Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 08, 2011

Biologisch afbreekbare producten creëren methaan

Biologisch afbreekbare producten hebben in praktijk op vuilnisbelten een grotere negatieve dan positieve impact. Bij het afbreken van deze producten komen immers belangrijke hoeveelheden methaan, een bijzonder krachtig broeikasgas, vrij. Dat is de conclusie van een rapport van het departement milieutechnologie van de Amerikaanse staat North-Carolina. De onderzoekers wijzen erop dat de betrokken materialen afgebroken worden door micro-organismen, die daarbij methaan produceren.

Uit cijfers van het Amerikaanse Environmental Protection Agency blijkt dat slechts 35 procent van het huishoudelijk afval wordt gedeponeerd op vuilnisbelten die methaan opvangen voor energiegebruik. Nog eens 34 procent zou het methaan ter plaatse verbranden, terwijl 31 procent het gas in de atmosfeer zou laten ontsnappen. "Het opvangen van methaan een belangrijke energiebron creëren," merkt onderzoeksleider Morton Barlaz op. "Maar wanneer het in de atmosfeer wordt vrijgelaten, wordt het een bedreigend broeikasgas."

"Biologisch afbreekbare producten zijn dan ook niet automatisch milieuvriendelijker wanneer ze op vuilnisbelten terecht komen," stipt Barlaz nog aan. "Een aantal Amerikaanse vuilnisbelten werkt wel aan opvanginstallaties, maar vele producten breken relatief snel af, zodat het gas wellicht al ontsnapt voor de installaties klaar zijn. Dat betekent dat er minder potentiële brandstof voor energieverbruik overblijft en er meer broeikasgassen worden geproduceerd. Een langere afbreekperiode is op dit ogenblik dan ook milieuvriendelijker."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home