Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 10, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autogroep General Motors zou opnieuw overwegen om zijn Duitse dochter Adam Opel te verkopen. Dat hebben een aantal Duitse media gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat er bij Opel sinds twee jaar, toen de groep Magna International de Duitse autobouwer wou overnemen, eigenlijk niets is veranderd. Opel zou tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 0,25 miljard euro hebben geleden, wat voor General Motors een reden zou zijn om een verkoop opnieuw in overweging te nemen. Onder meer Volkswagen wordt genoemd als een mogelijke overname-kandidaat, maar ook Chinese bedrijven zouden volgens de Duitse media mogelijk interesse hebben in Opel.


Nederland behoort op het gebied van digitalisering tot de Europese marktleiders, maar dat geldt niet voor mobiel internet. Op dat vlak blijft Nederland nog altijd achter op een aantal andere Europese landen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse telecomautoriteit Opta. De toezichthouder signaleert wel dat de Nederlanders vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar meer gebruik maken van het mobiele internet. Er is volgens Opta dan ook blijkbaar een inhaalbeweging ingezet. Uit de cijfers van Opta blijkt daarentegen dat 91 procent van de Nederlandse consumenten en bedrijven toegang heeft tot snel breedband. Daarmee heeft Nederland de hoogste breedband-penetratie van de hele Europese Unie.


Twee fabrieken van autobouwer PSA Peugeot-Citroën in Frankrijk zijn met sluiting bedreigd. Dat is volgens de vakbonden gebleken uit een intern document van de Franse autobouwer. Volgens het document zou Peugeot-Citroën overwegen om over twee en drie jaar de fabrieken in Aulnay-sous-Bois en in Sevelnord te sluiten. Daardoor zouden 6.200 banen verdwijnen. In het document, daterend van augustus vorig jaar, zou voorzien zijn dat de sluiting pas na de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar bekend zouden worden gemaakt. De directie van Peugeot-Citroën beklemtoont echter dat een sluiting van Aulnay-sous-Bois momenteel niet aan de orde is. Het interne document zou volgens het bedrijf nog geen beslissingsbevoegdheid hebben. Over Sevelnord werd niet gecommuniceerd.


De bestuursraad van de Europese Centrale Bank (ECB) steunt de kandidatuur van de Italiaan Mario Draghi om de volgende voorzitter van de financiële instelling te worden. De bestuursraad deelde mee geen bezwaren te hebben tegen Draghi als opvolger van Jean-Claude Trichet, die in oktober van dit jaar zou aftreden. Draghi maakt als gouverneur van de nationale bank van Italië zelf deel uit van de bestuursraad. Die bestaat uit alle gouverneurs van de nationale banken van de eurozone, aangevuld met de zes leden van het directiecomité. De Europese leiders zullen vermoedelijk tijdens een topontmoeting later deze maand de aanstelling van Draghi goedkeuren. Eerder schaarden de Europese ministers van financiën zich al achter zijn kandidatuur.


Verschillende linkse Europese leiders hebben een gezamenlijke oproep gelanceerd waarin ze zich verzetten tegen de ideologische keuzes van een aantal rechtse regeringen in antwoord op de financiële en economische crisis. De oproep is afkomstig van onder meer Jacques Delors, Elio Di Rupo en Daniel Cohn-Bendit. Volgens de linkse leiders houdt de huidige besparingsstrategie risico's in. Men riskeert volgens hen een hele generatie jongeren in een hele reeks lidstaten op te offeren. De ondertekenaars geven toe dat er inspanningen moeten geleverd worden om de begrotingen gezond te maken en dat ook de openbare sector daartoe moet bijdragen, maar de oorzaken van de crisis liggen volgens hen in de eerste plaats in de privésector.


Het handelstekort van de Verenigde Staten is tijdens de maand april lager uitgekomen dan tijdens de maand voordien. Dat is gebleken uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. De Amerikaanse export groeide tijdens de maand april met 1,3 procent, terwijl de import met 0,4 procent afnam. Daardoor daalde het verschil tussen de import en de export in april tot 43,7 miljard dollar. In maart lag de import nog 46,8 miljard dollar hoger dan de export. Vooral de import uit Japan daalde sterk. Door de gevolgen van de natuurrampen die Japan in maart troffen, nam de stroom van Japanse goederen naar de Verenigde Staten in april met meer dan een kwart af. Dat was de sterkste daling die ooit in de handel tussen Japan en de Verenigde Staten werd gemeten.


Tony Hayward, gewezen topman van de Britse oliemaatschappij British Petroleum, wil een beursnotering voor de investeringsmaatschappij Vallares, die hij samen met financier Nathaniel Rothschild heeft opgericht. De beursintroductie van Vallares zou nog deze maand moeten worden gerealiseerd. Hayward en Rothschild willen met de beursgang van de maatschappij een kapitaal van 1 miljard pond ophalen. Vallares richt zich op bedrijven die kapitaal en expertise zoeken om olievelden te ontwikkelen. In plaats van die eigendommen op te kopen met contanten, betaalt Vallares in eigen aandelen. Hayward verliet British Petroleum in juli vorig jaar, als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, zoals algemeen werd verwacht, de rente onveranderd gelaten. De belangrijkste herfinancieringsrente staat nu op 1,25 procent. Analisten gaan er wel vanuit dat de rente in juli verder zal verhoogd worden. De vorige renteverhoging dateert van april en had de bedoeling om de snel stijgende inflatie een halt toe te roepen. Het was toen twee jaar geleden dat de rente nog eens veranderde. Daarmee stond de rente op een historisch laag niveau. De inflatie bedraagt in de eurozone op dit ogenblik 2,7 procent. Dat is nog steeds boven de doelstelling van 2 procent. Analisten verwachten dan ook dat het geldbeleid verder zal verstrakken, al bemoeilijkt de crisis in bijvoorbeeld Griekenland of Portugal de situatie.


