Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 11, 2011

Nieuwsoverzicht

IJsland krijgt drie maanden de tijd om Nederland en Groot-Brittannië de geleende miljarden euro's terug te betalen vanwege het faillissement van internetspaarbank Icesave in oktober drie jaar geleden. Dat heeft de European Free Trade Association (EFTA) bekend gemaakt. Eerder tikte de vrijhandelsorganisatie IJsland ook al op de vingers omdat het land niet voldeed aan de terugbetalingsafspraken met Nederland en Groot-Brittannië. De EFTA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland met als doel de onderlinge vrije handel te bevorderen. Tussen de EFTA en de Europese Unie zijn onderlinge afspraken gemaakt. De IJslandse bevolking stemde begin april in een referendum voor de tweede keer tegen het terugbetalen van de schulden.


De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft ontkend voorzitter te worden van de Wereldbank. Daarmee spreekt de Amerikaanse politica mediaberichten tegen die stelden dat Clinton voorzitter van de Wereldbank zou willen worden als haar termijn als minister volgend jaar afloopt. Clinton zegt met niemand gesprekken gehad te hebben over de Wereldbank en ook geen ambities te hebben in die richting. Ze voegt er aan toe absoluut toegewijd te zijn aan haar werk als minister van buitenlandse zaken. Robert Zoellick, huidig president van de Wereldbank, legt midden volgend jaar zijn functie neer. De functie gaat traditioneel naar een Amerikaan, terwijl Europa de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds levert.


Tegen het einde van deze maand zal de Europese Unie klaar zijn met een tweede pakket financiële hulp voor Griekenland. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy gezegd. Over de omvang van het hulppakket voor Griekenland en de kostprijs die de lidstaten daarvoor zullen moeten betalen, wordt volgens Van Rompuy binnen de Europese Unie nog wel fel gediscussieerd. Hij noemde een discussie in een dergelijk delicate zaak een normale zaak. Van Rompuy stelde er echter zeker van te zijn dat eind juni een positief resultaat zal kunnen worden voorleggen. Verwacht wordt dat een definitief akkoord zal worden gesloten tijdens de traditionele top van de Europese regeringsleiders voor het begin van de zomervakantie.


De Spaanse politie heeft drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht deel uit te maken van het hackers-netwerk Anonymous, dat verantwoordelijk zou zijn voor internetaanvallen op overheidssites en bedrijven zoals het Japanse elektronicaconcern Sony. De drie hackers werden opgepakt in Barcelona, Valencia en Almeria. Twee van de verdachten hebben thuis zelf geen internet-verbinding en maakten gebruik van draadloze verbindingen van hun buren. Anonymous bestaat uit een netwerk van onafhankelijke opererende cellen, die gecoördineerde aanvallen lanceren op internetsites. Eerder al voerde de politie onderzoeken uit in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tegen het netwerk.


Het Centraal-Amerikaanse land Guatemala gaat een alternatief bouwen voor het Panamakanaal. Goederenverkeer tussen Atlantische en Stille Oceaan zal daardoor over negen jaar ook mogelijk worden langs een autoweg en een spoorwegverbinding. In juli van dit jaar wordt de aanbestedingsprocedure voor de werken opgestart. Volgend jaar zou met de aanleg worden begonnen. De verbinding heeft een lengte van 372 kilometer. Er zal een corridor van honderd meter breed wordt aangelegd met naast een autoweg en een spoorwegverbinding ook een pijpleiding voor het transport van olie en gas. De verbinding moet zou een ontlasting moeten betekenen voor het Panamakanaal, dat zijn verzadigingspunt nadert.


Nederland heeft ermee gedreigd om Griekenland niet verder te steunen. Vooraleer Nederland steun wil verlenen, moet Griekenland voldoen aan een aantal eisen rond hervormingen en bezuinigingen. Dat heeft Jan Kees de Jager, Nederlands minister van financiën, gezegd. De minister voegde er wel aan toe dat de maatregelen voor Griekenland heel streng en pijnlijk zijn. Ook moet volgens de Nederlanse minister duidelijk zijn dat Europese banken en pensioenfondsen een bijdrage leveren aan de verdere redding van het noodlijdende Griekenland. Nederland en Duitsland willen dat banken en pensioenfondsen de looptijd van hun leningen aan Griekenland verlengen. Veel andere eurolanden en ook de Europese Centrale Bank zijn daar geen voorstander van.


De Britse industriële productie is tijdens de maand april sterk gedaald, gedeeltelijk als gevolg van de extra dag vakantie voor het huwelijk van prins William en Kate Middleton, naast de andere traditionele vakantiedagen in april. Dat blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor statistiek. De industriële productie daalde in april 1,7 procent in vergelijking met de maand voordien. Een aantal fabrieken sloten de periode rond het prinselijke huwelijk zelfs een week de deuren, omdat veel personeelsleden de brug maakten. De daling van de Britse industriële productie was echter niet de enige oorzaak voor de terugval. De tsunami in Japan zorgde immers voor een tekort aan onderdelen in verscheidene Britse autofabrieken.


De Franse justitie heeft een beslissing over het openen van een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door minister van economie Christine Lagarde uitgesteld tot de eerste helft van de maand juli. Lagarde is kandidaat voor het voorzitterschap van het Internationaal Monetair Fonds en dus zou een gerechtelijk onderzoek heel ongelegen komen. Nog voor het eind van de mand juni zou worden beslist over de invulling van de functie. De zaak van machtsmisbruik houdt verband met de verkoop van Adidas bijna twintig jaar geleden, waarbij de Franse zakenman Bernard Tapie in aanvaring kwam met de overheidsbank Crédit Lyonnais. Lagarde zou vier jaar geleden hebben aangestuurd op een schikking met Tapie, in plaats van de gerechtelijke weg te volgen.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het Amerikaanse autoconcern General Motors opgeroepen om duidelijkheid te bieden over de toekomst van zijn Duitse dochter Opel. De Duitse bondskanselier reageerde daarmee op mediaberichten dat General Motors opnieuw zou overwegen om Opel te verkopen. Merkel zou geïrriteerd zijn dat General Motors die geruchten niet onmiddellijk had tegengesproken. Merkel zei mee te voelen met de werknemers van Opel, die door de geruchten immers opnieuw met onzekerheid worden geconfronteerd. Karl-Friedrich Stracke, bestuursvoorzitter van Opel, deed de berichten in een brief aan zijn personeel af als pure speculatie. General Motors had twee jaar geleden al plannen om Opel te verkopen, maar kwam uiteindelijk op die beslissing terug.


Het Duitse bruto binnenlandse product zal dit jaar met 3,1 procent groeien. Dat heeft de Duitse Bundesbank in zijn economische vooruitzichten gemeld. Voor volgend jaar wordt een groei van 1,8 procent verwacht. Opgemerkt wordt dat het herstel van de Duitse economie breder is dan werd verwacht en ook langer zou kunnen duren dan oorspronkelijk was vooropgesteld. Bij de vorige prognose in februari ging de Bundesbank nog uit van 2,5 procent groei dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. De Bundesbank wijst erop de jongste cijfers bovendien slechts een basisscenario vormen en merkt op dat de groei uiteindelijk nog hoger zou kunnen uitvallen. Aan de andere kant waarschuwt de Bundesabank wel voor onzekerheid door de eurocrisis.


Het cabinepersoneel van de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP zal deze zomer dan toch niet staken. De vakbond heeft de aangekondigde acties afgeblazen omdat er een akkoord is over hervormingen voor de werknemers. De vakbond heeft aanvaard dat het vliegend personeel op bijna elke vlucht een lid minder zal tellen. De rusttijden voor het personeel worden wel verlengd. De hervormingen bij het overheidsbedrijf TAP vormen een onderdeel van de inspanningen van de Portugese regering om het overheidstekort van 9,1 procent terug te schroeven. De vakbond had tijdens de maanden juni en juli tien stakingsdagen voorzien.


De Japanse autobouwer Toyota verwacht dat de gevolgen van de aardbeving in Japan zijn winstcijfers dit boekjaar ernstig zullen beïnvloeden. De nettowinst over het huidige boekjaar zou volgens Toyota kunnen terugvallen tot 280 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,4 miljard euro. Het vorige boekjaar noteerde Toyota nog een winst van 408 miljard yen. De omzet zou kunnen dalen met ruim 2 procent tot 18.600 miljard yen. Toyota verwacht ook minder auto's te zullen verkopen. De wereldwijde verkoop zal vermoedelijk dalen tot 7,24 miljoen exemplaren. Het voorbije jaar werden 7,31 miljoen wagens verkocht. Dat kan ertoe leiden dat Toyota als grootste autobouwer van de wereld dit jaar wordt ingehaald door het Amerikaanse General Motors en het Duitse Volkswagen.


Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft zou werken aan een eigen tabletcomputer. Dat hebben een aantal toeleveranciers van Microsoft gezegd. Volgens die bronnen zou de tabletcomputer eind volgend jaar op de markt komen. Voor de centrale processor zou Microsoft een samenwerking zijn aangegaan met technologiebedrijf Texas Instruments. Voor een aantal andere onderdelen zou beroep worden gedaan op Taiwanese fabrikanten. In de lente van vorig jaar bracht Microsoft al de eigen KIN-smartphone uit, maar de interesse was zo gering dat het toestel al na twee maanden uit de rekken werd gehaald. Ook de mediaplayer Zune werd een commerciële tegenvaller. De spelcomputer Xbox 360 is het enige Microsoft-apparaat dat wel groot succes kent bij het publiek.


De Amerikaanse technologiegigant Microsoft moet het Canadese informaticabedrijf i4i een schadevergoeding betalen van 290 miljoen dollar. Volgens het Amerikaanse hooggerechtshof heeft Microsoft in zijn tekstverwerkingsprogramma Word een patent van i4i geschonden. Versies van Word waarin de technologie wordt gebruikt, mogen ook niet meer worden verkocht. Het proces tegen Microsoft loopt al vier jaar. Verscheidene lagere rechtbanken hadden Microsoft daarbij al veroordeeld, maar het softwarebedrijf ging telkens in hoger beroep. Daarbij verzette Microsoft zich tegen het feit dat het bedrijf moest bewijzen dat het patent van i4i ongeldig was. De betwiste technologie werd wel verwijderd.


De Griekse overheid breidt de verkoop van staatseigendommen verder uit. Dat is gebleken uit de nieuwe begroting van de Griekse regering. Naast de eerder aangekondigde verzelfstandiging van onder meer de nationale spoorwegmaatschappij en gokbedrijven, gaat de Griekse overheid ook zijn belang van 35,5 procent in het olieconcern Hellenic Petroleum verkopen. Daarnaast wil de Griekse overheid meer dan de helft in plaats van een derde van zijn aandeel in het gasbedrijf Depa van de hand doen. Ook het gasdistributiebedrijf en een gasveld worden verkocht. De verkoop van staatseigendommen moet Griekenland uiteindelijk ongeveer 50 miljard euro opleveren. Dat bedrag moet worden aangewend om de overheidsfinanciën te verbeteren.


Meer Nieuws

Friday, June 10, 2011

Sociale media en online retail moeten in China nog achterstand ophalen

Sociale media en online retail lopen in China, Hongkong en Taiwan achter op het gebruik van portals en entertainmentsites. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat portals met 24,4 procent van de totale online tijdsbesteding in de regio marktleider zijn, gevolgd door entertainment (9 procent), zoekactiviteiten en navigaties (6,2 procent), sociale netwerken (5,5 procent) en retailsites (5 procent).

De vijf categorieën vertegenwoordigen ongeveer de helft van de tijd die in de regio online wordt besteed. Met een marktaandeel van 64,4 procent is Tencent, het moederbedrijf van onder meer het instant messagingplatform QQ en multimedia-aanbieder Qzone, marktleider bij de Chinese online portals. Het bedrijf zegt recent een aantal innovaties geïntroduceerd te hebben om de dalende populariteit van instant messaging tegen te gaan.

Bij online entertainment wordt de Chinese markt aangevoerd door het videobedrijf Youku (19,2 procent). "Ook daar werd het aanbod recent gevoelig uitgebreid met nieuwe mogelijkheden," merken de onderzoekers op. Bij de zoekmachines wordt de Chinese markt aangevoerd door Baidu (59,4 procent). In de categorie van de sociale netwerken heeft Oak Pacific Interactive, het moederbedrijf van Renren, een leidend marktaandeel van 17,8 procent, terwijl Alibaba.com met een marktaandeel van 36,5 procent de belangrijkste ecommerce-website vormt.

