Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 17, 2011

Google voorlopig nog sterkste merk van Nederland

Google is voor het vierde achtereenvolgende jaar het sterkste merk van Nederland, maar de differentiatie van het merk staat onder druk. Dit blijkt uit het jaarlijkse merkenonderzoek BrandAsset Valuator.
De onderzoekers merken op Google de prototype-status heeft bereikt, waardoor het merk een symbool is geworden voor zijn eigen categorie. Er wordt aan toegevoegd dat de missie van Google met nieuwe merkextensies in stand wordt gehouden.

"Google maakte recent een grote opmars met browser Chrome, terwijl het mobiel besturingssysteem Android aan populariteit blijft winnen en met GooglePlus zich in de strijd mengt tussen de sociale netwerken," merken de onderzoekers op. Toch zijn er de eerste, lichte tekenen van verval zichtbaar in de merkdifferentiatie van Google. Het corporate merk dreigt zijn scherpte te verliezen met deze vele en steeds bredere merkextensies."

Opgemerkt wordt dat de Nederlandse consument het merk minder uniek vindt dan de voorbije jaren. "Dit zou er voor kunnen zorgen dat de toppositie volgend jaar door een ander merk wordt ingevuld," wordt er opgemerkt. Als een mogelijke concurrent wordt meubelketen Ikea, die op dit ogenblik op de tweede plaats staat, naar voor geschoven. Er wordt opgemerkt dat Ikea niet de dagelijkse relevante van Google heeft, maar net zoals het internetbedrijf wel een eigen categorie heeft geclaimd.

De onderzoekers stellen dat de opkomst van de maatschappijkritische mens en bewuste consument zich ook weerspiegelt in de belangrijke aanwezigheid van goede doelen in de top honderd en de stabiele groei van merken zoals de Rijksoverheid, Europese Unie en Verenigde Naties.

Labels: , ,

Geld of sportwagen doet individu daadwerkelijk watertanden

Uitzicht op geld kan het individu daadwerkelijk doen watertanden. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Northwestern University. Mensen die een sterke behoefte aan macht hebben, maken volgens de Amerikaanse onderzoekers meer speeksel aan als ze naar foto’s kijken van bankbiljetten. Maar ook het uitzicht op een sportwagen zou mannen doen watertanden. De onderzoekers merken op dat er voorlopig nog geen concrete oorzaak kan worden gegeven voor de aanmaak van het speeksel bij het verlangen naar geld of sportwagens.

"In veel talen wordt het fenomeen honger en watertanden in verband gebracht met voorwerpen die niet aan voedsel zijn gerelateerd," voert hoofdonderzoeker David Gal aan. "Bedoeling van het onderzoek was te achterhalen of mensen echt meer speeksel aanmaken als ze verlangen naar materiële zaken." Uit het onderzoek bleek dat vooral mensen met weinig zelfvertrouwen of een gevoel van macheloosheid extra speeksel aanmaken bij het zien van geld.

Een vervolgexperiment wees uit dat de speekselproductie van mannen ook toeneemt wanneer ze naar foto’s sportauto’s kijken. De toename werd met name geconstateerd bij mannen die een date met een vrouw in het vooruitzicht werd gesteld. "Dit suggereert dat mensen vooral watertanden van materiële zaken als ze hevig naar deze voorwerpen verlangen om een doel te bereiken," merkt de onderzoeker nog op. De onderzoeker acht het mogelijk dat alle objecten waarnaar verlangd wordt, hetzelfde beloningssysteem in het brein activeren.

Labels: , ,

Bedrijven hechten meer aandacht aan emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is voor vele chief executives belangrijker dan het intelligentiequocient van hun werknemers. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van rekruteerder CareerBuilder. De onderzoekers stelden vast dat 71 procent van de managers de emotionele intelligentie belangrijker vinden dan het intelligentiequocient. Bovendien zegt 61 procent van de managers aan dat een werknemer met een grote emotionele intelligentie sneller een promotie zal krijgen.

Daarnaast gaf 59 procent van de respondenten aan iemand met een hoog intelligentiequociënt en een lage emotionele intelligentie niet snel te zullen aanwerven. Werknemers met een hoog emotionele intelligentie zouden volgens de werkgevers kalmer blijven onder druk, effectiever conflicten oplossen, vaker overwogen zakelijke beslissingen nemen en zich empatischer opstellen. Er werd ook opgemerkt dat 34 procent van de rekruteerders aangeeft sinds de economische crisis meer aandacht te besteden aan emotionele intelligentie.

"Emotionele intelligentie is cruciaal voor het vinden van een baan en een carrièregroei te realiseren," merken de onderzoekers op. "De concurrentiële arbeidsmarkt laat werkgevers toe om meer aandacht te besteden aan de onderliggende kwaliteit van de kandidaten, zoals communicatieve vaardigheden en het vermogen om in team te functioneren. Technische en intelligente kenmerken zijn cruciaal, maar wanneer de keuze moet gemaakt worden tussen verschillende kandidaten, zal emotionele intelligentie vaak het verschil maken."

Labels: ,

Slapeloosheid voor begin van de nieuwe werkweek

De nieuwe werkweek verstoort de nachtrust. Dat is de conclusie van een onderzoek van rekrutering-specialist Monsterboard. Opgemerkt wordt dat 61 procent van de Nederlandse werknemers en 57 procent van hun Belgische collega's de nacht voor de start van de nieuwe werkweek slecht slaapt. De onderzoekers hebben het over een belangrijk gegeven dat door de werkgevers ernstig moet worden genomen, aangezien het fenomeen een belangrijke impact heeft op de productiviteit.

"Een goed uitgerust en fit personeel, in combinatie met een gezond stressniveau, verhoogt de productiviteit en leidt tot energie en gedrevenheid binnen het bedrijf," merken de onderzoekers op. "Elke organisatie zou alert moeten zijn op signalen van vermoeidheid bij werknemers die door werk veroorzaakt worden. De openheid om hierover te praten en het bekende luisterend oor is de eerste stap naar het vinden van een effectieve oplossing."

Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van de Nederlanders elke week opnieuw met het probleem van slapeloosheid wordt geconfronteerd. Eén op vier ondervraagden heeft het over minstens een aantal keren per maand. Ook blijkt dat slechts 21 procent van de Nederlandse werknemers beweert voor een nieuwe werkweek nooit last te hebben van een verstoorde nachtrust. In België is dat 23 procent. In de aanloop naar grote projecten zegt 18 procent van de Nederlanders last te hebben van slapeloosheid. In België is dat 20 procent.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), producent van de BlackBerry, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 329 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 58 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 15 procent tot 4,2 miljard dollar. Het bedrijf lijdt onder de concurrentie van de populaire iPhone van Apple. RIM geeft toe dat zijn smartphonemodellen achterhaald zijn. Tijdens het tweede kwartaal werden wereldwijd 10,6 miljoen BlackBerry-toestellen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar werden er nog 12,1 miljoen exemplaren verkocht, terwijl smartphones in het algemeen nochtans almaar populairder worden.


Voetbalclub Manchester United heeft van de beurs van Singapore toestemming gekregen voor een notering. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De Britse voetbalclub wil met de beursgang een bedrag van 1 miljard dollar ophalen. Een groot deel zal worden gebruikt om de 500 miljoen dollar schulden af te betalen. De Amerikaanse miljardair Malcolm Glazer haalde Manchester United zes jaar geleden van de beurs in Londen, maar zadelde de club met een grote schuld op. Manchester United heeft een geschatte waarde van 2,3 miljard euro. De voetbalclub kiest voor een Aziatische beurs wegens de enorme populariteit van het Britse voetbal in Azië. De club telt circa 200 miljoen Aziatische fans. Wereldwijd heeft de club 300 miljoen fans.


Een Zweedse rechtbank heeft aanvragen ontvangen van een Japanse toeleverancier voor het faillissement van het noodlijdende autobedrijf Saab. De rechtbank in Vänersborg heeft vier faillissementsaanvragen ontvangen van dochterbedrijven van de Japanse onderneming Takata-Petri. Saab zou het bedrijf nog 1,9 miljoen euro schuldig zijn. Een ander bedrijf, dat nog 130.000 euro te goed heeft van Saab, heeft zijn aanvraag voor het faillissement ingetrokken. Saab vroeg eerder bij de rechtbank bescherming tegen zijn schuldeisers, maar die vraag werd verworpen en Saab ging in hoger beroep. Daarover zal binnenkort een beslissing worden genomen


De Europese autoverkoop begint de gevolgen te merken van de kredietcrisis in Zuid-Europa. Na acht maanden waren in Europa 1,1 procent minder personenwagens verkocht dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de statistieken van de sectorvereniging ACEA. De verbetering in de zomermaanden deed zich vooral voor in augustus. Vooral landen die zwaar worden getroffen door de schuldencrisis of zware besparingen doorvoeren, kampen met een lagere autoverkoop. In Griekenland is de automarkt dit jaar al 38,1 procent gekrompen. Ook in Italië (12 procent), Portugal (22,5 procent) en Spanje (22,2 procent) stellen de consumenten zich voorzichtig op.


De Chinese groep Beijing Jingdong Century Trading, het moederbedrijf van de online retailer 360buy.com, wil volgend jaar naar de beurs trekken in de Verenigde Staten. Het bedrijf zou een bedrag tussen 4 miljard dollar en 5 miljard dollar willen ophalen. Dat zou veruit de grootste beursintroductie ooit zijn van een internetbedrijf in de Verenigde Staten. Google haalde zeven jaar geleden bij zijn beursgang 1,9 miljard dollar op. De Chinese groep wil profiteren van de honger van Amerikaanse beleggers voor de aandelen van internetbedrijven. Door de slechte zomer op de financiële markten koelde de markt voor beursintroducties fors af. Een aantal beursplannen werden ook uitgesteld of ingetrokken.


Geld lenen om groei te stimuleren, waarbij overmatige overheidsschulden toegestaan worden, is een gevaarlijk beleid. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin opgemerkt in de marge van het economisch forum in de Russische stad Sotchi. De omwentelingen van afgelopen zomer in de mondiale economie hebben volgens Poetin nog eens duidelijk gemaakt dat het groeimodel gebaseerd op hoge overheidsschulden niet werkt. Volgens de Russische premier zal onder meer ook Rusland de dupe zijn van de financiële crisis en een eventuele recessie in Europa en de Verenigde Staten. Ondanks de kritiek, meende Poetin ook dat de Europese landen op de goede weg zijn. Ondanks alle moeilijkheden in de eurozone begrijpen ze volgens Poetin wat er gebeurt en handelen ze op de goede manier.


De ministers van financiën van de eurozone hebben ook op hun informeel beraad in Polen nog geen vergelijk gevonden over het netelige dossier van de Griekse garanties. In navolging van Finland eisen verscheidene landen dat Griekenland in ruil voor financiële steun garanties biedt. Griekenland kan echter niet veel meer aanbieden. Volgens sommige berichten zou overwogen worden om gronden en openbare gebouwen in het garantiemechanisme te stoppen. Dat vooruitzicht veroorzaakt spanningen in Griekenland. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, zei wel vertrouwen te hebben dat er binnenkort een oplossing kan worden gevonden. Ook de Finse minister van buitenlandse zaken Alexander Stubb zegt op korte termijn een uitkomst te verwachten.


Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Eurogroep, heeft de Europese ministers van financiën gevraagd om meer verbale discipline aan de dag te leggen. De voorbije periode regende het immers uiteenlopende verklaringen over Griekenland, waardoor de nervositeit op de financiële markten toeneemt. Met zijn oproep viseert Juncker de tegenstrijdige verklaringen over Griekenland die de eurolanden de voorbije weken de wereld instuurden. Onder meer liet de Oostenrijkse minister Maria Fekter nog optekenen dat een begeleide wanbetaling van Athene mogelijk te verkiezen zal zijn boven een te dure reddingsoperatie. Andere landen houden dan weer hardnekkig vast aan het financiële steunpakket dat voor Griekenland is uitgewerkt.


Het Italiaanse energieconcern ENI heeft zijn belang van 33,3 procent in het consortium dat het Libische olieveld Elephant uitbaat, gehalveerd. Het pakket werd overgedragen aan het Russische Gazprom. De twee groepen hebben volgens ENI een akkoord ondertekend dat de overeenkomst van februari dit jaar herbevestigt. In april werd de operatie tijdelijk opgeschort door de opstand tegen kolonel Moammar al-Kadhafi. Het olieveld Elephant ligt in woestijngebied in het zuidwesten van Libië, op ongeveer 800 kilometer van de hoofdstad Tripoli. ENI meldt ook dat Severenergia, een Russische maatschappij waarvan ENI een belang van 30 procent bezit, volgens een nieuw akkoord gas zal leveren aan Gazprom.