Philips heeft wereldwijd ruim 25.000 onderdelen moeten terugroepen waarmee ademmonsters bij zieke baby's en peuters kunnen worden genomen. Dat heeft Philips bevestigd na berichtgeving in onder meer Amerikaanse media. Philips is in april begonnen met de terugroepactie van de zogenoemde Filterline, nadat was gebleken dat patiënten risico lopen partikels losgeraakt plastic in te ademen. De producten werden verscheept tussen november vorig jaar en maart dit jaar. De producten zijn geproduceerd door het Israëlische bedrijf Oridion Systems, dat ze ook onder eigen naam op de markt brengt. Er zijn volgens het bedrijf geen gewonden gevallen. Het bedrijf moest onlangs ook al haardrogers uit de handel nemen en twee jaar werden Senseo-apparaten teruggeroepen.


De Griekse economie heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lichte groei geboekt tegenover het voorgaande kwartaal, maar in vergelijking met begin vorig jaar was er een spectaculaire daling van het bruto binnenlands product. Tegenover het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de Griekse economie met 0,2 procent. In mei was men nog uitgegaan van een groei met 0,8 procent. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar werd echter een inkrimping met 5,5 procent opgetekend. Dat is meer dan de de terugval met 4,8 procent waar eerder werd van uitgegaan. Eerder waren er al dramatische cijfers bekend gemaakt over de groeiende werkloosheid in Griekenland.


De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell gaat miljarden dollars investeren in de ontwikkeling van het zogeheten Cardamom-olieveld in de Golf van Mexico. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Financiële details over de investering werden niet bekend gemaakt. Het olieveld werd vorig jaar ontdekt dankzij nieuwe seismische technologieën. Shell had al sinds begin jaren negentig, bij de ontwikkeling van het nabij gelegen Auger-veld, vermoedens van een groot oliereservoir. Een zoutlaag stond de kwaliteit van seismisch onderzoek destijd echter in de weg. Het Cardamom-veld was het eerste project dat door de Amerikaanse overheid na de opheffing van het boorverbod in de Golf van Mexico vorig jaar werd goedgekeurd. Shell verwacht een piekproductie van 50.000 vaten per dag.


De luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft een belang genomen van 35 procent in de Luxemburgse vrachtvervoerder Cargolux. Qatar Airways neemt het belang over van de Luxemburgse overheid en een aantal andere aandeelhouders, die twee jaar geleden in het kader van een herstructureringsplan tijdelijk in het kapitaal van de vrachtvervoerder waren gestapt. Met een belang van 52,1 procent is de Luxemburgse luchtvaartmaatschappij Luxair de hoofdaandeelhouder van Cargolux, de grootste luchtvrachtvervoerder van Europa. Carglux en Qatar Airways gaan ook commercieel samenwerken. Cargolux wijst erop dat Qatar Airways één van de belangrijkste maatschappijen in het Midden-Oosten is.


Bagagefabrikant Samsonite heeft zijn ambities voor een nakende beursgang in Hongkong wegens beperkte interesse teruggeschroefd. Het bedrijf mikt nu nog op een beursgang ter waarde van 1,3 miljard dollar. Eerder was gemikt op een beursgang met een waarde van 1,5 miljard dollar. Samsonite is op dit ogenblik nog in handen van CVC Capital Partners, dat de bagagefabrikant vier jaar geleden met Royal Bank of Scotland overnam. Beide ondernemingen zullen bij de beursintroductie minder dan de helft van hun belang in de reiskofferproducent aanbieden bij de operatie. Samsonite boekte vorig jaar een omzet van 1,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 18 procent tegenover het jaar voordien.


De Europese Unie gaat onderzoeken of het sociale netwerk Facebook de privacy van zijn gebruikers schendt. Ook Ierland start een onderzoek naar Facebook. In de Verenigde Staten werd door een actiegroep voor het recht op privacy al een klacht neergelegd tegen het sociaal netwerk. Vooral het automatisch taggen van personen op foto's wordt geviseerd. Sinds kort gebruikt Facebook gezichtsherkenning om tagsuggesties aan zijn gebruikers te doen. Een onderzoekscel van de Europese Unie gaat onderzoeken of dat een inbreuk is op de privacy. Tegenstanders stellen dat taggen enkel mag gebeuren met voorafgaande toestemming van de afgebeelde personen. Europa zal aan Facebook vragen om de situatie te verduidelijken.


Spanje zal van Duitsland geen schadevergoeding eisen voor de sterke terugval van de verkoop van Spaanse komkommers. Dat heeft Diego Lopez Garrido, Spaans minister van Europese zaken, gezegd. Bij het uitbreken van de EHEC-crisis had Cornelia Prüfer-Storcks, verantwoordelijk voor de gezondheidszorg in de deelstaat Hamburg, gezegd dat de problemen door Spaanse komkommers waren veroorzaakt. Nadien moest bewering echter opnieuw worden ingetrokken. De Spaanse komkommerverkoop was door de uitspraken echter volledig ingestort. Na overleg met Werner Hoyer, Duitse staatssecretaris van buitenlandse zaken, stelde Garrido echter dat de Spaanse regering zich voor een schadevergoeding voor de telers een beroep zal doen op de Europese Unie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home