landen. Daar wil men dan ook een toeristische marketing beginnen. In eerste instantie zou begonnen worden met acties in veertien landen. Daarbij zou beroep gedaan worden op privé-partners. De ICHTO zelf mag immers als overheidsinstantie geen eigenvertegenwoordiging hebben in het buitenland.

Spamfilters steeds hardnekkiger


Met e-mailmarketing moet heel omzichtig omgegaan worden. Dat benadrukt een Nederlandse communicatiespecialist. Het risico wordt immers steeds groter dat dergelijke berichten door spamfilters geblokkeerd worden.
"Indien er niet zorgvuldig omgegaan wordt met e-mailmarketing, is het gevaar groot dat de berichten ten onrechte aangemerkt worden als spam," benadrukt Marcel Visscher, projectmanager bij Promez Communicatie Management.

"Bij de meeste soorten software wordt e-mail aan de hand van een aantal criteria herkend als spam, bijvoorbeeld door het onderwerp, de afzender of de headers in de mail," benadrukt het magazine Marketing Rendement. "Bovendien worden de spamfilters in e-mailprogramma`s hardnekkiger."

Vaak wordt de domeinnaam van de afzender geregistreerd en geblokkeerd, waardoor ook persoonlijke e-mail vanaf dat domein niet meer aankomt. Ook de wettelijke regelingen zijn volgens Visscher vaak onbekend bij marketeers.

Om niet als spammer aangemerkt te worden, mag aan particulieren alleen mail worden gestuurd als zij er vooraf toestemming voor hebben gegeven. Bij zakelijke adressen is dit niet nodig. De e-mail moet de identiteit noemen van de verzender en een adres waarop de ontvanger zich kan afmelden voor de mail.

Economie in de media


Zweden neemt de Nederlandse koppositie over als grootste nettobetaler van de Europese Unie, aldus de Zweedse regering op basis van het recentste Britse voorstel voor de EU-meerjarenbegroting. De Zweden zouden gemiddeld 145 euro per inwoner gaan betalen in de jaren 2007 tot 2013. De Oostenrijkers en Duitsers komen uit op 118 euro en Nederlanders op 116 euro. Ook als percentage van de economie zou Zweden bovenaan komen te staan, gevolgd door Duitsland en Nederland. Nederland stond jarenlang bovenaan de lijstjes van nettobetalers aan de Europese Unie. Het Nederlandse ministerie van Financiën kon de Zweedse rekensom nog niet bevestigen. Veel hangt ook af van de precieze definities van de EU-contributie.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag een embargo afgekondigd op de invoer van ruwe diamant uit Ivoorkust. De raad wil op die manier voorkomen dat opstandelingen in het onrustige land aan de diamanthandel verdienen om hun strijd tegen het regeringsleger te financieren. De raad voegde het diamantembargo toe aan bestaande sancties, waaronder een wapenembargo. Ivoorkust is in tweeën gedeeld sinds een mislukte staatsgreep tegen president Laurent Gbagbo in 2002. Een vredesmacht van tienduizend Franse en VN-militairen moet de partijen uit elkaar houden.

Naar schatting een op elke twintig Amerikanen kan geen Engels lezen en schrijven, blijkt uit een donderdag gepubliceerd overheidsonderzoek. Dit betekent dat elf miljoen burgers in de Verenigde Staten niet in staat zijn om volledig aan het maatschappelijke leven deel te nemen. Bovendien is wat dit betreft geen enkele verbetering zichtbaar geworden van 1992 tot 2003, blijkt uit het onderzoek onder ruim 19.000 volwassenen. Onder de elf miljoen Amerikanen die geen Engels kunnen lezen of schrijven zijn mensen die andere talen, zoals bijvoorbeeld het Spaans, wel beheersen.

De wereldbevolking zal maandag de grens van 6,5 miljard bereiken. De baby die symbolisch de 6,5 miljardste aardbewoner wordt, heeft een kans van een op twee om in Azië te worden geboren. Dat heeft het Franse Nationaal Demografisch instituut donderdag gemeld. Het instituut baseert zich op cijfers over de groei van de wereldbevolking van de Verenigde Naties. Deze cijfers zijn een gemiddelde en het is volgens een Franse woordvoerder mogelijk dat het getal van 6,5 miljard al eerder is bereikt, of misschien pas over enkele jaren wordt gehaald. Iedere dag worden er ongeveer 365.000 kinderen geboren, 57 procent van hen in Azië en 26 procent in Afrika. Europa (5 procent) en Noord-Amerika (3 procent) zijn verantwoordelijk voor slechts een klein deel van de aanwas.

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Illinois heeft donderdag de verplichting voor de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris (Altria Group) een schadevergoeding van 10 miljard dollar te betalen ongeldig verklaard. De rechter oordeelde dat Philip Morris niet schuldig was aan het misleiden van klanten door te stellen dat light sigaretten minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan gewone. Een lagere rechtbank had de boete van 10,1 miljard dollar in 2003 opgelegd. Na het gerechtelijke besluit van donderdag schoot het aandeel Altria op de effectenbeurs in New York met bijna 6 procent omhoog. Het Hooggerechtshof van Illinois oordeelde dat de tabaksfabrikanten terecht hun producten hadden aangeduid als light of low-tar. Daarmee volgden ze specifieke richtlijnen van de Federal Trade Commission, de Amerikaanse overheidscommissie voor handel.

Naar schatting één op elke twintig Amerikanen kan geen Engels lezen en schrijven, blijkt uit een donderdag gepubliceerd overheidsonderzoek. Dit betekent dat elf miljoen burgers in de Verenigde Staten niet in staat zijn om volledig aan het maatschappelijke leven deel te nemen. Bovendien is wat dit betreft geen enkele verbetering zichtbaar geworden van 1992 tot 2003, blijkt uit het onderzoek onder ruim 19.000 volwassenen. Onder de elf miljoen Amerikanen die geen Engels kunnen lezen of schrijven zijn mensen die andere talen, zoals bijvoorbeeld het Spaans, wel beheersen.

De deels overstroomde Amerikaanse stad New Orleans krijgt 3,1 miljard om zich beter tegen grote stormen te kunnen beschermen. Een donderdag gepresenteerd plan voorziet in de versterking van dijken en andere waterkeringen. Het systeem van dijken wordt beter en sterker dan ooit, zei coördinator Powell donderdag. Hij is namens het Witte Huis verantwoordelijk voor de reconstructie van de door orkaan Katrina verwoeste kuststrook. De regering vroeg het parlement 1,5 miljard dollar beschikbaar te stellen, nadat eerder al 1,6 miljard dollar voor onder meer het herstel van de dijken was vrijgegeven. De dijken rond New Orleans bezweken begin september onder het geweld van Katrina. 80 procent van de stad kwam onder water te staan. In totaal vielen aan de Amerikaanse Golfkust ongeveer 1200 doden.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag officieel een nieuw noodfonds in het leven geroepen dat de beschikking moet krijgen over 500 miljoen dollar, zo'n 420 miljoen euro. Het fonds moet de VN in staat stellen sneller te reageren op natuur- en andere rampen. Tot de oprichting van het fonds was tijdens de VN-top in september besloten. De coördinator voor VN-hulp Jan Egeland liet donderdag weten dat al 200 miljoen dollar voor het fonds is toegezegd. Volgens hem zullen er snel meer donaties volgen nu het fonds officieel is opgericht. "Donoren en lidstaten hebben begrepen dat het nodig is in plaats van een loterij een voorspelbaar systeem te hebben," aldus Egeland. "Het is onbeschaafd om een systeem te hanteren waarbij je iedere keer met de hoed rond moet gaan als er een ramp gebeurt."

President Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan heeft donderdag een oliepijpleiding naar China geopend. Dat moment is van eminent belang voor de ontwikkeling van de economische en commerciële banden tussen de twee landen, aldus het staatshoofd. Het project heeft 806 miljoen dollar gekost en is uitgevoerd door de staatsbedrijven van Kazachstan en China, Kazmoenaigaz en CNPC. De 1000 kilometer lange pijpleiding verbindt Atasoe in het midden van Kazachstan met Alasjankoe in het westen van China. De leveranties vanuit het Koemkol-veld in het midden van de Centraal-Aziatische staat zullen naar verwachting midden volgend jaar beginnen. Jaarlijks levert Kazachstan door de nieuwe verbinding China 10 miljoen ton olie.

Het Gentse biotechnologiebedrijf Innogenetics verwacht dit jaar een nettoverlies van 12 miljoen euro. Voor volgend jaar rekent het bedrijf op 10 miljoen euro verlies. Innogenetics verwacht voor 2005 voorts een omzet, inclusief productverkopen, royalties en licentie-inkomsten, van 47 miljoen euro in 2005. Voor 2006 wordt een omzet van 68 miljoen verwacht. Tegen 2008 verwacht Innogenetics een omzet van 120 miljoen euro. De diagnostische afdeling zal voor het overgrote deel van de opbrengsten zorgen, namelijk 45 miljoen euro dit jaar en 64 miljoen euro in 2006.

Belgacom heeft een hoger bod ingediend in het kader van de overnamestrijd rond netwerkintegrator Telindus. Dat blijkt uit een kennisgeving van de Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Belgacom biedt nu 16,60 euro cash per aandeel en wil nog steeds minstens 75 procent van Telindus in handen krijgen. Woensdag had de Franse operator France Telecom een tegenbod gelanceerd van 15,8 euro per aandeel. Het bod van Belgacom is verlengd tot 6 januari 2006.

De Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines (SNBA) voegt komend zomerseizoen vijf bestemmingen toe aan haar aanbod. Het gaat om Dubrovnik, Genua, Toronto, Abu Dhabi en Dubai. SNBA vliegt tijdens de zomer twee keer per week rechtstreeks op Dubrovnik, de meest zuidelijke stad van Kroatië. Ook de Italiaanse zeehaven Genua, in 2004 nog Europese culturele hoofdstad, wordt in juli en augustus twee keer per week aangedaan. Dankzij het partnership met Ethiad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), prijken de bestemmingen Toronto (Canada), Dubai en Abu Dhabi (beide in de VAE) voor het eerst in het zomeraanbod van SNBA. De drie steden zijn sinds november rechtstreeks bereikbaar vanuit Brussel. Daarnaast biedt de Belgische luchtvaartmaatschappij opnieuw vluchten aan naar de Italiaanse steden Bari en Napels en het Russische Sint-Petersburg. De vliegfrequentie op Firenze en Sevilla wordt verhoogd. Ook van de bestemmingen Wenen, dat de 250e verjaardag viert van de geboorte van Wolfgang Amadeus Mozart, Bilbao en Turijn verwacht SNBA veel. De maatschappij heeft ook het aantal self check-in automaten op de luchthaven van Zaventem verhoogd tot zes, en biedt nu op al haar vluchten zogenaamde e-tickets aan.

Thursday, December 15, 2005

Noord-Korea wijst voedselhulp af

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) moet eind deze maand de voedselvoorziening aan 5,8 miljoen Noord-Koreanen staken. Dat heeft WFP-directeur James Morris bekend gemaakt. De Noord-Koreaanse regering is immers van mening dat humanitaire noodhulp niet meer nodig is en wil in plaats daarvan ontwikkelingshulp. Pogingen om het land op andere gedachten te brengen, bleken tevergeefs.

Richard Ragan, de WFP-directeur in Pyongyang, stelde dat WFP-medewerkers tussen de 350 en 500 trips per maand maken om op de voedselverdeling in Noord-Korea toe te zien. De Verenigde Staten en andere leveranciers hebben dat toezicht bedongen om er zeker van te zijn dat het voedsel niet alleen naar het leger of leden van de regeringspartij gaat. Ragan stelde dat Noord-Korea gelijk heeft dat het wil overschakelen op economische hulp, maar waarschuwde dat die overschakeling veel te snel gaat.

Noord-Korea was de voorbije tien jaar niet in staat om zijn bevolking van 23 miljoen zelf te voeden. Dat zou volgens analisten te maken hebben met klimatologische omstandigheden, maar ook zou de landbouw door mismanagement en het verlies van de Sovjet-steun compleet in mekaar zijn gestort. Volgens ramingen zouden twee miljoen inwoners van honger omgekomen zijn.

Maar de regering van Noord-Korea stelt nu genoeg te hebben aan de eigen voedselproductie, aangevuld met transporten vanuit China en Zuid-Korea. Verder beslisten de autoriteiten om alle hulporganisaties die geld krijgen van de Europese Unie, het land uit te wijzen. Noord-Korea is immers woest omdat de Europese Unie bij de Verenigde Naties officieel geklaagd had over de bedenkelijke toestand van de mensenrechten in Noord-Korea.

Ford komt terug op beslissing



De Amerikaanse autoconstructeur Ford gaat nu toch door met de reclame voor Jaguar en Land Rover in holebi-tijdschriften. In een brief aan de betrokken uitgaves benadrukte Ford dat het bedrijf de beslissing had genomen om toch reclames te plaatsen voor alle acht merken van de Amerikaanse autostal. Maar vele reclamemakers vragen zich af hoe ver belangengroepen voortaan zullen durven gaan om adverteerders te beïnvloeden.

Vorige week raakte bekend dat Ford zijn reclamecampagnes voor Land Rover en Jaguar zou terugtrekken uit de holebi-publicaties, nadat het bedrijf zware kritiek had gekregen van een rechtse christelijke groeperingen en zelfs met een boycot bedreigd werd. Door zijn beslissing bracht Ford echter ook zijn relatie met een belangrijke doelgroep in gevaar. De Amerikaanse holebi-bevolking heeft immers een koopkracht van ongeveer 610 miljard dollar.

