Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 08, 2011

Expertise is een wapen tegen financiële beïnvloeding

Expertise is een wapen tegen financiële beïnvloeding. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Carilion Research Institute van de Amerikaanse universiteit Virginia Tech over beïnvloeding in de kunstsector. De onderzoekers wijzen erop dat de dorsolateral prefrontal cortex, een gebied in de hersenen dat in verband wordt gebracht met cognitieve controle en emotionele sturing, bij experts de invloed van een financiële gunst wegnemen door de respons in het beloningscircuit van de hersenen te controleren.

"De meeste instellingen verdedigen zich tegen partijdigheid door regels op te stellen die het toekennen van financiële gunsten beperken," merkt onderzoeksleider Read Montague, directeur van het Human Neuroimaging Laboraty aan het Carilion Research Institute, op tegenover het webmagazine ScienceDaily.com. "Het ontbreekt echter grotendeels aan wetenschappelijke kennis over de relatie tussen beloningen en verborgen partijdigheid. Daardoor blijven er nog altijd talloze mogelijkheden voor beïnvloeding open."

De deelnemers aan het onderzoek kregen een aantal kunstwerken voorgelegd, waarbij hen verteld werd dat ze van een sponsor van één van de werken een vergoeding van 300 dollar zouden krijgen. Bij de kunstexperts had die sponsoring geen invloed op hun voorkeur voor bepaalde werken, maar bij de leken bleek een groot gedeelte de werken te verkiezen die door de sponsor werden ondersteund. Met hersenscans kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat experts en leken bij het nemen van de beslissing een ander deel van de hersenen activeerden.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home