Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 08, 2011

Overdaad kan cruciaal probleem worden voor maatschappij

Overdaad kan voor de Verenigde Staten een belangrijk probleem worden. Dat zegt Mary Jane Rotheram-Borus, professor psychologie aan de University of California en directeur van het Center for Community Health en het Global Center for Children and Families. Goedkope en gemakkelijke voedingsproducten, een druk werkschema en een constante nieuwsstroom vanuit de media zorgen volgens Rotheram-Borus voor een overbelasting van de Amerikaanse bevolking. Die overdaad heeft volgens de onderzoekster een negatief effect op de psychische en lichamelijke gezondheid.

"Overdaad gaat in tegen het overlevingsinstinct van de mens," stipt Rotheram-Borus aan tegenover het webmagazine Medicinenet.com. "De mens heeft duizenden jaren geleerd om met een tekort te overleven. De vroegere mens had niet voldoende voeding en onvoldoende kledij. De genetische code was gebouwd op voorouders die deze problemen konden overleven. Omdat in de aard van de mens echter is ingegrift om te genieten van dingen op het ogenblik dat die beschikbaar zijn, dreigt in een periode van overvloed dan ook teveel geconsumeerd te worden."

Rotheram-Borus merkt op dat Amerikanen op dit ogenblik gemiddeld duizend calorieën per dag meer eten dan nodig is. "De constante mediadruk zorgt bovendien voor stress en ontneemt de mens de mogelijkheden tot normale interacties," zegt de wetenschapster nog. "Om al dat extra aanbod te kunnen betalen, werken mensen ook meer uren en zijn ze langer onderweg." Rotheram-Borus geeft wel aan dat de mentale en fysieke gezondheid van de consument verbetert wanneer hij zijn gedrag matigt.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home