De openbare schuld van Spanje is in het tweede kwartaal sterk gestegen tot 702,8 miljard euro. Daarmee bedraagt de openbare schuld of 65,2 procent van het Spaanse bruto binnenlands product. Dat is 8 procentpunt meer dan vorig jaar. De sterke stijging is te wijten aan de oplopende schuldgraad bij de regio's. Die heeft volgens de Spaanse nationale bank een nieuw record bereikt. De schuldgraad in Spanje ligt nu ook 5 procentpunt boven de limiet van 60 procent waarvan sprake in het Europese stabiliteitspact. Met een cijfer van 85 procent ligt het Europese gemiddelde echter nog wel gevoelig hoger. De openbare schuld in Spanje ligt op het hoogste niveau in veertien jaar tijd. Tegen eind dit jaar zou de schuldgraad verder oplopen tot 67,2 procent.


De Zwitserse bank UBS zou plannen hebben om zijn zakenbank gevoelig af te bouwen. Dat hebben een aantal interne bronnen gemeld. De beslissing is het gevolg van een fraude door Kweku Adoboli, één van de traders van de Zwitserse instelling in Londen. Door de herstructurering zouden volgens Zwitserse media duizenden banen verloren gaan. De herstructurering zou in november worden aangekondigd tijdens de Investor Day van de Zwitserse bank. Er wordt aan toegevoegd dat directeur-generaal Oswald Grübel en Carsten Kengeter, het hoofd van de zakenbank, binnenkort hun ontslag zullen aankondigen. Door de praktijken van Adoboli zou UBS een verlies van 2 miljard dollar hebben geleden.


Het Luxemburgse parlement heeft zijn toestemming gegeven voor het reddingsplan voor Griekenland waarover de landen van de eurozone tijdens de maand juli een akkoord bereikten. Eerder hadden ook Frankrijk, België, Italië en Spanje het pakket al hebben goedgekeurd. Net zoals in Spanje, werd ook in Luxemburg een grote meerderheid gevonden voor het reddingspakket. Het gaat niet alleen over de Griekse steun, maar ook over het Europese reddingsfonds. Alle eurolanden - behalve Griekenland, Portugal en Ierland - moeten instemmen met het plan dat de Europese leiders tijdens de maand juli hebben afgesproken. Het Europese reddingsfonds zal na de ratificatie meer macht krijgen.


De Portugese autoriteiten hebben niet-gerapporteerde schulden van de autonome regio Madeira ontdekt. Dat verzwaart het begrotingstekort van Portugal over de voorbije drie jaar met een bedrag van 1,11 miljard euro en met 568 miljoen euro voor dit jaar. Volgens een mededeling van de Portugese nationale bank en het Portugese statistisch bureau gaat het om een ernstige nalatigheid die ontdekt werd via een rapport van het Rekenhof. De niet-gerapporteerde schulden betekenen dat het tekort voor over de voorbije drie jaar naar boven moet worden bijgesteld. Het Portugese ministerie van financiën benadrukt dat het gaat om een geïsoleerd geval.


De Europese Commissie is klaar met het formele voorstel om de grenscontroles in de Schengenzone op een meer Europese manier te organiseren. De voorstellen komen er na problemen de voorbije zomer met vluchtelingen uit de Arabische wereld. In de Schengenzone zijn grenscontroles in principe verboden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Op dit ogenblik ligt de beslissing over die uitzonderingen bij de verschillende lidstaten, maar de Europese Commissie wenst een Europese evaluatie in te bouwen. Wanneer een land zich te laks zou tonen, zal op Europees niveau kunnen worden ingegrepen om de grenzen beter te bewaken.


Eind dit jaar legt John Mack, voorzitter van Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, zijn functie neer. Hij zal worden opgevolgd door bestuursvoorzitter James Gorman. Dat werd door Morgan Stanley bekendgemaakt. John Mack (66) kwam negenendertig jaar geleden in dienst van de Amerikaanse bank. Tien jaar geleden stapte hij echter op, nadat hij de strijd om de functie van het bestuursvoorzitterschap had verloren. Zes jaar geleden keerde hij echter terug op het hoogste niveau. Tijdens de financiële crisis van drie jaar geleden wist Mack de zakenbank van de ondergang te redden door een groot belang te verkopen aan de Japanse bank Mitsubishi UFJ, waardoor de bank broodnodige financiering binnenkreeg. Mack blijft wel aan als topadviseur bij de bank.


Meer Nieuws

Friday, September 16, 2011

Drankprobleem groter bij naoorlogse generatie

Het drankgedrag kan zowel door persoonlijke als maatschappelijke factoren worden beïnvloed, zoals economische schommelingen, politieke instabiliteit en sociale normen. Die factoren zijn op hun beurt vaak afhankelijke van culturen en tijdsperioden, waardoor er verschillende drinkculturen kunnen worden opgetekend. Uit een onderzoek van de University of Washington blijkt dat vooral de generatie die geboren werd na de tweede wereldoorlog een hoger risico loopt op binge drinking en alcoholproblemen. Ook wordt opgemerkt dat de genderkloof op het gebied van alcohol in veel landen verkleint.

De onderzoekers stellen echter dat het toenemende drankprobleem bij een naoorlogse generatie weliswaar in de Verenigde Staten kan worden opgetekend, maar in Australië en West-Europa niet terug te vinden is. "De Verenigde Staten heeft in het verleden altijd een relatief grote groep geheelonthouders gehad, terwijl in Australië en West-Europa weinig mensen helemaal niet dronken," merken de onderzoekers op. "Inmiddels is het aantal geheelonthouders in de Verenigde Staten echter aan het afnemen."

Er wordt ook opgemerkt dat het probleemdrinken bij jonge vrouwen nog altijd blijft stijgen. "Vrouwen hebben de voorbije vijftig tot zestig jaar een hele reeks culturele veranderingen doorgemaakt," wordt er opgemerkt. "Daardoor komen vrouwen in contact met opportuniteiten die in het verleden uitsluitend voor mannen waren voorbehouden - zoals een participatie aan de arbeidsmarkt, een hogere opleiding en economische onafhankelijkheid - waardoor ze ook meer in contact zijn gekomen met de drinkcultuur."