Voor de betrokken tijdschriften ('Out' en 'The Advocate') zou de impact van het verlies aan reclame miniem geweest zijn. Ford investeerde in oktober 272 miljoen dollar aan tijdschriftenreclame, maar daarvan ging slechts 1 miljoen dollar naar reclame in de twee bewuste bladen. Jaguar en Land Rover investeerden daarbij 503.000 dollar, gespreid over 29 volledige bladzijden. Voor PlanetOut, eigenaar van de tijdschriften, gaat het om één procent van zijn totale reclame-inkomsten.

De reclamesector vreest echter dat Ford aanleiding zou kunnen geven tot een nieuwe trend en vraagt zich af hoe ver belangengroepen zullen durven gaan om adverteerders te beïnvloeden. Ford blijft echter ontkennen toegegeven te hebben aan de druk van de American Family Association, die zich hevig verzet tegen elke poging om in de Verenigde Staten tot een gelijkberichtiging van holebi's te komen.

Wall Street verwacht recordbonussen

Wall Street verwacht dat dit jaar record-bonussen zullen uitgekeerd worden aan de managers en makelaars uit de financiële wereld. Deze week alleen al zou er op zijn minst twintig miljard dollar zijn uitbetaald. Volgens experts zal het voor vele betrokkenen het beste jaar uit hun carrière worden.

De meeste topkaders mogen volgens de analisten deze maand een extra bonus van meer dan 500.000 dollar verwachten. Die bonussen vormen in Wall Street een belangrijk gedeelte van de lonen. Het basissalaris vormt immers slechts een klein gedeelte van het bedrag dat een bankier of een makelaar kan verdienen. De meeste betrokkenen rekenen dan ook echt op die bonussen.

"Wanneer een goede makelaar van oordeel is dat zijn bonus onvoldoende is, gaat hij niet zelden elders zijn geluk zoeken," stipte managing-consulente Maggie Craddock aan tegenover de Britse omroep BBC. "Het is voor bedrijven dan ook bijzonder riskant om in die eindejaars-extraatjes te schrappen."

De BBC stelt dat een groot gedeelte van die bonussen gespendeerd worden aan wijnen, ofwel in het aanleggen van een uitgebreide kelder ofwil in een uitstap naar de betere restaurants van Manhattan. "De bonussen hebben dan ook een enorme impact op de economie," vertelde Marty Shapiro, manager van de Tribecca Grill, aan de omroep. "Er worden weliswaar geen gekken dingen meer gedaan zoals in de jaren negentig, maar het zorgt nog altijd voor een injectie in de economie."

Maar ook de vastgoedsector lijkt goed te profiteren van de extra inkomsten. "Met die extra inkomsten in het oog, hebben veel mensen de voorbije twee maanden in een woning geïnvesteerd," benadrukte Leigh Williams, een vastgoedmakelaar van Douglas Elliman. "Het aantal afgesloten contracten lag dan ook veel hoger dan tijdens de andere maanden van het jaar."

In New York werkt amper vijf procent van de arbeidsbevolking in de financiële sector, maar zijn vertegenwoordigen wel ongeveer twintig procent van het totale inkomen.

Wikipedia even accuraat als Britannica?


De gratis online Wikipedia-encyclopedie is op wetenschappelijk nagenoeg even accuraat als de Encyclopedia Britannica. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse magazine Nature. Het tijdschrift onderzocht een aantal wetenschappelijke bijdragen in beide publicaties en daarbij bleken er op het gebied van accuraatheid weinig verschillen genoteerd te worden.

Wikipedia is gebaseerd op bijdragen van vrijwilligers, die teksten kunnen toevoegen en artikels kunnen aanpassen. Maar de jongste tijd groeide de kritiek op de encyclopedie, die een gebrek aan accuraatheid verweten werd.

Wikipedia werd opgericht in 2001 en omvat nu meer dan 1,8 miljoen artikels in 200 talen. "Die worden geredigeerd door 13.000 vrijwillige medewerkers, waarvan er sommigen echt specialisten in hun vakgebied," stipt de Britse omroep BBC aan. Die eindredactie zorgt er blijkbaar voor dat de Wikipedia op het gebied van accuraatheid niet hoeft onder te doen voor de Encyclopedia Britannica.

De onderzoekers kwamen tijdens hun test op acht fundamentele vergissingen, maar die bleken netjes verdeeld te zijn over beide publicaties. Wel werden talloze feitelijke fouten ontdekt, waarbij Wikipedia (162 fouten) iets slechter scoorde dan Britannica (123 fouten). Wikipedia-oprichter Jimmy Wales toonde zich tevreden over de resultaten van het onderzoek. Maar de bijdragen in Wikipedia missen volgens de onderzoekers soms wel een degelijke structuur en komen ze niet zelden ook verwarrend over.

Perfectionistische mensen langer werkloos?

Ordelijke mensen blijken vaak langer werkloos te blijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van het departement psychologie van de universiteit van Amsterdam. Vermoed wordt dat een perfectionistische zoektocht naar een nieuwe baan daar verantwoordelijk voor is. Andere persoonlijkheidskenmerken zouden volgens de studie geen invloed hebben.

"Onderzoeker Sarah Ladiges van het departement psychologie aan de universiteit onderzocht of er een relatie is tussen persoonlijkheidskenmerken, persoonlijke vaardigheden, loopbaandrijfveren en persoonskenmerken zoals leeftijd en opleiding, en de duur van de werkloosheid," meldt het magazine Zibb. "Daarbij werd de persoonlijkheid gemeten aan de hand van extraversie, aardigheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en autonomie."

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat ordelijkheid positief samenhangt met de duur van de werkloosheid. "Mensen die heel hoog scoorden op ordelijkheid, waren langer werkloos dan mensen die op dit vlak een lage score lieten noteren," benadrukte de onderzoeker. "Een verklaring hiervoor kan zijn dat die mensen heel consciëntieus zijn en heel nauwkeurig te werk gaan bij het zoeken naar een nieuwe baan, maar door hun perfectionisme er heel lang over doen om te beslissen welke baan ze willen hebben en ook selectief zijn in het nemen van de uiteindelijke beslissing."

Voor de andere kenmerken werd er daarentegen geen verband gevonden met de duur van de werkloosheid. "Dit houdt in dat de overige persoonlijkheidskenmerken de duur van de werkloosheid niet kunnen voorspellen," aldus de onderzoeker. "Ook bleek er geen verschil te zijn in scores tussen de groepen met werk en zonder werk."

Mannen krijgen gemakkelijker bedrijfswagen

Mannen hebben veel vaker de beschikking over een bedrijfswagen dan vrouwen. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eén op de zeven mannelijke medewerkers had in 2003 een auto van de zaak tot zijn beschikking. Datzelfde was echter slechts weggelegd voor één op 38 vrouwen.



