Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 06, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft aangekondigd een joint-venture met het Russische United Aircraft Corporation (UAC) stop te zetten. De joint-venture was gespecialiseerd in het ombouwen van narrowbody-vliegtuigen tot cargotoestellen. Reden van de stopzetting van de samenwerking is volgens Airbus de dalende vraag naar omgebouwde cargotoestellen. Daarentegen wordt er een groei opgetekend in de vraag naar nieuwe en tweedehandse passagiersvliegtuigen. Airbus, Irkut en United Aircraft Corporation hebben vier jaar lang vliegtuigen omgebouwd voor de cargomarkt. Irkut en Airbus zouden nog wel onderdelen blijven leveren voor de activiteiten.


De autoproducenten Daimler en Rolls-Royce hebben met hun joint-venture Engine Holding een meerderheidsbelang van 59,87 procent verworven in het bedrijf Tognum, producent van motoren en windturbines. Daimler en Rolls- Royce verhoogden vorige maand een eerder overnamebod, waarop de autobouwers de steun kregen van het management van de motorenbouwer. Daarmee was een bedrag gemoeid van iets meer dan 2 miljard euro. Engine Holding is van plan om zijn belang in Tognum de volgende periode verder uit te bouwen. Met de overname wordt een wereldleider gecreëerd op het gebied van applicaties in industriële sectoren.


Groentescheuten van een teler uit het Duitse Nedersaksen zijn waarschijnlijk de bron van de uitbraak van de Ehec-bacterie die in Duitsland en Zweden al 22 levens eiste. Dat zou zijn bevestigd door de eerste tests die op de verdachte groenten zijn uitgevoerd. Gerd Lindemann, de minister van landbouw van Nedersaksen, zei dat besmettingen in vijf verschillende Duitse deelstaten kunnen worden teruggevoerd op de verdachte scheuten van de biologische boerderij in het Noord-Duitse Bienenbüttel. Lindemann heeft de boerderij, waar ook een personeelslid besmet raakte, gesloten. Volgens Lindemann staan achttien verschillende scheutenmengsels, die vaak in salades worden gebruikt, onder verdenking. De verdachte boerderij leverde vooral aan de horeca.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel is met het Chinese bedrijf Quangxi Cava Titanium Industry een partnerschap aangegaan om de levering van titaniumdioxide te waarborgen. Titaniumdioxide is één van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van verf en coatings. AkzoNobel verwacht een snelle groei van de Aziatische markt voor verf en coatings. Financiële details van de overeenkomst werden niet bekendgemaakt. Quangxi Cava Titanium Industry werd onlangs opgericht en is momenteel bezig met het ontwerp en de bouw van een fabriek voor de productie van 100.000 ton titaniumdioxide. Verwacht wordt dat de productie over drie jaar opgestart zal kunnen worden.


De Maleisische vliegmaatschappij Malaysia Airlines sluit zich aan bij de luchtvaartalliantie Oneworld. Eind volgend jaar moeten alle formaliteiten afgerond zijn. Bij Oneworld zijn op dit ogenblik twaalf vliegmaatschappijen aangesloten. De bekendste leden zijn British Airways, American Airlines, Cathay Pacific, Iberia, Qantas en Japan Airlines. Met de aansluiting van Malaysia Airlines bereikt Oneworld naar eigen zeggen bijna 950 bestemmingen in 150 landen. De alliantie beschikt over een gezamenlijke vloot van meer dan 2.600 vliegtuigen, die samen ongeveer 358 miljoen passagiers per jaar vervoeren. Verwacht wordt dat ook het Duitse Airberlin en het Indiase Kingfisher Airlines volgend jaar tot de alliantie zullen toetreden.


Het Italiaanse modehuis Prada zou met een beursgang in Hongkong een bedrag van 2,6 miljard dollar kunnen ophalen. Prada heeft voor de beursintroductie een lanceringsprijs tussen 36,5 Hongkong-dollar en 48 Hongkongdollar vooropgesteld. Prada wil de opbrengst van de beursgang gebruiken voor zijn uitbereiding op de Aziatische markt. Prada, dat voor 95 procent in handen is van topman Patrizio Bertelli en diens echtgenote Miuccia Prada, stelde in de voorbije tien jaar drie keer een beursgang uit. Het bedrijf hoopt nu echter door de sterke vraag naar luxe goederen vanuit China, de tweede grootste economie ter wereld, op voldoende geïnteresseerde investeerders.


De luchtvaartsector zal dit jaar een winst van ongeveer 4 miljard dollar boeken. Dat betekent een daling van 78 procent tegenover vorig jaar. Dat heeft de International Air Traffic Association (IATA) berekend. De internationale luchtvaartorganisatie wijt de scherpe daling aan de natuurrampen in Japan, de politieke onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de scherpe stijging van de olieprijzen. Voor Europese luchtvaartmaatschappijen verwacht de organisatie een winst van 500 miljoen dollar. Dat is gevoelig minder dan de winst van bijna 2 miljard dollar het jaar voordien. De meeste winst zal volgens de luchtvaartorganisatie worden opgetekend in Azië en Oceanië.


