Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 08, 2011

Militaire uitgaven stijgen snelst in ontwikkelingslanden

De militaire uitgaven van ontwikkelingslanden stijgen sneller dan het wereldwijde gemiddelde. Dat is de conclusie van een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Wereldwijd stegen de militaire uitgaven volgens het rapport van de Zweedse denktank het voorbije jaar met 1,3 procent, maar in een aantal ontwikkelingslanden werd een significant grotere groei opgetekend. Wereldwijd werd vorig jaar in totaal 1,63 miljard dollar aan wapens verkocht.

"De stijging van de wereldwijde militaire uitgaven is het voorbije jaar gevoelig gedaald tegenover de periode voordien," merkt Sipri op. "Dat is vooral te wijten aan uitgesteld effect van de wereldwijde economische crisis." De grootste groei werd opgetekend in Zuid-Amerika (5,8 procent), gevolgd door Afrika (5,2 procent) en en Oceanië (4,1 procent). In Europa vielen de militaire bestedingen daarentegen met 2,8 procent terug.

Met een aandeel van 43 procent in het totale budget blijven de Verenigde Staten de grootste investeerder in wapens van de hele wereld. De Verenigde Staten leveren ook zeven van de tien grootste wapenproducenten van de wereld. Italië en Groot-Brittannië hebben elk één vertegenwoordiger. Het tiende bedrijf is transeuropees. Elk van die bedrijven verkochten tussen 11 miljard dollar en 34 miljard dollar aan wapens. De honderd grootste wapenbedrijven van de wereld realiseerden samen een omzet van 400 miljard dollar.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home