In 2003 had gemiddeld 9,1 procent van de Nederlandse werknemers de beschikking over een auto van de zaak. Dat is iets minder dan een jaar eerder, want in 2002 ging het nog om circa één op de tien werknemers. Het verschilt daarbij sterk per sector in hoeverre medewerkers een auto van de zaak hebben. "Zo gaat het in de bouw om een kwart en bij financiële instellingen om 17 procent, terwijl bij de overheid, het onderwijs en de zorgsector slechts 2,5 procent van het personeel een wagen op naam van de werkgever heeft," aldus het Nederlandse rapport.

Verder bleek ook dat mensen vaker een auto van de zaak hebben naarmate ze meer verdienen. Bij werknemers met een fiscaal maandloon van 10.000 euro of meer gaat het om zes op de tien werknemers, tegen slechts twee procent van de medewerkers die minder dan 2.000 euro per maand verdienen. "Tot deze laatste groep behoort wel de helft van alle werknemers," merkt het rapport weliswaar op.

Jonge etertjes lokken met downloads?


Indien het aan Disney ligt, wordt het eten van fastfood in de Verenigde Staten in de toekomst beloond met downloads van gratis filmfragmenten. Dat meldt het magazine The Register, dat er aan toevoegt dat op die manier kinderen en jongeren steeds weer opnieuw aangezet dreigen te worden om bij voorkeur binnen te stappen in dergelijke ketens.

"Het patent lijkt op het eerste gezicht heel onschuldig," merkt The Register op. "Het wordt omschreven als een systeem en een methode om data draadloos over te brengen naar een mobiel toestel. Maar wie het patent nauwkeurig bestudeert, komt aan een meer sinister project." Disney zou volgens het magazine immers voorgesteld hebben dat fastfood-bedrijven de mediaspelers zouden kunnen verkopen bij speciale kindermenu's.

"Daardoor gaan zowel de omzet van de fastfoodketens als van Disney-content omhoog," stipt The Register aan. "Een kind dat een fastfood-restaurant binnenstapt en een kindermenu bestelt, zou meteen een deel van een korte Disney-tekenfilm krijgen die meteen gratis draadloos op de mediaspeler wordt gedownload."

Om de rest van de tekenfilm of nieuwe personages te kunnen verzamelen, moet het kind vervolgens terugkeren naar de fastfood-winkel en meer menu's bestellen. "Op die manier wordt het jonge publiek aangelokt om steeds weer naar de fastfood-winkel terug te keren," stipt The Register, eraan toevoegend te hopen dat het nieuwe patent er niet zal doorkomen, gezien het overgewichtsprobleem bij de jeugd.

Vier miljoen org-domeinnamen

Het org-domein heeft wereldwijd nu meer dan vier geregistreerde domeinnamen. Dat heeft het Public Interest Registry (PIR), dat het domein beheert, zelf bekend gemaakt. De groei wordt volgens de organisatie veroorzaakt door het wereldwijd toenemend gebruik van het internet en de geloofwaardigheid die geassocieerd wordt met het org-merk. Het is nu het vijfde grootste domein van de wereld.



"Dit is een belangrijke mijlpaal," benadrukte PIR-voorzitter Edward G. Viltz. "Het org-domein wordt niet langer beschouwd als het zogenaamde andere domein. Het is een gevestigde online basis geworden voor de wereldwijde niet-commerciële gemeenschap. Dat wij nu aan vier miljoen domeinnamen zitten, bewijst dat men zich steeds bewuster wordt van het org-domein en er ook in geïnteresseerd is."

Het org-domein werd opgericht in 1984 en is na het com- en net-domein het derde grootste van de wereld. Wanneer de landendomeinen daar aan toegevoegd wordt, staat het org-domein op de vijfde plaats. Het domein richt zich met speciale samenwerkingsverbanden ook naar de ontwikkelingsgebieden van de wereld. In Latijns-Amerika, Afrika, India, China en Zuid-Oost Azië worden kortingen aangeboden op registraties. Daardoor wil men er het internet-gebruik stimuleren en het org-domein promoten.

PIR is een non-profit organisatie die door de Internet Society (ISOC) werd opgericht. Daarbij heeft de organisatie de taak om het domein op een voorbeeldige manier te beheren en de non-commerciële community van de wereld op te leiden en krachtiger te maken in het efficiënt gebruik van het internet. De organisatie is gevestigd in Reston in de Amerikaanse staat Virginia. ISOC kreeg in 2002 het beheer van het domein toegewezen en gaf de controle daarover in 2003 aan het PIR.

AOL zoekt vooral naar loterijen


Op de zoekmachine AOL Search van America Online werd er dit jaar vooral gezocht naar loterijen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Daarnaast waren ook horoscopen en tattoes veel gevraagde onderwerpen. Bij de beroemde figuren werd de zoekmachine vooral aan het werk gezet voor Paris Hilton. In het nieuws-sectie wilden de internauten in eerste instantie informatie over de verdwenen Amerikaanse studente Natalee Holloway op Aruba.

"Miljoenen mensen zoeken op AOL Search naar een breed spectrum van onderwerpen, maar de genoemde termen kwamen opvallend veel frequenter voor dan andere," voerde Jim Riesenbacht, onderdirecteur van AOL Search aan. "Zowel op het gebied van nieuws en beroemdheden als van populaire producten en algemene vragen, zijn deze resultaten dan ook een weerspiegeling van wat er vooral omgaing in het hoofd van de mensen en waar ze meer informatie over wensten te hebben."

AOL, eigendom van Time Warner, staat op dit ogenblik op de vierde plaats en realiseerde tijdens de maand oktober 358,6 miljoen zoekopdrachten (7,2 procent). Marktleider was Google met 2,4 miljard zoekopdrachten (48 procent), gevolgd door Yahoo (21,8 procent) en MSN (11,3 procent). De vijfde plaats werd ingenomen door Ask Jeeves, die van 75,8 miljoen opdrachten in juni naar 133,9 miljoen vragen sprong. Maar daarmee blijft het marktaandeel van de zoekmachine nog altijd beperkt tot 2,6 procent.

In totaal werden er in oktober 5,1 miljard zoekopdrachten gegeven, wat een stijging betekent met 15 procent ten opzichte van de maand januari. Tevens waren er 328,3 miljoen zoekopdrachten voor foto's, een stijging met 36,6 procent tegenover de maand juni. Tenslotte stegen ook de locale zoekopdrachten met 19,2 procent.

