Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 14, 2006

Heeft Hongarije geen besparingen nodig?


Hongarije moet helemaal niet besparen, zoals de Europese Unie dat graag zou willen. Dat stelt Viktor Orban, leider van de Hongaarse oppositiepartij Fidesz. Hij stelt bij een verkiezingsoverwinning dan ook grote koersveranderingen in het vooruitzicht. Daarbij wordt de nadruk gelegd op economische groei en tewerkstelling en het Hongaarse nationaal gevoel, waarbij ook niet uitgesloten wordt dat de verkoop van Budapest Airport aan Britse overnemers zou geblokkeerd worden.

Viktor Orban voert aan dat het extreme kapitalisme bij de verkiezingen 2002, toen de socialisten aan de macht kwamen, in Hongarije een grote stimulans heeft gekregen. "Dat heeft ervoor gezorgd dat de rijken alsmaar rijker zijn geworden en de armen het met steeds minder moeten doen," aldus de Fidesz-frontman. De partij is onder leiding van Orban geëvolueerd van radikaal liberalisme naar centrum-rechts en baseert zich op familiewaarden en de nationale Hongaarse identiteit.

De werkloosheid in Hongarije bedraagt 7,2 procent, wat laag lijkt tegenover de 17 procent in Polen. Maar de cijfers variëren in heel erge mate naargelang de regio's en onder de 24 jaar loopt de werkloosheid op tot 22 procent. Juist die groep vormt een belangrijk gedeelte van de achterban van Fidesz. Orban heeft onlangs gesteld dat sommige aspecten van het communistische tijdperk - zoals werkzekerheid en lage criminaliteitscijfers - positieve elementen waren die niet hadden mogen weggegooid worden toen het oude regime aan de dijk werd gezet, hoewel hij benadrukt altijd een tegenstander is geweest van de repressieve communistische dictactuur.

Fidesz zou ook de verkoop van Budapest Airport, die voor een bedrag van twee miljard dollar zou overgenomen worden door de British Airports Authority (BAA), zou willen herzien. "Indien er bij die transactie onregelmatigheden zijn gebeurd, zullen we de luchthaven eventueel opnieuw nationaliseren," benadrukte hij. De huidige regering bestaat volgens Orban vooral uit luxe-socialisten. De socialistische eerste minister Ferenc Gyurcsany en zijn minister van economie Janos Koko zijn immers beide miljonair.

Orban gelooft nook niet in besparingen om de Hongaarse begroting in evenwicht te brengen. Dat is nodig om in 2010 te kunnen toetreden tot de Europese Unie en Hongarije heeft van de Europese Commissie al enkele waarschuwingen gekregen over zijn begrotingstekort. Dat zou op dit ogenblik 6,1 procent bedragen, één van de hoogste van heel Europa. Maar Orban stelt dat er geen zware besparingen nodig zijn, maar dat de nadruk moet gelegd worden op economische groei.

Volgens recente steekproeven heeft Fidesz nog een kleine voorsprong op de socialisten, die onder Gyurcsany een groot gedeelte van hun achterstand van ruim elf procent hebben weggewerkt die was opgebouwd onder leiding van Peter Medsgyessy. Die werd in oktober 2004 door de nieuwe premier opgevolgd.

Bemande ruimtevaart ten koste van wetenschap?


De missie van de sonde New Horizons naar de planeet Pluto wordt door wetenschappers als heel belangrijk beschouwd, maar NASA-directeur Michael Griffin heeft ervoor gewaarschuwd dat de budgetten voor astronomische projecten in de toekomst gelimiteerd zullen moeten worden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil zich immers opnieuw meer gaan toeleggen op de bemande ruimtevaart.

In een gesprek met de American Astronomical Society wees Griffin erop dat de wetenschappelijke budgetten het jongste decennium jaarlijks met vijf tot zeven procent zijn toegenomen, maar hij wees erop dat dit groeiritme niet kan behouden blijven. De Nasa-directeur wees erop dat de organisatie zijn financiële mogelijkheden heel strikt moet bewaken en dat de stijging van de budgetten voor wetenschappelijke projecten dan ook binnen bepaalde grenzen moet blijven.

Amerikaanse astronomen hebben hun ongerustheid uitgedrukt dat het ruimtevaartbeleid van George W. Bush - die de nadruk wil leggen op bemande missies naar de maan en zelfs de planeet Mars - ten koste zou gaan van robotprojecten in de ruimte. De NASA heeft dit jaar een budget van 16,4 miljard dollar en daarvan gaat ongeveer tweederde naar de ondersteuning van het shuttle-programma, het internationale ruimtestation en de ontwikkeling van een nieuwe capsule die mensen in de ruimte kan brengen. Zuiver wetenschappelijke projecten hebben dit jaar een budget van 5,4 miljard dollar, tegenover 5,5 miljard dollar vorig jaar.

Griffin voegde er echter aan toe dat het niet de bedoeling is om de huidige wetenschappelijke inspanningen op te offeren aan de bemande exploratie van het heelal. "Betere technologieën, commerciële projecten en internationale samenwerking kunnen helpen om de kosten van de bemande ruimtevaart te beperken, waardoor er meer geld kan vrijkomen voor wetenschappelijke projecten," voerde hij aan.

De NASA-directeur is zelf raketwetenschapper van opleiding en heeft steeds een grote betrokkenheid gehad met wetenschappelijke ruimtevaartprojecten. Zo zette hij zich in om de ouder wordende ruimtetelescoop Hubble operationeel te houden. Daarbij overwoog hij om shuttle-astronauten op missie te sturen naar de telescoop, die al twee jaar dringend een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Maar hij waarschuwde ervoor dat nog moet bekeken worden of dat in praktijk mogelijk zal blijken te zijn. Er moet volgens Griffin eerst nog een testvlucht met de shuttle worden uitgevoerd vooraleer aan een onderhoudsmissie naar Hubble kan worden gedacht. Een missie met robots is volgens de NASA-topman echter uitgesloten. Indien een menselijk ingrijpen niet mogelijk blijkt te zijn, zal Hubble geen nieuwe onderhoudsbeurt krijgen.

Griffin benadrukte dat de astronomen zelf zouden moeten bepalen aan welke projecten binnen de financiële grenzen de voorkeur zouden moeten gegeven worden. Maar Griffin verdedigde ook het bemande ruimtevaartprogramma. "Dat is niet minderwaardig tegenover de wetenschappelijke ruimtevaartprojecten," voerde hij aan. "Ik ben ervan overtuigd dat de menselijke beschaving zich deze eeuw over het zonnestelsel zal verspreiden."

Argos moet internet weer gezond maken


Computervirussen zullen zich in de toekomst nog veel sneller over het internet verspreiden en er moet dan ook drastisch worden ingegrepen. Dat stellen onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij werken aan de ontwikkeling van het Argos-programma, dat virussen onmiddellijk moet kunnen herkennen en onschadelijk maken. De eerste realisaties worden op dit ogenblik uitgetest aan een aantal Nederlandse universiteiten.

"Computervirussen verspreiden zich steeds sneller," vertelden de onderzoekers aan de krant De Telegraaf. "In 2001 wist het wormvirus Code Red zich binnen een dag over de hele wereld te verspreiden. Twee jaar later had het virus Slammer nog maar een half uur nodig om alle kwetsbare computers in de wereld te besmetten. Maar deskundigen voorspellen dat het nog tien keer sneller kan. Net als in de echte wereld ontwikkelden zich inmiddels virussen die zelfstandig muteren en kunnen uitgroeien tot een epidemie."

Dit fenomeen zorgt er volgens de onderzoekers ook voor dat beschermende maatregelen snel en intelligent moeten kunnen reageren. Dat leidde tot de ontwikkeling van het Argos-programma, dat vreemd online gedrag moet herkennen en onmiddellijk een vaccin moet ontwikkelen. "Op die manier is het mogelijk om een nieuwe worm binnen een minuut uit de schakelen," wordt er gesteld.

Argos is volgens de onderzoekers geschikt voor alle applicaties en besturingssystemen en is gebaseerd op open standaarden. Het is dan ook gratis beschikbaar. "Gezondheidszorg voor het internet is een publieke taak," benadrukten de ontwikkelaars tegenover de krant. Het project zou de belangstelling genieten van een hele reeks Europese instellingen en bedrijven. Het onderzoek kreeg 700.000 euro financiële steun van de Europese Unie en Nederland.

Wordt Nalewkistraat heropgebouwd?


De Nalewkistraat was tijdens de tweede wereldoorlog één van de centrale punten van de opstand van het Joodse ghetto van Warschau. Er zijn nu plannen om dat historisch decor herop te bouwen als toegang tot een nieuw museum over de geschiedenis van de Poolse joden. Dat zou opgericht worden op de plek waar dat Joodse ghetto zich destijds bevond. Maar het project blijft ook nu de gemoederen verhitten, vooral rond de aandacht die al dan niet zou moeten besteed worden aan het Poolse antisemitisme.

Het project zou moeten uitmonden in het belangrijkste museum in Europa over de Joodse geschiedenis moeten worden. Bovendien zou het museum opgericht worden op één van de meest beruchte plekken uit die Joodse geschiedenis. Het hele project werd zopas door directeur Jerzy Halbersztadt in Tel Aviv voorgesteld aan een aantal historici. "Die gesprekken werden al vlug beheerst door het thema van het Poolse antisemitisme," meldt de Israëlitische krant Haaretz Daily. "Sommige historici menen dat het project niet voldoende aandacht besteed aan dat aspect van de Joodse geschiedenis in Europa."

Maar ook het praktische opzet van het museum kreeg de nodige kritiek. De projectleiders zouden de beruchte Nalewkistraat, die een belangrijke rol speelde in het ghetto van Warschau, willen reconstrueren. Dat zou meteen de toegang worden tot het museum, maar volgens sommigen maakt men van het museum op die manier een Disneypark. Bovendien zouden een aantal presentaties niet kloppen met de feitelijke joodse geschiedenis in Polen.

Projectleider Halbersztadt stelde echter dat er gekeken moet worden naar de algemene structuur en benadrukte dat er nog tijd genoeg is om een aantal details bij te sturen.

Ethanol verovert Braziliaanse automarkt


In Brazilië zijn het voorbije jaar meer auto's verkocht die op ethanol kunnen rijden dan wagens met de traditionele benzinemotoren. Dat blijkt uit cijfers van Affavea, de vereniging van Braziliaanse motorenbouwers. Motoren op basis van ethanol vertegenwoordigen nu 53,6 procent van de Braziliaanse markt, waar al 25 jaar dergelijke types worden gebouwd. Het is echter de eerste keer dat deze milieuvriendelijker motoren de meerderheid van de verkopen in handen nemen.

Brazilië produceerde het voorbije jaar een recordaantal van 2,4 miljoen auto's, waarvan bijna 1,7 miljoen exemplaren bestemd waren voor de binnenlandse markt. Daarvan waren 866.267 auto's voorzien van ethanol-motoren. Het jaar voordien werden van dat type nog maar 328.379 auto's verkocht. Het is de eerste keer dat het grootste gedeelte van het nieuwe wapenpark voorzien is van flex-fuel motoren.

De Braziliaanse overheid begon het gebruik van ethanol, afkomstig van suikerriet, te promoten als een alternatieve brandstof voor auto's. Het land had toen een militaire regering en die probeerde Brazilië na de oliecrisissen van de jaren zeventig minder afhankelijk te maken van het petroleum uit het Midden-Oosten. Maar in de jaren negentig bleek dat project afgeschreven te moeten worden, toen bleek dat de suikerprijzen de hoogte in gingen en olie goedkoper werd. Tegelijkertijd ontdekte de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas nieuwe offshore-olievelden, zodat het land minder afhankelijk werd van de import.

In 2003 werd echter de productie opgestart van een nieuwe generatie auto's, die in staat waren om op alcohol te rijden. Door een belastingsvermindering en nieuwe technologie werd het rijden met dit type motoren aantrekkelijk gemaakt.

Spitsbergen krijgt gigantische zadenbank


Op het eiland Spitsbergen komt een gigantische opslagplaats voor zaden van twee miljoen soorten gewassen. In geval van grote natuurrampen of een atoomoorlog grote schade zou toebrengen aan de natuur, zou uit die voorraad moeten kunnen geput worden om de landbouw opnieuw op gang te brengen. De World Health Organisation (WHO) gaf in oktober toestemming voor de bouw van de bunker.

De bouw van de opslagbunker kost ongeveer drie miljoen euro. Gekozen werd voor een locatie op Spitsbergen omwille van de isolatie van het gebied. Het complex krijgt betonnen muren van drie meter dik en speciale drukbestendige deuren. De enige wezens in de buurt zijn dan ook de ijsberen van het noordpoolgebied. Bepaald werd dat de voorraad van de genenbank alleen maar gebruikt worden in geval van zware rampen.

