Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, June 06, 2011

Markt huismerken moet zich voorbereiden op consolidatie

De toenemende populariteit van de huismerken zal in de Europese voedingsindustrie tot een consolidatiegolf leiden. De evoluties in de verschillende productcategorieën zullen echter heel uiteenlopend zijn. Dat is de conclusie van een rapport van analist Rabobank. Eerder dit jaar had Rabobank al voorspeld dat het wereldwijde aandeel van de huismerken tegen het midden van het volgende decennium tot 50 procent zal bedragen. Dat is een verdubbeling tegenover het huidige niveau.

"Huismerken vormen de belangrijkste bedreiging voor de kleinere merken, die strategische beslissingen zullen moeten nemen over marktniches of schaalgrootte," voert Sebastiaan Schreijen, analist bij Rabobank, aan tegenover het webmagazine Foodnavigator.com. "Kostenbeheersing wordt steeds meer een cruciale opdracht. Het streven naar schaalgrootte zal bij de kleinere merken leiden tot een golf van specialisatie en consolidatie."

Schreijen voegt er aan toe dat veel producenten zich op de markt van de huismerken zullen willen richten, maar daarbij tegemoet zullen moeten komen aan de kostenvereisten van de retailers. "Er mag dan ook een consolidatie bij de specialisten in huismerken worden verwacht," merkt hij op. "In de toekomst zal de markt worden verdeeld over de grote multinationale A-merken, nichemerken en enkele grote producenten van huismerken. Maar elke productcategorie zal daarbij een eigen evolutie kennen."

Daarbij wordt opgemerkt dat de interesse van investeringskapitaal in bepaalde sector, de aanwezigheid van grote A-merken en traditionele hindernissen voor een consolidatie - zoals de fysieke afstand, de perceptie van de consument en eigendomsstructuren - een bepalende impact zullen hebben. "In categorieën zoals sauzen en fruitsappen heeft het investeringskapitaal, dat gericht is op schaalvoordelen, tot een belangrijke consolidatie geleid," geeft Schreijen aan. "Anderzijds kan de aanwezigheid van familiebedrijven of coöperatieven de consolidatie afremmen."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home