Economie in de media


Center Parcs gaat zich reorganiseren. De zestien vakantieparken in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland krijgen een eenduidiger profiel en een meer transparante structuur. Er sneuvelen 171 banen, waaronder 26 in de twee Belgische parken. Center Parcs gaat in september 2006 van start met het ambitieuze plan. Bedoeling is het tij te keren na het omzet- en klantenverlies van het vorige boekjaar. Vorig jaar haalde het bedrijf een omzet van 504 miljoen euro, 20 miljoen euro of 3,7 procent minder dan in 2003. Het klantenbestand werd met bijna 4 procent uitgedund. Center Parcs heeft in totaal 9.450 werknemers, waarvan 1.906 in de Vossemeren (Lommel) en Erperheide(Peer). Jaarlijks bezoeken ruim drie miljoen mensen een van de vakantieparken. Center Parcs is een onderdeel van de Franse groep Pierre & Vacances.

De verwoestende tsunami van kerst 2004 heeft de dierenwereld in de Indische Oceaan zo goed als ongemoeid gelaten. Een onderwaterexpeditie voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra vond maar op een plek, op 4000 meter diepte, een gebied zonder zeeleven. Dat blijkt uit een jaarlijks VN-onderzoek. De vloedgolven hadden wel enorme gevolgen voor de kusten rond de oceaan. Het natuurgeweld kostte van Indonesië tot de Afrikaanse oostkust meer dan 230.000 mensen het leven. Hetrapport meldt verder de vondst van nieuwe inktvissen en zeekomkommers in het midden van de noordelijke Atlantische Oceaan. Tonijn blijkt volgens wetenschappers de nieuwe jetsetter van de onderwaterwereld. Een met een chip uitgeruste tonijn, die via de satelliet werd gevolgd, heeft in slechts 600 dagen drie keer de Grote Oceaan doorkruist. Een andere bijzondere vondst was die van roofzuchtige zwammen, die kleinezeediertjes verorberen. De telling van vissen en andere zeedieren begon in het jaar 2000 en duurt nog tot en met 2010.

De naam van telefoniegigant Vodafone prijkt in 2007 niet meer op de formule 1-auto's van Ferrari, maar op die van McLaren-Mercedes. Dat heeft Vodafone woensdag bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder zal het Duitse team in 2007 Vodafone McLaren-Mercedes heten. Daarnaast is het bedrijf ook de officiële telefoniepartner van het team. De afgelopen jaren pompte Vodafone naar verluidt 37 miljoen euro per jaarin het team van Ferrari. Hoeveel geld met de overeenkomst met McLaren is gemoeid, wilde het bedrijf niet bekendmaken. Bandenfabrikant Michelin stapt eind volgend jaar uit de Formule 1. De Franse firma meldde woensdag dat het komende seizoen voor Michelin het laatste is. Reden is het besluit van de internationale automobielfederatie (FIA) om vanaf 2008 in de koningsklasse van de autosport nog maar éénbandenleverancier toe te staan. Afgelopen seizoen reden zeven teams op Michelin-banden en de andere drie op banden van Bridgestone. Die Japanse fabriek blijft na 2006 als enige over.

De Israëlische minister Shaul Mofaz van Defensie heeft woensdag de bouw van ruim tweehonderd woningen op de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Dat heeft een regeringsfunctionaris in Jeruzalem gezegd. Eerder had Washington de Israëlische regering opgeroepen de bouw van nieuwe woningen te staken. Het door Washington gesteunde vredesplan voor het Midden-Oosten, de zogenoemde 'routekaart', roept Israël op alle bouwactiviteiten te bevriezen. Israël zegt echter door te gaan met de uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever om tegemoet te komen aan de natuurlijke groei van de bevolking van de nederzettingen. Volgens de zegsman komen de nieuwe woningen in Maale Adumim, de grootste Israëlische nederzetting op de Jordaanoever. Ook de geïsoleerde nederzettingen Bracha en Nokdim worden uitgebreid.

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat over een periode van enkele jaren 1 miljard dollar investeren in het Verre Oosten om de groei in die regio te stimuleren. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Het geld zal onder meer gebruikt worden om de naamsbekendheid van Ford te vergroten en de productie op te voeren. Volgens Ford-topman Jim Padilla gaat het geld vooral naar India, China en Australië. Ford heeft al 2 miljard dollar in deze regio's geïnvesteerd. Padilla was op bezoek in Thailand, waar Ford samen met het Japanse Mazda een gezamenlijke onderneming heeft voor de productie van lichte vrachtwagens. Padilla weigerde in te gaan op vragen over de berichten dat Ford in Noord-Amerika 30.000 banen gaat schrappen en tien fabrieken zal sluiten. Ford heeft, net als branchegenoot General Motors, te maken met torenhoge pensioen- en ziektekosten en een afkalvend marktaandeel in Noord-Amerika.

Ryanair gaat vanaf april volgend jaar vijf nieuwe bestemmingen aanbieden vanuit de luchthaven van Charleroi. Dat kondigde de topman van de Ierse lowcost-luchtvaartmaatschappij, Michel O'Leary, en Waals minister bevoegd voor luchthavenbeleid André Antoine woensdag aan op een persconferentie in Charleroi. De bestemmingen zijn Malaga en Valencia (Spanje), Nimes (Frankrijk), Faro (Portugal) en Salzburg (Oostenrijk). De luchtvaartmaatschappij tekende ook een nieuw contract met de luchthaven. Dat contract geldt voor de volgende tien jaar. Ryanair rekent jaarlijks op 250.000 extra passagiers vanuit Charleroi.

Zeventig procent van de Belgische ondernemingen zijn familiebedrijven. Die ondernemingen samen maken 55 procent uit van het bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit een studie van Trends Top 30.000 en PricewaterhouseCoopers. Familiebedrijven willen hun familiale karakter niet opgeven, zelfs al biedt zich een mogelijkheid aan, zo blijkt uit de studie. Meer dan 55 procent van de bedrijfsleiders werd al eens benaderd om het bedrijf te verkopen, hoewel de toekomstige overnemersvaak terugkrabbelen. Slechts zelden wordt een familiebedrijf verkocht van het management of aan risicokapitaalverschaffers. Driekwart van de bevraagde bedrijven heeft geen familieraad om conflictsituaties te beperken of onder controle te houden. De helft van de Belgische familiale ondernemers is ouder dan vijftig jaar. Vijftien procent iszelfs ouder dan zestig. Veertig procent van hen is bezig met de opvolging binnen het bedrijf. Meestal wordt de fakkel doorgegeven aan de volgende generatie van de familie.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways deelde woensdag mee dat het 115 vliegtuigen van het type 787 bestelt bij de Amerikaanse luchtvaartconstructeur Boeing. De raad van bestuur van de maatschappij kondigde aan dat ze 65 eenheden van de laatste Boeing, de 787 "Dreamliner" gaat aanschaffen. De toestellen zullen vanaf 2008 geleverd worden. De vliegtuigen zijn bestemd voor Qantas endochtermaatschappij Jetstar. Qantas heeft eveneens een optie genomen op 50 andere "Dreamliners" in het kader van de expansie van de vloot.