De oorspronkelijke plannen voor een dergelijke zadenbank dateren van de jaren tachtig, toen de Koude Oorlog een confrontatie met atoomwapens nog altijd tot de mogelijkheden werd geacht. Na de val van het Ijzeren Gordijn zakte die dreiging grotendeels weg en werd ook het idee voor de zadenbank weer opgeborgen. Maar de WHO besliste om het project uiteindelijk toch uit te voeren. De opslagbunker in Noorwegen wordt de grootste genenbank van de wereld. In totaal zouden er in totaal 1.500 genenbanken opgezet zijn.

Indianen dubbel slachtoffer van lobbyist?

Het Abramoff-schandaal heeft in de Verenigde Staten ook de Amerikaanse indianen niet onberoerd gelaten. Ze betaalden de lobbyist tientallen miljoenen dollars om politici gunstig te stemmen voor betere voorwaarden voor de indiaanse gokindustrie. Dat geld werd echter gebruikt voor andere doelstellingen en de indianen vrezen bovendien dat zij nu heel wat goodwill hebben verloren.

Jack Abramoff was één van de belangrijkste Amerikaanse lobbyisten, maar wordt er nu van beschuldigd dat hij leden van het Amerikaanse Congres en andere invloedrijke figuren heeft proberen om te kopen. Abramoff deed onder meer lobbywerk voor de gokindustrie van de Amerikaanse indianen en die vrezen nu dat het schandaal hen zware schade zal toebrengen.

De stammen hoopten dat ze hun casinoprojecten zouden mogen uitbreiden en hadden daarvoor Jack Abramoff onder de arm genomen. "Het probleem werd dan ook het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens de jaarvergadering van de California Nations Indian Gaming Association (CNIGA), het belangrijkste gokbedrijf van de staat Californië," meldt de krant The Sacramento Bee.

CNIGA-voorzitter Anthony Miranda vreesde dat het schandaal voor de indiaanse stammen de deur naar het Amerikaanse Congres zou kunnen dicht doen. "Abramoff misbruikte het vertrouwen van de Congresleden, indiaanse stammen, grote bedrijven en liefdadigheidsorganisaties," aldus Miranda. "Individuen die onze rechten willen wegnemen, zijn dezelfde die de onzalige daden van Abramoff zullen gebruiken om hun doel te bereiken."

Miranda stelde dat het nu meer dan ooit nodig is dat de indianenstammen rechtstreeks met het Amerikaanse Congres praten in plaats van beroep te doen op professionele lobbyisten. "Abramoff heeft bijzonder veel schade toegebracht aan de indiaanse stammen," benadrukte gewezen senator Ben Nighthorse Campbell en raadsman van verscheidene stammen uit de gokindustrie. "Er waren in Washington heel wat mensen die wilden helpen, maar die zijn nu doodsbang om nog zaken te doen met de indiaanse stammen."

Richard Milanovich, voorzitter van de Agua Caliente Band of Cahuilla Indians, stelde dat zijn stam Abramoff tien miljoen dollar betaald had om de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger en andere invloedrijke personen te overtuigen om een voordeliger contract af te sluiten voor de Agua Caliente-casino's in Palm Springs en Rancho Mirage. Maar hij voegde er aan toe dat Abramoff het geld wellicht heeft gebruikt om in de hoofdstad andere zaakjes te regelen. De Agua Caliente worden door het Amerikaanse gerecht trouwens niet vervolgd in het Abramoff-schandaal.

<>pAbramoff heeft inmiddels toegeven dat hij tegelijkertijd stammen met tegengestelde belangen vertegenwoordigde en dat hij zijn klanten tientallen miljoenen dollars te veel heeft laten betalen. Hij riskeert een gevangenisstraf van dertig jaar. Maar in het kader van een verder onderzoek naar een aantal Amerikaanse Congresleden is hem strafvermindering beloofd in ruil voor zijn medewerking.

Inmiddels hebben een aantal politici het indiaanse geld dat ze van Abramoff hadden ontvangen, de sommen teruggestort of aan liefdadigheidsprojecten geschonken. In totaal werd 11.000 dollar politieke bijdragen teruggestuurd. Dat geld wordt door de stam eveneens geschonken aan sociale doelen. Maar Milanovich stelde het te betreuren dat ook geld wordt teruggestuurd dat rechtstreeks door de Aqua Caliente was geschonken, waardoor de schijn wordt gewekt dat de stam betrokken was bij de fraudepraktijken van Abramoff.

CNIGA-voorzitter Anthony Miranda stelde echter dat Milanovich zich niet schuldig hoeft te voelen. "De stam deed niets verkeerd," aldus Miranda. "Ze betaalden een lobbyist om een opdracht uit te voeren. Ze hadden geen controle over de manier waarop hij die opdracht aanpakte."

Een aantal stammen zou inmiddels, ondanks de oproep van Miranda, op zoek zijn naar een nieuwe lobbyist. "We hebben hen absoluut nodig," aldus Milanovich. "We hebben een aanwezigheid nodig in Washington. We verschillen daarin niet van een staalbedrijf of een farmaceutische onderneming. Ook zij werken met lobbyisten. Alleen zullen we heel voorzichtig moeten zijn met onze keuze."

Gare du Nord wordt 140 jaar


Het beroemde Parijse Gare du Nord viert dit jaar zijn 140ste verjaardag. Het complex, ontworpen door architect Jacques Ignace Hittorff, voldoet echter al lang niet meer aan de eisen van het spoorwegverkeer. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft plannen voor een nieuw station, maar dat project zou voor de Franse overheid te duur uitvallen.

Het spoorwegnet van Parijs is van bijzondere aard. Zowel het Gare du Nord, het Gare du Lyon als het Gare du Montparnasse zijn terminals en er is dus geen doorgaand treinverkeer in de Parijse hoofdstad, wat een breuk betekent in de lange afstandsverbindingen van vooral de hoge snelheidstreinen.

De drie grote stations zijn bovendien bijna altijd overbezet en de SNCF zou dan ook graag een gloednieuw station bouwen aan de Place de la Republique, ongeveer halverwege tussen het Gare du Nord en het Gare du Lyon. Dat zou het passagier van de hst-verbindingen gemakkelijker maken om over te stappen. Maar aan dat project hangt een prijskaartjevan meer dan 1,5 miljard euro en de Franse overheid is dan ook weinig geneigd om die plannen verder door te drijven.

Architect Hittorff is ook ontwerper van de twee fonteinen op de Place de la Concorde, het tuindesign van de Champs-Elysées en de twaalf gebouwen rond de Arc de Triomphe op de Place de l'Etoile.

NASA is klaar voor Pluto

Maandagochtend wordt op het Capa Canaveral Air Force Station in Florida de ruimtesonde New Horizons op zijn lanceerplatform geïnstalleerd. De lancering, die gebeurt met een Atlas-5 draagraket van Lockheed Martin, kan dan gebeuren vanaf dinsdag 17 januari. De missie moet New Horizons naar Pluto en de nog verder gelegen Kuiper Gordel brengen. Het is de eerste keer dat Pluto van dichtbij zal kunnen bestudeerd worden.



New Horizons is het eerste ruimtetuig dat Pluto van dichterbij zal kunnen bestuderen. Het lanceervenster opent dinsdag om 13.24 uur plaatselijke tijd ( 18.24 GMT) en loopt tot 14 februari. Maar de lancering moet gebeuren voor eind januari, wil men kunnen profiteren van de aantrekkingskracht van de planeet Jupiter, wat een tijdsbesparing van drie jaar zou kunnen opleveren. Indien alles naar wens verloopt, zal de sonde in 2015 het gebied van Pluto en zijn manen bereiken.

New Horizons is het snelste ruimtetuig uit de geschiedenis en bereikt de maan in amper negen uur, om al na dertien maanden de planeet Jupiter te passeren. Indien de sonde op 17 januari inderdaad wordt gelanceerd, valt dat net samen met de negende verjaardag van het overlijden van Clyde Tombaugh, de man die in 1930 de planeet Pluto ontdekte. Moest de lancering gebeuren op 4 februari, kan meteen herdacht worden dat Tombaugh die dag honderd jaar zou geworden zijn. Verwanten van Clyde Tombaugh zijn uitgenodigd om de lancering van New Horizons bij te wonen. Ook familieleden van Gerard Kuiper, de man die in 1951 het bestaan van een brede gordel van planetoïden uit rots en ijs suggereerde, zouden aanwezig zijn. Kuiper zelf overleed in 1973.

De sonde wordt aangedreven door twaalf kilogram plutonium, maar de NASA benadrukt dat de kans op een ongeval quasi nihil is. Alleen wanneer de stof ingeademd wordt, zou er een gevaar zijn voor de gezondheid. Indien er toch een ongeval zou gebeuren, schat de NASA de kans dat er radioactiviteit zou vrijkomen op 1 op 350 en veertig seconden na de lancering zou dat risico tot nul herleid zijn.

Indische vrouwen mogen alcohol schenken

Indische vrouwen mogen voortaan in horeca-zaken alcohol schenken aan de klanten. Dat heeft het Hooggerechtshof van New Delhi beslist. De rechter was van oordeel dat het verbod ongrondwettelijk is aangezien het vrouwen in hun carrièremogelijkheden discrimineert.

De Punjab Excise Act bepaalde dat vrouwen in openbare aangelegenheden geen alcohol mogen schenken. Datzelfde geldt volgens die wet trouwens ook voor mannen onder de 25 jaar. Maar de rechter in New Delhi was van mening dat dit verbod voor vrouwen ongrondwettelijk is. Dergelijke bepalingen vormden volgens hem een inbreuk op de fundamentele rechten van de Indische vrouw om haar eigen beroep te keuzen en discrimineerde het verbod de vrouw op basis van haar geslacht.

De rechtszaak was een initiatief van de Hotel Association of India en vier andere klagers, waaronder twee vrouwen die in de hotelindustrie actief zijn. De rechter voegde er echter ook aan toe vrouwen niet tegen hun wil gedwongen kunnen worden om alcohol te schenken.

Wanadoo breedbandleider van Europa


Het internetbedrijf Wanadoo, dochter van France Telecom, is de grootste Europese aanbieder van breedband. Dat blijkt uit een studie van Telecompaper. Wanadoo heeft meer dan zes miljoen breedband-abonnees in vier landen en heeft daarmee een aandeel van meer dan tien procent op de Europese markt.

De traditionele marktleiders blijven volgens Telecompaper de Europese breedbandmarkt domineren. Na leider Wanado volgt immers Deutsche Telekom met vijf miljoen abonnees in vijf landen. In Duitsland alleen heeft het bedrijf vier miljoen klanten. De top vijf wordt zestig procent tegen het jaar voordien.

Economie in de media


China moet de veiligheid verbeteren van speelgoed en andere producten die het naar de Europese Unie exporteert. Dat heeft eurocommissaris voor volksgezondheid Markos Kyprianou vrijdag gezegd. "Te veel Chinese producten die door de EU worden geïmporteerd, vooral speelgoed, blijken van gebrekkige kwaliteit te zijn", zei hij. Kyprianou zei dat hij volgende week, als hij in Beijing is voor een internationale conferentie over vogelgriep, de kwestie zal aankaarten bij de Chinese autoriteiten. Volgens Kyprianou was van de zevenhonderd producten die vorig jaar in de EU als onveilig of gevaarlijk voor de gezondheid werden aangemerkt, bijna de helft van Chinese makelij. Vooral speelgoed en elektrische apparaten vertoonden mankementen. Bijna 80 procent van het door de EU geïmporteerde speelgoed komt uit China.

De voorbije 27 jaar heeft General Motors (GM), de grootste automaker ter wereld, nooit zoveel wagens verkocht als in 2005. Vorig jaar werden wereldwijd 9,17 miljoen wagens verkocht, het hoogste cijfer sinds 1978. Toen vonden 9,55 miljoen wagens de weg naar de verbruikers. De totale verkoop lag in 2005 2 procent hoger dan het jaar daarvoor. Op zijn thuismarkt verkocht het noodlijdende GM 4,52 miljoen wagens, dat is 4 procent minder dan het jaar daarvoor. Voor 2006 verwacht GM met de invoering van nieuwe grote terreinwagens en pickup-modellen in Noord-Amerika en met de Chevrolet Captiva in Europa, Azië, Latijns-Amerika en Afrika opnieuw een wereldwijde groei. General Motors verwacht dit en de volgende jaren overigens betere resultaten als gevolg van de nieuwe modellen en dalende kosten door fabriekssluitingen.