Labels: , , ,

Betere wiskundeleraars moeten Verenigde Staten uit middelmatigheid halen

De Verenigde Staten moeten de normen voor wiskundeleerkrachten hoger leggen indien het land de vicieuze cirkel van middelmatigheid wil doorbreken. Dat heeft William Schmidt, wetenschapper aan de Michigan State University, gezegd. Hij merkt daarbij op dat Amerikaanse studenten op het gebied van wiskunde onderliggen tegenover hun collega's uit landen zoals Rusland en Taiwan. Daarom moet volgens hem vooral de lat op het gebied van wiskunde-onderwijs gevoelig hoger worden gelegd. Amerikaanse wiskunde-leerkachten voldoen volgens Schmidt niet aan de internationale normen.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat leraars voor het middelbaar onderwijs in de Verenigde Staten op het gebied van wiskundige kennis op het internationale vlak niet kunnen concurreren," voert William Schmidt, directeur van het Education Policy Center aan de Michigan State University, op in het magazine Science. Elke Amerikaanse staat bepaalt zijn eigen onderwijsnormen, maar volgens Schmidt zouden alle Amerikaanse staten moeten samenkomen om uniforme en hoge opleidingsniveaus af te spreken.

William Schmidt merkt op dat er voor Engelse literatuur wel een nationale norm is vastgelegd. "Maar zelfs met hogere normen zullen de studenten op wiskundevlak niet beter presteren indien de leerkrachten niet voorbereid zijn om hen optimaal te begeleiden," voert de Amerikaanse wetenschapper aan. "Leerkrachten die onvoldoende vakkennis hebben creëren studenten met onvoldoende vakkennis. Die vicieuze cirkel moet absoluut worden doorbroken."

Labels: ,

Internet moet IJsland aan nieuwe grondwet helpen

IJsland gaat van het internet gebruik maken om een nieuwe grondwet te schrijven. Daardoor wordt aan de IJslandse bevolking de mogelijkheid geboden om online aanbevelingen te doen. Die ideeën worden vervolgens voorgelegd aan de grondwettelijke raad en online voor discussies openbaar gemaakt. IJsland werd in 1944 onafhankelijk van Denemarken, maar nam wel de bestaande grondwet over. Sindsdien staat een nieuwe grondwet op de agenda, maar de herziening kwam na de zware financiële crisis van drie jaar geleden in een stroomversnelling terecht.

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir is één van de voorstanders van de grondwetherziening sinds ze twee jaar geleden aan de macht kwam. "Wellicht zal de tekst van de nieuwe grondwet in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd vooraleer er in het parlement een definitief debat zal worden opgezet," aldus Sigurdardottir tegenover het persbureau Associated Press. De grondwettelijke raad heeft de voorbije periode een voorbereidend rapport met voorstellen opgesteld.

"IJsland heeft een bevolking van 320.000 mensen, maar is op het gebied van computer-gebruik één van de meest geavanceerde landen van de wereld," aldus het persbureau Associated Press. "Twee op drie IJslanders zijn actief op Facebook. De wekelijkse samenkomsten van de grondwettelijke raad wordt dan ook zowel op het sociale netwerk als op de eigen website live uitgezonden." Eén van de grote discussiepunten worden wellicht een zuiver leefmilieu als fundamenteel mensenrecht en het eigendomsrecht van natuurlijke rijkdommen.

Labels: , ,

Mensen met lager inkomen starten met gezondheidsachterstand

Mensen met een lagere opleiding en een beperkter inkomen hebben een slechtere gezondheid dan hun rijkere en hoger opgeleide landgenoten. Die ongelijkheid blijft ook de rest van hun leven gehandhaafd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de McGill University in Canada. Onderzoeksleider Nancy Ross, professor aardrijkskunde aan de McGill University, merkt op dat dit patroon tegen het twintigste levensjaar is vastgelegd en niet meer wijzigt.

"Armoede en sociale achterstand heeft een impact op de gezondheid," merkt Nancy Ross op in het webmagazine ScienceDaily. "Armere mensen hebben een mindere gezondheid en hebben een lagere levensverwachting dan hun rijkere landgenoten. Tegen het twintigste levensjaar ligt de gezondheidsbasis voor de levenskwaliteit vast. Daarom is het noodzakelijk dat kinderen en jongeren in een vroege levensfase de kans krijgen om socio-economische ongelijkheden weg te werken die hun gezondheid bij het ouder worden."

Nancy Ross merkt wel op dat de gezondheid van mensen met een lagere opleiding en lager inkomen niet sneller achteruit gaat dan van rijkere landgenoten. "Dat heeft wellicht te maken met de corrigerende impact van de openbare gezondheid en andere maatregelen," merkt de Canadese onderzoekster op. "Het traject van de achteruitgang van de gezondheid met het ouder worden loopt parallel over alle categorieën van het sociaal spectrum."

Labels: , , ,

Luchtkwaliteit Kaboel dodelijker dan oorlogsgeweld

De luchtkwaliteit in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is dodelijker dan het oorlogsgeweld. Dat is de conclusie van een rapport van het National Environment Protection Agency. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat de oorlog in Afghanistan vorig jaar aan 2.777 burgers het leven heeft gekost. De luchtvervuiling in Kaboel zou echter ongeveer 3.000 dodelijke slachtoffers per jaar maken. De slechte luchtkwaliteit in de Afghaanse hoofdstad heeft volgens het rapport verscheidene oorzaken, maar vooral de groei van de stad door een stroom vluchtelingen zou een belangrijke bijdrage leveren.

"Kaboel werd ontworpen voor ongeveer één miljoen mensen, maar telt nu ongeveer vijf miljoen inwoners," aldus het persbureau AFP. "Het stadsbestuur van Kaboel zegt dat de bevolking op zes jaar tijd is verdubbeld. Veel van die inwijkelingen wonen in illegale bouwsels. In het verkeer worden vooral oude en slecht onderhouden wagens, vaak illegaal geïmporteerd uit landen zoals Canada, Duitsland en de Verenigde Staten, opgemerkt. Bovendien zijn vele wegen onverhard, waardoor stof wordt opgewaaid. Gezinnen en bedrijven putten hun energie meestal uit dieselgeneratoren."

Tijdens koude winters verbranden de inwoners van de stad alles wat brandbaar is, met inbegrip van oude autobanden en plastiek, om zich warm te houden. Geschat wordt dat ongeveer 480.000 inwoners aan ademhalingsziekten lijden. Dat is een verdriedubbeling op zes jaar tijd. Om het probleem aan te pakken werd de dinsdag, naast de vrijdag, in Kaboel uitgeroepen tot een officiële rustdag. Ook werd een verbod ingevoerd op de invoer van oude wagens.

Labels: , , , ,

Twitter beter dan Facebook voor commerciële campagnes

Voor merken die met hun consumenten over hun producten willen communiceren, lijkt Twitter een beter sociaal platform te zijn dan Facebook. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Performics en ROI Research. Daarbij wordt opgemerkt dat 61 procent van de consumenten geneigd zijn om op Twitter te communiceren over een bedrijf of een product. Bij Facebook zou volgens de onderzoekers slechts 49 procent daartoe bereid zijn. Facebook is nochtans het meest populaire sociale netwerk van de wereld.

Er wordt aan toegevoerd dat 59 procent van de gebruikers van Twitter ook bereid is om een bedrijf of een product aan te bevelen, tegenover slechts 53 procent bij Facebook. Daarnaast zegt 58 procent een product te willen kopen na daarover informatie te hebben verkregen op Twitter, tegenover 53 procent op Facebook. Ook zegt 54 procent van de Twitter-gebruikers in een bericht een link te leggen naar een product van het bedrijf, tegenover 42 procent op Facebook. Ook blijkt 47 procent van de Twitter-gebruikers een promotioneel evenement te willen bijwonen, tegenover 34 procent op Facebook.

Uit het onderzoek blijkt verder dat consumenten op Twitter het vaakst discussiëren over prijzen, gevolgd door speciale aanbiedingen, feedback naar merken, het geven en ontvangen van advies rond aankopen, het uiten van ontevredenheid en het contacteren van een klantendienst. De consumenten geven volgens de onderzoekers ook vaker dan vroeger aan om actie te ondernemen wanneer een vriend informatie of commentaar heeft geplaatst over een dienst, bedrijf of merk.

Labels: , , ,

Teveel onderzoekers komt kwaliteit research niet ten goede

Het eindeloos toevoegen van onderzoekers helpt niet om de kwaliteit van de research te verhogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de wetenschappers Ralph Kenna van de University of Coventry in Engeland en Bertrand Berche van de University of Nancy in Frankrijk. Kenna en Berche kwamen tot de vaststelling dat bij experimenteel onderzoek best ongeveer vijfentwintig wetenschappers worden ingeschakeld, terwijl dat bij theoretische projecten tot dertien collega's en medewerkers beperkt zou moeten worden.

"Wanneer die grenzen worden overschreden, zou er volgens Kenna en Berche geen bijdrage meer opgemerkt kunnen worden tot het verbeteren van de onderzoekskwaliteit," aldus het webmagazine Physicsworld.com. Uit het onderzoek blijkt dat de de onderzoekskwaliteit oorspronkelijk lineair stijgt met de omvang van de researchgroep. Boven een bepaalde grens, de bovenste kritieke massa, kan er volgens de onderzoekers geen verband meer gelegd worden tussen kwaliteit en kwantiteit.

"Wanneer de bovenste kritieke massa wordt overschreden, is er geen goede interactie tussen de onderzoekers meer mogelijk," merken de onderzoekers op. "Indien men toch boven die grens gaat, begint de onderzoeksgroep te fragmenteren." De onderste kritieke massa voor theoretisch onderzoek bestaat uit twee wetenschappers. Bij experimenteel onderzoek ligt die onderste kritieke massa op dertien participanten. De onderzoekers wijzen erop dat niet alleen de wetenschappelijke bagage van de onderzoekers, maar ook hun onderlinge interactie een rol speelt bij de researchkwaliteit.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autogroep General Motors zou opnieuw overwegen om zijn Duitse dochter Adam Opel te verkopen. Dat hebben een aantal Duitse media gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat er bij Opel sinds twee jaar, toen de groep Magna International de Duitse autobouwer wou overnemen, eigenlijk niets is veranderd. Opel zou tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 0,25 miljard euro hebben geleden, wat voor General Motors een reden zou zijn om een verkoop opnieuw in overweging te nemen. Onder meer Volkswagen wordt genoemd als een mogelijke overname-kandidaat, maar ook Chinese bedrijven zouden volgens de Duitse media mogelijk interesse hebben in Opel.


Nederland behoort op het gebied van digitalisering tot de Europese marktleiders, maar dat geldt niet voor mobiel internet. Op dat vlak blijft Nederland nog altijd achter op een aantal andere Europese landen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse telecomautoriteit Opta. De toezichthouder signaleert wel dat de Nederlanders vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar meer gebruik maken van het mobiele internet. Er is volgens Opta dan ook blijkbaar een inhaalbeweging ingezet. Uit de cijfers van Opta blijkt daarentegen dat 91 procent van de Nederlandse consumenten en bedrijven toegang heeft tot snel breedband. Daarmee heeft Nederland de hoogste breedband-penetratie van de hele Europese Unie.


Twee fabrieken van autobouwer PSA Peugeot-Citroën in Frankrijk zijn met sluiting bedreigd. Dat is volgens de vakbonden gebleken uit een intern document van de Franse autobouwer. Volgens het document zou Peugeot-Citroën overwegen om over twee en drie jaar de fabrieken in Aulnay-sous-Bois en in Sevelnord te sluiten. Daardoor zouden 6.200 banen verdwijnen. In het document, daterend van augustus vorig jaar, zou voorzien zijn dat de sluiting pas na de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar bekend zouden worden gemaakt. De directie van Peugeot-Citroën beklemtoont echter dat een sluiting van Aulnay-sous-Bois momenteel niet aan de orde is. Het interne document zou volgens het bedrijf nog geen beslissingsbevoegdheid hebben. Over Sevelnord werd niet gecommuniceerd.


De bestuursraad van de Europese Centrale Bank (ECB) steunt de kandidatuur van de Italiaan Mario Draghi om de volgende voorzitter van de financiële instelling te worden. De bestuursraad deelde mee geen bezwaren te hebben tegen Draghi als opvolger van Jean-Claude Trichet, die in oktober van dit jaar zou aftreden. Draghi maakt als gouverneur van de nationale bank van Italië zelf deel uit van de bestuursraad. Die bestaat uit alle gouverneurs van de nationale banken van de eurozone, aangevuld met de zes leden van het directiecomité. De Europese leiders zullen vermoedelijk tijdens een topontmoeting later deze maand de aanstelling van Draghi goedkeuren. Eerder schaarden de Europese ministers van financiën zich al achter zijn kandidatuur.


