Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 10, 2011

Mensen met lager inkomen starten met gezondheidsachterstand

Mensen met een lagere opleiding en een beperkter inkomen hebben een slechtere gezondheid dan hun rijkere en hoger opgeleide landgenoten. Die ongelijkheid blijft ook de rest van hun leven gehandhaafd. Dat is de conclusie van een onderzoek van de McGill University in Canada. Onderzoeksleider Nancy Ross, professor aardrijkskunde aan de McGill University, merkt op dat dit patroon tegen het twintigste levensjaar is vastgelegd en niet meer wijzigt.

"Armoede en sociale achterstand heeft een impact op de gezondheid," merkt Nancy Ross op in het webmagazine ScienceDaily. "Armere mensen hebben een mindere gezondheid en hebben een lagere levensverwachting dan hun rijkere landgenoten. Tegen het twintigste levensjaar ligt de gezondheidsbasis voor de levenskwaliteit vast. Daarom is het noodzakelijk dat kinderen en jongeren in een vroege levensfase de kans krijgen om socio-economische ongelijkheden weg te werken die hun gezondheid bij het ouder worden."

Nancy Ross merkt wel op dat de gezondheid van mensen met een lagere opleiding en lager inkomen niet sneller achteruit gaat dan van rijkere landgenoten. "Dat heeft wellicht te maken met de corrigerende impact van de openbare gezondheid en andere maatregelen," merkt de Canadese onderzoekster op. "Het traject van de achteruitgang van de gezondheid met het ouder worden loopt parallel over alle categorieën van het sociaal spectrum."

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home