Center Parcs, These Days en Team CVBA zijn de meest gendervriendelijke bedrijven van 2005. De drie kregen de prijs vrijdag van Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt. De Award Gendervriendelijke Bedrijven is een samenwerking tussen Comeva, het platform van de vrouwenbladen van Sanoma, en Jobat. Center Parcs in Peer werd de laureaat bij de grote bedrijven. Het bedrijf met 1.900 werknemers wordt geprezen voor zijn beleid dat rekening houdt met de gezinssituatie van elk individueel personeelslid. Zo heeft het personeel gegarandeerd zestien weekends per jaar vrij of veertig weekenddagen. Het bedrijf hanteert ook allerhande vormen van alternatieve invulling van uurroosters. In de categorie kleine bedrijven wint These Days, dat actief is in reclame, media, marketing en PR. Het bedrijfje telt nu overwegend mannen en opteert in de toekomst voor diversiteit. Zo zal These Days bij nieuwe aanwervingen en gelijkwaardige kandidaten eerder voor een vrouw kiezen. Een andere opvallende maatregel is dat werknemers met zieke kinderen thuis kunnen werken en dat overuren vermeden worden. In de categorie non-profit gaat de prijs naar Team CVBA. Dat levert diensten aan personen via een schoonmaak-, strijk-, klusjes- en retouchedienst. Het verzorgt ook opleidingen in deze diensten. Het bedrijf geeft iedereen een persoonlijk uurrooster, werkt roldoorbrekend en zoveel mogelijk binnen de schooluren.

De Finse minister van Volksgezondheid wil een rookverbod op balkons van woonhuizen invoeren. Het ministerie zegt al jaren klachten binnen te krijgen van burgers die zich gruwelijk aan rokende buren ergeren. Volgens de huidige wetgeving mogen woningbouwverenigingen het huurders al verbieden. Daar maken echter weinig verenigingen gebruik van. Het grootste probleem zal de controle op de naleving van de wet worden. Bovendien bestaat de angst dat het verbod ertoe zal leiden dat meer mensen binnen gaan roken. In veel woningbouwverenigingen is dat nu al verboden, maar praktisch onmogelijk om te controleren. Het Finse voorstel heeft ook in Noorwegen tot een discussie geleid, met name over de vraag hoe de praktische uitvoering van de wet eruit zou moeten zien. Volgens een woordvoerder van de Noorse vereniging voor huiseigenaren is een roker op een balkon nu eenmaal moeilijk te straffen.

Een felle brand op het Bahamaanse eiland Bimini heeft vrijdag het Ernest Hemingway-museum in de as gelegd. Ook The Compleat Angler Bar, waar de beroemde Amerikaanse schrijver Hemingway geregeld vertoefde, overleefde de brand niet. De schrijver van onder meer The Old Man and The Sea uit 1952 bezocht de Caribische eilandengroep menigmaal. De verwoestende brand in Alicetown is een harde klap voor het toerisme op de Bahamas, nadat vorig jaar al een vliegtuig was neergestort op weg naar de eilanden. Daardoor kwamen twintig mensen om het leven.

Moskou levert zoals overeengekomen voor 1 miljard dollar aan luchtdoelraketten voor de korte afstand aan Iran. De Russische Defensieminister Ivanov bevestigde dit vrijdag in Moskou. Hij ontkende voorts uitdrukkelijk dat er met Iran plannen of overeenkomsten zijn over de zwaardere Russische S-300 raketten. Daar is niet eens over gepraat, aldus Ivanov die geruchten in media daarover weersprak. Iran ligt onder vuur van de VS, het atoomenergieagentschap van de VN en van andere westerse mogendheden. Iran zou geen open kaart willen spelen met zijn nuclaire programma ten behoeve van kernenergie. Het land zou daarom mogelijk uit kunnen zijn op kernwapens.

Moldavië heeft vrijdag geweigerd akkoord te gaan met de eis van het Russische staatsconcern Gazprom om een twee keer zo hoge prijs te betalen voor de levering van Russisch aardgas. De weigering komt in een tijd dat Moskou geen gas meer levert aan Moldavië. Moldavië krijgt evenwel gas van zijn buurland Oekraïne, dat begin van deze maand zelf minder gas kreeg van Rusland. "De onderhandelingen met Gazprom over de toevoer van gas lopen nog. Op dit moment hebben we een akkoord bereikt", zo sprak de premier van Moldavië, Vasile Tarlev. Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, eist een prijs van 160 dollar per duizend kubieke meter aardgas. Vorig jaar betaalde Moldavië 80 dollar.

India en China hebben in hun onstuitbare honger naar energie de handen ineengeslagen. Ze hebben zich voorgenomen om in hun zoektocht naar over te nemen energiebedrijven samen te werken. De twee landen denken daar een hoop geld mee te besparen. Analisten betwijfelen echter of de opzet ook zal werken, want het blijven tenslotte rivalen. Deze week nog werd bekend dat het Chinese energiebedrijf CNOOC een belang neemt in een olieveld voor de kust van Nigeria. Voor datzelfde olieveld was ook India in de race, maar dat land trok zich een maand geleden terug. De afgelopen tijd zaten China en India elkaar op deze manier al vaker op de hielen. Opvallend daarbij was China telkens degene was die aan het langste eind trok. Een overeenkomst die vrijdag in Peking werd ondertekend, zou een einde moeten maken aan de rivaliteit. In het akkoord nemen beide landen zich voor op verschillende niveaus informatie uit te wisselen. In theorie betekent dit dat regeringen en bedrijven elkaar op de hoogte brengen van hun biedingen en bijzonderheden daarover. Ook moet het mogelijk worden dat ze samen gaan optrekken in derde landen voor overnames.

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft vrijdag gezinspeeld op het stopzetten van de olieleveranties aan de Verenigde Staten als zou worden geprobeerd hem af te zetten. Chavez beschuldigt Washington ervan hem en zijn regering op alle mogelijke manieren dwars te zitten en vroeg zich hardop af wat er zou gebeuren als hij morgen zou zeggen dat geen enkel schip naar de Verenigde Staten vertrekt. Als Venezuela de dagelijkse leverantie van anderhalf miljoen vaten olie zou stopzetten, stijgt de prijs mogelijk tot honderd dollar per vat, aldus Chavez, die zich wel haastte toe te voegen dat dat idee vooralsnog niet serieus wordt overwogen. De Amerikanen oefenden vrijdag druk uit om te voorkomen dat Spanje twaalf militaire transportvliegtuigen levert aan Venezuela - volgens Chavez een goed voorbeeld van Amerikaans imperialisme. Spanje heeft te kennen gegeven de Amerikaanse onderdelen te vervangen en de vliegtuigen gewoon te zullen leveren.

Om minder afhankelijk te zijn van Russische energieleveranties moet Oekraïne zijn eigen nucleaire brandstof gaan produceren. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko vrijdag gezegd in een televisietoespraak. Momenteel levert Oekraïne Rusland uranium en krijgt het na opwerking weer terug voor gebruik in zijn kerncentrales. Als Oekraïne het uranium zelf kan verrijken is het land minder afhankelijk. Joesjtsjenko benadrukte dat Oekraïne wat kernenergie betreft alleen vreedzame doeleinden nastreeft. Dinsdag poogde het parlement de regering van premier Joeri Jechanoerov naar huis te sturen wegens ontevredenheid over de onlangs gesloten Russisch-Oekraïense deal over gastransport en -leveranties.

Friday, January 13, 2006

Fossett klaar voor nieuw record


De Amerikaanse luchtvaart-avonturier Steve Fossett is klaar voor een nieuw avontuur. Eén van de volgende weken moet zijn ultra-licht vliegtuig GlobalFlyer op het Kennedy Space Center opstijgen voor een poging om een nieuw wereldrecord te vestigen. Fossett wil immers de langste non-stop vlucht uit de geschiedenis maken en daarmee het record van Dick Rutan en Jeanne Yeager kloppen.

Hij evenaarde Rutan en Yeager vorig jaar al door een hele toer rond de wereld te maken, maar Fossett genoot de eer om in de geschiedenis te gaan omdat hij daarvan een solovlucht had gemaakt. Maar dit keer wil hij nog verder reiken. Na een tocht rond de wereld, moet de GlobalFlyer nog één keer de Atlantische Oceaan oversteken om uiteindelijk te landen op Kent International Airport in de omgeving van Londen. De reis duurt wellicht tachtig uur, waarin Fossett meer dan 41.800 kilometer zou afleggen.

De GlobalFlyer is eigendom van Virgin Atlantic Airways van Richard Branson. Volgens Fossett moeten er echter nog een aantal problemen opgelost worden indien het avontuur een kans op succes wil hebben. Centraal daarbij is een benzinelek, dat hem bij zijn tocht vorig jaar in problemen dreigde te brengen. Toen de GlobalFlyer op 28 februari vorig jaar naar een hoogte van veertien kilometer klom, verloor het meer dan 1.360 kilogram brandstof, waardoor gevreesd werd dat Fossett uiteindelijk het eindpunt niet zou kunnen halen. Dat probleem blijkt nog steeds niet helemaal opgelost te zijn.

Fossett stelt dat het weliswaar de bedoeling is om een nieuw record te vestigen, maar dat het voor hem vooral belangrijk is om het maximum uit het vliegtuig te kunnen halen. "Dat was vorig jaar niet het geval," benadrukte hij. "Het Smithsonian National Air and Space Museum heeft gevraagd om het vliegtuig in zijn collectie te mogen opnemen. Daar gaat het toestel ook naar toe, maar er blijft nog één ding te realiseren. Ik wil de GlobalFlyer vliegen op het toppunt van zijn kunnen."

De preciese vertrekdatum zal bepaald worden door de weersomstandigheden op de NASA-ruimtevaartbasis en de omstandigheden in de hogere lagen van de atmosfeer, waar de GlobalFlyer zijn tocht zal maken. De wereldrecordpoging moet echter voor eind februari gestart worden. De koele temperaturen van Florida moeten er immers voor zorgen dat de lucht dicht genoeg is om de GlobalFlyer en zijn zware brandstofvoorraad te laten opstijgen.

Vliegvakanties alsmaar goedkoper?

Vliegvakanties zijn de voorbije twintig jaar nagenoeg niet duurder geworden. In vele gevallen moet de vakantieganger voor zijn ticket zelfs minder diep in de geldbeugel tasten. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van de krant De Telegraaf en reisorganisator Sudtours uit Amsterdam.

De onderzoekers stelden de prijzen van vliegtuigreizen tegenover de levensduurte in 1986 en 2006. Daarbij kwamen ze tot de vaststelling dat voor georganiseerde vakanties vandaag vaak minder betaald hoeft te worden dan twintig jaar geleden. "Vooral een prijsvergelijking van populaire hotels en andere accommodaties in Spanje, Griekenland en Portugal in het middenseizoen laat soms spectaculaire dalingen zien," stipt de krant aan.

Zo bleek een week vakantie voor twee personen in de driekamer-flat in Benidorm tijdens het middenseizoen twintig jaar geleden omgerekend 470 euro te kosten. Vandaag is die prijs echter teruggelopen tot 396 euro. Uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt nochtans dat de consumentenprijzen in die periode met maar liefst 52,4 procent zijn gestegen.

"Opmerkelijk is dat fors gestegen vliegprijzen, olietoeslagen, omschakeling naar de euro en andere prijsstijgingen geen grip op de georganiseerde reizen hebben gehad," stipt De Telegraaf aan. "Het geeft volgens reisexperts aan hoe hard de concurrentie is geweest en hoe consumenten daarvan nog steeds profiteren."

Waarom mislukken buitenlandse voetballers?


Wanneer een buitenlandse voetbalspeler niet optimaal presteert, heeft dat dikwijls te maken met het feit dat de voetbalclub niet voldoende inspanningen doen om hem zich te laten aanpassen aan de plaatselijke cultuur. Dat stelt een onderzoeker van de Manchester Business School (MBS). Daarbij wordt opgemerkt dat de clubs op die manier vaak grote financiële verliezen leiden, want hun return-on-investment is steevast gekoppeld aan de prestaties van de betrokken speler.

"Buitenlandse spelers zijn vaak één van de belangrijkste activa van voetbalclubs," stipt MBS-onderzoeker Susan Cartwright, professor organisatiepsychologie, aan. "Er worden miljoenen geïnvesteerd in dergelijke voetballers, maar daarbij wordt vaak alleen gekeken naar fysische eigenschappen, zonder rekening te houden met culturele en sociologische aspecten. Dat kan het voor spelers moeilijk maken om zich te integreren in een nieuw land, waardoor buitenlandse sterren uiteindelijk als een financieel verlies moeten afgeschreven worden."

Cartwright stelt dat de kennis over factoren die voetballers beletten om hun maximaal potentieel te benutten, van onschatbare waarde kan zijn. "In deze miljoenen-industrie is return-on-investment immers rechtstreeks verbonden met de prestaties van de spelers," merkt ze op. "Een groot gedeelte van die nieuwkomers presteren ondermaats, beëindigen vroegtijdig hun contract en vertrekken naar andere landen of keren terug naar hun geboorteland."

Susan Cartwright en haar collega Isobel Donaldson bestudeerde voor haar studies een aantal Britse professionele voetbalclubs. Daarbij wordt opgemerkt dat de Engelse competities in Europa proportioneel de meeste buitenlandse spelers tellen, een trend die een tiental jaar geleden ingezet werd door het Bosman-arrest, waardoor de beperkingen op het aantal buitenlandse spelers werd geschrapt.