Verschillende linkse Europese leiders hebben een gezamenlijke oproep gelanceerd waarin ze zich verzetten tegen de ideologische keuzes van een aantal rechtse regeringen in antwoord op de financiële en economische crisis. De oproep is afkomstig van onder meer Jacques Delors, Elio Di Rupo en Daniel Cohn-Bendit. Volgens de linkse leiders houdt de huidige besparingsstrategie risico's in. Men riskeert volgens hen een hele generatie jongeren in een hele reeks lidstaten op te offeren. De ondertekenaars geven toe dat er inspanningen moeten geleverd worden om de begrotingen gezond te maken en dat ook de openbare sector daartoe moet bijdragen, maar de oorzaken van de crisis liggen volgens hen in de eerste plaats in de privésector.


Het handelstekort van de Verenigde Staten is tijdens de maand april lager uitgekomen dan tijdens de maand voordien. Dat is gebleken uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. De Amerikaanse export groeide tijdens de maand april met 1,3 procent, terwijl de import met 0,4 procent afnam. Daardoor daalde het verschil tussen de import en de export in april tot 43,7 miljard dollar. In maart lag de import nog 46,8 miljard dollar hoger dan de export. Vooral de import uit Japan daalde sterk. Door de gevolgen van de natuurrampen die Japan in maart troffen, nam de stroom van Japanse goederen naar de Verenigde Staten in april met meer dan een kwart af. Dat was de sterkste daling die ooit in de handel tussen Japan en de Verenigde Staten werd gemeten.


Tony Hayward, gewezen topman van de Britse oliemaatschappij British Petroleum, wil een beursnotering voor de investeringsmaatschappij Vallares, die hij samen met financier Nathaniel Rothschild heeft opgericht. De beursintroductie van Vallares zou nog deze maand moeten worden gerealiseerd. Hayward en Rothschild willen met de beursgang van de maatschappij een kapitaal van 1 miljard pond ophalen. Vallares richt zich op bedrijven die kapitaal en expertise zoeken om olievelden te ontwikkelen. In plaats van die eigendommen op te kopen met contanten, betaalt Vallares in eigen aandelen. Hayward verliet British Petroleum in juli vorig jaar, als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, zoals algemeen werd verwacht, de rente onveranderd gelaten. De belangrijkste herfinancieringsrente staat nu op 1,25 procent. Analisten gaan er wel vanuit dat de rente in juli verder zal verhoogd worden. De vorige renteverhoging dateert van april en had de bedoeling om de snel stijgende inflatie een halt toe te roepen. Het was toen twee jaar geleden dat de rente nog eens veranderde. Daarmee stond de rente op een historisch laag niveau. De inflatie bedraagt in de eurozone op dit ogenblik 2,7 procent. Dat is nog steeds boven de doelstelling van 2 procent. Analisten verwachten dan ook dat het geldbeleid verder zal verstrakken, al bemoeilijkt de crisis in bijvoorbeeld Griekenland of Portugal de situatie.


Philips heeft wereldwijd ruim 25.000 onderdelen moeten terugroepen waarmee ademmonsters bij zieke baby's en peuters kunnen worden genomen. Dat heeft Philips bevestigd na berichtgeving in onder meer Amerikaanse media. Philips is in april begonnen met de terugroepactie van de zogenoemde Filterline, nadat was gebleken dat patiënten risico lopen partikels losgeraakt plastic in te ademen. De producten werden verscheept tussen november vorig jaar en maart dit jaar. De producten zijn geproduceerd door het Israëlische bedrijf Oridion Systems, dat ze ook onder eigen naam op de markt brengt. Er zijn volgens het bedrijf geen gewonden gevallen. Het bedrijf moest onlangs ook al haardrogers uit de handel nemen en twee jaar werden Senseo-apparaten teruggeroepen.


De Griekse economie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lichte groei geboekt tegenover het voorgaande kwartaal, maar in vergelijking met begin vorig jaar was er een spectaculaire daling van het bruto binnenlands product. Tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de Griekse economie met 0,2 procent. In mei was men nog uitgegaan van een groei met 0,8 procent. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar werd echter een inkrimping met 5,5 procent opgetekend. Dat is meer dan de de terugval met 4,8 procent waar eerder werd van uitgegaan. Eerder waren er al dramatische cijfers bekend gemaakt over de groeiende werkloosheid in Griekenland.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell gaat miljarden dollars investeren in de ontwikkeling van het zogeheten Cardamom-olieveld in de Golf van Mexico. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Financiële details over de investering werden niet bekend gemaakt. Het olieveld werd vorig jaar ontdekt dankzij nieuwe seismische technologieën. Shell had al sinds begin jaren negentig, bij de ontwikkeling van het nabij gelegen Auger-veld, vermoedens van een groot oliereservoir. Een zoutlaag stond de kwaliteit van seismisch onderzoek destijd echter in de weg. Het Cardamom-veld was het eerste project dat door de Amerikaanse overheid na de opheffing van het boorverbod in de Golf van Mexico vorig jaar werd goedgekeurd. Shell verwacht een piekproductie van 50.000 vaten per dag.


De luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft een belang genomen van 35 procent in de Luxemburgse vrachtvervoerder Cargolux. Qatar Airways neemt het belang over van de Luxemburgse overheid en een aantal andere aandeelhouders, die twee jaar geleden in het kader van een herstructureringsplan tijdelijk in het kapitaal van de vrachtvervoerder waren gestapt. Met een belang van 52,1 procent is de Luxemburgse luchtvaartmaatschappij Luxair de hoofdaandeelhouder van Cargolux, de grootste luchtvrachtvervoerder van Europa. Carglux en Qatar Airways gaan ook commercieel samenwerken. Cargolux wijst erop dat Qatar Airways één van de belangrijkste maatschappijen in het Midden-Oosten is.


Bagagefabrikant Samsonite heeft zijn ambities voor een nakende beursgang in Hongkong wegens beperkte interesse teruggeschroefd. Het bedrijf mikt nu nog op een beursgang ter waarde van 1,3 miljard dollar. Eerder was gemikt op een beursgang met een waarde van 1,5 miljard dollar. Samsonite is op dit ogenblik nog in handen van CVC Capital Partners, dat de bagagefabrikant vier jaar geleden met Royal Bank of Scotland overnam. Beide ondernemingen zullen bij de beursintroductie minder dan de helft van hun belang in de reiskofferproducent aanbieden bij de operatie. Samsonite boekte vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien.


De Europese Unie gaat onderzoeken of het sociale netwerk Facebook de privacy van zijn gebruikers schendt. Ook Ierland start een onderzoek naar Facebook. In de Verenigde Staten werd door een actiegroep voor het recht op privacy al een klacht neergelegd tegen het sociaal netwerk. Vooral het automatisch taggen van personen op foto's wordt geviseerd. Sinds kort gebruikt Facebook gezichtsherkenning om tagsuggesties aan zijn gebruikers te doen. Een onderzoekscel van de Europese Unie gaat onderzoeken of dat een inbreuk is op de privacy. Tegenstanders stellen dat taggen enkel mag gebeuren met voorafgaande toestemming van de afgebeelde personen. Europa zal aan Facebook vragen om de situatie te verduidelijken.


Spanje zal van Duitsland geen schadevergoeding eisen voor de sterke terugval van de verkoop van Spaanse komkommers. Dat heeft Diego Lopez Garrido, Spaans minister van Europese zaken, gezegd. Bij het uitbreken van de EHEC-crisis had Cornelia Prüfer-Storcks, verantwoordelijk voor de gezondheidszorg in de deelstaat Hamburg, gezegd dat de problemen door Spaanse komkommers waren veroorzaakt. Nadien moest bewering echter opnieuw worden ingetrokken. De Spaanse komkommerverkoop was door de uitspraken echter volledig ingestort. Na overleg met Werner Hoyer, Duitse staatssecretaris van buitenlandse zaken, stelde Garrido echter dat de Spaanse regering zich voor een schadevergoeding voor de telers een beroep zal doen op de Europese Unie.


Meer Nieuws

Thursday, June 09, 2011

Internet Archive start met de uitbouw van fysiek archief

Het Internet Archive, dat vaak wordt bestempeld als één van de meest belangrijke projecten van de online sector, heeft nu ook beslist om gedrukte boeken te bewaren. Het Internet Archive zal in de toekomst een fysieke kopie bewaren van elk boek, muziekwerk of film die de organisatie kan aantrekken of verwerven. Dat moet ertoe leiden dat er minstens één fysieke kopie van het materiaal wordt bewaard. Bedoeling is de bewaring op lange termijn, naar analogie met de Svalbard Global Seed Vault in Noorwegen, waar een zadenbank werd opgezet.

"Het Internet Archive heeft de opdracht om het internet te bewaren en de rijke collectie van het gedigitaliseerde materiaal - met inbegrip van websites, muziek, videos en boeken uit het publieke domein - ter beschikking te stellen van het publiek," aldus het webmagazine ReadWriteWeb.com. "Het digitaliseren van boeken heeft het Internet Archive echter ook overtuigd om niet elektronische exemplaren, maar ook fysieke kopieën te bewaren."

"Er is vastgesteld dat vele bibliotheken hun fysieke boeken in afgesloten kluizen opbergen en sommigen koesteren zelfs plannen om fysieke exemplaren helemaal te verwijderen nadat de digitalisering is afgerond," merkt Brewster Kahle, oprichter van het Internet Archive, op. "We begrijpen dat het beheer van fysieke voorraden niet eenvoudig is, maar daarbij moet wel een heel doordachte visie worden gehanteerd. Daarom werd beslist om naast de digitale bewaring ook een fysiek archief op te bouwen."

Labels: ,

Recordaantal buitenlandse investeringen voor Birma

Het Aziatische land Birma heeft het voorbije jaar een recordbedrag van 20 miljard dollar aan buitenlandse investeringen ontvangen. Dat heeft de regering van Birma, dat grotendeels geïsoleerd is, bekend gemaakt. Het jaar voordien werd slechts 302 miljoen dollar aan buitenlandse steun ontvangen. Bovendien liggen de investeringen van vorig jaar hoger dan de totale budgetten die de twee voorbije decennia werden geregistreerd. De voorbije twintig jaar ontving Birma immers in totaal slechts 16 miljard dollar aan buitenlandse investeringen.

"Het grootste pakket buitenlandse investeringen was het voorbije jaar afkomstig van buurland China," merkt BBC News op. "Het grootste gedeelte van het Chinese budget werd geïnvesteerd in energieprojecten." Birma werd lang gecontroleerd door een militaire junta, maar hield vorig jaar voor de eerste keer in meer dan twee decennia verkiezingen. De cijfers over de buitenlandse investeringen laten volgens een aantal waarnemers uitschijnen dat de verkiezingen er meer voor gezorgd hebben dat de economie van Birma meer opengesteld werd.

Omwille van de inbreuken tegen de mensenrechten werd Birma jarenlang geconfronteerd met internationale economische sancties. China investeerde het voorbije jaar 8,27 miljard dollar in projecten in Birma, gevolgd door Hongkong (5,39 miljard dollar) en Thailand (2,94 miljard dollar). Thein Sein, de nieuwe president van Birma, is een gewezen generaal en voormalig premier en wordt bestempeld als een trouwe medestander van juntaleider Than Shwe.

Labels: ,

Verenigde Naties noemen internet een fundamenteel mensenrecht

Toegang tot het internet behoort tot de fundamentele mensenrechten. Dat is de conclusie van een rapport van de Verenigde Naties. Auteur Frank La Rue, speciaal rapporteur vrijheid van meningsuiting bij de Verenigde Naties, merkt in het rapport op dat het internet een onmisbaar instrument is geworden voor een brede waaier van mensenrechten, het bestrijden van de ongelijkheid en het stimuleren ontwikkeling en menselijke vooruitgang. Daarom moet de algemene toegang tot het internet volgens La Rue voor alle landen een absolute prioriteit zijn.

"Elk land moet een concreet en efficiënt beleid ontwikkelen om het internet algemeen beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken voor alle segmenten van de bevolking," voert Frank La Rue aan. "Er mogen zo weinig mogelijk restricties worden opgelegd aan de informatiestroom op het internet, op uitzondering van een aantal specifieke en gelimiteerde omstandigheden, voorgeschreven in de internationale wetgeving over mensenrechten. Elke beperking moet een wettelijke en noodzakelijke basis hebben, waarbij de impact minimaal moet worden gehouden."

In het rapport wordt gewaarschuwd voor een controle op het internet onder de dekmantel van anti-terrorisme of nationale veiligheid. "Het internet heeft bij een aantal regeringen voor paniek gezorgd, waardoor het gebruik van het internet als een misdrijf wordt bestempeld," merkt La Rue op. Hij wijst er daarbij op dat het voorbije jaar meer dan honderd bloggers in de gevangenis werden opgesloten. Bovendien gebruiken overheden volgens hem steeds meer gesofisticeerde technologieën om content te blokkeren en activisten en critici op te sporen en te identificeren.

