Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 11, 2011

Nieuwsoverzicht

IJsland krijgt drie maanden de tijd om Nederland en Groot-Brittannië de geleende miljarden euro's terug te betalen vanwege het faillissement van internetspaarbank Icesave in oktober drie jaar geleden. Dat heeft de European Free Trade Association (EFTA) bekend gemaakt. Eerder tikte de vrijhandelsorganisatie IJsland ook al op de vingers omdat het land niet voldeed aan de terugbetalingsafspraken met Nederland en Groot-Brittannië. De EFTA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland met als doel de onderlinge vrije handel te bevorderen. Tussen de EFTA en de Europese Unie zijn onderlinge afspraken gemaakt. De IJslandse bevolking stemde begin april in een referendum voor de tweede keer tegen het terugbetalen van de schulden.


De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft ontkend voorzitter te worden van de Wereldbank. Daarmee spreekt de Amerikaanse politica mediaberichten tegen die stelden dat Clinton voorzitter van de Wereldbank zou willen worden als haar termijn als minister volgend jaar afloopt. Clinton zegt met niemand gesprekken gehad te hebben over de Wereldbank en ook geen ambities te hebben in die richting. Ze voegt er aan toe absoluut toegewijd te zijn aan haar werk als minister van buitenlandse zaken. Robert Zoellick, huidig president van de Wereldbank, legt midden volgend jaar zijn functie neer. De functie gaat traditioneel naar een Amerikaan, terwijl Europa de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds levert.


Tegen het einde van deze maand zal de Europese Unie klaar zijn met een tweede pakket financiële hulp voor Griekenland. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy gezegd. Over de omvang van het hulppakket voor Griekenland en de kostprijs die de lidstaten daarvoor zullen moeten betalen, wordt volgens Van Rompuy binnen de Europese Unie nog wel fel gediscussieerd. Hij noemde een discussie in een dergelijk delicate zaak een normale zaak. Van Rompuy stelde er echter zeker van te zijn dat eind juni een positief resultaat zal kunnen worden voorleggen. Verwacht wordt dat een definitief akkoord zal worden gesloten tijdens de traditionele top van de Europese regeringsleiders voor het begin van de zomervakantie.


De Spaanse politie heeft drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht deel uit te maken van het hackers-netwerk Anonymous, dat verantwoordelijk zou zijn voor internetaanvallen op overheidssites en bedrijven zoals het Japanse elektronicaconcern Sony. De drie hackers werden opgepakt in Barcelona, Valencia en Almeria. Twee van de verdachten hebben thuis zelf geen internet-verbinding en maakten gebruik van draadloze verbindingen van hun buren. Anonymous bestaat uit een netwerk van onafhankelijke opererende cellen, die gecoördineerde aanvallen lanceren op internetsites. Eerder al voerde de politie onderzoeken uit in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tegen het netwerk.


Het Centraal-Amerikaanse land Guatemala gaat een alternatief bouwen voor het Panamakanaal. Goederenverkeer tussen Atlantische en Stille Oceaan zal daardoor over negen jaar ook mogelijk worden langs een autoweg en een spoorwegverbinding. In juli van dit jaar wordt de aanbestedingsprocedure voor de werken opgestart. Volgend jaar zou met de aanleg worden begonnen. De verbinding heeft een lengte van 372 kilometer. Er zal een corridor van honderd meter breed wordt aangelegd met naast een autoweg en een spoorwegverbinding ook een pijpleiding voor het transport van olie en gas. De verbinding moet zou een ontlasting moeten betekenen voor het Panamakanaal, dat zijn verzadigingspunt nadert.


Nederland heeft ermee gedreigd om Griekenland niet verder te steunen. Vooraleer Nederland steun wil verlenen, moet Griekenland voldoen aan een aantal eisen rond hervormingen en bezuinigingen. Dat heeft Jan Kees de Jager, Nederlands minister van financiën, gezegd. De minister voegde er wel aan toe dat de maatregelen voor Griekenland heel streng en pijnlijk zijn. Ook moet volgens de Nederlanse minister duidelijk zijn dat Europese banken en pensioenfondsen een bijdrage leveren aan de verdere redding van het noodlijdende Griekenland. Nederland en Duitsland willen dat banken en pensioenfondsen de looptijd van hun leningen aan Griekenland verlengen. Veel andere eurolanden en ook de Europese Centrale Bank zijn daar geen voorstander van.


De Britse industriële productie is tijdens de maand april sterk gedaald, gedeeltelijk als gevolg van de extra dag vakantie voor het huwelijk van prins William en Kate Middleton, naast de andere traditionele vakantiedagen in april. Dat blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor statistiek. De industriële productie daalde in april 1,7 procent in vergelijking met de maand voordien. Een aantal fabrieken sloten de periode rond het prinselijke huwelijk zelfs een week de deuren, omdat veel personeelsleden de brug maakten. De daling van de Britse industriële productie was echter niet de enige oorzaak voor de terugval. De tsunami in Japan zorgde immers voor een tekort aan onderdelen in verscheidene Britse autofabrieken.