Opgemerkt wordt dat het voor clubs misschien gunstig kan lijken dat ze een ervaren buitenlandse speler, misschien zelfs een internationaal, goedkoper kunnen aantrekken dan een speler uit eigen land. Maar vorig jaar werd Arsenal onder bergen kritiek bedolven omdat tegen Crystal Palace een team van elf buitenlanders werd opgesteld. Die buitenlandse invasie zou volgens velen eigen talent de weg naar de top beletten.

"Bovendien staat er voor elke Eric Cantona, die zich bijzonder succesvol toonde bij Manchester United, een David Bellion, die het bijzonder matig deed bij Sunderland, West Ham en Manchester United en nu alweer teruggekeerd is naar Frankrijk," stipt de Britse omroep BBC aan. "Maar Cartwright stelt dat er een type kan bepaald worden dat aanleg heeft om in het buitenland te werken en dat vervolgens kan geassisteerd worden om zich ook aan te passen."

Professor Cartwright stelt dat ze eerder al gewerkt heeft men ingenieurs, verkopers en managers die naar het buitenland trokken, allemaal van grote bedrijven die geregeld mensen naar andere landen sturen. "Net zoals in het voetbal, gaat het telkens om mensen die naar het buitenland gestuurd worden omdat ze technisch bijzonder goed zijn," merkt ze op. "Maar zoals bij bloemen, zijn er bepaalde types die in een ander klimaat niet bloeien."

Cartwright stelde vast dat bij mensen die in het buitenland gaan werken, een opmerkelijk hoge falingsgraad kan vastgesteld worden. "Personeelswisselingen gebeuren dan ook sneller dan verwacht wordt," zegt ze. "Het is in het belang van bedrijven en voetbalploegen om vooraf te kunnen incalculeren hoe de spelers zich aan hun nieuwe omgeving zullen aanpassen. Mensen die cultuur-intelligent zijn - die zich bewust zijn van hun eigen cultuur en beseffen dat die kan verschillen van anderen - zullen het in buitenland goed doen."

Er zijn volgens Cartwright twee soorten spelers die naar Engeland komen. In de eerste plaats zijn er de voetballers die altijd al in die competitie hebben willen spelen, maar daarnaast zijn er ook velen die zich door hun manager hebben laten overhalen omwille van de uitstekende financiële voorwaarden. "Uiteraard zullen de eersten zich veel gemakkelijker aanpassen aan de Britse samenleving," voert ze aan. "Maar vele clubs die in het buitenland talent zoeken, blijken daar weinig rekening mee te houden."

Dat laatste vindt Cartwright bijzonder vreemd, want een speler die zich niet kan aanpassen, kan voor de club in kwestie bijzonder duur uitvallen. Ze stelt verder dat een echtgenote of vriendin uiteraard kan helpen om een speler zich gemakkelijker te laten aanpassen, vooral wanneer die partner er zelf op uit is om in Engeland aan de slag te gaan. "Maar de clubs zouden ook behulpzaam kunnen zijn door een dossier met allerlei informatie samen te stellen voor de speler," merkt ze op. "Daarin zou men bijvoorbeeld kunnen duidelijk maken wanneer de banken open zijn en wat soorten winkels er zijn."

Bij voetbalclub Bolton, waar minstens zestien nationaliteiten in de kern vertegenwoordigd zijn, werden twee begeleiders aangesteld om de buitenlanders zich gemakkelijker te laten aanpassen aan de Britse manier van leven. "Zij bieden een brede waaier van hulp aan, zoals bij de keuze van voeding, maar ook om bezoek van familie te regelen," aldus Cartwright. "De club probeert ook te zoeken naar ervaren spelers die al buitenlandse ervaringen hebben opgedaan en een nieuwe uitdaging willen aangaan. Die spelers staan positief tegenover een komst naar Engeland."

Er wordt ook verwezen naar Xavier Rivoire, een Franse journalist met basis in Groot-Brittannië en auteur van een boek over Franse spelers in Engeland na de komst van Eric Cantona in 1992. "Een aantal van grote Franse talenten is in Engeland mislukt," aldus Rivoire. "De clubs zouden meer moeten doen dan een woning vinden voor die buitenlandse spelers en hen een riant loon uitbetalen. Men geeft toch ook geen geld uit aan andere dure en kwalitatieve dingen om het vervolgens te verwaarlozen."

Rivoire heeft het daarbij onder meer over Laurent Robert, afkomstig van Le Reunion. Die slaagde er volgens hem nooit in om zich bij zijn Engelse clubs thuis te voelen en is nu vertrokken naar Benfica. Maar hij verwijst ook naar de Franse club Lyon, die volgens hem bekend staat voor haar inspanningen om Braziliaanse spelers snel te laten integreren. "De club heeft een vertaler in dienst, maar die zorgt er ook voor dat de temperatuur in de spelerswoning vergelijkbaar is met wat ze thuis gewoon zijn en ervoor zorgt dat ze het soort voeding krijgen dat ze willen. Dat heeft ervoor gezorgd dat bij Lyon slechts één op de tien Brazilianen is mislukt."

Worden ijsberen hermafrodiet?


Eén op vijftig vrouwelijke ijsberen in noordpoolgebied hebben zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Worldwide Fund for Nature, waarbij de wetenschappers de chemische vervuiling van het gebied als de oorzaak van het fenomeen aanduiden.

De grote schuldige van het opvallend groot aantal hermafrodite noordpool-ijsberen zou moeten gezocht worden bij de vuurvertragers die gebruikt worden om meubels en vloerbedekkingen te behandelen. In de vetweefsels van de ijsberen zouden opvallend hoge niveau's van deze producten zijn aangetroffen. Het fenomeen zou vooral opgemerkt zijn in het oostelijk gedeelte van Groenland en de Noorse Svalbard-eilanden. "Uit eerder onderzoek op muizen blijkt dat deze vuurvertragers een invloed hebben op de geslachtelijke ontwikkeling, de motorische vaardigheden en de hersenfuncties," voeren de onderzoekers aan.

De schadelijke stoffen zouden vanuit de Verenigde Staten en Europa in noordelijke richting gestuwd worden, vooral door zuidenwinden. De vochtige lucht die deze giftige stoffen bevat, condenseert bij contact met de koude poollucht, waardoor de chemische stoffen neerslaan en uiteindelijk in de voedingsketen terecht komen. "De noordpool is een chemische afvalbak geworden," stelde WFN-woordvoerder Colin Butfield in de krant The Independent. "Producten uit ons dagelijkse leven zijn de natuur van de noordpool aan het vervuilen."

De wetenschappers waarschuwen ervoor dat de chemicaliën, in combinatie met de klimaatverandering, ervoor zouden kunnen zorgen dat de ijsbeer tegen het einde van de eeuw is uitgestorven. Daarbij wordt gesteld dat de giftigheid van afval stijgt naarmate men hoger opklimt in de voedselketen. Zo zou de concentratie van een bepaald chemisch product bij de ijsbeer 71 keer hoger zijn dan bij de zeehonden, die een belangrijke prooi vormen voor de beren.

Beach Boys eisen vergoeding voor memorabilia


De leden van de legendarische Amerikaanse rockgroep The Beach Boys hebben klacht neergelegd tegen twee Californiërs, die allerhande memorabilia van de groep uit een opslagplaats zouden gestolen hebben om op een veiling aan te bieden. De muzikanten eisen nu een schadevergoeding van tientallen miljoenen dollars.

Eén van de betichten is Allan Gaba, de eigenaar van de opslagplaats waar The Beach Boys foto's, opnames en andere zaken hadden gestockeerd. Samen met Gaba werd ook diens vriend Roy Sciacca gedaagd, samen met het bedrijf Gem Systems, waar Gaba belangen in heeft. Brother Records, het bedrijf van The Beach Boys, stelt dat Gaba en Sciacca het handelsmerk en de auteursrechten van de groep hebben geschaad, net zoals de publiciteitsrechten.

Alleen al op het gebied van hun handelsmerk eisen The Beach Boys een schadevergoeding van twintig miljoen dollar. Brother Records benadrukt dat de groep de opslagplaats van Gaba had gebruikt om muziekinstrumenten, originele partituren, foto's, contracten en allerlei andere documenten te stockeren die de groep had verzameld sinds hun begindagen in de jaren zestig. In 1994 besloot de groep de opslagplaats op te ruimen, maar stelt dat Gaba zonder toestemming 13 tot 25 dozen met materiaal heeft weggenomen.

Vorig jaar oktober nam Sciacca contact op met het Britse veilinghuis Cooper Owen, gespecialiseerd in rock-memorabilia, om het materiaal te koop aan te bieden. De veiling werd een half uur voor de start afgeblazen. De groep beweert dat Sciacca nog steeds in het bezit is van een aantal dozen met Beach Boys-materiaal. De man had Cooper Owen verteld dat hij het materiaal twee decennia geleden had gekocht.

Franse pers mag bronnen verzwijgen

Franse journalisten hebben voortaan het recht om hun bronnen te verzwijgen. Dat heeft minister van justitie Pascal Clement woensdag bekend gemaakt. De Franse pers kon zich ook in het verleden ook al beroepen op een zwijgrecht, maar dat is nu door een nieuwe wetvolledig beschermd.

Minister Clement kondigde aan dat er voor die bescherming een amendement zal gestemd worden op de Franse wet op de persvrijheid uit 1881. Die bescherming wordt trouwens ook uitgebreid naar klokkenluiders en anderen die gevoelige informatie doorspelen aanjournalisten.

Slechts in heel uitzonderlijke gevallen zou deze bescherming volgens Clement kunnen worden opgeheven. "Maar dat zal alleen kunnen wanneer de aard van een misdrijf en vooral de ernst van de feiten dat rechtvaardigen," voegde hij daar aan toe.

De nieuwe wet verstevigt de journalistieke bescherming, die door de Franse rechtbanken al werd nageleefd door een wet uit 1993, waarin wordt gesteld dat een journalist als getuige in een geding het recht heeft om de oorsprong van zijn informatie te verzwijgen. Ook hetEuropees Hof voor de Mensenrechten heeft de bronnenbescherming één van de basisvoorwaarden van de persvrijheid genoemd.

Japan maakt kennis met Naked News


Het nieuwsprogramma Naked News heeft eerder deze week zijn debuut gemaakt in Japan. Het project is een samenwerking tussen het Japanse internetbedrijf Sunrise en eGalaxy Multimedia, moederbedrijf van Naked News. Voorlopig wordt er alleen gewerkt met vrouwelijke nieuwsankers.

In Naked News wordt nieuws aangeboden door ankers en reporters die zich tijdens de uitzendingen ontkleden. Het programma maakte zijn debuut in Canada in 1999 en is zowel in Noord-Amerika, Australië als Europa te ontvangen via televisie, mobiele telefoon en het internet.

Takuya Uchikawa, ceo van Sunrise, omschreef Naked News als een uniek concept voor de Japanse markt. Gehoopt wordt dat dit jaar 10.000 mobiele abonnees kunnen ingeschreven worden. "We zouden niet naar Japan hebben durven komen, tenzij we ervan overtuigd waren dat hier een markt aanwezig is," stipte David Warga, topman van eGalaxy, aan.

Het Japanse Naked News brengt in eerste instantie het nieuws dat het programma ook elders aanbiedt, maar met Japanse ondertiteling. Ook wordt er gestart met uitsluitend vrouwelijke presentatoren. Later zouden ook mannelijke strippende reporters ten tonele worden gevoerd.

Het strippen houdt voorlopig ook op bij het ondergoed, maar Uchikawa heeft al gezegd te willen testen hoever de programmamakers kunnen gaan zonder in conflict te komen met de Japanse wetten op het gebied van goede zeden.

Digitale radio staat voor grote doorbraak

In 2009 zullen er wereldwijd 22 miljoen digitale radiotoestellen verkocht worden. Het gaat daarbij zowel om satellietradio als gewone digitale verbindingen. Dat stelt het onderzoeksbureau In-Stat. In 2004 werden er 5 miljoen exemplaren verkocht.

De stuwende kracht achter deze groei zijn volgens In-Stat de nieuwe en aantrekkelijke inhoud en de stijging van het service-aanbod, maar ook een drastische prijsdaling van de digitale radiotoestellen en gezamenlijke projecten van radiobouwers en autoconstructeurs. Eind vorig jaar telden de Verenigde Staten volgens de onderzoekers al ongeveer 600 radiozenders die digitale uitzendingen verzorgden.

De onderzoekers kwamen ook de vaststelling dat reclamevrije radio voor de consument een belangrijke reden is om een digitaal toestel aan te kopen. Voor 54 procent van de respondenten was dat de belangrijkste reden om als radioluisteraar het digitale tijdperk binnen te treden. Geen enkele andere motivatie haalde een hogere score.

