Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Het toeristische concern Tui is gestart met het ombouwen van Tenuta di Castelfalfi, een oud dorp in het Italiaanse Toscane, tot een uitgestrekt vakantiedomein. Tui investeert er ongeveer 250 miljoen euro in Castelfalfi Resort, een complex van elf vierkante kilometer. Tui kocht het dorp, gelegen tussen Firenze, Siena en Pisa, vier jaar geleden. Tenuta di Castelfalfi telde toen slechts nog twee inwoners. Tui zal nu de vervallen boerderijen omvormen tot gastenverblijven. Andere gebouwen worden omgevormd tot onder meer hotels en restaurants. Eerder werd op het domein al een golfbaan aangelegd. Het reisconcern zal het domein niet volledig zelf beheren. Tui wil een deel van het vastgoed verkopen en de hotels ook ter beschikking stellen van andere aanbieders.


Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zou het aandeel van aardgas in de globale energiemix over een kwarteeuw kunnen stijgen tot 25 procent, maar dat zal naar eigen zeggen niet volstaan om de internationale klimaatveranderingsdoelen te bereiken. Het energie-agentschap bekeek daarvoor een scenario waarin het gasgebruik de volgende vijfentwintig jaar met meer dan de helft kan stijgen. Nobuo Tanaka, topman van het energie-agentschap, stelde dat de voorbije maanden opmerkelijke ontwikkelingen hebben getoond in de aardgasmarkt, die op het gebied van energie volgens hem een belangrijker rol zou kunnen gaan spelen. Maar er moet volgens hem vooral overgeschakeld worden op koolstofarme energiebronnen en ook is er nood aan een hoger energierendement.


Het Noorse energieconcern Statoil verkoopt een belang van 24,1 procent in Gassled, het netwerk van pijpleidingen dat Noors gas naar Europa aanvoert. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 17,35 miljard Noorse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 2,2 miljard euro. Het belang wordt overgenomen door een holding die in handen is van het Duitse Allianz, een Canadees pensioenfonds en een investeringsfonds uit Abu Dhabi. Statoil blijft wel een belang van 5 procent in Gassled aanhouden. Gassled staat in voor het vervoer van gas vanuit Noorwegen naar onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en ook België. Noorwegen is de tweede grootste exporteur van aardgas ter wereld.


De Britse economie groeit dit jaar minder sterk dan eerder werd gedacht en wordt geconfronteerd met grote risico's. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Opgemerkt wordt dat de groei van de Britse economie tijdens het voorbije half jaar is gestabiliseerd, terwijl de inflatie sterk opliep. Verwacht wordt dat deze situatie in de loop van het jaar enigszins verbetert, waardoor er over het hele jaar een economische groei van 1,5 procent worden gerealiseerd. Eerder ging de organisatie nog uit van een vooruitgang met 2 procent. De organisatie ziet in de Europese schuldencrisis, stijgende grondstofprijzen, de zwakke huizenmarkt en de achterblijvende productie echter belangrijke bedreigingen voor de Britse economie.


De Europese Centrale Bank (ECB) komt in de problemen als de schulden van Griekenland worden geherstructureerd. Dat heeft Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gezegd tijdens een paneldiscussie bij de Universiteit van Amsterdam. Door een herstructurering van de Griekse schulden zou de Europese Centrale Bank volgens Wellink het reguliere beleid niet meer kunnen voortzetten, aangezien het onderpand minder waard zou worden. Volgens Wellink is het besmettingsgevaar voor andere zwakke eurolanden, zoals Ierland en Portugal, heel groot. Daarnaast lopen de kosten van een herstructurering voor de belastingbetaler volgens hem veel hoger op dan nu wordt verondersteld.


De Duitse regering heeft een wetsontwerp aangenomen dat van Duitsland de eerste grote economische grootmacht zal maken die kernenergie de rug toekeert. Dat heeft Philipp Rösler, de Duitse minister van economie, bekend gemaakt. In verschillende fases zullen over elf jaar alle Duitse kerncentrales gesloten worden. Volgens de plannen van de Duitse regering worden acht van de zeventien reactoren onmiddellijk gesloten. Met de sluiting van de andere reactoren wordt tijdens de tweede helft van het decennium gestart. Op dit ogenblik zorgt kernenergie voor 22 procent van de Duitse energievoorziening. Om het verlies te compenseren wil de Duitse regering vooral inzetten op andere energiebronnen, zoals de bouw van windmolens op zee.


De Duitse lampenfabrikant Osram heeft zijn Koreaanse concurrenten Samsung en LG Electronics aangeklaagd wegens patentbreuk in de Verenigde Staten en Duitsland. Osram, een dochterconcern van Siemens, voert aan dat Samsung en LG Electronics enkele van zijn octrooien op het gebied van LED-technologie schenden. Naast de patentbreuk in Duitsland en de Verenigde Staten, zou LG Electronics ook nog octrooien schenden in China en Japan. Osram maakte bekend ook een aanklacht in te dienen tegen LG Electronics in China. Osram wil met de aanklacht een importverbod afdwingen van bepaalde led-producten, televisietoestellen en computermonitors. Bovendien eist het bedrijf een schadevergoeding van de Koreaanse bedrijven.


