Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 09, 2011

Dringend actie nodig om bodemkwaliteit te bewaren

De bodemgesteldheid staat wereldwijd onder grotere druk dan ooit, terwijl die steeds belangrijker wordt om het leven te ondersteunen. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de University of Sheffield. Door de stijgende vraag naar voeding, zal alleen al de landbouw volgens de onderzoekers de volgende decennia een zware druk leggen op de bodem, die bovendien ook nog geconfronteerd zal worden met de impact van de klimaatverandering.

Onderzoeksleider Steve Banwart, professor aan het Kroto Research Institute van de University of Sheffield, merkt op dat erosie in een aantal regio's de vorming van nieuwe bodem overstijgt. Bovendien bedreigt de intensiteit van de menselijke activiteit volgens Banwart de mogelijkheden van de bodem om voeding te produceren, koolstofdioxide op te slaan, contaminatie van water te filteren en de noodzakelijke biodiversiteit te bewaren.

"De bodem vormt het hart van de kritische zone van de aarde," merkt Steve Banwart op tegenover het webmagazine ScienceDaily.com. "Er moeten dringend maatregelen worden genomen om de evoluties in te calculeren en methodes te ontwikkelen om het natuurlijke kapitaal van de bodem optimaal te benutten. Dat natuurlijk kapitaal moet worden bewaard of uitgebreid, terwijl moet uitgezocht worden hoe de degradatie kan worden verhinderd worden. Er is slechts één decennium tijd om die oplossingen uit te werken."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home