Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 10, 2011

Internet moet IJsland aan nieuwe grondwet helpen

IJsland gaat van het internet gebruik maken om een nieuwe grondwet te schrijven. Daardoor wordt aan de IJslandse bevolking de mogelijkheid geboden om online aanbevelingen te doen. Die ideeën worden vervolgens voorgelegd aan de grondwettelijke raad en online voor discussies openbaar gemaakt. IJsland werd in 1944 onafhankelijk van Denemarken, maar nam wel de bestaande grondwet over. Sindsdien staat een nieuwe grondwet op de agenda, maar de herziening kwam na de zware financiële crisis van drie jaar geleden in een stroomversnelling terecht.

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir is één van de voorstanders van de grondwetherziening sinds ze twee jaar geleden aan de macht kwam. "Wellicht zal de tekst van de nieuwe grondwet in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd vooraleer er in het parlement een definitief debat zal worden opgezet," aldus Sigurdardottir tegenover het persbureau Associated Press. De grondwettelijke raad heeft de voorbije periode een voorbereidend rapport met voorstellen opgesteld.

"IJsland heeft een bevolking van 320.000 mensen, maar is op het gebied van computer-gebruik één van de meest geavanceerde landen van de wereld," aldus het persbureau Associated Press. "Twee op drie IJslanders zijn actief op Facebook. De wekelijkse samenkomsten van de grondwettelijke raad wordt dan ook zowel op het sociale netwerk als op de eigen website live uitgezonden." Eén van de grote discussiepunten worden wellicht een zuiver leefmilieu als fundamenteel mensenrecht en het eigendomsrecht van natuurlijke rijkdommen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home