In Guatemala zijn de totnogtoe oudste Mayamuurschilderingen ontdekt. Ze zijn uitzonderlijk goed bewaard en zijn minstens 2.100 jaar oud. Dat liet een ploeg archeologen dinsdag weten. Op de San Bartolo-site met piramides vonden de wetenschappers ook het tot nu toe oudste Mayakoningsgraf. Het dateert van 150 voor Christus. De muurschilderingen op de westelijke muur van één van de piramidekamerszijn negen meter breed en een meter hoog. "Het is een meesterwerk uit de oude Mayakunst", aldus William Saturno, de projectdirecteur en professor aan de Universiteit van New Hampshire.

Door problemen met de voortstuwing is de terugkeer van de Japanse asteroïdesonde Hayabusa met drie jaar uitgesteld, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa woensdag meegedeeld. De missie kende al een reeks problemen en slaagde hoogstwaarschijnlijk niet in haar hoofdopzet, het verzamelen van materiaal van een asteroïde. Na twee keer te zijn geland op de asteroïde Itokawa op ongeveer 290 miljoen km van ons, diende de in 2003 gelanceerde sonde een van deze dagen de terugreis naar de Aarde aan te vatten. Bedoeling was dat een terugkeermodule in 2007 aan een valscherm zou landen in het Australische Woomera, met stalen stof en materiaal van hethemellichaam. Maar in tegenstelling tot eerdere medelingen zouden die stalen niet zijn verzameld.

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat activiteit van filialen van buitenlandse banken in Rusland verboden moet worden, meldt Interfax. "Ik bevestig dat de regering van de Russische Federatie het met onze bancaire gemeenschap eens is, dat filialen vanbuitenlandse banken, hun activiteit in Rusland, vandaag de dag moet worden ingeperkt", zei Poetin woensdag bij een bijeenkomst in Novosibirsk. "In wezen moet die activiteit verboden worden", aldus de president. De beslissing heft volgens Poetin niet alleen te maken met concurrentie, maar ook met de controle op geld- en kapitaalstromen en het bestrijden van terrorisme en witwas-praktijken.

Koeweit heeft in korte tijd opnieuw een belang in een westers olieconcern verkocht. Het Koeweitse staatsoliebedrijf Kuwait Petroleum Corp. (KPC) doet voor 977 miljoen dollar 20 miljoen aandelen in het Amerikaanse GlobalSantaFe van de hand. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Vorige week verkocht Koeweit via zijn investeringsbank KIA al een belang van 185 miljoen aandelen in de Britse oliemaatschappij BP voor meer dan 2,1 miljard dollar. De Golfstaat heeft nu nog 2,56 procent van BP in handen. Koeweit kocht twintig jaar geleden een meerderheidsbelang in GlobalSantaFe, maar heeft dezedeelneming in de loop der jaren grotendeels afgebouwd. GlobalSantaFe liet weten dat de verkochte aandelen zullen worden ingetrokken.

De autoverkoop stevent af op een slecht jaar. De registratie van nieuwe personenwagens in de Europese Unie is tot en met november 0,5 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers, die de Europese vereniging van autofabrikanten Acea woensdag heeft bekendgemaakt. In de Europese Unie zijn tot en met november 13.790.000 wagens verkocht, tegen 13.855.000 in dezelfde periode een jaar geleden. De maand november duwde de trend verder naar beneden. De Europese verkoop lag 2,8 procent onder dezelfde maand vorig jaar. Van de grootste automerken zijn met name Peugeot, Renault en Ford minder gevraagd dan vorig jaar. De klad zit er vooral in bij Fiat (min 13 procent). Mercedes en Opel zijn enigszins stabiel. Volkswagen en BMWzagen als enige grote fabrikanten de verkoop toenemen. De kleine Zuid-Koreaanse Kia maakt een klapper met een toename van 50 procent.

Wednesday, December 14, 2005

Brazilië vreest voor Boliviaanse coca-president


Brazilië wil zijn grenscontroles verstrengen om de stroom cocaïne vanuit Bolivië tegen te houden. Vanuit de valleien van de Andes worden de Braziliaanse steden immers van drugs voorzien en de Braziliaanse overheid vreest dat de situatie nog erger zou kunnen worden indien Evo Morales volgende zondag de presidentsverkiezingen wint. Morales is immers de leider van de Boliviaanse coca-boeren.

Brazilië wijt het cocaïneprobleem in het land grotendeels aan de politieke instabiliteit in Bolivië. "Door de stakingen en alle andere problemen, is de coca-productie in Bolivië opgedreven en niemand weet wat er na 18 december zal gebeuren," vertelde Getulio Bezerra, hoofd van het Braziliaanse politiedepartement tegen de georganiseerde misdaad. Morales wil de eerste inlander worden die het tot president van het armste land van Zuid-Amerika wil brengen.

Medestanders van Morales benadrukken dat de presidents-kandidaat coca wil legalizeren voor het traditioneel gebruik bij de Indianen, maar niet voor de productie van cocaïne. Maar de Braziliaanse politie zet nu twaalf nieuwe controleposten op langs de 3.400 kilometer lange grens met Bolivië. Daarbij zullen honderd extra politiemensen ingezet worden, naast de 180 agenten die nu al de grenzen met Colombië, Peru en Bolivië moeten bewaken.

"Er zijn nu meer Boliviaanse drugs in de Braziliaanse steden dan ooit voordien," benadrukt drugsbestrijder Mauro Sposito. "Brazilië is de belangrijkse cocaïneklant van Bolivië. De voorbije jaar had Bovilië vijf presidenten en tijdens die periode ging de cocaïneproductie met 148 procent omhoog tot 107 ton. Onder druk van Morales keurde de Boliviaanse regering in oktober vorig jaar een extra gebied van 3.200 hectaren goed voor de teelt van cocabladeren. Een beperkte productie is er toegelaten voor traditioneel gebruik.

Bolivië slaagt er ook steeds minder in om cocaïne in beslag te nemen. In 2003 konden de autoriteiten nog 5.900 kilogram bemachtigen, maar vorig jaar was dit gedaald tot 531 kilogram. "In het verleden vormde Colombië het grote probleem," benadrukte Bezerra. "We hebben ons daarop ook ingesteld, maar nu moet er ook meer aandacht besteed worden aan Bolivië, Peru en Paraguay."

Het succes van de Boliviaanse drugs is ook het gevolg van een strengere controle op het luchtverkeer en de goedkeuring van een wet die de Braziliaans luchtmacht toelaat om verdachte drugsvliegtuigen neer te schieten. Die bedreiging schrikt volgens experts vele piloten af. "Door de luchtcontroles, vooral in het Amazonegebied, proberen drugtrafikanten in zuidelijker gebieden Brazilië binnen te dringen," benadrukte Sposito. In april schoot de Braziliaanse politie de piloot van een drugsvliegtuig op een clandestien luchtveld in Rio Grande do Sul dood.