Labels: , ,

Oudste regenwouden cruciaal voor tropische biodiversiteit

De ongerepte oude regenwouden zijn cruciaal voor het behoud van de tropische biodiversiteit. Dat is de conclusie van een internationale groep wetenschappers. Door bosontginning en uitbreiding van de landbouw zijn nog slechts weinig ongerepte tropische wouden overgebleven en elders kan men volgens onderzoeksleider Luke Gibson van de National University of Singapore niet diezelfde biodiversiteit terugvinden. In tegenstelling tot wat vele wetenschappers aanvoeren, is de biodiversiteit van gedegradeerde bosgebieden volgens Gibson relatief beperkt.

"Er zijn geen alternatieven voor deze ongerepte regenwouden," merkt Gibson op. "Elke ingreep heeft onvermijdelijk een negatieve impact op de biodiversiteit." De onderzoekers stellen dat een selectieve bosontginning - waarbij slechts in een gebied slechts een beperkt aantal bomen wordt gerooid - de minst grote impact heeft op de biodiversiteit. Er wordt echter aan toegevoegd dat het vastleggen van natuurreservaten cruciaal zullen zijn om de resterende ongerepte gebieden te beschermen en kunnen bijdragen om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven.

De onderzoekers merken echter op dat het behoud van deze tropische natuurreservaten lang niet zeker is. "Steeds meer natuurgebieden raken gedegradeerd en worden verkleind of helemaal opgegeven," waarschuwen ze. "Het is dan ook cruciaal dat absoluut wordt vastgehouden aan de laatste grote ongerepte bosgebieden in deze natuurreservaten." Uit het onderzoek blijkt dat de tropische wouden in Azië de grootste verliezen hebben geleden op het gebied van biodiversiteit.

Labels: ,

Voedingssupplement geen uitvlucht meer voor doping

Atleten zullen tijdens de Olympische Spelen van Londen geen contaminatie van voedingssupplementen kunnen inroepen als ze op doping worden betrapt. Dat heeft David Cowan, hoofd van het anti-dopingprogramma van de London Olympics en directeur van het Drug Control Centre aan het King's College in Londen, gezegd tijdens het British Science Festival in Bradford. Hij stelde dat de verbeterde testmethodes het voor frauderende atleten nog moeilijker zal worden om vrijuit te gaan.

"De woorden van David Cowan zijn ook een bemoedigend bericht voor de producenten van voedingssupplementen, die vaak als het zwarte schaap naar voor worden geschoven door atleten die bij een dopingcontrole tegen de lamp zijn gelopen," aldus het webmagazine Foodnavigator. Peter Berry Ottaway, technisch directeur van de Britse Council for Responsible Nutrition (CRN), stelde tevreden te zijn dat het World Anti-Doping Agency (WADA) blijft investeren om het voor atleten moeilijker te maken om te frauderen.

Ottaway stelde dat de producenten van voedingssupplementen steeds meer inspanningen doen om zuivere producten op te markt te brengen, hoewel er volgens hem altijd malafide fabrikanten op de markt actief zullen blijven en met onwettelijke toevoegingen de hele sector in een slecht daglicht zullen blijven stellen. Hij voegde er echter aan toe tevreden te zijn dat atleten worden aangeraden om met kwalitatieve voedingssupplementen te werken in plaats van de hele sector te veroordelen.

Labels: , , ,

Betaalmodel chief executive bepaalt bedrijfsbeleid

De verloning van de chief executive heeft een grote impact op het risicogedrag. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Washington University. De onderzoekers geven toe dat al langer intuïtief een verband werd verwacht tussen aandelenopties en risicogedrag, maar merken op dat die theorie nu ook proefondervindelijk is bevestigd. De betaling van de topman zal volgens de wetenschappers in belangrijke mate bepalend zijn voor het beleid van het bedrijf.

"De studie geeft aan dat de structuur van de verloning een belangrijke impact heeft op de manier waarop de chief executive zijn bedrijf door onzekere periodes - zoals de lancering van product-innovaties, het versoepelen van internationale handelsvoorwaarden of een veranderende regelgeving van de overheid," aldus onderzoeksleider Todd Milbourn, professor economie aan de Olin Business School van de Washington University.

Chief executives die verloond worden naargelang de beursprestaties blijken bij een verhoogde volatiliteit volgens de onderzoekers de cashflow binnen het bedrijf te reduceren. "Een chief executive daarentegen wordt verloond volgens de operationele prestaties, zal veel minder snel geneigd zijn om zich af te schermen van deze volatiliteit," merkt Milbourn op. "Hoe meer de manager wordt blootgesteld aan negatieve evoluties, hoe minder risico's hij zal nemen. Het is voor bedrijven dan ook belangrijk dat de verloningsschema's zijn aangepast aan de gewenste bedrijfsstrategie."

Labels: ,

Consument bereid extra te betalen voor genetisch gemanipuleerde voeding

De consument is geïnteresseerd in genetisch gemanipuleerde voedingsproducten die gezondheidsvoordelen bieden. Bovendien wil de gebruiker voor die producten ook een extra prijs betalen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek aan de Iowa State University. Onderzoeksleider Wallace Huffman stelde dat de consument bereid is om een meerprijs van 25 procent te betalen voor producten die dankzij de manipulatie met genen binnen de eigen soort onder meer een grotere hoeveelheid vitaminen of anti-oxidanten omvatten.

"Manipulatie met genen binnen de eigen soort kan vergeleken worden met de traditionele kruisbestuiving," merkt Wallace Huffman op. "Maar die intragenetische manipulatie is niet voor elke soort geschikt." Huffman stelt wel dat er een opmerkelijke evolutie kon worden opgetekend bij de Amerikaanse consument. Tien jaar geleden wenste de consument volgens hem 15 procent minder te betalen voor producten die transgenetisch waren gemanipuleerd - met genen buiten de eigen soort - om de productie van de landbouw op te voeren.