Ruitenwasser wordt reclameman

Japanse zakenlui lopen grote kans om voor het kantoorraam weldra een ruitenwassers-gondel te zien passeren met reclameboodschappen voor de luchtvaartonderneming Northwest Airlines. Het is volgens het reclamebureau MindShare een goedkope en efficiënte manier om op de juiste plek het juiste doelpubliek te bereiken. Experts stellen dan ook dat het medium ook in andere sectoren gebruikt kan worden.



Het magazine Advertising Age voert aan dat de Northwest-campagne de tweede poging is om van ruitenwassers reclamelui te maken. Eerder al was er Pepsodent, dat de gondels van de ruitenwassers in Jakarta in samenwerking met het reclamebureau Initiative ombouwde tot enorme tandenborstels. "Maar Northwest gebruikt een andere benadering," stipt het magazine aan. "De vliegtuigmaatschappij maakt gebruik van de achterzijde van de gondels om een doelpubliek in kantoorgebouwen te bereiken."

Northwest Airlines gebruikte de 'Window Cleaning Media' om zijn comfortabele zetels in World Business Class te promoten. De maatschappij is de derde grootste luchtvaartonderneming in Japan en de grootste internationale speler op de Japanse markt, maar heeft nood aan een hoger aantal zakenpassagiers. De 'Window Cleaning Media' werden dan ook ingezet op strategische locaties in Tokyo, zoals de kantoren van bedrijven als Cisco en NTT DoCoMo. Die locaties waren uiteraard vooraf bepaald aan de hand van de bedrijven die er gevestigd waren.

Advertising Age merkt op dat het nieuwe medium Northwest Airlines toeliet om binnen te dringen in de werkdag van de bedrijfsleider, een omgeving die nog relatief reclamevrij is. "Bovendien slaagde men erin om het doelpubliek te verrassen, waardoor de reclame beter doordringt en langer in het geheugen zal blijven hangen. Welke bedrijfsleider zou immers na een zware lunch niet in een comfortabele zetel achteruit willen leunen."

Het magazine maakt gewag van een kosten-efficiënte oplossing die ook gemakkelijk toegepast zou kunnen worden in andere sectoren.

Hardrock-gevoel voor Amerikaanse autosport


De Indy Racing League, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule Eén en organisator van de wereldberoemde Indianapolis 500, heeft Simmons Abramson Marketing ingeschakeld om de marketingcampagne op te zetten voor het nieuwe seizoen. Dat is op zich weinig wereldschokkend nieuws, maar achter het marketingbureau zit niemand minder dan Gene Simmons, frontman van de hardrock-groep Kiss.

Samen met zijn partner Richard Abramson werkte Simmons de campagne 'I Am Indy' uit. Die wordt gespreid over televisie, radio, print en het internet en doet beroep op IRL-boegbeelden Danica Patrick, Dan Wheldon, Sam Hornish, Helio Castroneves, Tony Kanaan, Dario Franchitti en Buddy Rice. De campagne krijgt ook een eigen song, uitgevoerd door de groep Bag en met Simmons als co-auteur. Het nummer is ook terug te vinden op de website www.indycar.com.

Veel details over de samenwerking zijn nog niet bekend gemaakt, maar Simmons stelde alvast dat er ook een Indy-kledinglijn komt. De campagne moet volgens de IRL leiden tot een grotere groep echte Indy-fans. "De campagne is heel agressief opgevat en dat is volgens mij wat de IndyCar nodig heeft," benadrukte IRL-voorzitter Brian Barnhart tegenover ABC News. Simmons zelf wil met de campagne duidelijk maken dat de Indy 'coolest of the cool' is. "Indy is multinationaal en overstijgt alle lijnen en grenzen," benadrukte hij.

De song 'I am Indy' wordt door een aantal insiders de eerste officiële hymne van een moderne professionele sport genoemd. Simmons richtte Kiss 32 jaar geleden op, een groep die een commercieel succes werd met meer dan 2.500 merchandising-contracten en aanverwante projecten. Zo ging de groep in zee met Holiday Inn, Nike, Pepsi Cola, Coca Cola en Universal Hotels. Daarnaast zijn er ook Kiss-kredietkaarten (Visa), Kiss-fototoestellen (Canon) en Kiss-stripverhalen.

Simmons heeft ook twee eigen televisieprogramma's en bracht twee boeken op de markt ('Kiss and Makeup' en 'Sex Money Kiss'), die beide bestsellers werden. Daarnaast zijn er ook nog de tijdschriften 'Geen Simmons Tongue' en 'Gene Simmons Game' en het uitgeversbedrijf Simmons Books, maar ook het dvd-label Simmons Audio Visual en het platenlabel Simmons Records. Tenslotte heeft hij ook een aantal televisie- en filmoptredens op zijn palmares staan.

Laat BBC publiek verslaggeving doen?


De BBC denkt eraan om de verslaggeving over kleine sporten toe te vertrouwen aan het publiek. Om de haalbaarheid van het project te onderzoeken werd beroep gedaan op Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia. Het is immers zelfs voor de Britse gigant onmogelijk om alle sporten te volgen en de omroep zou van mening zijn dat het Wikipedia-idee, waarbij het publiek bijdragen levert aan een wereldwijde encyclopedie, misschien wel een oplossing zou zijn.

"De BBC krijgt geregeld de kritiek dat er alleen maar aandacht wordt besteed aan de grote sporten," vertelde Jimmy Wales aan The Times. "Maar zij kunnen niet overal zijn. Dat is onmogelijk en ze hebben daar ook niet voldoende financiële middelen voor. Dus wou men onderzoeken indien er een model zou opgebouwd kunnen worden, waarbij de grote sporten door de traditionele journalisten worden gevolgd en het geheel wordt verrijkt met bijdragen van het publiek of organisaties over andere sporten."

Jimmy Wales noemt de gedachtengang van de BBC zinvol. "Indien het publiek bereid is om webpagina's te maken en content aan te brengen, dan is het voor media zinvol om daarop in te gaan," meende hij. "De technologie maakt het mogelijk om een eindeloze reeks medewerkers bijdragen te laten leveren over hun sport." Wales benadrukte dat Wikipedia bewijst dat het systeem werkt, door onder meer te streven naar een degelijke verslaggeving. "Een ontoelaatbare tekst kan immers met één muisklik verwijderd worden. Dat is veel gemakkelijker dan het rechtzetten van een krantenartikel."

Economie in de media


Levi Strauss brengt dit najaar een spijkerbroek op de markt die speciaal is gemaakt voor het gebruik van een iPod. De Amerikaanse onderneming, die naarstig op zoek is naar nieuwe successen, hoopt zo ook een graantje te kunnen meepikken van de enorme populariteit van de muziekspeler. Een speciale, niet-zichtbare houder in een van de broekzakken moet er onder meer voor zorgen dat het speeltje niet heen en weer schudt. Daarnaast hoopt Levi's een einde te maken aan de wirwar van draden in de zak. Ook bediening op afstand is mogelijk via de kleinste voorzak, aldus de fabrikant van spijkerkleding. Aan de broek komt waarschijnlijk een prijskaartje van meer dan 200 dollar te hangen. Ook autoconcerns zijn nu druk bezig om de muziekspeler een vaste en veilige plek te geven bij het dashboard.

Twee Greenpeace-activisten zijn donderdag aan boord gegaan van een uit de vaart genomen Frans oorlogsschip om te protesteren tegen het voornemen het in India te dumpen. Dat heeft de Franse tak van de milieuorganisatie bekendgemaakt. De twee gingen in de Middellandse Zee bij het Suez-kanaal aan boord van het schip, dat voor sloop naar de scheepswerf Alang in West-India gesleept wordt. Het Franse ministerie van defensie heeft laten weten dat de Greenpeace-actie geenszins zand in de Franse raderen strooit; de Fransen zouden de activisten dan ook gewoon hun gang hebben laten gaan. Het oude Franse vliegdekschip Clemanceau zou honderden tonnen chemisch afval bevatten, waaronder vijfhonderd ton asbest. Volgens Greenpeace overtreedt Frankrijk de Conventie van Basel door het schip in India te dumpen. Volgens die conventie is het niet toegestaan gevaarlijke stoffen te dumpen in andere landen. Het Franse ministerie van defensie beweert dat het merendeel van het asbest voor vertrek uit het schip verwijderd is.

Autobouwer DaimlerChrysler mag een voertuig 'Picaro' dopen. Dit heeft het Europees Hof van Justitie in beroep beslist. Het waren de erfgenamen van de Spaanse schilder Picasso die klacht hadden ingediend tegen het gebruik van de naam Picaro. Die erfgenamen - onder meer dochter Paloma - stellen dat Picaro te veel gelijkt op Picasso, een geregistreerd woordmerk dat inzake auto's gebruikt wordt door Citroën, voor de Xsara Picasso. Het Hof bevestigt donderdag echter een uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg dat van verwarring geen sprake kan zijn. De rechter stelt dat iemand die een wagen koopt, zich geen Picaro zal laten aansmeren wanneer hij een Picasso wou.

Bijna honderdduizend Chinezen zijn vorig jaar omgekomen in het verkeer. Bijna een half miljoen Chinezen zijn gewond geraakt. Dat heeft de Chinese politie donderdag bekendgemaakt. Het dodental in het verkeer, 98.738 om precies te zijn, is gedaald ten opzichte van vorige jaren. Op de Chinese wegen vielen in 2005 7,8 procent minder doden dan in 2004. Volgens de politie is de daling te danken aan verscherpte politiecontroles op naleving van de verkeersregels. Ten opzichte van 2004 zijn in 2005 10 procent meer boetes uitgedeeld aan weggebruikers. In 2005 werden nog altijd 450.254 verkeersongelukken geregistreerd, maar dat was wel 13 procent minder dan in 2004.

Filmverdeler Lumiere heeft donderdag klacht ingediend bij de Raad voor Mededinging tegen Kinepolis en haar distributiefiliaal KFD wegens monopoliemisbruik en misbruik van dominantie. "Als marktleider Kinepolis en het filmverdeelfiliaal KFD de andere Belgische filmverdelers oneerlijk blijven behandelen, is een ontkoppeling van Kinepolis en KFD nodig," zegt Jan De Clerq, zaakvoerder van Lumiere. "Dat hoeft niet per se voor ons, wij willen vooral correct behandeld worden. Maar Kinepolis scheept onze pogingen tot onderhandelingen af, dus zien wij geen andere uitweg dan gerechtelijke stappen." Donderdag heeft Lumiere klacht ingediend bij de Raad voor de Mededinging. Directe aanleiding voor de klacht is de Vlaamse film 'Verlengd Weekend'. KFD was kandidaat om deze film te verdelen, maar de producenten wilden liever met Lumiere in zee gaan. De film werd niet gedraaid in de complexen van Gent, Leuven en Kortrijk en elders kwam hij vaak in kleine zalen terecht. Ondertussen ondervindt Lumiere nog meer problemen om andere films bij Kinepolis geprogrammeerd te krijgen, zoals bijvoorbeeld 'White Masai' en 'Chaos'.

Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) wil tijdelijk ecologiesteun toekennen aan transportbedrijven bij hun investering in vrachtwagens met motoren die een pak minder fijn stof uitstoten. Voor het plaatsen van een roetfilter op oudere motoren stelt Peeters blijvend ecologiesteun voor. Om de uitstoot door vrachtwagens aan te pakken, start minister Peeters overleg met de sector. Hij wil daarbij stimulerend tewerk gaan. Zo zal hij ervoor pleiten ecologiesteun toe te kennen bij de investering in nieuwe vrachtwagens met milieuvriendelijker motoren. De steun zou enkel gelden tot wanneer de nieuwe normen verplicht worden. Ook wil de CD&V-bewindsman voorstellen ecologiesteun te voorzien voor het plaatsen van een roetfilter op oudere types motoren. Uit berekeningen moet blijken dat de installatie ervan op alle vrachtwagens een reductie tussen 1.500 en 2.000 ton aan fijn stof zou kunnen opleveren. De installatie van een roetfilter op een ouder type, zodat hij voldoet aan de recentere normen, kost zowat 5.000 euro. Tot slot vraagt de minister de verhoogde milieu-investeringsaftrek ook op roetfilters toe te passen.

De Britse premier Tony Blair heeft de Amerikaanse president Bush persoonlijk gevraagd het JSF-motorcontract voor een samenwerkingsverband tussen Rolls-Royce en General Electric niet te schrappen. Het Witte Huis wil het contract met een waarde van 2,4 miljard dollar (2 miljard euro) uit zijn defensiebegroting voor 2007 halen. De kosten van de oorlog in Irak vallen hoger uit dan voorzien en daarom moet op andere defensieprojecten worden bezuinigd. Het begrotingsvoorstel wordt volgende maand ter goedkeuring naar het Amerikaanse Congres gestuurd. Het samenwerkingsverband GE Rolls-Royce Engine Team tussen het Britse Rolls-Royce en het Amerikaanse General Electric (GE) kreeg in augustus een contract toegekend voor de ontwikkeling en de bouw van een nieuwe motor voor de Joint Strike Fighter (JSF) van Lockheed Martin. De motor zou de concurrentie moeten aangaan met een andere motor voor de JSF, die door het Amerikaanse Pratt & Whitney wordt gebouwd, zodat klanten van de JSF kunnen kiezen tussen de twee motortypes. Volgens analisten kan het schrappen van het vliegtuigmotorproject tot hogere kosten leiden voor de Europese afnemers van de JSF. Deze landen worden nu gedwongen om de motoren van Pratt & Whitney te kopen.

