Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 08, 2011

Touchscreen moet autobestuurder veiliger laten rijden

Een touchscreen op het stuurwiel van auto's om allerlei toepassingen te activeren, kan ervoor zorgen dat de chauffeur minder afgeleid raakt. Dat is de conclusie van een experiment van onderzoekers aan de University of Stuttgart, de University of Duisburg-Essen en het German Research Center for Artifical Intelligence. De onderzoekers ontwierpen een prototype van een stuurwiel met een touchscreen om een aantal toepassingen, zoals de autoradio of een digitale landkaart, te bedienen.

"Door technologische innovaties, zoals mobiele telefoons en tekstberichten, wordt het steeds belangrijker om de aandacht van de autobestuurder op het verkeer te houden," voeren de onderzoekers aan. "In de traditionele configuraties moet de autobestuurder steeds de ogen van het verkeer afkeren om deze technologieën te kunnen bedienen. Met een touchscreen kan aan dat probleem echter worden verholpen, zodat de bestuurder zich meer op het verkeer kan concentreren."

Uit tests bleek volgens de onderzoekers dat een touchscreen ertoe leidt dat de aandacht van de bestuurder veel minder lang van het verkeer wordt afgeleid. De Duitse onderzoekers merken op dat verdere ontwikkelingen van de technologie ook zouden kunnen toelaten dat informatie rechtstreeks op de voorruit wordt geprojecteerd, terwijl er volgens hen ook een sensorsysteem kan worden ontwikkeld dat de verkeersomstandigheden controleert en de bestuurder waarschuwt zijn aandacht op het verkeer te houden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home