De Franse justitie heeft een beslissing over het openen van een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door minister van economie Christine Lagarde uitgesteld tot de eerste helft van de maand juli. Lagarde is kandidaat voor het voorzitterschap van het Internationaal Monetair Fonds en dus zou een gerechtelijk onderzoek heel ongelegen komen. Nog voor het eind van de mand juni zou worden beslist over de invulling van de functie. De zaak van machtsmisbruik houdt verband met de verkoop van Adidas bijna twintig jaar geleden, waarbij de Franse zakenman Bernard Tapie in aanvaring kwam met de overheidsbank Crédit Lyonnais. Lagarde zou vier jaar geleden hebben aangestuurd op een schikking met Tapie, in plaats van de gerechtelijke weg te volgen.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het Amerikaanse autoconcern General Motors opgeroepen om duidelijkheid te bieden over de toekomst van zijn Duitse dochter Opel. De Duitse bondskanselier reageerde daarmee op mediaberichten dat General Motors opnieuw zou overwegen om Opel te verkopen. Merkel zou geïrriteerd zijn dat General Motors die geruchten niet onmiddellijk had tegengesproken. Merkel zei mee te voelen met de werknemers van Opel, die door de geruchten immers opnieuw met onzekerheid worden geconfronteerd. Karl-Friedrich Stracke, bestuursvoorzitter van Opel, deed de berichten in een brief aan zijn personeel af als pure speculatie. General Motors had twee jaar geleden al plannen om Opel te verkopen, maar kwam uiteindelijk op die beslissing terug.


Het Duitse bruto binnenlandse product zal dit jaar met 3,1 procent groeien. Dat heeft de Duitse Bundesbank in zijn economische vooruitzichten gemeld. Voor volgend jaar wordt een groei van 1,8 procent verwacht. Opgemerkt wordt dat het herstel van de Duitse economie breder is dan werd verwacht en ook langer zou kunnen duren dan oorspronkelijk was vooropgesteld. Bij de vorige prognose in februari ging de Bundesbank nog uit van 2,5 procent groei dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. De Bundesbank wijst erop de jongste cijfers bovendien slechts een basisscenario vormen en merkt op dat de groei uiteindelijk nog hoger zou kunnen uitvallen. Aan de andere kant waarschuwt de Bundesabank wel voor onzekerheid door de eurocrisis.


Het cabinepersoneel van de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP zal deze zomer dan toch niet staken. De vakbond heeft de aangekondigde acties afgeblazen omdat er een akkoord is over hervormingen voor de werknemers. De vakbond heeft aanvaard dat het vliegend personeel op bijna elke vlucht een lid minder zal tellen. De rusttijden voor het personeel worden wel verlengd. De hervormingen bij het overheidsbedrijf TAP vormen een onderdeel van de inspanningen van de Portugese regering om het overheidstekort van 9,1 procent terug te schroeven. De vakbond had tijdens de maanden juni en juli tien stakingsdagen voorzien.


De Japanse autobouwer Toyota verwacht dat de gevolgen van de aardbeving in Japan zijn winstcijfers dit boekjaar ernstig zullen beïnvloeden. De nettowinst over het huidige boekjaar zou volgens Toyota kunnen terugvallen tot 280 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 2,4 miljard euro. Het vorige boekjaar noteerde Toyota nog een winst van 408 miljard yen. De omzet zou kunnen dalen met ruim 2 procent tot 18.600 miljard yen. Toyota verwacht ook minder auto's te zullen verkopen. De wereldwijde verkoop zal vermoedelijk dalen tot 7,24 miljoen exemplaren. Het voorbije jaar werden 7,31 miljoen wagens verkocht. Dat kan ertoe leiden dat Toyota als grootste autobouwer van de wereld dit jaar wordt ingehaald door het Amerikaanse General Motors en het Duitse Volkswagen.


Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft zou werken aan een eigen tabletcomputer. Dat hebben een aantal toeleveranciers van Microsoft gezegd. Volgens die bronnen zou de tabletcomputer eind volgend jaar op de markt komen. Voor de centrale processor zou Microsoft een samenwerking zijn aangegaan met technologiebedrijf Texas Instruments. Voor een aantal andere onderdelen zou beroep worden gedaan op Taiwanese fabrikanten. In de lente van vorig jaar bracht Microsoft al de eigen KIN-smartphone uit, maar de interesse was zo gering dat het toestel al na twee maanden uit de rekken werd gehaald. Ook de mediaplayer Zune werd een commerciële tegenvaller. De spelcomputer Xbox 360 is het enige Microsoft-apparaat dat wel groot succes kent bij het publiek.


De Amerikaanse technologiegigant Microsoft moet het Canadese informaticabedrijf i4i een schadevergoeding betalen van 290 miljoen dollar. Volgens het Amerikaanse hooggerechtshof heeft Microsoft in zijn tekstverwerkingsprogramma Word een patent van i4i geschonden. Versies van Word waarin de technologie wordt gebruikt, mogen ook niet meer worden verkocht. Het proces tegen Microsoft loopt al vier jaar. Verscheidene lagere rechtbanken hadden Microsoft daarbij al veroordeeld, maar het softwarebedrijf ging telkens in hoger beroep. Daarbij verzette Microsoft zich tegen het feit dat het bedrijf moest bewijzen dat het patent van i4i ongeldig was. De betwiste technologie werd wel verwijderd.


De Griekse overheid breidt de verkoop van staatseigendommen verder uit. Dat is gebleken uit de nieuwe begroting van de Griekse regering. Naast de eerder aangekondigde verzelfstandiging van onder meer de nationale spoorwegmaatschappij en gokbedrijven, gaat de Griekse overheid ook zijn belang van 35,5 procent in het olieconcern Hellenic Petroleum verkopen. Daarnaast wil de Griekse overheid meer dan de helft in plaats van een derde van zijn aandeel in het gasbedrijf Depa van de hand doen. Ook het gasdistributiebedrijf en een gasveld worden verkocht. De verkoop van staatseigendommen moet Griekenland uiteindelijk ongeveer 50 miljard euro opleveren. Dat bedrag moet worden aangewend om de overheidsfinanciën te verbeteren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home