Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 09, 2011

Sociale media maakt van interenet krachtig platform in gezondheidssector

De dynamiek van sociale media gaat een ingrijpende impact hebben op de geneeskunde. Dat zegt Kristin Barker, socioloog aan de Oregon State University, naar aanleiding van een studie over een controverse in de Verenigde Staten over mammografie bij vrouwelijke veertigers. De Amerikaanse Preventive Services Task Force had twee jaar geleden aangegeven dat een systematisch onderzoek voor die bevolkingsgroep niet noodzakelijk was, maar was daarbij op een massale verontwaardigde reactie in sociale media onthaald.

"De aanbeveling van de Preventive Services Task Force leidde tot een confrontatie tussen de statistieken van de medische sector en patiƫnten die hun persoonlijke mening over een behandeling ventileren," merkt Barker op in het webmagazine Medicinenet.com. "Datzelfde fenomeen zal in de toekomst wellicht voor talloze andere geneeskundige onderwerpen kunnen worden opgetekend. Mensen hebben hun eigen ervaringen rond gezondheid en staan vaak wantrouwig tegenover geneeskunde, maar wanneer die mensen samengebracht worden, wordt een belangrijke sociale macht gecreƫerd."

De onderzoekers merken op dat de bevolking het internet al vijftien jaar gebruikt voor informatie over gezondheid. Sociale media hebben dat kanaal volgens hen echter nog sneller en machtiger gemaakt. Kristin Barker merkt op dat het fenomeen ook een keerzijde heeft. "Foutieve informatie kan even snel worden verspreid als correcte berichtgeving," waarschuwt ze. "Het is voor het publiek niet altijd even gemakkelijk om het onderscheid te maken. Sociale netwerken vormen het perfecte mechanisme om zowel foutieve als correcte berichten te verspreiden."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home