De Britse motorenbouwer Rolls-Royce zou toegeven aan de druk van verscheidene luchtvaartmaatschappijen om de motor voor de Airbus A350 aan te passen. Daardoor zou het toestel op de lange afstand beter tegen de Boeing 777-300 moeten kunnen concurreren. Luchtvaartmaatschappijen hebben kritiek op Rolls-Royce omdat het bedrijf slechts één motor heeft ontwikkeld voor de drie verschillende types van de Airbus A350, waaronder een versie die speciaal voor langere vluchten wordt ontwikkeld. Een aantal waarnemers zeggen begrepen te hebben dat Rolls-Royce besloten heeft om een nieuwe motor te bouwen.


Britse postbodes dreigen massaal het werk neer te leggen als het nationale postbedrijf Royal Mail de geplande grootscheepse reorganisatie doorzet. Dat heeft een woordvoerder van vakbond Communication Workers Union aangekondigd. Daarmee reageerde de vakbond op Britse mediaberichten dat Royal Mail de volgende vijf jaar het personeelsbestand met ongeveer een kwart wil inkrimpen. In totaal zouden 40.000 banen moeten verdwijnen om de aanhoudende inkrimping van de postmarkt te bestrijden en het bedrijf klaar te stomen voor privatisering. De vakbond zegt te begrijpen dat er banen moeten verdwijnen, maar kan zich naar eigen zeggen niet neerleggen bij het cijfer dat door Royal Mail naar voor wordt geschoven. Gedwongen ontslagen zullen niet worden geaccepteerd.


Griekenland heeft een belang van 10 procent in Hellenic Telecom (OTE) verkocht aan Deutsche Telekom. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 400 miljoen euro. De transactie is onderdeel van een omvangrijke reeks privatiseringen die op stapel staat. Griekenland wil voor ruim 50 miljard euro aan staatseigendommen verkopen om de schuldenlast van circa 350 miljard euro enigszins te verlichten. Na de transactie heeft Athene nog een belang van 10 procent plus één stem in Hellenic Telecom. Deutsche Telekom bouwt door de overname een belang van 40 procent plus één stem over. De resterende 50 procent is in handen van Griekse en internationale institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, banken en verzekeraars.


Luchtvaartorganisatie International Air Traffic Association (IATA) verzet zich tegen het emissiehandelssysteem dat de Europese Unie vanaf volgend jaar wil invoeren. Ongecoördineerde en bestraffende regionale maatregelen verstoren volgens Giovanni Bisignani, topman van de internationale luchtvaartorganisatie, de marktverhoudingen en ondermijnen wereldwijde initiatieven om de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken. Volgens Bisignani kost het Europese systeem de luchtvaartmaatschappijen 1,5 miljard dollar en doet het niets om de uitstoot te beperken. Chinese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben zich al eerder verzet tegen de Europese uitstootrechten.


Een verkoop van de Griekse haven Piraeus is geen zinvolle operatie. Dat heeft George Anomeritis, voorzitter van de haven van Piraeus, gezegd in een reactie tegen de privatiseringsplannen van de Griekse regering. De Griekse overheid heeft een belang van 75 procent in de haven van Piraeus. Dit zou voor het eind van het jaar moeten zijn verkocht. De opbrengst moet dan worden aangewend voor vermindering van de gigantische schulden van de Griekse staat. Het model van volledige privatisering van havens is volgens Anomeritis zelfs door de sterkste voorstanders losgelaten. Minstens 51 procent van de Griekse haven zou volgens hem in handen van de overheid moeten blijven.


Duitsland had beter geen unilaterale beslissing genomen om de productie van kernenergie stop te zetten. Dat heeft Nobuo Tanaka, topman van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), gezegd. Tanaka geeft toe dat elk land het recht heeft om zelf zijn eigen beslissingen te nemen, maar hij voegt er aan toe van mening te zijn dat een dergelijke stap beter in een Europese context genomen had kunnen worden. Anders heeft de beslissing volgens Tanaka een grote invloed op het beleid van andere Europese landen en zou zelfs de zekerheid van de levering van energie in gevaar kunnen worden gebracht. Tanaka wees erop dat het Duitse besluit de prijzen voor de emissierechten in Europa zal opdrijven.


Een aantal grote farmaproducenten gaat de prijzen van vaccinaties in ontwikkelingslanden verlagen. Dat heeft het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline bekend gemaakt. De maatregel is afgesproken binnen de internationale vaccinatie-alliantie Gavi, waarvan naast GlaxoSmithKline ook Merck, Johnson & Johnson en Sanofi-Aventis deel uitmaken. Andrew Witty, topman van GlaxoSmithKline, zegt dat bedrijven winst moeten maken om te kunnen investeren in de volgende generatie geneesmiddelen, maar is het duidelijk dat de bevolking van ontwikkelingslanden geen mogelijkheid hebben om bij te dragen aan die noodzakelijke winst. Die bevolking moet volgens Witty geholpen worden door de rijkere landen.


Het aantal fusies en overnames in de markt voor duurzame energie neemt gevoelig toe. Dat blijkt uit een rapport van consulent KPMG. Vorig jaar werden in de sector wereldwijd 446 fusietransacties opgetekend. Dat betekent een stijging met 70 procent tegenover het jaar voordien. Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden al 141 fusie-operaties opgetekend voor een totaalbedrag van 11,2 miljard dollar. Volgens KPMG wordt de interesse van investeerders verder aangewakkerd door de gebeurtenissen rond Fukushima in Japan. Onder meer door de aankondiging van de kernuitstap in Duitsland zien investeerders nieuwe mogelijkheden voor duurzame energie. Volgens KPMG willen de bedrijven ook gevoelig meer voor een overname betalen dan in het verleden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home