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One gaat haar Boeing-vliegtuigen vervangen voor toestellen van het Europese Airbus. Air One heeft bij Airbus een order geplaatst voor dertig vliegtuigen van het type A320. Daarmee is een bedrag gemoeid 1,48 miljard euro. De A320 is een tweemotorig toestel voor relatief korte vluchten. De huidige vloot van Boeings 737 zal binnen drie jaar plaatsmaken voor de Airbus-toestellen. Air One verzorgt binnenlandse vluchten, maar heeft ook bestemmingen in onder meer Griekenland, Duitsland en Zwitserland.

Fraport, de exploitant van de luchthaven van Frankfurt, heeft vorig jaar opnieuw records geboekt bij het vervoer van passagiers en vracht. In totaal maakten 52,2 miljoen mensen in 2005 gebruik van de grootste luchthaven van Duitsland. Dat is een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het vorige recordjaar 2004. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers. De overslag van vracht en goederen via Frankfurt nam in 2005 met 8,1 procent toe tot bijna 1,9 miljoen ton. Vooral het vervoer van goederen richting Azië zat flink in lift. Het totaal aantal vluchtbewegingen op Flughafen Frankfurt steeg vorig jaar met 2,7 procent tot bijna een half miljoen. De decemberperiode was de beste ooit voor het beursgenoteerde Fraport AG. Er werden in totaal 3,68 miljoen mensen vervoerd via Fraport in december. Dat is 1,5 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral het vliegverkeer op Oost-Europa nam toe (10 procent).

Australië en Oost-Timor hebben donderdag in de wandelgangen van de Klimaattop in Sydney een verdrag gesloten over de exploitatie van olie- en aardgasvelden onder de Timorzee. De overeenkomst plaveit de weg voor een vele miljarden omvattend project, dat vooral in het arme Oost-Timor uiterst welkom is. De Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer voorspelde een opbrengt voor Oost-Timor van 3,3 miljard euro, boven een eerder genoemd bedrag van 5 miljard euro. In de verklaring wordt niet gezegd hoeveel de opbrengst zal zijn voor Australië, maar er wordt uitgegaan van gelijke inkomsten. De landen kwamen tevens opschorting overeen van een langlopend geschil over de maritieme grens in de Timorzee. De partijen mogen de kwestie pas over vijftig jaar opnieuw aan de orde stellen. De bewuste grenslijn loopt volgens Australië tot op 150 kilometer uit de Oost-Timorese kust, waardoor het overgrote deel van de bodemschatten in de Timorzee zou toevallen aan Australië. Oost-Timor wilde dat de grens halverwege de zeshonderd kilometer wijde oceaan tussen beide landen zou lopen, waardoor het een veel groter aandeel in de bodemschatten zou verwerven.

Los Angeles is de daklozen-hoofdstad van de Verenigde Staten. Dit heeft burgemeester Antonio Villaraigosa donderdag gezegd, nadat bekend was gemaakt dat maar liefst 48.000 mensen op straat leven in de grootste stad van Californië. In slaapplaatsen voor daklozen is elke nacht slechts ruimte voor 12 procent van het legertje daklozen van Los Angeles. De burgemeester wil een strategie ontwikkelen om binnen tien jaar een eind te maken aan het daklozenprobleem in zijn stad.

Thursday, January 12, 2006

Nikon begraaft filmrolletjes

Het Japanse fotografiebedrijf Nikon heeft bekend gemaakt te stoppen met het grootste gedeelte van zijn analoge activiteiten en zich voortaan te zullen concentreren op de productie van digitale camera's. Daarmee is Nikon de eerste die zich nagenoeg volledig terugtrekt uit de digitale markt.


"Op sommige markten bestaat meer dan 95 procent van de activiteiten van Nikon uit digitale toepassingen," stipt The Washington Post aan. "Het bedrijf heeft bekend gemaakt onmiddellijk te zullen ophouden met de productie van zijn klassieke camera's (met uitzondering van de F6 en de FM10) en Nikkor-lenzen. Op dit ogenblik biedt Nikon nog altijd negen types analoge toestellen aan.


"Het is echt een revolutionaire stap," vertelde Life-fotograaf Mark Greenberg aan de krant. "Het is definitief gedaan met het filmrolletje. De digitale technologie regeert voortaan de wereld." Ook technologie-analisten stellen dat Nikon het eerste grote camera-bedrijf is dat zich zo drastisch terugtrekt uit de analoge markt, maar dat ze niet verbaasd zouden zijn dat weldra ook andere producenten zouden volgen. "Het zal voor niemand nog zin hebben om zich nog bezig te houden met analoge fotografie."


Pas de voorbije twee jaar zouden digitale camera's meer verkocht zijn dan analoge toestellen. "Maar fotografie heeft in dit digitale tijdperk zijn identiteit ingeboet," benadrukte Christopher Chute, analist van het onderzoeksbureau IDC. "Het is gewoon een onderdeel geworden van de consumenten-elektronica. Bedrijven zoals Kodak hebben al geëxperimenteerd met gadgets die zowel als digitale camera als MP3-speler kunnen gebruikt worden."


Paul Worthington, analist bij het onderzoeksbedrijf Future Image, noemde de aankondiging van Nikon geen verrassing. "De klassieke film zal niet lang meer overleven," voerde hij aan. "Toen digitale fotografie zijn intrede deed, meenden de meeste camera-producenten dat de filmrolletjes op termijn aan het langste eind zouden trekken, met verschillende types van camera's die aan verschillende behoeftes zouden voldoen. Maar die situatie is helemaal veranderd en de digitale fotografie heeft een enthousiast publiek gecreëerd. Ik ken geen enkel bedrijf dat de klassieke fotografie nog ziet als een optie voor de toekomst."

Italiaanse jongeren laten voetbal vallen

Het Italiaanse voetbal wordt bedreigd door een gebrek aan jong talent. Die alarmkreet is afkomstig van Marcello Lippi, trainer van de Italiaanse nationale voetbalploeg. De grote schuldige van die evolutie is volgens hem het Amerikaanse worstelen, dat bij de Italiaanse jongeren bijzonder populair blijkt te zijn en hen van het straatvoetbal weghoudt.



De nieuwe helden van de Italiaanse jongeren blijken niet langer Alessandro Del Piero en Francesco Totti te zijn, maar wel Amerikaanse worstelaars zoals Ray Mysterio en Undertaker. Ouders en pyschologen hebben al benadrukt te vrezen dat dit zal leiden tot een groeiend geweld op Italiaanse scholen.

In november werd in Italië een tournee georganiseerd van het World Wrestling Entertainment. De show was op enkele dagen tijd uitverkocht. Op scholen proberen jongeren de gevechten van de worstelaars na te bootsen en de WWE-merchandising bleek tijdens de nieuwsjaarsperiode als zoete broodjes te verkopen. De WWE-televisieprogramma's - met kaskrakers als 'Wrestlemania' en 'Smackdown' - worden elke dag twee uur lang op de Italiaanse televisie getoond.

Vera Slepoj, voorzitster van de Italiaanse vereniging van psychologen, benadrukte dat de populariteit van de shows op een aantal scholen al geleid heeft tot agressie. "Het Amerikaanse worstelen grijpt naar de oudste en brutaalste rolmodellen, gebaseerd op zuivere agressie," vertelde ze aan het persbureau Reuters. "Dat is bijzonder gevaarlijk voor jongeren tussen acht en elf jaar, die dikwijls zonder volwassen begeleiding naar televisie zitten te kijken."

Jonathan Sully, internationaal marketing-manager van de WWE, gaf toe dat Italië inderdaad heel fanatiek reageert op het gebeuren. "De WWE is al veel langer actief in Groot-Brittannië, maar de groei in Italië is bijzonder opmerkelijk." De organisatie hoopt dat het Italiaanse succes ook uitgevoerd zal kunnen worden naar Frankrijk en Spanje. Ook in Duitsland wordt het programma uitgezonden, maar de grote successen liggen tot nu toe vooral in het Verre Oosten en Mexico.

Sommige Italiaanse leerkrachten merken op dat hun leerlingen over niets anders meer praten. Maar de WWE stelt dat geregeld waarschuwingen uitgestuurd worden dat kijkers het gedrag en de bewegingen van de Amerikaanse worstelaars niet mogen kopiëren. Dat bericht staat ook op de website van de organisatie. Bovendien stelt Sully dat de WWE in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een aantal opvoedingsprojecten ondersteunt.

Psychologe Slepoj voerde aan dat bij de omroepen aangedrongen werd om de uitzendingen te verschuiven naar de laatavond, maar voegt er aan toe dat die vraag omwille van commerciële redenen werd genegeerd. "De inkomsten van merchandising en reclame zijn veel te groot," merkte ze op. "Maar dat gaat ten koste van het psychologische welzijn van de Italiaanse jongeren."

Tijdens de eindejaarsperiode was de merchandising met poppen van WWE-sterren Batista, John Cena en Big Show, geregeld uitverkocht. Slepoj merkte op dat Italiaanse ouders veel bewuster zouden moeten worden over het kijkgedrag van hun kinderen en hekelde het gebrek aan controle dat in vele gezinnen heerst. Zij vreesde dat de Italiaanse jongeren door de WWE-voorbeelden over enkele jaren ook hun geschillen op een agressiever manier zullen afwikkelen.

Google grote bevoorrader retailsites


Meer dan tien procent van de bezoekers van retail-websites werd aangebracht door de zoekmachine van Google. Dat blijkt uit een het online onderzoeksbureau Hitwise. Samen waren alle zoekmachines samen in december goed voor 18,3 procent van de bezoekers van die retailwebsites.

De zoekmachine van Google zou 11,1 procent vertegenwoordigen van alle verkeer dat op de retailwebsites werd gegeneerd. Dat betekent volgens Hitwise voor Google een groei met 28 procent tegenover het jaar voordien. Op de tweede plaats komt Yahoo Search met 4,05 procent, gevolgd door MSN Search met 0,79 procent.

Vanuit Google ging het meeste verkeer naar eBay, gevolgd door Amazon, Froogle en BizRate. Samen betekenden die vier websites 18,1 procent van alle verkeer dat Google naar retailwebsites heeft gestuurd. Het aantal zoekopdrachten voor iPod's kende volgens Hitwise een stijging met 175 procent tegenover het jaar voordien. Rond MP3-spelers werd 28 procent meer zoekopdrachten ingegeven.

Chili op weg naar vrouwelijke president


Michelle Bachelet maakt grote kans om de eerste vrouwelijke president van Chili te worden. Dat blijkt uit een opinipeiling, waaruit moet blijken dat de socialistische Bachelet zondag 52 procent van de stemmen zal halen. Dat is opmerkelijk, want tijdens de eerste ronde van de verkiezingen deed de kandidate het niet zo goed en eindigde ze pas op de derde plaats.

Tijdens de eerste ronde voor de presidentsverkiezingen moest Michelle Bachelet het onderspit delven tegen de conservatieve kandidaat Sebastian Pinera en de rechtse Joaquin Lavin. Oorspronkelijk is Bachelet afkomstig van de harde linkse lijn, maar verwacht wordt dat ze de economisch gematigde politiek van zetelend president Ricardo Lagos zal verder zetten. Ze erft alvast gezonde openbare financiën en een economie die het voorbije jaar meer dan zes procent is gegroeid.

Sebastian Pinera volgt eveneens een gematigde economische politiek en heeft met Joaquin Lavin een verkiezingsakkoord afgesloten. Hij zou de eerste conservatieve president van Chili hebben kunnen worden sinds het einde van de dictatuur van Augusto Pinochet in 1989. Maar volgens analisten zijn de volgelingen van Lavin niet echt enthousiast om op Pinera te stemmen. Pinera was immers een groot tegenstander van Pinochet en is dan ook weinig geliefd bij de Pinochet-aanhangers, die veelal een onderkomen hebben gevonden in de campagne van Lavin.

Bovendien blijkt Bachelet de vruchten te plukken van een koerswijziging in haar campagne. In het begin benadrukte ze haar onafhankelijk standpunt, maar de voorbije maand is ze steeds meer gaan aanleunen bij Lagos, die beschouwd wordt als de meest populaire Chileense president uit de recente geschiedenis. Een aantal politieke veteranen, zoals gewezen onderwijsminister Sergio Bitar, werden binnengehaald als adviseur. Bovendien is er ook de actieve steun van president Lagos.