Labels: , ,

Sociale media maakt van interenet krachtig platform in gezondheidssector

De dynamiek van sociale media gaat een ingrijpende impact hebben op de geneeskunde. Dat zegt Kristin Barker, socioloog aan de Oregon State University, naar aanleiding van een studie over een controverse in de Verenigde Staten over mammografie bij vrouwelijke veertigers. De Amerikaanse Preventive Services Task Force had twee jaar geleden aangegeven dat een systematisch onderzoek voor die bevolkingsgroep niet noodzakelijk was, maar was daarbij op een massale verontwaardigde reactie in sociale media onthaald.

"De aanbeveling van de Preventive Services Task Force leidde tot een confrontatie tussen de statistieken van de medische sector en patiënten die hun persoonlijke mening over een behandeling ventileren," merkt Barker op in het webmagazine Medicinenet.com. "Datzelfde fenomeen zal in de toekomst wellicht voor talloze andere geneeskundige onderwerpen kunnen worden opgetekend. Mensen hebben hun eigen ervaringen rond gezondheid en staan vaak wantrouwig tegenover geneeskunde, maar wanneer die mensen samengebracht worden, wordt een belangrijke sociale macht gecreëerd."

De onderzoekers merken op dat de bevolking het internet al vijftien jaar gebruikt voor informatie over gezondheid. Sociale media hebben dat kanaal volgens hen echter nog sneller en machtiger gemaakt. Kristin Barker merkt op dat het fenomeen ook een keerzijde heeft. "Foutieve informatie kan even snel worden verspreid als correcte berichtgeving," waarschuwt ze. "Het is voor het publiek niet altijd even gemakkelijk om het onderscheid te maken. Sociale netwerken vormen het perfecte mechanisme om zowel foutieve als correcte berichten te verspreiden."

Labels: , ,

Autobouwer Ford wil Russische productie verdrievoudigen

De Amerikaanse autobouwer Ford wil zijn Russische productie nagenoeg verdrievoudigen. In samenwerking met zijn Russische partner Sollers zou Ford over drie jaar een Russische productiecapaciteit van ongeveer 350.000 exemplaren willen uitbouwen. Ford tekende in februari van dit jaar een principiële samenwerkingsovereenkomst met Sollers voor het opstarten van een joint-venture. Stephen Odell, chief executive van Ford Europe, merkt op dat de autobouwer door de overeenkomst deel zal uitmaken van het Russische industriële netwerk.

"Door de overeenkomst met Sollers ontsnapt Ford aan de invoerbelastingen op onderdelen," stipt de Russische krant The Moscow Times aan. In eerste instantie wordt de Ford Transit toegevoegd aan de Russische productielijn van de Amerikaanse autobouwer. Ford is één van de vele buitenlandse autoproducenten die streeft naar partnerships in Rusland om te kunnen genieten van incentives van de overheid. Met die incentives wil de Russische overheid zijn industriële basis versterken om toekomstige crisissen te kunnen vermijden.

Renault heeft een belang van 25 procent in autobouwer Avtovaz, terwijl Volkswagen en General Motors samenwerkingsovereenkomsten hebben gesloten met Gaz Group. Op dit ogenblik heeft Ford in de omgeving van Sint-Petersburg een autofabriek met een capaciteit van 125.000 exemplaren. De fabriek produceerde vorig jaar 80.000 exemplaren van de modellen Focus en Mondeo. Sollers, na Avtovaz de grootste autobouwer van Rusland, boekte vorig jaar een productie van 98.000 exemplaren.

Verwacht wordt dat in Rusland dit jaar 2,35 miljoen auto's zullen worden verkocht. Vorig jaar werden er 1,97 miljoen exemplaren verkocht. Odell zegt te hopen dat de Russische automarkt zich tegen het midden van het decennium zal verdubbelen. Volgens Odell moet Opel er daarbij in slagen om zijn Russisch marktaandeel op te drijven. Ford heeft in Rusland een marktaandeel tussen 7 procent en 10 procent.

Labels: , ,

Dringend actie nodig om bodemkwaliteit te bewaren

De bodemgesteldheid staat wereldwijd onder grotere druk dan ooit, terwijl die steeds belangrijker wordt om het leven te ondersteunen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Sheffield. Door de stijgende vraag naar voeding, zal alleen al de landbouw volgens de onderzoekers de volgende decennia een zware druk leggen op de bodem, die bovendien ook nog geconfronteerd zal worden met de impact van de klimaatverandering.

Onderzoeksleider Steve Banwart, professor aan het Kroto Research Institute van de University of Sheffield, merkt op dat erosie in een aantal regio's de vorming van nieuwe bodem overstijgt. Bovendien bedreigt de intensiteit van de menselijke activiteit volgens Banwart de mogelijkheden van de bodem om voeding te produceren, koolstofdioxide op te slaan, contaminatie van water te filteren en de noodzakelijke biodiversiteit te bewaren.

"De bodem vormt het hart van de kritische zone van de aarde," merkt Steve Banwart op tegenover het webmagazine ScienceDaily.com. "Er moeten dringend maatregelen worden genomen om de evoluties in te calculeren en methodes te ontwikkelen om het natuurlijke kapitaal van de bodem optimaal te benutten. Dat natuurlijk kapitaal moet worden bewaard of uitgebreid, terwijl moet uitgezocht worden hoe de degradatie kan worden verhinderd worden. Er is slechts één decennium tijd om die oplossingen uit te werken."

Labels: , ,

Gesuikerde dranken creëren een cirkel van toenemende consumptie

De consumptie van twee gesuikerde dranken per dag gedurende vier weken is voldoende om een gevoeligheid de zoete smaak te creëren en te leiden tot een vicieuze cirkel van consumptie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Britse Bangor University. Onderzoeksleider Hans-Peter Kubis merkt op dat de resultaten belangrijke gevolgen hebben voor de openbare gezondheid. De onderzoekers merken op dat de overheid zou kunnen overwegen om het gebruik van suikers in voeding en drank financieel te sanctioneren.

"De voldoening die een gesuikerde drank teweeg brengt, wordt steeds minder," verduidelijkt Kubis zijn stelling in het webmagazine Foodnavigator.com. "De consument zal dan ook trachten naar een toenemend aantal zoete producten en daarmee een eindeloze consumptie-cirkel opstarten." De onderzoekers merken wel op dat niet alleen traditionele frisdranken, maar ook fruitsappen deze cyclus op gang kunnen brengen. Op dat vlak zijn fruitsappen volgens hen niet veiliger dan frisdranken.

De onderzoekers voegen er aan toe dat mensen met overgewicht instinctief meer aangetrokken worden tot zoete dranken dan andere consumenten. De onderzoekers merken op dat mensen met overgewicht en obesitas gesuikerde dranken minder zoet vinden dan andere respondenten. Maar er wordt aan toegevoegd dat ook bij die andere respondenten door het gebruik van gesuikerde dranken een smaakgevoel kan worden ontwikkeld dat vergeleken kan worden met de percepties van zwaarlijvige mensen.

De Britse Soft Drinks Association stelt de resultaten van het onderzoek in vraag. De onderzoekspopulatie zou immers te klein zijn geweest. Bovendien wijst de organisatie ook een striktere reglementering en belastingen af. Daarentegen moet het publiek volgens de organisatie beter geïnformeerd worden over gezonde voeding.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

China heeft de Verenigde Staten vorig jaar ingehaald als de grootste energieverbruiker van de wereld. Dat blijkt uit een energierapport van het olieconcern Britis Petroleum. Het wereldwijde energiegebruik kende volgens het rapport vorig jaar een groei met 5,6 procent, dankzij het economisch herstel naar de financiële crisis. Dat betekent de grootste groei in bijna veertig jaar. In China werd echter een groei met 11,2 procent opgetekend. In de Verenigde Staten steeg het energiegebruik met 3,7 procent. China vertegenwoordigde vorig jaar meer dan één vijfde van het wereldwijde energieverbruik. Door de stijgende vraag naar energie, heeft ook de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide de snelste groei in veertig jaar laten optekenen.


Het Amerikaans technologieconcern Apple is van plan in zijn thuisbasis in Cupertino in Californië een nieuw kantoorgebouw voor 12.000 werknemers op te trekken. Steve Jobs, topman van Apple, benadrukt dat het bedrijf een grote groei blijft kennen en in de wijde omgeving kantoorruimte moet huren om zijn personeel te huisvesten. Het gebrek aan plaats maakt volgens hem de bouw van een nieuwe campus noodzakelijk. Het gebouw wordt vier verdiepingen hoog, met onder de grond vier parkeerniveaus. De stroomvoorziening komt van een eigen energiecentrale. Rond het gebouw wordt een park aangelegd. Jobs wil zo snel mogelijk starten met de bouw van de nieuwe Apple-campus, die over vier jaar in gebruik genomen zou moeten kunnen worden.


Amerikaans staatspapier kan snel de gevreesde rommelstatus bereiken indien de Verenigde Staten tegen midden augustus effectief in wanbetaling gaan. Dat heeft kredietbeoordelaar Fitch benadrukt. Het idee van een kortstondig bankroet bij een wanbetaling is volgens een aantal Amerikaanse republikeinse politici een aanvaardbare prijs om de regering van de Verenigde Staten onder druk te zetten om de uitgaven terug te dringen. Dat technisch bankroet zou het Amerikaanse staatspapier volgens Fitch echter snel de rommelstatus doen bereiken. Daarna kan de Amerikaanse rating volgens Fitch wel opnieuw stijgen, maar naar alle waarschijnlijkheid niet tot de huidige status. De Verenigde Staten genieten op dit ogenblik het hoogste niveau van kredietwaardigheid.


De Europese Commissie trekt een groter bedrag uit voor de telers die door de EHEC-epidemie met een instorting van de verkoopscijfers worden geconfronteerd. Het bedrag stijgt van 150 miljoen euro naar 210 miljoen euro. Europees Commissaris voor landbouw Dacian Ciolos had tijdens een bijzondere landbouwraad voorgesteld 150 miljoen euro uit te trekken voor de getroffen landbouwers. De Europese landbouwministers vonden de tussenkomst echter onvoldoende, waarop Ciolos beloofde een beter voorstel uit te zullen werken. Het nieuwe voorstel voorziet dat de landbouwers tot 50 procent zouden worden vergoed voor de producten die ze door de EHEC-crisisniet konden verkopen. De steun wordt voorzien voor telers van komkommers, tomaten, sla, courgetten en paprika's.


De Organisatie van Olie-Exporterende landen (Opec) heeft voor het eerst in twintig jaar geen overeenkomst kunnen bereiken over de olieproductie. Een groep onder leiding van Saoedi-Arabië wilde de productie optrekken, maar Libië, Angola, Ecuador, Algerije, Iran en Venezuela verzetten zich tegen het voorstel. Na vijf uur overleg verlieten de vertegenwoordigers van de twaalf Opec-landen de vergadering zonder akkoord. De huidige oliequota blijven dus gehandhaafd. In december zitten de Opec-landen opnieuw rond de tafel. Het verhogen van de productie zou tegemoetkomen aan een vraag van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Door meer olie te produceren zou de prijs voor een vat ruwe olie kunnen dalen. Die prijs bedraagt nu al maandenlang meer dan 100 dollar.


Kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor’s, Fitch en Moody’s moeten meer inzicht geven in de manier waarop hun ratings tot stand komen en moeten daar ook voor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dat heeft het Europees parlement gezegd. De kredietbeoordelaars genieten volgens het Europees parlement teveel vrijheid. Daarbij wordt opgemerkt dat de ratingbureaus aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld worden voor de adviezen die worden gestrekt. Daarom wordt opgemerkt dat de Europese Commissie moet onderzoeken in hoeverre de kredietbeoordelaars privaatrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden in de lidstaten van de Europese Unie. Het Europees parlement wil ook meer inzicht in de technieken die worden gehanteerd om de ratings samen te stellen.


De productie bij de Zweedse autofabrikant Saab, dochterbedrijf van het Nederlandse Spyker Cars, is opnieuw stilgelegd vanwege een gebrek aan onderdelen. Het was volgens Saab ook niet meteen duidelijk wanneer de productie zou kunnen worden hervat. Saab zei de situatie van dag tot dag te zullen bekijken. Het bedrijf onderhandelt met zijn toeleveranciers om het probleem op te lossen. Verder gaf Saab aan dat de financiële positie van het bedrijf gespannen blijft. Victor Muller, topman van Spyker, had eerder gezegd dat de productie van Saab last zou kunnen hebben van een voorraadtekort bij toeleveranciers. In april en mei van dit jaar moest Saab de productie al wekenlang stilleggen wegens betalingsachterstanden bij zijn toeleveranciers.