Er zijn aanwijzingen dat er meer drugs worden getransporteerd over het land dan door de lucht. Kolonel Geraldo Garcia Orti, hoofd van de grenswacht in de deelstaat Mato Grosso do Sul, stelde dan ook dat zijn eenheden dit jaar twee keer zoveel cocaiïne in beslag hebben genomen dan twee jaar geleden. Bovendien ging ook het aantal arrestaties van drugtrafikanten met 84 procent omhoog.

In Mato Grosso slaagde de politie er in het verleden in om jaarlijks vijf tot zes drugsvliegtuigen te onderscheppen, maar dit jaar heeft men op dat vlak nog geen enkele slag kunnen slaan, maar men kon er wel dubbel zoveel drugstrafikanten uit Bolivië vatten (264). Maar Brazilië maakt zich ook zorgen om het geweld en de sociale onrust die door het druggebruik worden veroorzaakt. "De grote vraag is dan ook welk beleid Bolivië zal voeren op het gebied van drugs," wordt er opgemerkt.

Moet Ford holebi's laten vallen?


De Amerikaanse autobouwer Ford heeft beslist om reclame voor zijn luxemerken Jaguar en Land Rover terug te trekken uit holebi-publicaties. Het bedrijf werd immers bedreigd met een boycot door de rechtste American Family Association (AFA), die de constructeur ervan betichtte homo-vriendelijk te zijn. Maar Ford wordt nu ook geconfronteerd met kritiek vanuit de holebi-hoek.

Ford zit meteen midden in een ideologische probleem met de American Family Association en de holebi-beweging, die erop aanstuurt dat de constructeur zijn beslissing zou herzien en zichzelf zou distanciëren van de AFA. Inmiddlels hebben toplui van Ford volgens het persbureau Reuters in Washington een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Amerikaanse homo- en lesbienne-organisaties.

"We hebben gevraagd dat Ford zijn relatie met deze extremistische groep zou afbreken, de reclame voor Jaguar en Land Rover zou hernemen en verder blijven investeren in organisaties die streven naar gelijkberichtiging," vertelde Joe Solmonese, directeur van de Human Rights Campaign, aan het persbureau. Ford stelt echter dat de reclame werd opgezegd uit besparingsoverwegingen en zou geen toezeggingen gedaan hebben om de reclame te hernemen.

"Ford is terechtgekomen in het kruisvuur van een culturele strijd," stipte Judy Phair, voorzitter van de Public Relations Society of America, aan. "De constructeur moet duidelijk maken dat de reclame over auto's gaat en niets te maken heeft met een keuze van levensstijl. Eerder al hebben ook Microsoft en Walt Disney met gelijkaardige problemen af te rekenen gekregen toen ze zowel beide groepen probeerden te bereiken. "Het heeft alles te maken met een groeiende polarisatie," aldus nog Phair. "In de Verenigde Staten zijn homorechten een bijzonder delicaat onderwerp."

Voor Ford komt de herrie op een ongelegen ogenblik, midden in een herstructurering die de verliezen op de Amerikaanse markt moet wegwerken. "Ford heeft zowel de conservatieve christenen als holebi-consumenten nodig," benadrukte Dave Cole, voorzitter van het Center for Automotive Research. "Er is dikwijls geen tussenweg, maar Ford probeert die wel te vinden. In dergelijke situaties is het nagenoeg onmogelijk om te winnen."

De AFA riep in mei al op tot een boycot van Ford, maar schortte die actie na gesprekken met Ford-dealers voor zes maanden op en heeft die nu helemaal afgelast. "Wij waarderen iedereen, ongeacht hun ras, religie, geslacht, seksuele geaardheid en culturele of fysieke verschillen," benadrukte Bill Ford Jr., topman van de Amerikaanse constructeur.

Afrkaanse stam investeert in platinium


De Zuid-Afrikaanse Bafokeng-stem staat op het punt een belangrijk aandeel te kopen in één van de grootste producenten van mineralen uit de wereld. De overdracht - waarbij een bedrag van 540 miljoen dollar is betrokken - kadert in een politiek van de overheid om de zwarte bevolking een grotere economische macht te bezorgen.

De Bafokeng vormen een stam van ruim 800 jaar oud en leeft in de Noord-West Provincie. Zij zullen voortaan een aandeel van 9 procent hebben in het bedrijf Implats, dat de rijke platinium-reserves van het gebied uitbaat. Tegen 2016 moeten mijnbedrijven garanderen dat 26 procent van hun bezittingen in Zuid-Afrika in het bezit zijn van de zwarte bevolking.

De Bafokeng hadden al sinds 1998 een kleiner aandeel in Implats, na een compromis in een langdurig dispuut over de rechten op mijnreserves in de buurt van Rustenburg op Bafokeng-terrein. Daardoor moest Implats jaarlijks een bedrag van bijna 80 miljoen dollar betalen voor de ontwikkeling van het land.

Door de nieuwe overeenkomst krijgen de 300.000 Bafokeng echter een veel groter aandeel in de onderneming, wat hen toelaat om beleidsbeslissingen te beïnvloeden. Impats verklaarde zich ook akkoord om de volgende tien jaar 53,2 miljoen dollar te betalen voor de economische ontwikkeling van het Bojanala-district, dat tot het Bafokeng-gebied behoort.

"Dit is cruciaal voor de Bafokeng-natie," benadrukte Chief Kgosi Leruo Molotlegi, de 36ste monarch van de stam. Implats-topman Keith Rumbloe vertelde daarbij dat de Bafokeng rechtstreeks betrokken zullen worden bij het beheer van Impala Platinum. "Daarbij zal vooral gewerkt worden aan kennisoverdracht en tewerkstelling en zal op termijn leiden tot een daadwerkelijk aandeel in Implats."

Asimo kan al veel meer


Asimo, de mens-robot van de Japanse autoconstructeur Honda, leert snel bij. Amper een jaar geleden moest hij nog krampachtige pogingen doen om te lopen en te vermijden over obstakels te struikelen. Maar sindsdien heeft Asimo geleerd om eenvoudig kantoorwerk te doen, bezoekers te verwelkomen en verfrissingen aan te brengen.

Honda stelde eerder deze week de tweede generatie Asimo-robotten voor. De mens-robot kan nu een karretje van tien kilogram duwen en daar mee vooruit, achterwaarts en zijwaarts mee manoeuvreren. Bovendien kan Asimo ook een blad met drankjes dragen en veilig op tafel plaatsen. Bovendien kan de robot - 1,3 meter groot - een bezoeker bij naam herkennen en na een vergaderzaal leiden.

Daarbij wordt de naam van de bezoekers, de vergaderzaal en alle andere gegevens vooraf geprogrammeerd in een identificatie die de bezoeker bij zijn aankomst toegestopt krijgt. Asimo kan daarbij vanop afstand commando's toegestuurd worden.



