Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 08, 2011

Rusland moet bestaande innovatiecultuur bijsturen

Het Russisch innovatiesysteem wordt verstoord door een aantal onevenwichten, die echter door bijsturende maatregelen kunnen worden aangepakt. Dat is de conclusie van een rapport van de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) over de Russische ontwikkelingen. Er wordt daarbij opgemerkt dat Rusland zijn focus van grote industriële bedrijven naar kleinere en middelgrote ondernemingen zou moeten verschuiven. Bovendien moet Rusland zijn economie diversifiëren in plaats van te blijven voortborduren op de huidige sterkhouders.

Er moet volgens het rapport echter ook aandacht worden besteed aan de versterking van de innovatie binnen grote bedrijven. "Dat zou onder meer kunnen gebeuren door de structurele hervorming van de staatsbedrijven," wordt er opgemerkt. "Dat zou een dubbel voordeel kunnen opleveren voor de kleinere ondernemingen. Daardoor zou er immers een grotere vraag komen naar de innovaties van kleinere bedrijven en zou bovendien de concurrentie van minder efficiënte of creatieve, maar gesubsidieerde, grote concurrenten wegvallen."

Verder wordt opgemerkt dat er prioriteit moet worden verleend van private investeringen boven staatstussenkomst. Bovendien moet innovatie ook in andere sectoren dan hightech worden gepromoot. "Daarnaast moet onderwijs worden gelinkt aan research en moeten maatregelen worden genomen om de bureaucratie terug te dringen," wordt er nog aangegeven. "Bovendien zou de nieuwe innovatiestad Skolkovo moeten worden gebruikt aan een experimentele ruimte voor het testen van initiatieven die naar de bredere economie zouden kunnen worden uitgebreid."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home