De Nederlandse banken hebben aan de overheid inmiddels een bedrag van 10 miljard euro aan ontvangen staatssteun terugbetaald. Dat blijkt uit cijfers van Jan Kees de Jager, de Nederlandse minister van financiën. In totaal leende de Nederlandse overheid tijdens de economische crisis een bedrag van 13,75 miljard euro aan ING Groep, Aegon en SNS Reaal. Op de steun van 10 miljard euro aan ING Groep heeft de overheid volgens De Jager tot nu toe een rendement van 17 procent gerealiseerd, naast de premies voor de vervroegde aflossing van kredieten. Op de lening van 3 miljard euro aan Aegon werd tot nu toe een rendement van 18 procent gerealiseerd. Op de lening van 750 miljoen euro aan SNS Reaal bedraagt het rendement tot nu toe 8,5 procent.


Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, heeft zich in een brief aan zijn Europese collega's uitgesproken voor een verlenging van de looptijd van de Griekse staatsobligaties. Schäuble schrijft dat er nood is aan een nieuw hulpprogramma voor Griekenland, om te verhinderen dat de Griekse regering in een toestand van insolventie terecht komt. De Duitse minister van financiën wil dat de privé-investeerders een substantiële en becijferbare bijdrage leveren in dat proces. De beste methode daartoe is volgens hem het verlengen van de looptijd van de obligaties met zeven jaar. Dat moet de Griekse regering de nodige tijd geven om hervormingen te kunnen omzetten en het vertrouwen van de markten terug te winnen.


De couponsite Groupon, die zijn gebruikers dagelijks een unieke deal aanbiedt, gaat samenwerken met de Amerikaanse supermarktketen Big Y. De supermarkt zal kortingen op producten aanbieden die Groupon-gebruikers met een soort klantenkaart kunnen aankopen. Om als klant van de nieuwe samenwerking te kunnen profiteren, is naast een internetverbinding met de Groupon ook een klantenkaart van de winkelketen nodig. Groupon werkt voor project samen met het marketingbedrijf HaloEffect en het softwarebedrijf Incentive Targeting. Volgens HaloEffect zal het nieuwe systeem het supermarktlandschap gevoelig veranderen. Ook Incentive Targeting zal een samenwerking met andere retailers niet lang op zich laten wachten.


Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft volgens een aantal bonnen interesse in de Finse groep Nokia, producent van mobiele telefoons. Een woordvoerder van Samsung heeft het echter over marktgeruchten waar het bedrijf niet op wenst te reageren. Ook bij Nokia werd geen commentaar gegeven op de berichten. De overnamegeruchten rond Nokia houden echter aan. Eerder al deed het gerucht de ronde dat Microsoft geïnteresseerd was in het Finse concern. Nokia maakte onlangs nog bekend dat de omzet tijdens het tweede kwartaal fors lager zal uitvallen dan eerder werd gedacht. Dat is onder meer het gevolg van lagere verkoopvolumes en gedaalde prijzen van mobiele telefoons. Nokia ondervindt hevige concurrentie op de smartphonemarkt van Apple en Google.


Greenpeace organiseert een wereldwijde campagne tegen speelgoedfabrikant Mattel, eigenaar van onder meer de speelgoedpop Barbie. Volgens Greenpeace zijn de verpakkingen van de Barbie-pop gemaakt van tropisch hardhout. In de campagne van Greenpeace maakt Ken, de levenspartner van Barbie, zijn relatie met de modepop uit omdat zij in een verkeerd doosje zit. Volgens Greenpeace komt de verpakking rechtstreeks uit het Indonesische regenwoud en tast Barbie daardoor het huis aan van bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Mattel zou het verpakkingsmateriaal kopen bij Asia Pulp and Paper (APP), dat volgens Greenpeace zwaar onder vuur ligt. Een aantal bedrijven zou de samenwerking met Asia Pulp and Paper al hebben stopgezet.


Het Amerikaanse mediaconcern Walt Disney schrapt ongeveer tweehonderd banen in zijn filmdivisie. Dat heeft een anonieme bron binnen Disney gemeld. Het personeelsbestand van de filmdivisie zou door de maatregel met iets minder dan 5 procent worden afgeslankt. De filmstudio zou zich minder wil toeleggen op de dvd-verkoop. Die wordt immers geconfronteerd met de toenemende populariteit van on-demand-televisie en digitale winkels. In de Verenigde Staten is het onder meer mogelijk om films te huren via iTunes, de online mediawinkel van Apple. Ook besteedt Disney steeds meer werk uit aan de Dreamworks Studio van regisseur Steven Spielberg en aan uitgever Marvel, verdeler van stripboeken. Disney distribueert jaarlijks ongeveer zes films van Dreamworks.


In Spanje zijn tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 74.540 woningen verkocht. Dat is een daling met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse overheid. De scherpe daling werd vooral veroorzaakt door een nieuwe wet waardoor huizenbezitters nog slechts in beperkte mate belasting kunnen terugvorderen op hypotheekaflossingen. Het laatste cijfer onderstreept de zwakte van de huizenmarkt in Spanje. Drie jaar geleden spatte de Spaanse vastgoedbubbel uit elkaar. Mede daardoor verloren miljoenen Spanjaarden hun baan en belandde het land in een diepe recessie. Op dit ogenblik zouden in Spanje naar schatting 1,5 miljoen woningen te koop staan.


De Franse minister van economie Christine Lagarde, die zich kandidaat heeft gesteld om haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn op te volgen aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, ontvangt voor haar kandidatuur geen openlijke steun van India of China. De Indiase minister van financiën zei dat hij geen zekerheid kon geven dat zijn regering de kandidatuur van Lagarde zal steunen. Hij herhaalde dat de benoeming op een transparante manier tot stand moet komen. Daarbij moet volgens de Indiase minister gekeken worden naar verdiensten in plaats van nationaliteit. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken merkte op dat er verschillende kandidaten zijn voor de opvolging van Strauss-Kahn. Er werd aan toegevoegd dat de race open ligt.


Meer Nieuws

Wednesday, June 08, 2011

Amerikanen besparen minder op restaurants en entertainment

Een meerderheid van de Amerikanen is van plan om de rest van het jaar te besparen op restaurantbezoek en entertainment. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Harris. De onderzoekers merken op dat 61 procent van de ondervraagden zegt de volgende maanden minder op restaurant te zullen gaan, terwijl 59 procent aangeeft zijn bestedingen aan entertainment denkt te zullen terugschroeven. De onderzoekers merken dat er een duidelijke verbetering kan worden opgetekend tegenover twee jaar geleden.

"De cijfers blijven relatief ongewijzigd tegenover het recente verleden, maar liggen gevoelig lager dan tijdens het hoogtepunt van de economische crisis twee jaar geleden," merken de onderzoekers op. "Toen zei 74 procent van de respondenten zijn bestedingen aan restaurantbezoek en entertainment te zullen terugschroeven." Daarnaast zegt 34 procent van de Amerikanen dit jaar een vakantietrip van minstens één week te zullen inlassen. Dat is meer dan tijdens de maand april, maar minder dan in januari, toen 36 procent gewag maakte van vakantieplannen.

Ook zei 28 procent van de respondenten een groter bestedingsbudget te hebben voor zijn vakantie. In maart was dat slechts 21 procent, maar in januari maakte nog 30 procent gewag van een groter vakantiebudget. Daarnaast zegt 51 procent van de Amerikanen meer geld te zullen investeren. Dat is nagenoeg gelijk gebleven sinds het begin van dit jaar. Ook zegt 10 procent van de Amerikanen in de loop van de volgende zes maanden een bedrijf te zullen oprichten. Ook dat cijfer blijft al sinds september vorig jaar status-quo.

Labels: ,

Wereld heeft tegen midden eeuw 12 gigaton graanequivalent nodig

Met de huidige teelten moet het mogelijk zijn om tegen het midden van de eeuw de wereldwijde bevolking van negen miljoen mensen te voeden. Om dat te bereiken zal het landbouwalaam echter optimaal moeten worden gebruikt, waarvoor sterke economische en institutionele omstandigheden nodig zullen zijn. Dat zegt Martin van Ittersum, professor plantkunde aan de Wageningen Universiteit. Op dit ogenblik bedraagt de wereldwijde landbouwproductie volgens van Ittersum ongeveer 7 gigaton graanequivalenten. Tegen het midden van de eeuw zal dat gestegen zijn tot 12 gigaton.

Uit de analyse van Van Ittersum blijkt dat in arme landen meer voeding noodzakelijk zal zijn. Die landen kennen immers nog een belangrijke bevolkingsaangroei en hebben op dit ogenblik een minderwaardig dieet. In landen met een gemiddeld inkomen zal er daarentegen meer dierlijk voedsel en rauwe producten beschikbaar moeten zijn. In rijke landen tenslotte zal er volgens Van Ittersum vooral een grotere nood zijn aan rauwe producten om een biologische economie te ondersteunen.

Indien 10 procent van de huidige wereldwijde energiebehoefte wordt geleverd door landbouwproducten, zal de wereld tegen het midden van de eeuw volgens de Nederlandse wetenschapper minstens 5 gigaton graanequivalent extra moeten produceren. Indien de hele wereld het Europese voedingspatroon volgt, is nogmaals extra 6 gigaton nodig. In die scenario's zou de wereldwijde landbouwproductie tegen het midden van de eeuw 23 gigaton graanequivalent moeten produceren.

Labels:

Etnische minderheden zien sociale netwerken als campagneplatform

Etnische minderheden zijn meer geneigd om sociale netwerken te beschouwen als een platform om hun ideeën te verspreiden en steun te vinden voor hun zaak. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Center for Social Impact Communication van de Georgetown University en Ogilvy Public Relations Worldwide. Daarbij wordt opgemerkt dat 65 procent van de Latino-Amerikanen en Afro-Amerikanen aangeven dat sociale netwerken de visibiliteit van hun zaak kunnen verbeteren. Bij blanke Amerikanen is dat slechts 60 procent.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 58 procent van de Afro-Amerikanen en 51 procent van de Latino-Amerikanen ervan overtuigd is dat sociale netwerken een uitstekend platform vormen voor het verspreiden van ideeën. Bij de blanke Amerikanen is slechts 34 procent akkoord met die stelling. Ook zeggen 39 procent van de Afro-Amerikanen en 30 procent van de Latino-Amerikanen dat sociale netwerken kunnen helpen om steun te vinden voor een zaak. Ook daar is slechts 24 procent van de blanke Amerikanen het mee eens.

Er wordt wel opgemerkt dat zowel Latino-Amerikanen (57 procent) als blanke Amerikanen (47 procent) meer geneigd zijn om gewag te maken van een online vermoeidheid rond dergelijke bewegingen. Daarover wordt volgens hen teveel op het internet gecommuniceerd. Bij Afro-Amerikanen maakt daarentegen slechts 41 procent van een vermoeidheid. Volgens 75 procent van de blanken en 69 procent van de Latino-Amerikanen lijken dergelijke communicaties vaak op spam. Daar is slechts 55 procent van de Afro-Amerikanen het mee eens.

Labels: , ,

Touchscreen moet autobestuurder veiliger laten rijden

Een touchscreen op het stuurwiel van auto's om allerlei toepassingen te activeren, kan ervoor zorgen dat de chauffeur minder afgeleid raakt. Dat is de conclusie van een experiment van onderzoekers aan de University of Stuttgart, de University of Duisburg-Essen en het German Research Center for Artifical Intelligence. De onderzoekers ontwierpen een prototype van een stuurwiel met een touchscreen om een aantal toepassingen, zoals de autoradio of een digitale landkaart, te bedienen.

"Door technologische innovaties, zoals mobiele telefoons en tekstberichten, wordt het steeds belangrijker om de aandacht van de autobestuurder op het verkeer te houden," voeren de onderzoekers aan. "In de traditionele configuraties moet de autobestuurder steeds de ogen van het verkeer afkeren om deze technologieën te kunnen bedienen. Met een touchscreen kan aan dat probleem echter worden verholpen, zodat de bestuurder zich meer op het verkeer kan concentreren."

Uit tests bleek volgens de onderzoekers dat een touchscreen ertoe leidt dat de aandacht van de bestuurder veel minder lang van het verkeer wordt afgeleid. De Duitse onderzoekers merken op dat verdere ontwikkelingen van de technologie ook zouden kunnen toelaten dat informatie rechtstreeks op de voorruit wordt geprojecteerd, terwijl er volgens hen ook een sensorsysteem kan worden ontwikkeld dat de verkeersomstandigheden controleert en de bestuurder waarschuwt zijn aandacht op het verkeer te houden.

