Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 09, 2011

Recordaantal buitenlandse investeringen voor Birma

Het Aziatische land Birma heeft het voorbije jaar een recordbedrag van 20 miljard dollar aan buitenlandse investeringen ontvangen. Dat heeft de regering van Birma, dat grotendeels geïsoleerd is, bekend gemaakt. Het jaar voordien werd slechts 302 miljoen dollar aan buitenlandse steun ontvangen. Bovendien liggen de investeringen van vorig jaar hoger dan de totale budgetten die de twee voorbije decennia werden geregistreerd. De voorbije twintig jaar ontving Birma immers in totaal slechts 16 miljard dollar aan buitenlandse investeringen.

"Het grootste pakket buitenlandse investeringen was het voorbije jaar afkomstig van buurland China," merkt BBC News op. "Het grootste gedeelte van het Chinese budget werd geïnvesteerd in energieprojecten." Birma werd lang gecontroleerd door een militaire junta, maar hield vorig jaar voor de eerste keer in meer dan twee decennia verkiezingen. De cijfers over de buitenlandse investeringen laten volgens een aantal waarnemers uitschijnen dat de verkiezingen er meer voor gezorgd hebben dat de economie van Birma meer opengesteld werd.

Omwille van de inbreuken tegen de mensenrechten werd Birma jarenlang geconfronteerd met internationale economische sancties. China investeerde het voorbije jaar 8,27 miljard dollar in projecten in Birma, gevolgd door Hongkong (5,39 miljard dollar) en Thailand (2,94 miljard dollar). Thein Sein, de nieuwe president van Birma, is een gewezen generaal en voormalig premier en wordt bestempeld als een trouwe medestander van juntaleider Than Shwe.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home