Het is volgens Huffman echter moeilijk vast te stellen of er bij de Amerikaanse consument nog een weerstand bestaat tegen het verbruik van genetisch gemanipuleerde voedingsproducten. "De consument erkent een meerwaarde in gemanipuleerde voeding die voordelen biedt voor de verbruiker en is bereid meer te betalen voor producten die door intragenetische methodes zijn gewonnen," voert hij aan. "Intragenetische manipulatie lijkt bij de consument geen grote problemen te creëren. Voor transgenetische manipulatie wil men echter geen extra prijs betalen."

Labels: ,

Geredde Amerikaanse banken verhogen risicogedrag

Banken die tijdens de financiële crisis door de Amerikaanse regering moesten worden gered, blijken nadien nog meer risicovolle leningen toegekend te hebben en nog meer kapitaal naar risicovolle investeringen te hebben afgeleid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Ross School of Business aan de University of Michigan. De onderzoekers merken op dat het risiconiveau van de betrokken financiële instellingen na de reddingsoperatie met 10 procent was gestegen. Bovendien bleken de banken ook niet het totaal aantal toegekend leningen opgetrokken te hebben, zoals was geëist.

"De banken verschoven na de reddingsoperaties hun focus naar meer risicovolle hypotheken, gemeten naar de verhouding tussen de lening en het inkomen van de begunstigde," stippen de onderzoekers Ran Duchin en Denis Sosyura, professoren financiën aan de Ross School of Business, aan. "De goedkeuring van de meest risicovolle leningen steeg twee jaar geleden met ongeveer 9 procent. Dat vertegenwoordigt een bedrag van bijna 860 miljoen dollar."

Die keuzes waren volgens de onderzoekers wellicht een strategische respons op de kapitaalvereisten die door de federale overheid werden gesteld aan de financiële sector. "In tegenstelling tot het opzetten van nieuwe kredieten, heeft een verschuiving binnen dezelfde activa naar meer riskante projecten geen impact op de kapitaalratio's die door de regulatoren worden opgevolgd," merken de onderzoekers op. De kapitaalratio steeg na het verkrijgen van de federale steun dan ook van 10 procent naar 11 procent."

Labels: ,

Onderzoek stelt vragen bij ratingbureaus

Tenminste één van de drie grote ratingbureaus heeft de voorbije dertig jaar de kredietscores van de privésector overdreven in vergelijking met overheidspapieren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Rice University, American University and Indiana University. De onderzoekers stellen dat hun studie uitwijst dat professionele investeerders het mogelijk bij het rechte eind hebben wanneer ze hun argwaan over de gelijkenissen tussen de waarderingen van de drie grote ratingsbureaus laten blijken.

"In tegenstelling tot de verklaringen van de grote ratingbureaus, kan worden vastgesteld dat de kredietscores niet over de verschillende categorieën vergelijkbaar zijn," merkt onderzoeker John Hund op.
Onder meer stellen de onderzoekers dat er binnen de categorieën met dezelfde ratings heel verschillende patronen kunnen worden vastgesteld. Ook blijkt overheidspapier zwaarder te worden aangepakt, terwijl gestructureerde producten veel vriendelijker worden bejegend dan de traditionele effecten. Bovendien is er vaak een omgekeerde relatie tussen de omzetgroei en kredietrating.

John Hund stelt te hopen dat de studie een nieuw licht zal werpen op het huidige ratingsysteem en organisaties zal aanzetten tot een onafhankelijk onderzoek in plaats van eenvoudig terug te vallen op de beweringen van de ratingbureaus. "Er kan van investeerders verwacht worden dat ze met kennis van zaken beslissingen nemen, maar het huidige ratingsysteem heeft velen een vals gevoel van veiligheid bezorgd," merkt hij op. "Een consistent ratingsysteem is cruciaal voor de toekomstige financiële gezondheid van de economie."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo zou zijn benaderd voor een gedeeltelijke of gehele overname. Dat hebben een aantal bronnen gemeld aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de bronnen zou het gaan om de investeringsmaatschappij Silver Lake Partners, maar er zou nog geen ontmoeting geweest zijn tussen de twee partijen. Onlangs werd Carol Bartz, de topvrouw van Yahoo, ontslagen. Dat heeft vragen opgeroepen over de strategische koers van Yahoo. De marktwaarde van Yahoo bedraagt circa 18 miljard dollar. Yahoo bezit onder meer grote belangen in internetbedrijven in China en Japan. Drie jaar geleden deed Microsoft nog een overnamebod op Yahoo van ruim 47 miljard dollar, maar dat werd afgeslagen omdat het bod te laag werd bevonden.


Het Spaanse parlement heeft met een overweldigende meerderheid het tweede reddingspakket van 109 miljard euro voor Griekenland goedgekeurd. Het geld komt van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Griekenland kreeg vorig jaar al eens 110 miljard euro. Slechts vier Spaanse parlementsleden stemden tegen het reddingspakket. Na Frankrijk, België en Italië is Spanje is het vierde land dat goedkeuring verleend voor het pakket. Het gaat niet alleen over de Griekse steun, maar ook over het Europese reddingsfonds. Alle eurolanden - behalve Griekenland, Portugal en Ierland - moeten instemmen met het plan dat de Europese leiders in juli van dit jaar hebben afgesproken. Het Europese noodfonds krijgt na de ratificatie meer macht.


De Zwitserse bank UBS heeft bekend gemaakt bij transacties van zijn handelaar Kweku Adoboli (31) een bedrag van 2 miljard dollar verloren te hebben. Volgens de bank was de man niet bevoegd voor transacties met zulke grote bedragen. De politie in Londen heeft de handelaar inmiddels aangehouden. De betrokkene wordt verdacht van fraude en machtsmisbruik. De bank dreigt door de fout in het derde kwartaal verlies te lijden. Volgens de bank heeft de fout geen invloed heeft op het geld van klanten. Enkele jaren geleden verloor de Franse bank Société Générale een bedrag van 4,9 miljard euro door speculaties van zijn trader Jerome Kerviel. In het midden van de jaren negentig ging de Britse investeringsbank Barings failliet door een verlies van 1,4 miljard dollar door handelaar Nick Leeson.


Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische zaken, zegt niet te vrezen voor een nieuwe recessie of een dubbele dip, ondanks de verwachting dat de economische groei in de eurozone tegen eind dit jaar zo goed als volledig zal stilvallen. Dat heeft Rehn gezegd bij de voorstelling van de verslechterde economische groeiprognoses van de Europese Commissie. Concreet blijft het herstel van de financiële crisis een erg moeilijke horde. Rehn drong er opnieuw op aan dat probleemlanden als Griekenland, Ierland en Portugal budgettair snel orde op zaken stellen. Hij verwelkomde alvast de nieuwe belastingen die Athene heeft aangekondigd, maar herinnerde eraan dat de nieuwe schrijf noodhulp van 8 miljard euro nog niet binnen is.


De wereldeconomie zit in een gevaarlijke situatie die alleen met gedurfde stappen en internationale samenwerking is op te lossen. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. De zwakke groei en de zwakke posities van overheden, financiële instellingen en huishoudens hebben volgens Lagarde een negatief effect op elkaar en stoken de vertrouwenscrisis op. Lagarde stelde dat die vicieuze cirkel steeds sterker wordt en wordt verergerd door besluiteloosheid en politiek onvermogen. Om een nieuwe recessie te voorkomen, moeten landen de handen volgens Lagarde weer ineenslaan, zoals ze dat ook deden tijdens de financiële crisis van drie jaar geleden.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt van mening te zijn dat de euro voor economische groei en jobs zorgt en dus ook welvaart creëert in Duitsland. Merkel noemde de redding van de eenheidsmunt dan ook haar belangrijkste missie. Volgens de Duitse bondskanselier is de euro al een succes geweest. De euro is volgens haar een stabiele munt die zijn waarde beter houdt dan de Duitse mark. Van een uitgifte van euro-obligaties wil de Duitse bondskanselier echter nog steeds niet weten. Dat zou volgens haar een dwaasheid zijn. Ondertussen escaleert de discussie over de hulp aan Griekenland binnen de Duitse regering. De liberale coalitiepartner gaf eerder bij monde van minister van economie Philipp Rösler te kennen een faillissement van Griekenland niet meer uit te sluiten.


Het internetconcern Google heeft bij de overname van het communicatiebedrijf Motorola erg agressief onderhandeld. Dat blijkt uit nieuwe details over de overname die door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werden vrijgegeven. Daarbij wordt opgemerkt dat het bod op één dag met een derde werd verhoogd. Dat toont volgens waarnemers aan dat Google de overname zo snel mogelijk wilde of moest rondkrijgen. Een publieke veiling zou de verkoop volgens Motorola immers in gevaar hebben gebracht. Vooral het gigantische patentenarsenaal van het communicatiebedrijf was belangrijk voor Google. Het internetbedrijf heeft die patenten nodig in de gerechtelijke strijd met concurrenten.


In de eurozone is de werkgelegenheid tijdens het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 0,3 procent. In de hele Europese Unie is er sprake van een groei met 0,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Op jaarbasis is er volgens Eurostat in de eurozone een stijging met 0,4 procent. De sterkste banengroei in de eurozone valt op te tekenen in de financiële dienstverlening (0,9 procent), gevolgd door de sectoren handel, transport en communicatiediensten (0,5 procent). In de bouw en industrie nam de werkgelegenheid met 0,2 procent toe. In de agrarische sector daalde de werkgelegenheid met 0,5 procent. In de eurozone hadden tijdens het tweede kwartaal 147 miljoen mensen een baan. In de Europese Unie gaat het om 223,4 miljoen mensen.


De inflatie in de eurozone is tijdens de maand augustus uitgekomen op 2,5 procent. Dat betekent een status-quo tegenover de maand juli. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat, het Europese bureau voor de Statistiek. Bij een eerdere raming voor augustus werd ook al een inflatie van 2,5 procent waargenomen. Voor de Europese Unie kwam het inflatiecijfer tijdens de maand augustus uit op 2,9 procent. Ook dat betekent een status-quo tegenover de maand voordien. De cijfers liggen in lijn met de verwachtingen van analisten. Toch wordt opgemerkt dat de inflatie boven het streefcijfer van 2 procent dat door de Europese Centrale Bank naar voor werd geschoven.


China heeft de verwachtingen getemperd op een Chinese redding van Europa en de Verenigde Staten tijdens deze schuldencrisis. Dat heeft Zhang Xiaoqiang, vice-voorzitter van de Chinese Hervormings- en Ontwikkelingscommissie (NDRC), bekendgemaakt. Hij drong er tijdens een panelgesprek op het World Economic Forum in Chinese Dalian op aan dat Europese landen hun eigen situatie in orde moeten brengen. Europa, de Verenigde Staten en Japan moeten volgens Xiaoqiang het juiste beleid voeren naargelang hun situatie en hun verantwoordelijkheden opnemen. Xiaoqiang verduidelijkte daarmee de eerdere uitspraken van de Chinese premier Wen Jiabao, die had verklaard dat China een helpende hand zou reiken en investeringen in Europa zou opvoeren.


Microsoft, Yahoo en AOL hebben de voorbije weken de reclamesector een gezamenlijk advertentiesysteem voorgelegd. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Op die manier willen de betrokken bedrijven samen de strijd aanbinden tegen de internetbedrijven Google en Facebook, die bijzonder veel onlinereclame aantrekken. Het systeem, dat eind dit jaar of begin volgend jaar wordt gelanceerd, maakt het adverteerders mogelijk banners en andere reclameruimte te kopen op de sites van Yahoo, AOL of Microsoft. Volgens de Amerikaanse krant zouden de adverteerders echter twijfelen aan de capaciteit van de drie bedrijven om van het systeem een succes te maken.


De Chinese autobouwer Zhejiang Youngman Lotus Automobile gaat mogelijk 900 miljoen euro investeren in het Zweedse automerk Saab. Dat heeft Rachel Pang, chief executive van de autodivisie van Youngman, tegenover de Zweedse krant Dagens Industri gezegd. Pang voegde er aan toe dat Saab winstgevend kan worden, anderhalf jaar nadat Youngman and Pang Da Automobile Trade een meerderheidsbelang in het bedrijf hebben genomen. De Chinese bedrijven kwamen deze zomer overeen om voor in totaal 245 miljoen euro in Saab te investeren, maar de overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de Chinese National Development and Reform Commission (NDRC). Pang zegt echter alle vertrouwen te hebben in die goedkeuring.