Labels: ,

Biologisch afbreekbare producten creëren methaan

Biologisch afbreekbare producten hebben in praktijk op vuilnisbelten een grotere negatieve dan positieve impact. Bij het afbreken van deze producten komen immers belangrijke hoeveelheden methaan, een bijzonder krachtig broeikasgas, vrij. Dat is de conclusie van een rapport van het departement milieutechnologie van de Amerikaanse staat North-Carolina. De onderzoekers wijzen erop dat de betrokken materialen afgebroken worden door micro-organismen, die daarbij methaan produceren.

Uit cijfers van het Amerikaanse Environmental Protection Agency blijkt dat slechts 35 procent van het huishoudelijk afval wordt gedeponeerd op vuilnisbelten die methaan opvangen voor energiegebruik. Nog eens 34 procent zou het methaan ter plaatse verbranden, terwijl 31 procent het gas in de atmosfeer zou laten ontsnappen. "Het opvangen van methaan een belangrijke energiebron creëren," merkt onderzoeksleider Morton Barlaz op. "Maar wanneer het in de atmosfeer wordt vrijgelaten, wordt het een bedreigend broeikasgas."

"Biologisch afbreekbare producten zijn dan ook niet automatisch milieuvriendelijker wanneer ze op vuilnisbelten terecht komen," stipt Barlaz nog aan. "Een aantal Amerikaanse vuilnisbelten werkt wel aan opvanginstallaties, maar vele producten breken relatief snel af, zodat het gas wellicht al ontsnapt voor de installaties klaar zijn. Dat betekent dat er minder potentiële brandstof voor energieverbruik overblijft en er meer broeikasgassen worden geproduceerd. Een langere afbreekperiode is op dit ogenblik dan ook milieuvriendelijker."

Labels: , ,

Retailblogs nog steeds interactiever dan sociale netwerken

Retailers hebben de mogelijkheid om financieel voordeel te halen uit hun aanwezigheid op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Dat is de conclusie van een onderzoek van Shop.org, ComScore en Social Shopping Labs. Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de gebruikers van Twitter aangeven dat een bericht op het sociale netwerk hen aangezet heeft om door te klikken naar een website. Dat geldt ook voor 56 procent van de gebruikers van 56 procent. Er wordt aan toegevoegd dat 90 procent van de lezers van een bedrijfsblog doorklikken naar een website.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij de respondenten 35 procent op Facebook en 32 procent op Twitter aangeven geneigd te zijn om een rechtstreekse aankoop op de sociale netwerken te verrichten. Dat geldt ook voor 35 procent van de gebruikers van een retailblog. Ook blijkt ongeveer 50 procent van de gebruikers van Twitter een commentaar over klantendienst en producten of diensten heeft geplaatst, tegenover bijna 40 procent op Facebook. Op retailblogs wordt daarentegen door 80 procent van de bezoekers een commentaar geplaatst.

De onderzoekers merken verder op dat meer dan 60 procent van de gebruikers van Twitter een browser heeft gebruikt om meer informatie te vinden over een product of dienst. Dat geldt ook voor ongeveer 50 procent bij Twitter en 90 procent bij retailblogs. Er wordt aan toegevoegd dat 42 procent van de gebruikers van Twitter minstens één keer per dag hun mobiele telefoon gebruiken om het sociale netwerk te bezoeken. Dat geldt ook voor 34 procent van de Facebook-gebruikers en 32 procent van de YouTube-gebruikers.

Labels: , ,

Asia-Pacific vertegenwoordigt helft wereldwijde mobiele reclame

Mobiele reclame blijft in de regio Asia-Pacific een stijgende trend vertonen. Steeds meer bedrijven proberen dat kanaal immers in te schakelen om consumenten te bereiken. Dat is de conclusie van een rapport van het mobiele reclamenetwerk InMobi. Daarbij wordt opgemerkt dat mobiele reclame in de regio Asia-Pacific inmiddels is gestegen tot 18 miljard impressies per maand. Tussen januari en april van dit jaar werd een groei met 10 procent opgetekend.

Asia-Pacific vertegenwoordigt volgens InMobi op dit ogenblik ongeveer de helft van de wereldwijde mobiele reclame-impressies. India is met een belang van 41 procent marktleider in de regio Asia-Pacific, gevolgd door Indonesië (25,2 procent) en Vietnam (9,1 procent). Daarbij wordt opgemerkt dat de zogenaamde featurephones met een aandeel van 76 procent het dominerende toesteltype blijven. Smartphones nemen de resterende 24 procent in, maar kennen wel een snelle groei.

De onderzoekers voegen er aan toe dat het besturingssysteem Android van Google met 1,7 miljard impressies een aandeel van 9,5 procent heeft. Dat betekent een stijging met 9,5 procent tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Daarmee is Android voor de eerste keer belangrijker geworden dan het besturingssysteem iPhone van Apple, dat een marktaandeel van 9,4 procent bezit. De eerste plaats is nog altijd voor Nokia, dat echter met 1,9 procent terugviel tot 27,3 procent.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer Ford verwacht de volgende vier jaar de verkoop met 50 procent te kunnen opdrijven, vooral dankzij de Aziatische markt en de toegenomen vraag naar kleine automodellen. Dat heeft het bedrijf tijdens een investeerdersdag bekend gemaakt. Tegen het midden van het decennium zal Ford naar eigen zeggen jaarlijks 8 miljoen wagens verkopen. Huidig marktleider Toyota boekte vorig jaar een verkoop van 8,42 miljoen exemplaren. Tijdens diezelfde periode verkocht Ford 5,3 miljoen wagens. Ford lonkt in het bijzonder naar de Chinese markt, die nu nog gedomineerd wordt door Volkswagen en General Motors. Ford gaat een fabriek bouwen in Chongqing, in een joint-venture met zijn vroegere partner Mazda.


Het ratingbureau Fitch heeft de kredietrating van het Finse telecombedrijf Nokia opnieuw verlaagd en heeft daar ook een negatieve outlook aan gekoppeld. Wegens de lagere kredietwaardigheid zal het Finse bedrijf een hogere rente moeten betalen als het geld op de internationale markten wil ophalen. De rating van Nokia balanceert nu op het randje van rommelstatus. Nokia verkeert al geruime tijd in problemen. De Finse groep heeft te lijden onder de hevige concurrentie van de smartphones. De financiële resultaten vallen tegen en het aandeel kreeg de jongste tijd bijzonder zware klappen. De analisten van Fitch zijn bezorgd over het aanhoudend verlies van marktaandeel voor Symbian, het mobiele besturingssysteem van Nokia.


Het Nederlandse supermarktconcern Ahold heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 5,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 6,2 procent tot 291 miljoen euro. In Nederland kon naar eigen zeggen de inflatie niet geheel worden doorberekend aan klanten. Dat had een negatieve invloed op de winstmarge. In de Verenigde Staten bleven omzet en marge goed, maar ook daar zijn de klanten volgens Ahold sterk gericht op promoties en blijven de grondstofprijzen stijgen. Vooruitzichten over het tweede kwartaal of de rest van het jaar werden niet gegeven. Vooral de ontwikkeling van de grondstofprijzen is volgens het bedrijf moeilijk te voorspellen.


De Britse bank HSBC Holdings heeft een schikking getroffen met Amerikaanse slachtoffers van de Amerikaanse oplichter Bernard Madoff. De bank betaalt aan de gedupeerden 62,5 miljoen dollar. De slachtoffers hadden geïnvesteerd in het Thema International Fund, een fonds dat door HSBC Holdings beheerd werd en de tegoeden belegd had bij Madoff. De bank beschouwt de minnelijke schikking niet als een schuldbekentenis. HSBC Holdings is nog in gelijkaardige rechtszaken verwikkeld in onder meer Duitsland en Luxemburg. Er is tegen de Britse bank ook een claim van 9 miljard dollar ingediend door de curator van het failliete Madoff Securities. Die vindt dat HSBC Holdings had moeten weten dat Madoff fraudeerde. De bank zegt door Madoff echter zelf ook 1 miljard dollar verloren te hebben.


De Nederlandse brouwer Heineken heeft een conflict met het pensioenfonds van zijn Schotse dochteronderneming Scottish & Newcastle. De Nederlandse brouwer zou zijn beloftes tegenover de gepensioneerden van het Schotse bedrijf hebben gebroken door de pensioenuitkeringen vorig jaar niet aan te passen aan de inflatie. Volgens de S&N Pensions Group heeft Heineken bij de overname van de Schotse brouwer drie jaar geleden beloofd het beleid van de indexering van de pensioenen door te zetten. Een woordvoerder van Heineken ontkent dat er sprake is van een gebroken belofte. Het voorbije jaar is volgens het concern afgezien van indexering om de financiële positie van het fonds te verbeteren.


De Poolse justitie zegt bewijzen gevonden te hebben voor een steekpenningenfonds bij het Nederlandse elektronicaconcern Philips. Het fonds zou in de boekhouding van Philips zijn teruggevonden. Dat zou gebleken zijn uit processtukken voor een rechtszaak tegen twee medewerkers van Philips die van omkoping worden verdacht. De Poolse speurders zouden in de interne documentatie van Philips bewijzen voor drie verdachte transacties hebben teruggevonden. Philips wenst in aanloop naar de strafzaak, die binnenkort wordt opgestart, niet inhoudelijk te reageren op het bericht. Wel werd opgemerkt dat fraude binnen het bedrijf door Philips niet wordt getolereerd.


Hackers hebben de website van het Franse energieconcern Electricité de France (EdF), onder meer uitbater van de Franse kerncentrales, aangevallen. De hackers zouden alleen de bedoeling hebben gehad om de website van het concern te lamleggen. De aanvallers zouden ook in hun opzet zijn geslaagd. De website was dan ook een tijdlang niet te raadplegen. De aanvallers zouden een subgroep zijn van Anonymous, een los georganiseerde groep van hackers die het ook al zou hebben gemunt op bijvoorbeeld Sony. De Franse energiegroep benadrukte dat er geen kerncentrales of veiligheidsrelevante systemen bij de aanvallen betrokken waren.


Popzangeres Lady Gaga heeft samen met Eric Schmidt, voorzitter van het internetbedrijf Google, een bedrag van 1 miljard dollar geïnvesteerd in het nieuwe sociale netwerk Backplane. Het nieuwe initiatief zou de merken en beroemdheden op andere netwerken zoals Facebook en Twitter bundelen. Het netwerk wordt ontwikkeld door Troy Carter, ook de manager van Lady Gaga. Met haar investering krijgt de popster een belang van 20 procent in Backplane. Het is niet de eerste keer dat Lady Gaga zich in de ondernemerswereld begeeft. Eerder dit jaar zette ze een samenwerking op met Polaroid, in een poging de iconische instantcamera weer populair te maken. Eind juni zal de nieuwe camera op de markt komen.


Een schadevergoeding van de Europese Commissie voor de Europese groentetelers is onvoldoende. Dat hebben de ministers van de betrokken landen gezegd tijdens een spoedoverleg over de gevolgen van de EHEC-crisis. Dacian Ciolos, Europees Commissaris van landbouw, had aangekondigd dat Europa een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar zou stellen. Dat vertegenwoordigt ongeveer 30 procent van de schade die werd geleden omdat een aantal groenten niet konden worden verkocht. Ciolos stelt echter dat hij zoveel geld niet heeft en dat een dergelijke compensatie zou kunnen betekenen dat sommige boeren winst slaan uit de crisis, omdat ze minder verlies lijden of omdat ze ook ten dele worden gecompenseerd via sectorale fondsen.


Deutsche Börse en NYSE Euronext, twee van de grootste beurzen ter wereld, keren gezamenlijk ruim 620 miljoen euro uit aan hun aandeelhouders. Het speciale dividend is bedoeld om de aandeelhouders te overtuigen om de fusie tussen de twee beursgroepen goed te keuren. De fusieplannen tussen de twee dateren al van februari. Maar vervolgens liet ook de transatlantische beurs Nasdaq OMX zijn oog vallen op NYSE Euronext. In de biedstrijd die daarop volgde, deden Deutsche Börse en NYSE Euronext de belofte van een speciaal dividend. Intussen heeft Nasdaq zich uit de biedingsstrijd teruggetrokken. De aandeelhouders van beide beurzen moeten eerstdaags een beslissing nemen over de fusie.


Het Britse energieconcern British Petroleum wil een nieuwe poging ondernemen om het samenwerkingsakkoord met Rosneft, het grootste Russische olieconcern, te redden. De Britse groep zou van plan zijn om de helft van zijn belang in de Brits-Russische joint venture TNK-BP te verkopen aan Rosneft. Door die transactie zou het Russische staatsolieconcern belangrijke benoemingen en beslissingen in TNK-BP kunnen blokkeren. British Petroleum zou dan ook niet langer gebonden zijn aan exclusiviteitsbepalingen die met de Russische groep Alfa Access Renova (AAR), de andere aandeelhouder van TNK-BP, waren afgesproken. Die bepalingen verhinderen het Britse bedrijf op dit ogenblik in Rusland rechtstreeks samen te werken met Rosneft.


