Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 09, 2011

Internet Archive start met de uitbouw van fysiek archief

Het Internet Archive, dat vaak wordt bestempeld als één van de meest belangrijke projecten van de online sector, heeft nu ook beslist om gedrukte boeken te bewaren. Het Internet Archive zal in de toekomst een fysieke kopie bewaren van elk boek, muziekwerk of film die de organisatie kan aantrekken of verwerven. Dat moet ertoe leiden dat er minstens één fysieke kopie van het materiaal wordt bewaard. Bedoeling is de bewaring op lange termijn, naar analogie met de Svalbard Global Seed Vault in Noorwegen, waar een zadenbank werd opgezet.

"Het Internet Archive heeft de opdracht om het internet te bewaren en de rijke collectie van het gedigitaliseerde materiaal - met inbegrip van websites, muziek, videos en boeken uit het publieke domein - ter beschikking te stellen van het publiek," aldus het webmagazine ReadWriteWeb.com. "Het digitaliseren van boeken heeft het Internet Archive echter ook overtuigd om niet elektronische exemplaren, maar ook fysieke kopieën te bewaren."

"Er is vastgesteld dat vele bibliotheken hun fysieke boeken in afgesloten kluizen opbergen en sommigen koesteren zelfs plannen om fysieke exemplaren helemaal te verwijderen nadat de digitalisering is afgerond," merkt Brewster Kahle, oprichter van het Internet Archive, op. "We begrijpen dat het beheer van fysieke voorraden niet eenvoudig is, maar daarbij moet wel een heel doordachte visie worden gehanteerd. Daarom werd beslist om naast de digitale bewaring ook een fysiek archief op te bouwen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home