Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 06, 2011

Meeste beroepen boeken financieel nauwelijks vooruitgang

Een grote groep werknemers met een gemiddeld of laag inkomen hebben de voorbije dertig jaar nauwelijks een verbetering kunnen realiseren in hun verdiensten. Dat is de conclusie van een rapport van de Trades Union Congress (TUC) over de evoluties op de Britse arbeidsmarkt. Er wordt opgemerkt dat werknemers uit de lagere inkomensklasse de voorbije dertig jaar hun loon met 27 procent hebben zien toenemen, maar bij de top 10 procent van de inkomens ligt die stijging vier keer hoger.

"Er kan een belangrijke kloof opgemerkt worden tussen de inkomensgroei van de verschillende beroepen," meldt BBC News. "In de medische sector werd sinds het einde van de jaren zeventig een stijging met 153 procent opgetekend, maar bij bakkers werd daarentegen een terugval met 1 procent opgemerkt. Rechters, advocaten en notarissen genoten van een stijging met 100 procent, maar vorklift-chauffeurs zagen hun loon met 5 procent inkrimpen. Ook in de verpakkingsindustrie werd een daling met 3 procent opgetekend."

De onderzoekers merken op dat het aantal beroepen met slechte arbeidsvoorwaarden, met inbegrip van lage lonen en weinig werkzekerheid, gevoelig is toegenomen. "Op dit ogenblik kunnen er bijna twee keer zoveel mensen worden geteld die één derde dan de mediaan verdienen dan tijdens de tweede helft van de jaren zeventig," voert het Trades Union Congress aan. "Een groot gedeelte van de bevolking heeft dan ook nauwelijks enig voordeel gehaald uit de verdubbeling van de omvang van de Britse economie gedurende de voorbije dertig jaar."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home