International Paper (IP), de grootste papierfabrikant ter wereld, lanceert een vijandig overnamebod op Temple-Inland. Met de transactie zou een bedrag van 3,31 miljard dollar zijn gemoeid. Met het vijandig bod wil International Paper zijn aandeel in golfkarton voor transportdoeleinden op de Noord-Amerikaanse markt gevoelig verhogen. Door de overname zou dat aandeel stijgen van 27 procent naar 37 procent. Bijna drie jaar geleden versterkte International Paper zich al door de overname van Weyerhauser. Daarmee was een bedrag gemoeid van 6 miljard dollar. De golfkartondivisies Weyerhauser en Temple-Inland zouden bij International Paper worden geïntegreerd. Dat zal volgens het bedrijf leiden tot aanzienlijke synergieën en extra winst genereren.


Singapore wordt dit jaar mogelijk de tweede belangrijkste gokregio van de wereld. Dat heeft Frank Fahrenkopf, voorzitter van de American Gaming Association, gezegd. Verwacht wordt dat de casino's in Singapore dit jaar een omzet zullen realiseren van 6,4 miljard dollar. Daardoor zou het Amerikaanse Las Vegas, dat dit jaar een omzet van 6,2 miljard dollar zou boeken, naar de derde plaats terugzakken. Pas in februari vorig jaar opende het Resorts World Sentosa, het eerste casino van Singapore, zijn deuren. Twee maanden later volgde het Las Vegas Sands van de Amerikaanse magnaat Sheldon Adelson. Het belangrijkste gokcentrum van de wereld is de Chinese enclave Macao, die een omzet van 23,5 miljard dollar realiseert.


Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) en de bank Capital One Financial hebben afzonderlijk een bod uitgebracht op ING Direct USA, de Amerikaanse internetbank van de Nederlandse ING Groep. Het Nederlandse financieel concern moet ING Direct USA, de grootste internetbank in de Verenigde Staten, op last van de Europese Commissie van de hand te doen. De verkoop zou de Nederlandse groep 9 miljard dollar kunnen opleveren. Capital One Financial zou de overname willen financieren met cash en aandelen. Daarentegen zou GE Capital, de financiële divisie van General Electric, uitsluitend in cash willen betalen. GE Capital, dat onder meer leningen verstrekt aan bedrijven, bezit echter nog geen banklicentie.


Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over een voorstel van de Europese Commissie om de rechten van de consumenten beter te beschermen. De wijzigingen zullen vooral voordelig zijn voor mensen die aankopen doen via het internet. Daarmee zou het grensoverschrijdend winkelen moeten worden bevorderd. Onder meer krijgt de consument voortaan veertien dagen bedenktijd om de aangekochte producten eventueel terug te sturen. Hij moet echter wel zelf instaan voor de kosten van de terugzending. De richtlijn eist van de verkopers ook volledige transparantie in de informatie. De lidstaten moeten de richtlijn nog wel in een eigen wetgeving omzetten.


Meer Nieuws

Vastroesten in minderwaardige baan is een fabel

Slechts weinige burgers moeten zien rond te komen op uitsluitend een minimumloon. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van Bradley Schiller, professor economie aan het Reno College of Business van de University of Nevada. De onderzoeker merkt onder meer dat op ongeveer driekwart van de Amerikanen met een minimumloon van 5,15 dollar per dag maximaal 30 procent bijdragen tot het totale gezinsinkomen. De ontvangers van een minimumloon zijn volgens Schiller dan ook meestal niet de belangrijkste kostwinners van het gezin.

Bradley Schiller stelde vast dat 94 procent van de ontvangers van een minimumloon ook een partner hadden die werkte. In 47 procent van de gevallen had die partner een inkomen van meer dan 40.000 dollar per jaar. Daarnaast had nog eens 16 procent een partner met een inkomen tussen 30.000 dollar en 40.000 dollar en 12 procent had een partner met een inkomen tussen 20.000 dollar en 30.000 dollar. Schiller voegt er aan toe dat 77 procent van de ontvangers van een minimumloon minder dan 20 procent van het gezinsinkomen aanbrachten.

"Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 95 procent van de respondenten niet onafgebroken met een minimumloon worden geconfronteerd," voert Bradley aan. "Over een onderzoekstijd van acht jaar bleken er periodes te kunnen worden opgemerkt waar de betrokkenen aanzienlijk meer verdienden dan het minimumloon. Dat spreek de algemene theorie tegen dat vele mensen vastzitten in minderwaardige banen. Bovendien blijkt de meerderheid binnen de twaalf maanden een loonsverhoging te ontvangen."

Labels: ,

Veel speelgoed is niet slecht voor kinderen

Het is niet slecht om kinderen veel speelgoed te geven. Daardoor blijkt immers hun fysieke activiteit gestimuleerd te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Buffalo in New York. Bovendien zorgt het bezit van actiever speelgoed er volgens de onderzoekers voor dat kinderen intensiever spelen. Dat zou vooral gelden voor meisjes. Gezien de epidemische omvang van obesitas bij Amerikaanse kinderen, zijn de conclusies van de studie volgens onderzoeksleider Denise Feda bijzonder nuttig.

"De onderzoekers merkten op dat het beschikbaar stellen van meer speelgoed de speeltijd bij kinderen van acht tot twaalf jaar met 95 procent doet stijgen," aldus het webmagazine Medicinenet.com. "Ook het geslacht blijkt een rol te spelen. Hartslagmeting toonde aan dat meisjes door extra speelgoed intensiever beginnen te spelen dan jongens." Denise Feda merkt op dat de resultaten van het onderzoek kinderen kan helpen om de doelstellingen op het gebied van fysieke activiteit te bereiken.

Volgens het American College of Sports Medicine zouden volwassenen en kinderen minstens één uur fysiek actief moeten zijn. "Ouders die manieren zoeken om hun kinderen fysiek meer actief te maken, hebben daarvoor een heel eenvoudig middel tot hun beschikking," stipt Feda aan. "Er zou moeten gezorgd worden voor een voldoende variëteit aan speelgoed. Eén of twee extra speeltuigen zou dat doel kunnen helpen bereiken. Ook meisjes kunnen tot een even grote fysieke activiteit worden aangezet door hen een grotere keuze aan actief speelgoed aan te bieden."

Labels: , ,

Overdaad kan cruciaal probleem worden voor maatschappij

Overdaad kan voor de Verenigde Staten een belangrijk probleem worden. Dat zegt Mary Jane Rotheram-Borus, professor psychologie aan de University of California en directeur van het Center for Community Health en het Global Center for Children and Families. Goedkope en gemakkelijke voedingsproducten, een druk werkschema en een constante nieuwsstroom vanuit de media zorgen volgens Rotheram-Borus voor een overbelasting van de Amerikaanse bevolking. Die overdaad heeft volgens de onderzoekster een negatief effect op de psychische en lichamelijke gezondheid.

"Overdaad gaat in tegen het overlevingsinstinct van de mens," stipt Rotheram-Borus aan tegenover het webmagazine Medicinenet.com. "De mens heeft duizenden jaren geleerd om met een tekort te overleven. De vroegere mens had niet voldoende voeding en onvoldoende kledij. De genetische code was gebouwd op voorouders die deze problemen konden overleven. Omdat in de aard van de mens echter is ingegrift om te genieten van dingen op het ogenblik dat die beschikbaar zijn, dreigt in een periode van overvloed dan ook teveel geconsumeerd te worden."

Rotheram-Borus merkt op dat Amerikanen op dit ogenblik gemiddeld duizend calorieën per dag meer eten dan nodig is. "De constante mediadruk zorgt bovendien voor stress en ontneemt de mens de mogelijkheden tot normale interacties," zegt de wetenschapster nog. "Om al dat extra aanbod te kunnen betalen, werken mensen ook meer uren en zijn ze langer onderweg." Rotheram-Borus geeft wel aan dat de mentale en fysieke gezondheid van de consument verbetert wanneer hij zijn gedrag matigt.

Labels: , ,

Rusland moet bestaande innovatiecultuur bijsturen

Het Russisch innovatiesysteem wordt verstoord door een aantal onevenwichten, die echter door bijsturende maatregelen kunnen worden aangepakt. Dat is de conclusie van een rapport van de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) over de Russische ontwikkelingen. Er wordt daarbij opgemerkt dat Rusland zijn focus van grote industriële bedrijven naar kleinere en middelgrote ondernemingen zou moeten verschuiven. Bovendien moet Rusland zijn economie diversifiëren in plaats van te blijven voortborduren op de huidige sterkhouders.

Er moet volgens het rapport echter ook aandacht worden besteed aan de versterking van de innovatie binnen grote bedrijven. "Dat zou onder meer kunnen gebeuren door de structurele hervorming van de staatsbedrijven," wordt er opgemerkt. "Dat zou een dubbel voordeel kunnen opleveren voor de kleinere ondernemingen. Daardoor zou er immers een grotere vraag komen naar de innovaties van kleinere bedrijven en zou bovendien de concurrentie van minder efficiënte of creatieve, maar gesubsidieerde, grote concurrenten wegvallen."

Verder wordt opgemerkt dat er prioriteit moet worden verleend van private investeringen boven staatstussenkomst. Bovendien moet innovatie ook in andere sectoren dan hightech worden gepromoot. "Daarnaast moet onderwijs worden gelinkt aan research en moeten maatregelen worden genomen om de bureaucratie terug te dringen," wordt er nog aangegeven. "Bovendien zou de nieuwe innovatiestad Skolkovo moeten worden gebruikt aan een experimentele ruimte voor het testen van initiatieven die naar de bredere economie zouden kunnen worden uitgebreid."

Labels: ,

Groei computersector trager dan oorspronkelijk ingeschat

De wereldwijde computerverkoop zal dit jaar een groei kennen van 4,2 procent. Dat heeft het onderzoeksbureau IDC berekend. In februari had het bureau nog een groei van 7,1 procent in het vooruitzicht gesteld. Die correctie is naar eigen zeggen het gevolg van een zwak eerste kwartaal, waar een terugval met 1,1 procent werd opgetekend tegenover het jaar voordien. De vertraagde groei is volgens de onderzoekers te wijten aan een beperkte vraag van de consumenten in de mature markten.

"De markten in West-Europa, Noord-Amerika en Japan bereiken een verzadigingspunt," voeren de onderzoekers aan. "Er is daardoor duidelijk sprake van een vertraging op de wereldwijde computermarkt. Ondanks de economische recessie hebben goedkope notebooks en de populariteit van netbooks er de voorbije periode voor gezorgd dat de vraag op een relatief hoog niveau bleef, maar sinds het derde kwartaal van vorig jaar is een duidelijke verandering merkbaar."

Die ommekeer heeft volgens de onderzoekers zonder twijfel te maken met de economische onzekerheid door de dalende woningprijzen, de toenemende werkloosheid en de stijgende kosten van energie en voeding. Daardoor hadden de gezinnen volgens IDC minder ruimte in hun beschikbare budgetten voor andere aankopen. Bovendien worden de mature markten volgens de onderzoekers geconfronteerd met een dalende interesse in traditionele computersystemen ten voordelen van mobiele alternatieven.

Door technologische innovaties, nieuwe besturingssystemen en lagere prijzen zal er volgens de onderzoekers volgend jaar echter sprake zijn van een heropleving van de markt. Tot het midden van het decennium wordt een groei met 10 procent tot 11 procent in het vooruitzicht gesteld.

Labels:

Expertise is een wapen tegen financiële beïnvloeding

Expertise is een wapen tegen financiële beïnvloeding. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Carilion Research Institute van de Amerikaanse universiteit Virginia Tech over beïnvloeding in de kunstsector. De onderzoekers wijzen erop dat de dorsolateral prefrontal cortex, een gebied in de hersenen dat in verband wordt gebracht met cognitieve controle en emotionele sturing, bij experts de invloed van een financiële gunst wegnemen door de respons in het beloningscircuit van de hersenen te controleren.

"De meeste instellingen verdedigen zich tegen partijdigheid door regels op te stellen die het toekennen van financiële gunsten beperken," merkt onderzoeksleider Read Montague, directeur van het Human Neuroimaging Laboraty aan het Carilion Research Institute, op tegenover het webmagazine ScienceDaily.com. "Het ontbreekt echter grotendeels aan wetenschappelijke kennis over de relatie tussen beloningen en verborgen partijdigheid. Daardoor blijven er nog altijd talloze mogelijkheden voor beïnvloeding open."