Bachelet is arts van beroep en studeerde aan het Amerikaanse War College. In de jaren negentig was ze regeringsadviseur op het gebied van gezondheid en defensie. Onder president Lagos zou ze ook minister van gezondheid en minister van landsverdediging worden. Bachelet was bij de revolutie van 1973 studente en werd door de toenmalige heersers vastgehouden en gefolterd in de beruchte Villa Grimandi.

China exporteert vervuiling


De export van Chinese goederen kent een voortdurende groei, maar dat geldt ook voor de milieuvervuiling. Dat merkt de School of Environment and Natural Resources (SENR) van de Chinese Renmin University. Dat kan volgens SENR-wetenschappers belangrijke gevolgen hebben voor de buitenlandse relaties van China, aangezien het land zijn vervuiling duidelijk aan het exporteren is.

Vorige maand werden Russische rivieren vervuild door een milieuramp op Chinees grondgebied. "Vervuild water, verstikkende lucht en giftig bedrijfsafval vormen echter een dagelijks probleem voor het Chinese milieu en dat van zijn buurlanden," stippen de SENR-wetenschappers aan. "Maar de Chinese regering lijkt zich niet bewust te zijn van de internationale impact van deze milieuproblemen." Zo duurde het verscheidene dagen vooraleer Rusland op de hoogte werd gebracht van een explosie in een petrochemisch bedrijf, waardoor honderd ton benzeen terecht kwam in een rivier die uitmondde in de Russische Amur.

Chinese smog wordt over de Stille Oceaan naar de westkust van de Verenigde Staten gestuurd, terwijl Zuid-Korea en Japan te maken krijgen met zure regen, veroorzaakt door de Chinese industrie. De Chinese vervuiling zou ook oorzaak zijn van de verwoesting van Afrikaanse bossen. Al deze problemen kunnen volgens analisten beletten dat China aanvaard zal worden als een verantwoordelijke wereldmacht. "De Chinese leiders hebben nog niet gerealiseerd hoe belangrijk milieuconflicten kunnen zijn in internationale relaties," benadrukte SENR-onderdirecteur Ma Zhong. "Ze zijn meer bezorgd over ecomische en sociale relaties."

Ongeveer de helft van de wereldbevolking leeft in stroomgebieden die hun oorsprong hebben in China, met onder meer de Mekong en de Indus. Die zijn tot nu toe grotendeels gespaard gebleven van de vervuiling, maar over de Yangtze heeft China al geregeld zware discussies gehad met zijn buurlanden, onder meer rond de bouw van dammen. "Naarmate de Chinese economie groeit, zullen ook in meer afgelegen gebieden meer activiteiten ontplooid worden en zullen de problemen erger worden," stelt Ma Jun, auteur van het boek 'China's Water Crisis'.

Op het einde van de jaren negentig maakte China een einde aan de gigantische houtkap, die verantwoordelijk bleek te zijn voor grote overstromingen die éénvijfde van de Chinese bevolking troffen en miljarden dollars schade aanrichtten. Tegelijkertijd groeide echter de vraag van de steeds meer begoede Chinezen naar houtproducten en steeg ook de meubeluitvoer. Chinese bedrijven begonnen daarop activiteiten te ontplooien in Birma, terwijl hout aangekocht werd in onder meer Liberia en Indonesië.

Het land heeft volgens organisaties zoals Global Witness zijn problemen van ontbossing dan ook uitgevoerd naar landen die minder controle hebben over die activiteiten of politiek minder stabiel zijn. Vanuit Birma werd het voorbije jaar ongeveer een miljoen kubieke meter hout illegaal over de grens gesmokkeld. Daarmee zouden de waardevolle ecosystemen van Noord-Birma bedreigd worden. Maar ook slecht georganiseerde mijn- en booractiviteiten door Chinese bedrijven in het buitenland vormen volgens de organisaties grote problemen.

Gesteld wordt dat China bij zijn economische beslissingen weinig rekening houdt met het milieu. Maar er wordt aan toegevoegd dat vele van die producten voor de export bedoeld zijn en dat ook de rest van de wereld een verantwoordelijkheid draagt. "De consument zou de bedrijven dan ook moeten dwingen om milieuvriendelijker te werken," aldus Ma Zhong. "China is het atelier van de wereld en westerlingen houden van goedkope producten. Dat heeft tot gevolg dat wij alle afval in onze eigen achtertuin, onze rivieren, dumpen."

Zuid-Korea stapt in Galileo



Zuid-Korea is toegetreden tot Galileo, de Europes satellietnavigatie. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Eerder al werden ook al samenwerkingscontracten afgesloten met Israël, China en Oekraïene. Gesprekken met India en Saoedi-Arabië over een toetreding zijn nog aan de gang.

"De samenwerking met Zuid-Korea toont duidelijk aan dat er wereldwijd een groeiende belangstelling heerst voor Galileo," becommentarieerde Europees transportcommissaris Jacques Barrot. De Europese Unie hoopt dat Galileo een belangrijkse stimulans zal betekenen voor de wereldwijde navigatiemarkt. Tegen 2020 zou Galileo volgens de Europese Unie drie miljard gebruikers moeten bereiken en een jaaromzet van 275 miljard euro bereiken. In Europa alleen zou Galileo meer dan 150.000 jobs creëren.

De deelnemende landen zullen met de Europese Unie samenwerken rond het wetenschappelijke onderzoek en training en de ontwikkeling van een commerciële markt. Galileo ging vorige maand succesvol van start met de lancering van de Giove-A satelliet. In totaal zal het Galileo-netwerk bestaan uit dertig satellieten en moet een concurrent worden van het Amerikaanse GPS-netwerk.

Weinig interesse voor betalend VOD-aanbod

De consument wordt liever geconfronteerd met reclame dan te moeten betalen voor video-on-demand (VOD), waardoor hen een reclamevrije televisieprogrammering zou worden aangeboden. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse onderzoeksbureau's Points North Group en Horowitz Associates.

Met VOD kan het publiek op elk gewenst ogenblik een vroeger uitgezonden televisieprogramma bekijken. Voor het downloaden van die programma's wordt meestal een bedrag van 1,99 dollar gevraagd. Maar 62 procent van de ondervraagden merkte tegenover de onderzoekers het VOD-aanbod liever gepaard te zien gaan met reclame in plaats van met een betaling van 1,99 dollar. Amper 17 procent toonde zich bereid te betalen. De rest van de ondervraagden kon zich niet uitspreken.

Het verzet tegen betaald VOD-kijken ligt volgens de onderzoekers bij het jonger publiek zelfs nog hoger. In de leeftijdsgroep van 18 tot 34 jaar beweerde 68 procent niet te willen betalen voor dat aanbod. Maar hier was 26 procent wel bereid om de gevraagde 1,99 dollar te spenderen, terwijl 5 procent zich daarover geen mening had gevormd.

"Sommige analisten dat video-downloads slechts een beperkt publiek aantrekken," stipt het magazine MediaPost aan. Dat is volgens de onderzoekers uiteraard goed nieuws voor de adverteerders, maar er wordt aan toegevoegd dat zij heel omzichtig te werk moeten gaan met VOD-reclame. "Die moet kort en voorzichtig zijn," wordt er benadrukt. Tot nu toe biedt in de Verenigde Staten alleen Time Warner op AOL gratis VOD aan, gefinancierd door reclame.

Embraer mag niet leveren aan Venezuela

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer heeft van de Verenigde Staten geen toelating gekregen om trainingstoestellen te verkopen aan Brazilië. Die toelating is nodig omdat Embraer Amerikaanse onderdelen gebruikt. De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft nu gedreigd om in Rusland of China nieuwe toestellen aan te kopen.



De Verenigde Staten eisen bij de levering van bepaalde technologieën dat bij de export vooraf toelating gevraagd wordt. Op die manier wil de Amerikaanse regering vermijden dat die technologie in handen van vijandige mogendheden komt. Eerder probeerde de Verenigde Staten op die manier de levering van Spaanse boten aan Venezuela te blokkeren. De Venezolaanse president Hugo Chavez, een groot tegenstander van de Verenigde Staten, heeft de beslissing van de Amerikaanse regering zwaar bekritiseerd.

Chavez voegde er aan toe dat de Verenigde Staten ook de levering van wisselstukken voor de verouderende Venezolaanse jachtvliegtuigen blokkeert. De luchtmacht van het Zuid-Amerikaanse land vliegt met F-16 toestellen, maar Chavez heeft nu gedreigd die toestellen te zullen vervangen door Chinese of Russische vliegtuigen.

De Venezolaanse president zegt dat zijn land het recht heeft om zijn legermacht te moderniseren voor vreedzaam gebruik. De Verenigde Staten stellen echter dat de aankoop Zuid-Amerika zou kunnen destabiliseren. In november dreigde Chavez F-16 toestellen te verkopen aan China of Cuba, zodat zij een blik zouden kunnen werpen op de Amerikaanse technologie.

Chavez stelde later dat hij alleen maar luidop aan het denken was. Indien hij zijn bedreiging waar zou maken, zou dat een contractbreuk betekenen. De overeenkomst bepaalt immers dat Venezuela de technologie van de F-16 moet beschermen. De Verenigde Staten verkocht in de jaren tachtig een twintigtal toestellen aan Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land werd toen beschouwd als een bevriende mogendheid.

De MiG-29, de eventuele vervanger van de F-16, is al in gebruik in Peru en Cuba.

Bezitters van iPod zijn geen muziekdieven


De eigenaars van iPods blijven ver uit de buurt van de illegale downloads via p2p-netwerken. Dat is althans de conclusie van het onderzoeksbureau XTN Data, dat de bezitters van een iPod ondervroeg over hun muziekconsumptie. Maar vele downloaders blijken de services van online muziekwinkels veel te ingewikkeld te vinden.

In de Verenigde Staten en Engeland geeft een kwart van de muziekgebruikers toe dat ze muziek downloaden van illegale p2p-netwerken. Bij bezitters van een iPod zou dat amper 7 procent bedragen. "Dat kan betekenen dat iPod-eigenaars opvallend eerlijk zijn of dat ze heel achterdochtig zijn dat de muziekindustrie hen op het spoor zou kunnen komen," merkt het magazine The Register echter op.

Daarnaast bleek dat de iPod-markt nu ongeveer 44 procent vertegenwoordigt van alle MP3-spelers. Het iPod-publiek zou voor 52 procent uit mannen bestaan en koopt gemiddeld 2,26 albums per maand. Daarnaast kopt 29 procent ook nog geregeld cd's op eBay. De belangrijkse kopers van iPod-muziek zijn mannelijke dertigers.

Maar ook kwam naar voor dat 41 procent van de ondervraagden de commerciële download-diensten te moeilijk zijn om te gebruiken, waarbij 32 procent stelde een online muziekwinkel links te laten liggen omdat de gebruiksprocedures veel te ingewikkeld waren.

The Register wijst er in ieder geval op dat het onderzoek in ieder geval de beweringen van Microsoft-topman Steve Ballmer tegenspreekt. Die werd enkele weken geleden geciteerd als zou het grootste gedeelte van de muziek op iPods gestolen zijn. Ballmer ontkende later die aantijgingen en benadrukte dat alle download-technologieën geconfronteerd worden met piraterij. "Wellicht zijn de iPod-bezitters de meest eerlijke muziekgebruikers," voegde hij daar aan toe. "Zij hebben met iTunes immers een eigen downloadkanaal."

Groei genteelten vertraagt


De oppervlaktes genetisch gemanipuleerde aanplantingen zijn wereldwijd ook het voorbije jaar toegenomen, maar het groeiritme is wel gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de International Service for the Acquisition of Agribiotech Applications (ISAAA), waarbij opgemerkt wordt dat die vertraging vooral veroorzaakt wordt door het debat over de veiligheid en de efficiëntie van dit soort teelten.

Genetisch gemanipuleerde teelten besloegen het voorbije jaar 90 miljoen hectaren in 21 verschillende landen. Het meest toonaangevend daarbij zijn nog altijd de Verenigde Staten, maar ook China, India, Brazilië, Zuid-Afrika en een aantal andere landen spelen volgens de ISAAA in op de voordelen die genetisch gemanipuleerde voedingsproducten hebben. Het voorbije jaar hebben ook Portugal, Frankrijk, Iran en Tsjechië voor het eerst biogenetische teelten geplant.

De ISAAA stelt dat deze teelten het inkomen van 7,7 miljoen boeren in ontwikkelingslanden hebben doen toenemen, waardoor de armoede volgens de organisatie kan worden teruggedrongen. "Het betreft hier een extreem belangrijke technologie," stipt de ISAAA aan. "Daarbij wordt gewezen op het planten van biotechnologische rijst in Iran. Rijst is immers wereldwijd de centrale voeding van meer dan 1 miljard mensen en kan een belangrijke rol spelen om de honger in de wereld te bestrijden."

