Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 09, 2011

Verenigde Naties noemen internet een fundamenteel mensenrecht

Toegang tot het internet behoort tot de fundamentele mensenrechten. Dat is de conclusie van een rapport van de Verenigde Naties. Auteur Frank La Rue, speciaal rapporteur vrijheid van meningsuiting bij de Verenigde Naties, merkt in het rapport op dat het internet een onmisbaar instrument is geworden voor een brede waaier van mensenrechten, het bestrijden van de ongelijkheid en het stimuleren ontwikkeling en menselijke vooruitgang. Daarom moet de algemene toegang tot het internet volgens La Rue voor alle landen een absolute prioriteit zijn.

"Elk land moet een concreet en efficiënt beleid ontwikkelen om het internet algemeen beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken voor alle segmenten van de bevolking," voert Frank La Rue aan. "Er mogen zo weinig mogelijk restricties worden opgelegd aan de informatiestroom op het internet, op uitzondering van een aantal specifieke en gelimiteerde omstandigheden, voorgeschreven in de internationale wetgeving over mensenrechten. Elke beperking moet een wettelijke en noodzakelijke basis hebben, waarbij de impact minimaal moet worden gehouden."

In het rapport wordt gewaarschuwd voor een controle op het internet onder de dekmantel van anti-terrorisme of nationale veiligheid. "Het internet heeft bij een aantal regeringen voor paniek gezorgd, waardoor het gebruik van het internet als een misdrijf wordt bestempeld," merkt La Rue op. Hij wijst er daarbij op dat het voorbije jaar meer dan honderd bloggers in de gevangenis werden opgesloten. Bovendien gebruiken overheden volgens hem steeds meer gesofisticeerde technologieën om content te blokkeren en activisten en critici op te sporen en te identificeren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home