De deelnemers aan het onderzoek kregen een aantal kunstwerken voorgelegd, waarbij hen verteld werd dat ze van een sponsor van één van de werken een vergoeding van 300 dollar zouden krijgen. Bij de kunstexperts had die sponsoring geen invloed op hun voorkeur voor bepaalde werken, maar bij de leken bleek een groot gedeelte de werken te verkiezen die door de sponsor werden ondersteund. Met hersenscans kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat experts en leken bij het nemen van de beslissing een ander deel van de hersenen activeerden.

Labels: , , ,

Militaire uitgaven stijgen snelst in ontwikkelingslanden

De militaire uitgaven van ontwikkelingslanden stijgen sneller dan het wereldwijde gemiddelde. Dat is de conclusie van een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Wereldwijd stegen de militaire uitgaven volgens het rapport van de Zweedse denktank het voorbije jaar met 1,3 procent, maar in een aantal ontwikkelingslanden werd een significant grotere groei opgetekend. Wereldwijd werd vorig jaar in totaal 1,63 miljard dollar aan wapens verkocht.

"De stijging van de wereldwijde militaire uitgaven is het voorbije jaar gevoelig gedaald tegenover de periode voordien," merkt Sipri op. "Dat is vooral te wijten aan uitgesteld effect van de wereldwijde economische crisis." De grootste groei werd opgetekend in Zuid-Amerika (5,8 procent), gevolgd door Afrika (5,2 procent) en en Oceanië (4,1 procent). In Europa vielen de militaire bestedingen daarentegen met 2,8 procent terug.

Met een aandeel van 43 procent in het totale budget blijven de Verenigde Staten de grootste investeerder in wapens van de hele wereld. De Verenigde Staten leveren ook zeven van de tien grootste wapenproducenten van de wereld. Italië en Groot-Brittannië hebben elk één vertegenwoordiger. Het tiende bedrijf is transeuropees. Elk van die bedrijven verkochten tussen 11 miljard dollar en 34 miljard dollar aan wapens. De honderd grootste wapenbedrijven van de wereld realiseerden samen een omzet van 400 miljard dollar.

Labels: ,

Tuesday, June 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Het toeristische concern Tui is gestart met het ombouwen van Tenuta di Castelfalfi, een oud dorp in het Italiaanse Toscane, tot een uitgestrekt vakantiedomein. Tui investeert er ongeveer 250 miljoen euro in Castelfalfi Resort, een complex van elf vierkante kilometer. Tui kocht het dorp, gelegen tussen Firenze, Siena en Pisa, vier jaar geleden. Tenuta di Castelfalfi telde toen slechts nog twee inwoners. Tui zal nu de vervallen boerderijen omvormen tot gastenverblijven. Andere gebouwen worden omgevormd tot onder meer hotels en restaurants. Eerder werd op het domein al een golfbaan aangelegd. Het reisconcern zal het domein niet volledig zelf beheren. Tui wil een deel van het vastgoed verkopen en de hotels ook ter beschikking stellen van andere aanbieders.


Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zou het aandeel van aardgas in de globale energiemix over een kwarteeuw kunnen stijgen tot 25 procent, maar dat zal naar eigen zeggen niet volstaan om de internationale klimaatveranderingsdoelen te bereiken. Het energie-agentschap bekeek daarvoor een scenario waarin het gasgebruik de volgende vijfentwintig jaar met meer dan de helft kan stijgen. Nobuo Tanaka, topman van het energie-agentschap, stelde dat de voorbije maanden opmerkelijke ontwikkelingen hebben getoond in de aardgasmarkt, die op het gebied van energie volgens hem een belangrijker rol zou kunnen gaan spelen. Maar er moet volgens hem vooral overgeschakeld worden op koolstofarme energiebronnen en ook is er nood aan een hoger energierendement.


Het Noorse energieconcern Statoil verkoopt een belang van 24,1 procent in Gassled, het netwerk van pijpleidingen dat Noors gas naar Europa aanvoert. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 17,35 miljard Noorse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. Het belang wordt overgenomen door een holding die in handen is van het Duitse Allianz, een Canadees pensioenfonds en een investeringsfonds uit Abu Dhabi. Statoil blijft wel een belang van 5 procent in Gassled aanhouden. Gassled staat in voor het vervoer van gas vanuit Noorwegen naar onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en ook België. Noorwegen is de tweede grootste exporteur van aardgas ter wereld.


De Britse economie groeit dit jaar minder sterk dan eerder werd gedacht en wordt geconfronteerd met grote risico's. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Opgemerkt wordt dat de groei van de Britse economie tijdens het voorbije half jaar is gestabiliseerd, terwijl de inflatie sterk opliep. Verwacht wordt dat deze situatie in de loop van het jaar enigszins verbetert, waardoor er over het hele jaar een economische groei van 1,5 procent worden gerealiseerd. Eerder ging de organisatie nog uit van een vooruitgang met 2 procent. De organisatie ziet in de Europese schuldencrisis, stijgende grondstofprijzen, de zwakke huizenmarkt en de achterblijvende productie echter belangrijke bedreigingen voor de Britse economie.


De Europese Centrale Bank (ECB) komt in de problemen als de schulden van Griekenland worden geherstructureerd. Dat heeft Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gezegd tijdens een paneldiscussie bij de Universiteit van Amsterdam. Door een herstructurering van de Griekse schulden zou de Europese Centrale Bank volgens Wellink het reguliere beleid niet meer kunnen voortzetten, aangezien het onderpand minder waard zou worden. Volgens Wellink is het besmettingsgevaar voor andere zwakke eurolanden, zoals Ierland en Portugal, heel groot. Daarnaast lopen de kosten van een herstructurering voor de belastingbetaler volgens hem veel hoger op dan nu wordt verondersteld.


De Duitse regering heeft een wetsontwerp aangenomen dat van Duitsland de eerste grote economische grootmacht zal maken die kernenergie de rug toekeert. Dat heeft Philipp Rösler, de Duitse minister van economie, bekend gemaakt. In verschillende fases zullen over elf jaar alle Duitse kerncentrales gesloten worden. Volgens de plannen van de Duitse regering worden acht van de zeventien reactoren onmiddellijk gesloten. Met de sluiting van de andere reactoren wordt tijdens de tweede helft van het decennium gestart. Op dit ogenblik zorgt kernenergie voor 22 procent van de Duitse energievoorziening. Om het verlies te compenseren wil de Duitse regering vooral inzetten op andere energiebronnen, zoals de bouw van windmolens op zee.


De Duitse lampenfabrikant Osram heeft zijn Koreaanse concurrenten Samsung en LG Electronics aangeklaagd wegens patentbreuk in de Verenigde Staten en Duitsland. Osram, een dochterconcern van Siemens, voert aan dat Samsung en LG Electronics enkele van zijn octrooien op het gebied van LED-technologie schenden. Naast de patentbreuk in Duitsland en de Verenigde Staten, zou LG Electronics ook nog octrooien schenden in China en Japan. Osram maakte bekend ook een aanklacht in te dienen tegen LG Electronics in China. Osram wil met de aanklacht een importverbod afdwingen van bepaalde led-producten, televisietoestellen en computermonitors. Bovendien eist het bedrijf een schadevergoeding van de Koreaanse bedrijven.


De Britse motorenbouwer Rolls-Royce zou toegeven aan de druk van verscheidene luchtvaartmaatschappijen om de motor voor de Airbus A350 aan te passen. Daardoor zou het toestel op de lange afstand beter tegen de Boeing 777-300 moeten kunnen concurreren. Luchtvaartmaatschappijen hebben kritiek op Rolls-Royce omdat het bedrijf slechts één motor heeft ontwikkeld voor de drie verschillende types van de Airbus A350, waaronder een versie die speciaal voor langere vluchten wordt ontwikkeld. Een aantal waarnemers zeggen begrepen te hebben dat Rolls-Royce besloten heeft om een nieuwe motor te bouwen.


Britse postbodes dreigen massaal het werk neer te leggen als het nationale postbedrijf Royal Mail de geplande grootscheepse reorganisatie doorzet. Dat heeft een woordvoerder van vakbond Communication Workers Union aangekondigd. Daarmee reageerde de vakbond op Britse mediaberichten dat Royal Mail de volgende vijf jaar het personeelsbestand met ongeveer een kwart wil inkrimpen. In totaal zouden 40.000 banen moeten verdwijnen om de aanhoudende inkrimping van de postmarkt te bestrijden en het bedrijf klaar te stomen voor privatisering. De vakbond zegt te begrijpen dat er banen moeten verdwijnen, maar kan zich naar eigen zeggen niet neerleggen bij het cijfer dat door Royal Mail naar voor wordt geschoven. Gedwongen ontslagen zullen niet worden geaccepteerd.


Griekenland heeft een belang van 10 procent in Hellenic Telecom (OTE) verkocht aan Deutsche Telekom. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 400 miljoen euro. De transactie is onderdeel van een omvangrijke reeks privatiseringen die op stapel staat. Griekenland wil voor ruim 50 miljard euro aan staatseigendommen verkopen om de schuldenlast van circa 350 miljard euro enigszins te verlichten. Na de transactie heeft Athene nog een belang van 10 procent plus één stem in Hellenic Telecom. Deutsche Telekom bouwt door de overname een belang van 40 procent plus één stem over. De resterende 50 procent is in handen van Griekse en internationale institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, banken en verzekeraars.


Luchtvaartorganisatie International Air Traffic Association (IATA) verzet zich tegen het emissiehandelssysteem dat de Europese Unie vanaf volgend jaar wil invoeren. Ongecoördineerde en bestraffende regionale maatregelen verstoren volgens Giovanni Bisignani, topman van de internationale luchtvaartorganisatie, de marktverhoudingen en ondermijnen wereldwijde initiatieven om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Volgens Bisignani kost het Europese systeem de luchtvaartmaatschappijen 1,5 miljard dollar en doet het niets om de uitstoot te beperken. Chinese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben zich al eerder verzet tegen de Europese uitstootrechten.


Een verkoop van de Griekse haven Piraeus is geen zinvolle operatie. Dat heeft George Anomeritis, voorzitter van de haven van Piraeus, gezegd in een reactie tegen de privatiseringsplannen van de Griekse regering. De Griekse overheid heeft een belang van 75 procent in de haven van Piraeus. Dit zou voor het eind van het jaar moeten zijn verkocht. De opbrengst moet dan worden aangewend voor vermindering van de gigantische schulden van de Griekse staat. Het model van volledige privatisering van havens is volgens Anomeritis zelfs door de sterkste voorstanders losgelaten. Minstens 51 procent van de Griekse haven zou volgens hem in handen van de overheid moeten blijven.


Duitsland had beter geen unilaterale beslissing genomen om de productie van kernenergie stop te zetten. Dat heeft Nobuo Tanaka, topman van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), gezegd. Tanaka geeft toe dat elk land het recht heeft om zelf zijn eigen beslissingen te nemen, maar hij voegt er aan toe van mening te zijn dat een dergelijke stap beter in een Europese context genomen had kunnen worden. Anders heeft de beslissing volgens Tanaka een grote invloed op het beleid van andere Europese landen en zou zelfs de zekerheid van de levering van energie in gevaar kunnen worden gebracht. Tanaka wees erop dat het Duitse besluit de prijzen voor de emissierechten in Europa zal opdrijven.


Een aantal grote farmaproducenten gaat de prijzen van vaccinaties in ontwikkelingslanden verlagen. Dat heeft het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline bekend gemaakt. De maatregel is afgesproken binnen de internationale vaccinatie-alliantie Gavi, waarvan naast GlaxoSmithKline ook Merck, Johnson & Johnson en Sanofi-Aventis deel uitmaken. Andrew Witty, topman van GlaxoSmithKline, zegt dat bedrijven winst moeten maken om te kunnen investeren in de volgende generatie geneesmiddelen, maar is het duidelijk dat de bevolking van ontwikkelingslanden geen mogelijkheid hebben om bij te dragen aan die noodzakelijke winst. Die bevolking moet volgens Witty geholpen worden door de rijkere landen.


Het aantal fusies en overnames in de markt voor duurzame energie neemt gevoelig toe. Dat blijkt uit een rapport van consulent KPMG. Vorig jaar werden in de sector wereldwijd 446 fusietransacties opgetekend. Dat betekent een stijging met 70 procent tegenover het jaar voordien. Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden al 141 fusie-operaties opgetekend voor een totaalbedrag van 11,2 miljard dollar. Volgens KPMG wordt de interesse van investeerders verder aangewakkerd door de gebeurtenissen rond Fukushima in Japan. Onder meer door de aankondiging van de kernuitstap in Duitsland zien investeerders nieuwe mogelijkheden voor duurzame energie. Volgens KPMG willen de bedrijven ook gevoelig meer voor een overname betalen dan in het verleden.


Meer Nieuws