Het Hongaarse aluminiumbedrijf MAL, dat in oktober vorig jaar bij een dambreuk verantwoordelijk was voor de grote ramp met de giftige rode modder, krijgt van de Hongaarse autoriteiten een boete van 500 miljoen euro opgelegd. Dat heeft de Hongaarse regering bekend gemaakt. De boete moet binnen de twee weken worden betaald en is volgens de Hongaarse regering bedoeld als compensatie voor de schade aan de natuur. Bij het berekenen van de boete hielden de autoriteiten onder meer rekening met de hoeveelheid rode modder die vrijkwam. In totaal kwam bij de ramp ongeveer 1,88 miljoen ton giftige modder vrij. Bij de ramp kwamen tien mensen om het leven. MAL kan binnen de twee weken bij de bevoegde regionale autoriteiten nog beroep aantekenen tegen de beslissing.


Autoverhuurder Avis Budget Group heeft zich teruggetrokken uit de strijd om sectorgenoot Dollar Thrifty. Daarmee blijft Hertz Global Holdings over als enige gegadigde voor de Amerikaanse verhuurder. Het besluit van Avis Budget om niet langer mee te dingen naar Dollar Thrifty heeft onder meer te maken met de marktomstandigheden. Door de huidige volatiliteit is het moeilijker en duurder geworden om op de markt geld op te halen. Avis Budget gaat zich nu eerst en vooral focussen op de financiering van de overname en integratie van zusterbedrijf Avis Europe. Hertz en Avis Budget streden meer dan een jaar om Dollar Thrifty. Om de overname te bekostigen zal ook Hertz de markten moeten aanspreken.


Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft de plannen onthuld voor een nieuwe raket die astronauten tot diep in de ruimte zal kunnen brengen. De bedoeling is dat het ruimtetuig aanvankelijk astronauten naar nabijgelegen asteroïden brengt. De ultieme bestemming is de planeet Mars. De raket zal worden aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De eerste versie zal beschikken over een laadvermogen van 77 ton tot 100 ton. Later moet het laadvermogen stijgen naar 130 ton. Charles Boden, directeur van de NASA, benadrukte dat het nieuwe Space Launch System veel goedbetaalde Amerikaanse jobs opleveren, het Amerikaanse leiderschap in de ruimte zal verzekeren en miljoenen mensen over de hele wereld zal inspireren.


Meer Nieuws

Thursday, September 15, 2011

Verkiezingen doen stressniveaus stijgen

Het uitbrengen van een politieke stem veroorzaakt stress bij de kiezer. Bovendien kan er een duidelijke hormonale verandering worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ben-Gurion University of the Negev in Israël. Onderzoeksleider Hagit Cohen merkt op dat het uitbrengen van een stem bij politieke verkiezingen een fysieke en psychologische stress teweeg brengt die het kiesgedrag gemakkelijk zou kunnen beïnvloeden.

Onderzoek tijdens de Israëlische verkiezingen twee jaar geleden bleek dat bij kiezers op weg naar de stembus een verhoogd niveau aan het stresshormoon cortisol kon worden vastgesteld. Het cortisol-niveau lag in de aanloop naar het uitbrengen van de stem drie keer hoger dan bij de controlegroep na de verkiezingen. De onderzoekers stelden ook vast dat de burgers ook emotioneel meer opgewonden raakt net voor het deponeren van het stembiljet.

"Aangezien het individu er niet van houdt om gestresseerd te zijn, kan niet uitgesloten worden dat de druk op de verkiezingsdag de burger het stemgedrag zou beïnvloeden of het individu zou aanzetten om helemaal niet te gaan stemmen," merkt Hagit Cohen op. "Die impact kan niet verwaarloosd worden, rekening houdend met het feit dat de voorkeur voor een partij of een kandidaat die niet populair is in de verkiezingspolls of bij bepaalde groepen van de bevolking het stressniveau verhoogt." De onderzoekers willen verder uitzoeken of die stress daadwerkelijk het kiesgedrag beïnvloedt.

Labels: ,

Televisie leidt tot minder communicatie tussen ouder en kind

Televisie kan een negatieve impact hebben op de interactie tussen ouders en kinderen, waardoor er ook problemen kunnen ontstaat op het gebied van taalvaardigheid. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Ohio State University. Uit het onderzoek blijkt dat moeders en kinderen tijdens het voorlezen van boeken duidelijk meer communiceren dan tijdens het televisie-kijken. De communicatie bij het lezen en activiteiten met speelgoed lag nagenoeg op hetzelfde niveau, maar de kwaliteit van de ligt bij boeken volgens de onderzoekers wel hoger dan bij speelgoed.

"De communicatie tussen moeder en kind kan bijzonder belangrijk zijn," merken de onderzoekers Amy Nathanson en Eric Rasmussen op. "De reacties van de moeder op de communicatie van het kind leiden tot een promotie van de positieve zelf-perceptie bij de jonge mens en creëert vertrouwen in de volwassene. Een positieve respons helpt het kind aanleren dat het zijn omgeving kan beïnvloeden. Wanneer de respons afwezig blijft, leert het kind daarentegen dat de omgeving onvoorspelbaar is, waar angst kan ontstaan omdat het beseft dat een vraag om hulp genegeerd zou kunnen worden."

"Bij het lezen van een boek met de kinderen, gebruiken de ouders een meer actieve communicatie-stijl, waarbij het kind in contact wordt gebracht met woorden die het mogelijk niet in het dagelijks taalgebruik hoort en dus de vocabulaire en de grammatische kennis wordt bevorderd," voeren de onderzoekers aan. "Televisie leidt echter tot duidelijk minder omschrijvingen en positieve respons dan bij moeders die met speelgoed spelen."

Labels: ,

Meer inspanningen nodig voor verwerking medisch afval

Een kwart van het afval dat wordt geproduceerd in ziekenhuizen, laboratoria, bloedbanken en mortuaria is giftig en er moeten meer inspanningen worden gedaan om deze sector te reglementeren. Dat is de conclusie van een rapport voor de Human Rights Council van de Verenigde Naties. Speciaal rapporteur Calin Georgescu voert daarbij aan dat slechts weinig landen een wetgeving hebben ontwikkeld om het groeiend probleem van medisch afval, dat een risico op infecties en blootstelling aan radioactiviteit inhoudt, aan te pakken.

