Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 09, 2011

Nieuwsoverzicht

China heeft de Verenigde Staten vorig jaar ingehaald als de grootste energieverbruiker van de wereld. Dat blijkt uit een energierapport van het olieconcern Britis Petroleum. Het wereldwijde energiegebruik kende volgens het rapport vorig jaar een groei met 5,6 procent, dankzij het economisch herstel naar de financiële crisis. Dat betekent de grootste groei in bijna veertig jaar. In China werd echter een groei met 11,2 procent opgetekend. In de Verenigde Staten steeg het energiegebruik met 3,7 procent. China vertegenwoordigde vorig jaar meer dan één vijfde van het wereldwijde energieverbruik. Door de stijgende vraag naar energie, heeft ook de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide de snelste groei in veertig jaar laten optekenen.


Het Amerikaans technologieconcern Apple is van plan in zijn thuisbasis in Cupertino in Californië een nieuw kantoorgebouw voor 12.000 werknemers op te trekken. Steve Jobs, topman van Apple, benadrukt dat het bedrijf een grote groei blijft kennen en in de wijde omgeving kantoorruimte moet huren om zijn personeel te huisvesten. Het gebrek aan plaats maakt volgens hem de bouw van een nieuwe campus noodzakelijk. Het gebouw wordt vier verdiepingen hoog, met onder de grond vier parkeerniveaus. De stroomvoorziening komt van een eigen energiecentrale. Rond het gebouw wordt een park aangelegd. Jobs wil zo snel mogelijk starten met de bouw van de nieuwe Apple-campus, die over vier jaar in gebruik genomen zou moeten kunnen worden.


Amerikaans staatspapier kan snel de gevreesde rommelstatus bereiken indien de Verenigde Staten tegen midden augustus effectief in wanbetaling gaan. Dat heeft kredietbeoordelaar Fitch benadrukt. Het idee van een kortstondig bankroet bij een wanbetaling is volgens een aantal Amerikaanse republikeinse politici een aanvaardbare prijs om de regering van de Verenigde Staten onder druk te zetten om de uitgaven terug te dringen. Dat technisch bankroet zou het Amerikaanse staatspapier volgens Fitch echter snel de rommelstatus doen bereiken. Daarna kan de Amerikaanse rating volgens Fitch wel opnieuw stijgen, maar naar alle waarschijnlijkheid niet tot de huidige status. De Verenigde Staten genieten op dit ogenblik het hoogste niveau van kredietwaardigheid.


De Europese Commissie trekt een groter bedrag uit voor de telers die door de EHEC-epidemie met een instorting van de verkoopscijfers worden geconfronteerd. Het bedrag stijgt van 150 miljoen euro naar 210 miljoen euro. Europees Commissaris voor landbouw Dacian Ciolos had tijdens een bijzondere landbouwraad voorgesteld 150 miljoen euro uit te trekken voor de getroffen landbouwers. De Europese landbouwministers vonden de tussenkomst echter onvoldoende, waarop Ciolos beloofde een beter voorstel uit te zullen werken. Het nieuwe voorstel voorziet dat de landbouwers tot 50 procent zouden worden vergoed voor de producten die ze door de EHEC-crisisniet konden verkopen. De steun wordt voorzien voor telers van komkommers, tomaten, sla, courgetten en paprika's.


De Organisatie van Olie-Exporterende landen (Opec) heeft voor het eerst in twintig jaar geen overeenkomst kunnen bereiken over de olieproductie. Een groep onder leiding van Saoedi-Arabië wilde de productie optrekken, maar Libië, Angola, Ecuador, Algerije, Iran en Venezuela verzetten zich tegen het voorstel. Na vijf uur overleg verlieten de vertegenwoordigers van de twaalf Opec-landen de vergadering zonder akkoord. De huidige oliequota blijven dus gehandhaafd. In december zitten de Opec-landen opnieuw rond de tafel. Het verhogen van de productie zou tegemoetkomen aan een vraag van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Door meer olie te produceren zou de prijs voor een vat ruwe olie kunnen dalen. Die prijs bedraagt nu al maandenlang meer dan 100 dollar.


Kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor’s, Fitch en Moody’s moeten meer inzicht geven in de manier waarop hun ratings tot stand komen en moeten daar ook voor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Dat heeft het Europees parlement gezegd. De kredietbeoordelaars genieten volgens het Europees parlement teveel vrijheid. Daarbij wordt opgemerkt dat de ratingbureaus aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld worden voor de adviezen die worden gestrekt. Daarom wordt opgemerkt dat de Europese Commissie moet onderzoeken in hoeverre de kredietbeoordelaars privaatrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden in de lidstaten van de Europese Unie. Het Europees parlement wil ook meer inzicht in de technieken die worden gehanteerd om de ratings samen te stellen.


De productie bij de Zweedse autofabrikant Saab, dochterbedrijf van het Nederlandse Spyker Cars, is opnieuw stilgelegd vanwege een gebrek aan onderdelen. Het was volgens Saab ook niet meteen duidelijk wanneer de productie zou kunnen worden hervat. Saab zei de situatie van dag tot dag te zullen bekijken. Het bedrijf onderhandelt met zijn toeleveranciers om het probleem op te lossen. Verder gaf Saab aan dat de financiële positie van het bedrijf gespannen blijft. Victor Muller, topman van Spyker, had eerder gezegd dat de productie van Saab last zou kunnen hebben van een voorraadtekort bij toeleveranciers. In april en mei van dit jaar moest Saab de productie al wekenlang stilleggen wegens betalingsachterstanden bij zijn toeleveranciers.


De Nederlandse banken hebben aan de overheid inmiddels een bedrag van 10 miljard euro aan ontvangen staatssteun terugbetaald. Dat blijkt uit cijfers van Jan Kees de Jager, de Nederlandse minister van financiën. In totaal leende de Nederlandse overheid tijdens de economische crisis een bedrag van 13,75 miljard euro aan ING Groep, Aegon en SNS Reaal. Op de steun van 10 miljard euro aan ING Groep heeft de overheid volgens De Jager tot nu toe een rendement van 17 procent gerealiseerd, naast de premies voor de vervroegde aflossing van kredieten. Op de lening van 3 miljard euro aan Aegon werd tot nu toe een rendement van 18 procent gerealiseerd. Op de lening van 750 miljoen euro aan SNS Reaal bedraagt het rendement tot nu toe 8,5 procent.


Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, heeft zich in een brief aan zijn Europese collega's uitgesproken voor een verlenging van de looptijd van de Griekse staatsobligaties. Schäuble schrijft dat er nood is aan een nieuw hulpprogramma voor Griekenland, om te verhinderen dat de Griekse regering in een toestand van insolventie terecht komt. De Duitse minister van financiën wil dat de privé-investeerders een substantiële en becijferbare bijdrage leveren in dat proces. De beste methode daartoe is volgens hem het verlengen van de looptijd van de obligaties met zeven jaar. Dat moet de Griekse regering de nodige tijd geven om hervormingen te kunnen omzetten en het vertrouwen van de markten terug te winnen.


De couponsite Groupon, die zijn gebruikers dagelijks een unieke deal aanbiedt, gaat samenwerken met de Amerikaanse supermarktketen Big Y. De supermarkt zal kortingen op producten aanbieden die Groupon-gebruikers met een soort klantenkaart kunnen aankopen. Om als klant van de nieuwe samenwerking te kunnen profiteren, is naast een internetverbinding met de Groupon ook een klantenkaart van de winkelketen nodig. Groupon werkt voor project samen met het marketingbedrijf HaloEffect en het softwarebedrijf Incentive Targeting. Volgens HaloEffect zal het nieuwe systeem het supermarktlandschap gevoelig veranderen. Ook Incentive Targeting zal een samenwerking met andere retailers niet lang op zich laten wachten.


Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft volgens een aantal bonnen interesse in de Finse groep Nokia, producent van mobiele telefoons. Een woordvoerder van Samsung heeft het echter over marktgeruchten waar het bedrijf niet op wenst te reageren. Ook bij Nokia werd geen commentaar gegeven op de berichten. De overnamegeruchten rond Nokia houden echter aan. Eerder al deed het gerucht de ronde dat Microsoft geïnteresseerd was in het Finse concern. Nokia maakte onlangs nog bekend dat de omzet tijdens het tweede kwartaal fors lager zal uitvallen dan eerder werd gedacht. Dat is onder meer het gevolg van lagere verkoopvolumes en gedaalde prijzen van mobiele telefoons. Nokia ondervindt hevige concurrentie op de smartphonemarkt van Apple en Google.


Greenpeace organiseert een wereldwijde campagne tegen speelgoedfabrikant Mattel, eigenaar van onder meer de speelgoedpop Barbie. Volgens Greenpeace zijn de verpakkingen van de Barbie-pop gemaakt van tropisch hardhout. In de campagne van Greenpeace maakt Ken, de levenspartner van Barbie, zijn relatie met de modepop uit omdat zij in een verkeerd doosje zit. Volgens Greenpeace komt de verpakking rechtstreeks uit het Indonesische regenwoud en tast Barbie daardoor het huis aan van bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de orang-oetan. Mattel zou het verpakkingsmateriaal kopen bij Asia Pulp and Paper (APP), dat volgens Greenpeace zwaar onder vuur ligt. Een aantal bedrijven zou de samenwerking met Asia Pulp and Paper al hebben stopgezet.


Het Amerikaanse mediaconcern Walt Disney schrapt ongeveer tweehonderd banen in zijn filmdivisie. Dat heeft een anonieme bron binnen Disney gemeld. Het personeelsbestand van de filmdivisie zou door de maatregel met iets minder dan 5 procent worden afgeslankt. De filmstudio zou zich minder wil toeleggen op de dvd-verkoop. Die wordt immers geconfronteerd met de toenemende populariteit van on-demand-televisie en digitale winkels. In de Verenigde Staten is het onder meer mogelijk om films te huren via iTunes, de online mediawinkel van Apple. Ook besteedt Disney steeds meer werk uit aan de Dreamworks Studio van regisseur Steven Spielberg en aan uitgever Marvel, verdeler van stripboeken. Disney distribueert jaarlijks ongeveer zes films van Dreamworks.


In Spanje zijn tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 74.540 woningen verkocht. Dat is een daling met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse overheid. De scherpe daling werd vooral veroorzaakt door een nieuwe wet waardoor huizenbezitters nog slechts in beperkte mate belasting kunnen terugvorderen op hypotheekaflossingen. Het laatste cijfer onderstreept de zwakte van de huizenmarkt in Spanje. Drie jaar geleden spatte de Spaanse vastgoedbubbel uit elkaar. Mede daardoor verloren miljoenen Spanjaarden hun baan en belandde het land in een diepe recessie. Op dit ogenblik zouden in Spanje naar schatting 1,5 miljoen woningen te koop staan.


De Franse minister van economie Christine Lagarde, die zich kandidaat heeft gesteld om haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn op te volgen aan het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, ontvangt voor haar kandidatuur geen openlijke steun van India of China. De Indiase minister van financiën zei dat hij geen zekerheid kon geven dat zijn regering de kandidatuur van Lagarde zal steunen. Hij herhaalde dat de benoeming op een transparante manier tot stand moet komen. Daarbij moet volgens de Indiase minister gekeken worden naar verdiensten in plaats van nationaliteit. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken merkte op dat er verschillende kandidaten zijn voor de opvolging van Strauss-Kahn. Er werd aan toegevoegd dat de race open ligt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home