Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 08, 2011

Groei computersector trager dan oorspronkelijk ingeschat

De wereldwijde computerverkoop zal dit jaar een groei kennen van 4,2 procent. Dat heeft het onderzoeksbureau IDC berekend. In februari had het bureau nog een groei van 7,1 procent in het vooruitzicht gesteld. Die correctie is naar eigen zeggen het gevolg van een zwak eerste kwartaal, waar een terugval met 1,1 procent werd opgetekend tegenover het jaar voordien. De vertraagde groei is volgens de onderzoekers te wijten aan een beperkte vraag van de consumenten in de mature markten.

"De markten in West-Europa, Noord-Amerika en Japan bereiken een verzadigingspunt," voeren de onderzoekers aan. "Er is daardoor duidelijk sprake van een vertraging op de wereldwijde computermarkt. Ondanks de economische recessie hebben goedkope notebooks en de populariteit van netbooks er de voorbije periode voor gezorgd dat de vraag op een relatief hoog niveau bleef, maar sinds het derde kwartaal van vorig jaar is een duidelijke verandering merkbaar."

Die ommekeer heeft volgens de onderzoekers zonder twijfel te maken met de economische onzekerheid door de dalende woningprijzen, de toenemende werkloosheid en de stijgende kosten van energie en voeding. Daardoor hadden de gezinnen volgens IDC minder ruimte in hun beschikbare budgetten voor andere aankopen. Bovendien worden de mature markten volgens de onderzoekers geconfronteerd met een dalende interesse in traditionele computersystemen ten voordelen van mobiele alternatieven.

Door technologische innovaties, nieuwe besturingssystemen en lagere prijzen zal er volgens de onderzoekers volgend jaar echter sprake zijn van een heropleving van de markt. Tot het midden van het decennium wordt een groei met 10 procent tot 11 procent in het vooruitzicht gesteld.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home