De milieuvereniging Friends of the Earth, tegenstander van biotechnologische teelten, wijst er echter op dat de ISAAA in zijn rapport niet heeft gemeld dat steeds meer landen genetisch gemanipuleerde producten verbieden. De ISAAA geeft wel toe dat de groei van vorig jaar (11 procent) merkelijk kleiner is dan die van 2004 (20 procent) en 2003 (15 procent), te wijten aan het debat tussen industrie, overheden en consumenten over de voordelen en kosten van deze teelten.

Volgens Friends of the Earth zijn er in Europa niet minder dan 165 regio's die zichzelf GM-vrije zones noemen. Daarbij wordt gewezen op het feit dat Zwitserland in november het gebruik van dergelijke teelten voor een periode van vijf jaar heeft verboden. "Bovendien worden deze teelten aan de boeren opgedrongen door Monsanto, wereldwijd leider op het gebied van GM-plantgoed," aldus de vereniging. Monsanto is ook één van de sponsors van de ISAAA.

Friends of the Earth stelt dat Monsanto in Brazilië en Paraguay GM-teelten doordrukte, ondanks een verbod vanwege de overheid. "In Indonesië werd geprobeerd overheidsambtenaren om te kopen," voegt de vereniging daar aan toe. "Regeringen zouden moeten ophouden om de belangen van grote bedrijven te verdedigen en vooral de behoeftes van de burgers en het milieu prioriteit moeten geven."

Zweeds wetenschapper scheidt kernafval


De opslagtijd van nucleair afval kan gevoelig worden gereduceerd. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Chalmers universiteit uit Zweden. Daarbij wordt gesteld dat nucleair afval kan gescheiden worden en dat bij een groot gedeelte daarvan de radioactiviteit sneller kan afgebouwd worden.

"In Zweden moet nucleair afval 100.000 jaar lang opgeslagen worden," stipt onderzoeker Mikael Nilsson aan. "Er bestaan echter methodes om die opslagtijd te beperken tot 1.000 jaar. Centraal daarbij staat de scheiding tussen radioactieve materialen met een korte en een lange levensduur."

Er is wereldwijd een hernieuwde belangstelling voor kernenergie, wat tot de bouw van nieuwe reactoren leidt. Andere landen zetten de afbouw van hun nucleaire parken verder. "Maar in beide gevallen moet er een antwoord gevonden worden voor de verwerking van het kernafval," merkt Nilsson op. "In sommige gevallen kan die herbruikt worden, maar uiteindelijk moet het restafval voor een lange periode ergens veilig opgeslagen kunnen worden."

Nilsson stelt dat het gebruik van transmutatie de omvang van dat restafval en de opslagtijd gevoelig kan verminderen. "Transmutatie gaat gepaard met een efficiënte scheiding van de onderdelen van de gebruikte brandstof," aldus Nilsson. De Zweedse wetenschapper zou nu een efficiënte methode ontwikkeld hebben om dat kernafval inderdaad te scheiden. Het onderzoek werd gesteund door het Europese onderzoeksproject Europart en bedrijven zoals het Franse CEA.

BBC denkt aan Who-documentaire


Na het gigantische succes van 'No Direction Home', de tweedelige documentaire over Bob Dylan, wil de BBC nu ook een gelijkaardige film maken over de Britse rockgroep The Who. Daarbij zou men ook dit keer beroep willen doen op een regisseur van wereldformaat. De Dylan-documentaire werd gemaakt door Martin Scorsese, maar het wordt weinig waarschijnlijk geacht dat die ook voor de Who-film zou ingeschakeld worden.

De documentaire over de Britse rockveteranen zou dit najaar worden opgenomen. De BBC stelt dat het project de medewerking heeft van de Roger Daltrey en Pete Townshend, de twee resterende leden van de groep. Er zouden exclusieve interviews komen en de programmamakers zouden ook backstage-toegang krijgen tijdens de wereldtoernee die The Who de volgende zomer wil houden.

Daltrey en Townshend krijgen op die toernee het gezelschap van bassist Pino Palladino, keyboardspeler John Rabbit Bundrick, drummer Zak Starkey en gitarist Simon Townshend, broer van bandleider Pete Townshend. Pino Palladino vervangt bassist John Entwistle, die in 2002 in een hotel in Las Vegas overleed aan een hartaanval. Keith Moon, de orginele drummer van de groep, stierf in 1978 op 32-jarige leeftijd aan een overdosis van geneesmiddelen die hem van zijn alcohol-verslaving moesten afhelpen.

Pete Townshend heeft de nieuwe wereldtoernee juist voor kerstmis zelf aangekondigd op zijn weblog.

Economie in de media


Vorig jaar hebben 2,6 miljoen toeristen Jamaica bezocht, meer dan ooit eerder in een jaar tijd. Dit heeft minister van Toerisme Paul Pennicook dinsdag bekendgemaakt. Er is sprake van een stijging van 4,5 procent ten opzichte van 2004, dat ook al een recordjaar was. Volgens de bewindsman zijn toeristen naar Jamaica gekomen die eigenlijk naar het door een orkaan geteisterde Cancún in Mexico wilden gaan.De Britten moeten hun hoeden in bepaalde pubs voortaan afdoen. De 64-jarige Colin Osborne werd in de Monument pub in Hereford gevraagd om zijn typisch Engelse hoedje af te zetten. Het gezicht van Osborne was door zijn hoed niet zichtbaar op de beveiligingscamera's. De Britse pubketen Greene King voerde de maatregel in om veiligheidsredenen. Het gaat om alle hoofddeksels. 'The Greene King' heeft rond de 1200 vestigingen in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. De voormalige journalist ergerde zich in eerste instantie aan het voorstel. "Ik was verrast. Ik kon me niet voorstellen dat mijn arme oude hoedje aanstoot zou geven", verklaarde hij tegenover de BBC. Nadat hem was uitgelegd dat het om veiligheidsredenen was, kon Osborne zich wel in de maatregel vinden. De baas van de kroeg had hem uitgelegd dat het afzetten van hoofddeksels tot de huisregels behoorde. Osborne vindt wel café's rekening moeten houden met wie er onder de hoed zit. "Individualiteit moet wel belangrijk blijven, ook al leven we in een kinderjufstaat."

Het Franse concern Carrefour, de grootste supermarktketen van Europa, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet behaald van 23,3 miljard euro. Gemeten in constante wisselkoersen was dat 4,1 procent meer dan in dezelfde periode van 2004. De groei viel tegen; analisten hadden een toename van meer dan 5 procent verwacht. Het concern maakte zijn omzet woensdag bekend. Over heel 2005 kwam de omzet uit op 83,7 miljard euro, 4,3 procent meer dan in het jaar ervoor. Worden de wisselkoersveranderingen meegerekend, dan groeide de kwartaalomzet met 7,1 procent en die over het hele jaar met 6,1 procent. Voor dit jaar voorziet Carrefour een versnelling van de omzetgroei. Die komt uit een toename van het aantal vestigingen en enkele overnames, zo liet het concern weten.

Taiwanese wetenschappers zijn erin geslaagd drie groene varkens maken. De genetisch gemanipuleerde beesten zijn daarenboven fluorescerend. Dit heeft prof. Wu Shinn-Chih van de Nationale Universiteit van Taiwan donderdag bekendgemaakt. De varkens zijn niet alleen groen van buiten: ook het hart en andere inwendige organen zijn groen. De groene zwijnen zullen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar stamcellen. In 2003 was een Taiwanees bedrijf begonnen met de verkoop van de eerste fluorescerende vissen ter wereld.

De Belgische baggerfirma Jan De Nul begint maandag met de heraanleg van de stranden van de badplaats Cancun in het oosten van Mexico. Die werden eind oktober weggespoeld door de orkaan Wilma. Voor de kustzone waar de hotels van Cancun liggen, zal 2,8 miljoen kubieke meter zand gestort worden. Het grootste deel van het oorspronkelijke strand was na de doortocht van de orkaan Wilma (categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson) verdwenen. President Vicente Fox had 217 miljoen pesos (circa 17 miljoen euro) beloofd voor de heraanleg van de stranden van Cancun. Ook de hotels van Cancun hebben grote schade geleden. De badstad beschikte tijdens de jaarwisseling, een periode tijdens welke normaal alle hotels volzet zijn, over minder dan de helft van haar hotelcapaciteit. Volgens het ministerie van Toerisme verliest de Mexicaanse toeristische sector dagelijks 15 miljoen dollar aan inkomsten.

In 2005 zijn in ons land meer dan 100.000 afgedankte wagens ontmanteld met het oog op recyclage. Daarnaast is het aantal erkende sloopcentra bijna verdubbeld. Dat heeft Jean-Albert Moorkens, voorzitter van de Belgische automobielverening Febiac, woensdag verklaard op het autosalon. Sinds 1 januari 2005 kan men zijn afgedankte auto gratis inleveren bij de garage. Die brengt de wagen naar een erkend recyclagecentrum, dat de wagen ontmantelt en klaarmaakt voor recyclage. Dat gebeurt op een ecologisch verantwoorde manier door schadelijke stoffen als olie, batterijen en plastic vooraf te verwijderen. De centra leveren een certificaat van vernietiging af en geven het chassisnummer door aan de federale Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). De recyclage van afgedankte voertuigen wordt ook steeds efficiënter. Zo wordt tegenwoordig zo'n 85 procent van het voertuig gerecycleerd. Van de jaarlijks meer dan 175.000 afgedankte voertuigen werden er in 2003 zo'n 75.000 en in 2004 zo'n 90.000 gerecycleerd. Volgens Febiac-voorzitter Moorkens werd in 2005 de kaap van de 100.000 gehaald.

Met meer dan 21 miljoen toeristen heeft Turkije het afgelopen jaar een bezoekersrecord opgetekend. Dat heeft de Turkse krant Hürriyet woensdag bekendgemaakt op basis van cijfers van het ministerie van Toerisme. In vergelijking met 2004 kwamen er 20 procent meer toeristen naar Turkije. De Duitsers voeren met 4,2 miljoen vakantiegangers de ranglijst aan, gevolgd door de Russen (1,9 miljoen) en de Britten (1,8 miljoen). België staat op de negende plaats. Geschat wordt dat de Turkse economie 15 miljard euro rijker is geworden van de buitenlandse bezoekers.

Robert Altman ontvangt in maart een Oscar voor zijn ganse carrière. De 80-jarige regisseur, bekend van onder meer "M.A.S.H.", "The Player" en "Short cuts", werd tot vijf keer toe genomineerd voor een Oscar, maar sleepte nooit de prestigieuze prijs in de wacht. De Amerikaan ontvangt tijdens de uitreiking van de bekendste en belangrijkste filmprijzen op 5 maart een Oscar "voor zijn carrière, tijdens de welke hij de zevende kunst heeft heruitgevonden en andere regisseurs en publiek heeft geïnspireerd", zeggen de organisatoren. Altman regisseerde 86 film of tv-films, produceerde er 39 en schreef de scenario's van 37 films.

Een door burgemeester Ray Nagin aangestelde commissie heeft woensdag haar plannen voor de wederopbouw van New Orleans gepresenteerd. Veel inwoners zijn woedend over het mogelijke verdwijnen van hun wijk. De Bring Back New Orleans Commission schat dat slechts de helft van de 500.000 mensen zal terugkeren die voor de komst van orkaan Katrina in augustus vorig jaar in New Orleans leefden. De commissie wil dat alleen wijken weer worden opgebouwd waar meer dan de helft van de bewoners tot uiterlijk mei belooft terug te komen. Anders kan van de wijk een park of een andere open ruimte worden gemaakt. Met name bewoners van de arme, voornamelijk zwarte wijk Lower Ninth Ward zijn woedend. Dit bleek uit het boegeroep en woedende reacties tijdens de presentatie van de plannen in een hotel.

Een 21-jarige Britse student, Alex Tew, is er in geslaagd ruim 1 miljoen dollar te verdienen met de verkoop van advertentieruimte per pixel. Op zijn inmiddels wereldberoemde milliondollarhomepage.com waren al 999.000 pixels gereserveerd voor 1 dollar per stuk. De laatste duizend pixels zijn verkocht op veilingsite eBay. Tew opende de internetpagina eind augustus om zijn studie te kunnen betalen. Het idee kreeg zoveel aandacht dat het bezoekersaantal opliep tot een half miljoen per dag. De student staakte de verkoop op oudjaarsdag en opende de veiling een dag later. Het hoogste bod voor de laatste advertentieruimte was 32.813 euro. In augustus begon Tew zijn project met 76,13 euro om ruimte op het internet en een domeinnaam te kopen. Binnen één maand tijd had hij dankzij de belangstelling van internetters al 30.450 euro bij elkaar, of zoals hij zelf omschreef genoeg pixels om de komende drie jaar aan de universiteit te bekostigen. Maar het succes van de milliondollarhomepage.com weerhield hem van studeren. Hij investeerde 34.450 euro in een betere server en betaalde een woordvoerder in de VS omdat daar zeker de helft van inkomsten vandaan kwamen. Tew denkt nu over een nieuwe aan het internet gerelateerde onderneming.