Achter de schijnbaar eenvoudige taken, zitten talloze geavanceerde senoren, beeld- en stemherkenning. Die wil Honda in de toekomst inpassen in de autoproductie om de veiligheid te verbeteren en andere nieuwe toepassingen in te voeren.

Asimo kan nu ook twee keer zo snel lopen als vorig jaar en haalt een tempo van zes kilometer per uur. De robot zou vanaf de volgende lente gebruikt worden in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Honda in Wako, in de omgeving van Tokyo. Eventueel zou de robot ook geleasd kunnen worden.

Einde aan verliezen luchtvaart?


De International Air Transport Association (IATA) zegt dat de luchtvaartindustrie in 2007 na zes zware verliesjaren opnieuw winstgevend zal kunnen worden. Tegelijkertijd waarschuwt de organisatie echter dat de hoge brandstofprijzen een constante bedreiging blijven dat het herstelproces aan het vertragen is.

IATA-baas Giovanni Bisignani stelde dat de luchtvaartindustrie door de zwaarste crisis uit zijn geschiedenis gaat. "Hoewel het aantal passagiers de voorbije jaren bijzonder sterk is gestegen, begint die groei nu te vertragen," waarschuwde hij. "Vorig jaar kon men daar nog een groei van 15,6 procent optekenen, maar dat zal dit jaar terugzakken tot 7,8 procent. Voor volgend jaar is nog een groei voorzien van 5,7 procent."

Samen met zware kostenbesparingen heeft die passagiersgroei er volgens de organisatie mee voor gezorgd dat de luchtvaartmaatschappijen terug uitzicht hebben op winst. "Maar de hoge prijs van de brandstof weegt nog altijd bijzonder zwaar op de sector," stipte IATA-economist Brian Pearce uit. Hij voorspelt dat de sector dit jaar een verlies zal boeken van ongeveer 6 miljard dollar. Dat is minder dan de oorspronkelijke ramingen van 7,4 miljard dollar. Die verbetering is volgens hem het gevolg van dalingen van de brandstofprijzen.

De IATA voorspelt verder dat de verliezen volgend jaar nog verder zouden inkrimpen tot 4,2 miljard dollar, om in 2007 uiteindelijk terug een winst te maken van meer dan 6 miljard dollar. "Maar dat is nog altijd niet voldoende om de kapitaalkosten van de sector te dekken," werd er echter opgemerkt. Wel werd er opgemerkt dat vele maatschappijen buiten de Verenigde Staten sinds 2002 operationele winsten maken. Amerikaanse luchtvaartondernemingen zouden op dat vlak nu dicht bij een break-even zitten.

De operationele winsten zouden over twee jaar ongeveer drie procent kunnen bedragen, maar dat is volgens Pearce veel lager dan de acht of negen procent die nodig zijn om de kapitaalkosten te dekken en winst uit te keren aan de aandeelhouders. "We zitten dan ook nog lang niet op een financieel gezonde situatie op lange termijn," waarschuwde hij. Op vijf jaar tijd zou de sector ruim 42 miljard dollar verloren hebben.

De groei in cargo zou dit jaar beperkt blijven tot vier procent. Dat is een groot verschil met de stijging van 15,8 procent vorig jaar. De inkrimping van de groei is volgens de organisatie vooral te wijten aan de aarzelende economische situatie. Voor volgend jaar wordt een groei van 6,3 procent voorzien.

Franse autostrades zijn verkocht


De Franse staat heeft 14,8 miljard euro gekregen voor zijn aandeel in het autostradenetwerk van het land. Dat is meer dan vooraf werd verwacht. De aandelen werden opgekocht door Franse, Spaanse en Australische bedrijven.

Frankrijk wil al geruime tijd zijn aandelen verkopen in drie bedrijven die het Franse autostradenetwerk uitbaten. Die plannen hebben veel kritiek gekregen van de oppositie, maar moet gebruikt worden om de openbare financiën van het land te verbeteren. De overheid had gehoopt zijn aandelen te kunnen verkopen voor een bedrag van elf tot dertien miljard euro.

Frankrijk heeft het grootste autostrade-netwerk (7.000 kilometer) van Europa. ASP, uitbater van het netwerk in het zuiden van het land, werd verkocht aan het Franse bouwbedrijf Vinci. Een consortium onder leiding van Abertis, de uitbater van de Spaanse tolwegen, heeft de controle verworven over Sanef, dat de autostrades in het noorden en het oosten van Frankrijk beheerde. APPR, dat het wegennet rond Parijs en in het westen van het land beheert, werd overgenoemen door een groep met het Franse Eiffage en het Australische Macquarie.

Met de opbrengst van deze verkoop hoopt de Franse overheid de openbare financiën te kunnen verbeteren. De oppositie heeft zich altijd tegen deze privatisatie verzet, want daar vreesde men dat het aandeel veel te goedkoop zou verkocht worden. In totaal zouden achttien bedrijven geïnteresseerd geweest zijn in een overname.

Orka's zijn vergiftigd


Orka's blijken de meest vergiftigde zoogdieren van het noordpoolgebied. Dat komt waarschijnlijk doordat ze zich het liefst voeden met vette vis. Dat zegt onderzoeker Hans Wolkers van het Noorse Poolinstituuut in Tromsö, die vetmonsters van orka's heeft onderzocht en daar maandag verslag van deed.

Het gaat om gifstoffen die door de mens in het milieu worden gebracht, zoals PCB's, vlamvertragers en andere chemische stoffen, en die uiteindelijk door oceaanstromingen, de wind of migrerende vissen en andere dieren naar het poolgebied worden verplaatst.

Orka's, die tot de dolfijnfamilie behoren, trekken 's winters naar de fjorden van West-Noorwegen om zich te voeden met haringen. Deze hebben al een relatief hoog gehalte aan gif en dat zet zich vervolgens vast in het vet van de orka's. De vetmonsters die Wolkers heeft bestudeerd zijn genomen in 2002. Vervolgonderzoek zal worden uitgevoerd met monsters die in november zijn genomen.

De gifstoffen kunnen onder andere hormonale afwijkingen veroorzaken. In 1997 werden bij Spitsbergen en in de Barentszee vrouwelijke ijsberen gevonden met rudimentaire mannelijke geslachtsorganen. De concentratie gifstoffen die in de orka's werd gevonden was hoger dan die in de ijsberen van Spitsbergen, die ook dol zijn op vette hapjes, zo blijkt uit het door het Wereldnatuurfonds gefinancierde onderzoek.

Omdat ze net als ijsberen bovenaan de voedselketen zitten, kunnen orka's worden beschouwd als indicatoren van het zeemilieu, zei Wolkers. De hoge concentratie gif die bij hen werd gevonden is dan ook zeer alarmerend. In een verklaring die mede werd ondertekend door de Noorse minister van milieu, Helen Bjoernoey, dringt het Wereldnatuurfonds er bij de Europese Unie op aan veel strengere maatregelen te nemen tegen het gebruik van gifstoffen.