Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 10, 2011

Luchtkwaliteit Kaboel dodelijker dan oorlogsgeweld

De luchtkwaliteit in de Afghaanse hoofdstad Kaboel is dodelijker dan het oorlogsgeweld. Dat is de conclusie van een rapport van het National Environment Protection Agency. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat de oorlog in Afghanistan vorig jaar aan 2.777 burgers het leven heeft gekost. De luchtvervuiling in Kaboel zou echter ongeveer 3.000 dodelijke slachtoffers per jaar maken. De slechte luchtkwaliteit in de Afghaanse hoofdstad heeft volgens het rapport verscheidene oorzaken, maar vooral de groei van de stad door een stroom vluchtelingen zou een belangrijke bijdrage leveren.

"Kaboel werd ontworpen voor ongeveer één miljoen mensen, maar telt nu ongeveer vijf miljoen inwoners," aldus het persbureau AFP. "Het stadsbestuur van Kaboel zegt dat de bevolking op zes jaar tijd is verdubbeld. Veel van die inwijkelingen wonen in illegale bouwsels. In het verkeer worden vooral oude en slecht onderhouden wagens, vaak illegaal geïmporteerd uit landen zoals Canada, Duitsland en de Verenigde Staten, opgemerkt. Bovendien zijn vele wegen onverhard, waardoor stof wordt opgewaaid. Gezinnen en bedrijven putten hun energie meestal uit dieselgeneratoren."

Tijdens koude winters verbranden de inwoners van de stad alles wat brandbaar is, met inbegrip van oude autobanden en plastiek, om zich warm te houden. Geschat wordt dat ongeveer 480.000 inwoners aan ademhalingsziekten lijden. Dat is een verdriedubbeling op zes jaar tijd. Om het probleem aan te pakken werd de dinsdag, naast de vrijdag, in Kaboel uitgeroepen tot een officiële rustdag. Ook werd een verbod ingevoerd op de invoer van oude wagens.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home