De Europese website van het Japanse technologiebedrijf Sony is opnieuw gehackt. Dat heeft het Japanse concern bevestigd. De krakers hebben volgens Sony echter geen persoonlijke gegevens gestolen of op het internet gepubliceerd. De cyberaanval werd op het hoofdkwartier van Sony Europa in Londen ontdekt. De hackers zouden het daarbij vooral hebben voorzien op een bestand waarin persoonlijke gegevens over mediatrainers waren opgeslagen. Dat bestand was volgens Sony echter ook voordien al openbaar. Het Japanse concern was de voorbije maanden ook al slachtoffer van hackers. In april werden de accountgegevens van 77 miljoen PlayStation-gebruikers gestolen.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leent Egypte 3 miljard dollar. Dat heeft de Egyptische minister van financiën Samir Radwan bekend gemaakt. Het geld wordt in de volgende twaalf maanden in een aantal schijven aan Egypte beschikbaar gesteld. Egypte betaalt volgens Radwan 1,5 procent rente op het krediet. De tijdelijke Egyptische regering presenteerde onlangs een begroting voor het volgende jaar. Daarin is onder meer voorzien dat de uitgaven zullen worden opgetrokken om de armoede te bestrijden. Het Internationaal Monetair Fonds reageerde positief op de begroting. Daarbij wordt opgemerkt dat de plannen zullen helpen om het herstel van de economie en de werkgelegenheid te stimuleren.


De Europese ministers van landbouw hebben een extra beraad over de crisis in de groentesector voorzien. Aanleiding voor het beraad is de Ehec-besmetting, die de groentetelers zwaar heeft getroffen. Door de paniek bij de consument over de besmetting raakten de groentetelers immers een belangrijk gedeelte van hun oogst niet meer kwijt. Ook de export werd zwaar getroffen. Onder meer Rusland verbood de invoer van Europese groenten. Er zal op het extra beraad in Luxemburg onder meer gesproken worden over de oprichting van een noodfonds. Dat noodfonds zou enkele honderden miljoenen euro ter beschikking krijgen om de getroffen groentenproducenten te vergoeden voor de geleden schade.


De ticketverkoop voor de Olympische Spelen in Londen zal een belangrijke stimulans betekenen voor de Britse economie. Dat is de conclusie van een rapport van ING Groep. In het tweede kwartaal zal de ticketverkoop volgens het rapport van analist James Knightley 0,2 procent bijdragen tot de groei van het Britse bruto binnenlandse product, die tijdens het eerste kwartaal bleef steken op 0,5 procent. Toch moet er volgens het rapport opgepast worden voor het negatieve effect tijdens het derde kwartaal. De bank verwacht voor die periode een tragere economische groei. Dan zal de aankoop van tickets met kredietkaarten immers worden verrekend, waardoor de consumenten minder geld beschikbaar hebben voor andere goederen en diensten.


De Italiaanse autoproducent Fiat zou met zijn Japanse sectorgenoot Suzuki praten over een mogelijke samenwerking. De Japanse groep heeft al geruime tijd een nauwe band met het Duitse concern Volkswagen, dat 19 procent van de aandelen van Suzuki bezit. Fiat zou echter een aantrekkelijker partner kunnen zijn voor Suzuki. Bij het grote Duitse concern Volkswagen zou de rol van Suzuki immers worden gemarginaliseerd. De Japanse groep zou met Fiat ook een betere kans maken op de snelgroeiende Braziliaanse markt, waar het Italiaanse concern een belangrijke aanwezigheid heeft. Anderzijds zou Fiat kunnen profiteren van de expertise van Suzuki op strategische markten zoals India en China.


Het Zwitserse luxeconcern Richemont heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een recordomzet van 6,89 miljard euro geboekt. De omzet van het Zwitserse concern steeg met 33 procent tegenover het boekjaar voordien. De groei werd vooral gestimuleerd door de regio Asia-Pacific, waar een stijging met 48 procent werd geregistreerd. In Europa werd een toename met 23 procent opgetekend. Op het Amerikaanse continent werd een stijging met 40 procent genoteerd. De nettowinst steeg met 82 procent tot 1,08 miljard euro. Daarbij bleken vooral juwelen en horloges goed te presteren. Om in te spelen op de verdere groei, zal Richemont in Zwitserland 800 nieuwe medewerkers aanwerven.


Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden in West-Europa 14,7 miljoen computers verkocht. Dat is een daling met 17,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Volgens Gartner wachten consumenten langer met het aanschaffen van een nieuwe computers of kiezen ze voor tablets. Er wordt opgemerkt dat vele retailers ook hun aanwezige voorraden afbouwden en dus voorlopig minder nieuwe orders plaatsten. Hewlett-Packard blijft de belangrijkste verkoper op de West-Europese markt. Het Amerikaanse bedrijf bouwde zijn West-Europese marktaandeel lichtjes uit tot 23 procent, gevolgd door Acer en Dell.


In de eurozone is tijdens de maand mei een inflatie van 2,7 procent opgetekend. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europees statistisch bureau Eurostat. Tijdens dezelfde maand vorig jaar stegen de consumentenprijzen met 2,8 procent. Er is voor de eerste keer in negen maanden een terugval opgetekend. Analisten wijten de terugval onder meer aan de lagere energieprijzen. De inflatie ligt echter nog altijd gevoelig hoger dan het streefcijfer van 2 procent van de Europese Centrale Bank. Om de inflatie in de hand te houden, krikte de Europese Centrale Bank begin april de rente op tot 1,25 procent. Algemeen wordt verwacht dat tijdens de maand juli de rente een tweede keer zal worden opgetrokken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home