Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 09, 2011

Autobouwer Ford wil Russische productie verdrievoudigen

De Amerikaanse autobouwer Ford wil zijn Russische productie nagenoeg verdrievoudigen. In samenwerking met zijn Russische partner Sollers zou Ford over drie jaar een Russische productiecapaciteit van ongeveer 350.000 exemplaren willen uitbouwen. Ford tekende in februari van dit jaar een principiële samenwerkingsovereenkomst met Sollers voor het opstarten van een joint-venture. Stephen Odell, chief executive van Ford Europe, merkt op dat de autobouwer door de overeenkomst deel zal uitmaken van het Russische industriële netwerk.

"Door de overeenkomst met Sollers ontsnapt Ford aan de invoerbelastingen op onderdelen," stipt de Russische krant The Moscow Times aan. In eerste instantie wordt de Ford Transit toegevoegd aan de Russische productielijn van de Amerikaanse autobouwer. Ford is één van de vele buitenlandse autoproducenten die streeft naar partnerships in Rusland om te kunnen genieten van incentives van de overheid. Met die incentives wil de Russische overheid zijn industriële basis versterken om toekomstige crisissen te kunnen vermijden.

Renault heeft een belang van 25 procent in autobouwer Avtovaz, terwijl Volkswagen en General Motors samenwerkingsovereenkomsten hebben gesloten met Gaz Group. Op dit ogenblik heeft Ford in de omgeving van Sint-Petersburg een autofabriek met een capaciteit van 125.000 exemplaren. De fabriek produceerde vorig jaar 80.000 exemplaren van de modellen Focus en Mondeo. Sollers, na Avtovaz de grootste autobouwer van Rusland, boekte vorig jaar een productie van 98.000 exemplaren.

Verwacht wordt dat in Rusland dit jaar 2,35 miljoen auto's zullen worden verkocht. Vorig jaar werden er 1,97 miljoen exemplaren verkocht. Odell zegt te hopen dat de Russische automarkt zich tegen het midden van het decennium zal verdubbelen. Volgens Odell moet Opel er daarbij in slagen om zijn Russisch marktaandeel op te drijven. Ford heeft in Rusland een marktaandeel tussen 7 procent en 10 procent.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home