"De medische sector produceert tonnen afval, dat pathogenen, bloed, radioactiviteit, naalden, scalpels en vervallen geneesmiddelen en vaccins omvat," voert Calin Georgescu aan. "In vele arme landen worden chemisch en farmaceutisch afval rechtstreeks naar vuilnisbelten gevoerd of door het toilet gespoeld. Vaak wordt het afval ook verbrand in betonnen bekkens, waardoor de uitstoot van dioxines wordt opgedreven." Hij voegt er aan toe dat veel ontwikkelingslanden worden geconfronteerd met een voortdurende import van medisch afval uit de geïndustrialiseerde wereld.

"Volgens de World Health Organization produceren rijke landen jaarlijks gemiddeld 6 kilogram gevaarlijk medisch afval per hoofd van de bevolking," aldus het persbureau Associated Press. "In arme landen bedraagt die productie tot 3 kilogram per jaar. Er wordt aan toegevoegd dat miljoenen besmettingen met hepatitis of hiv zouden kunnen worden voorkomen indien naalden veilig zouden worden vernield in plaats van te worden hergebruikt zonder sterilisatie. In Algerije, Mexico, Marokko en Brazilië werden mensen besmet door radioactief medisch afval."

Labels: ,

Amerikaans economisch vertrouwen blijft op recessie-niveau

Hoewel de Amerikaanse tewerkstelling zich gedeeltelijk heeft hersteld van het dieptepunt van de economische crisis, blijft het economisch vertrouwen nog altijd op recessie-niveau. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. De werkloosheid en ondertewerkstelling liggen volgens Gallup in de Verenigde Staten nog altijd op hetzelfde niveau als vorig jaar. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie staat nu op zijn laagste niveau sinds februari twee jaar geleden, vier maand voor het officiële einde van de economische crisis.

Het vertrouwen in de economie stond tijdens de maand augustus van dit jaar op een negatief niveau van 52 punten. Dat is weliswaar hoger dan het dieptepunt van min 58 punten tijdens de economische crisis, maar veel lager dan het niveau tussen min 21 punten en min 35 punten tussen het einde van de recessie en juni van dit jaar. Er werd volgens Gallup dit jaar een dieptepunt opgetekend tijdens de maand april, nadat de regering nagenoeg zijn betalingen moest stopzetten. Een tweede dieptepunt volgde in juli en augustus tijdens de onderhandelingen rond de verhoging van het schuldplafond."

De stemming is volgens Gallup duidelijk negatief, waarbij opgemerkt wordt dat 77 procent van de Amerikanen van mening is dat de economische situatie tijdens de maand augustus is verslechterd. Dat is het hoogste cijfer sinds februari twee jaar geleden, toen het Amerikaans Congres een stimulusplan van 787 miljard dollar goedkeurde in de hoop om de Amerikaanse economie uit de recessie te kunnen helpen. In de maand maart van twee jaar geleden zwakte het pessimisme over de toekomst van de Amerikaanse economie af.

Labels: ,

Gezichtsherkenning efficiënt als leugendetector

Een team van de Bradford University heeft tijdens het British Science Festival in Bradford een nieuw type van leugendetector voorgesteld. Het nieuwe systeem werkt met gezichtsherkenning en meet de warmte die wordt afgegeven rond de ogen van de testpersoon en de subtiele gezichtsbewegingen die daarop met een speciaal algoritme worden geanalyseerd. Onderzoeksleider Hassan Ugail gaf aan dat het systeem in een testfase met vrijwilligers een juistheid van 70 procent liet optekenen.

"Het nieuwe systeem registreert de subtiele signalen die mensen uitstralen wanneer ze liegen, zoals een verhoogde bloedcirculatie rond de ogen en kleine bewegingen van de lippen en de neus," merkt Ugail op. "Al die informaties worden vervolgens ingevoerd in een computer die gebruik maakt van een algoritme op basis van het werk van de psychologen Paul Ekman en Walter Friesen. De uitkomst daarvan moet met een belangrijke graad van zekerheid aangeven of iemand al dan niet liegt."

De gezichtsherkenning heeft volgens Ugail belangrijke voordelen tegenover de klassieke leugendetectoren. "De technologie kan dan ook worden gebruikt zonder dat het doelwit op de hoogte is van de controle," voert de onderzoeker aan. "Daardoor is de technologie onder meer geschikt om passagiers op luchthavens te controleren." Het onderzoek werd gesteund door het Britse Border Agency, dat binnenkort met tests op een niet nader genoemde Britse luchthaven zou starten.

Labels: , ,

Politiek niet altijd goede omgeving voor reclame

Adverteerders problemen reclameruimte te bemachtigen rond politieke debatten, die vaak een groot kijkerspubliek trekken. Maar het politieke debat kan mogelijk de efficiëntie van de begeleidende reclames verlagen. Dat is de conclusie van onderzoekers aan de University of Toronto en The Chinese University of Hongkong. Televisiekijkers die door de politieke stelling in hun visie worden bevestigd, dragen volgens de onderzoekers die stemming ook over naar de daaropvolgend reclame. Maar ook critici zouden hun stemming bevestigen en negatiever staan tegenover de advertentie.

"De enorme populariteit van politieke debatten genereert een intense competitie voor de commerciële blokken die op de uitzendingen volgen," merken de onderzoekers Alison Jing Xu en Robert Wyer op. "Het feit dat deze commercials een groot publiek hebben, vormt echter geen garantie voor hun efficiëntie. Wanneer de televisiekijker zich kan vinden in de visie die tijdens het politieke programma naar voor is gebracht, blijkt men ook positiever te staan tegenover de daaropvolgende reclame. Televisiekijkers met een afwijkende politieke mening, kunnen minder gemakkelijk worden overtuigd."

Uit het onderzoek bleek onder meer dat supporters van Barack Obama na het bekijken van een speech van de president hun steun lieten doorwerken in een positieve beoordeling van de daaropvolgend reclames. Datzelfde was ook het geval met republikeinse kiezers die een speech van John McCain kregen voorgeschoteld. Wanneer men echter geconfronteerd werd de stellingen van de tegenkandidaat, werd ook een negatiever houding tegenover geadverteerde producten en diensten opgetekend.

"Hoewel de kwaliteit van een reclame een belangrijke invloed heeft op de impact van de campagne, kan een ongeschikt context de efficiëntie gevoelig doen dalen," waarschuwen de onderzoekers.

Labels: , ,

Amerikaanse cleantech krijgt te weinig steun

De tegenstand van een gedeelte van de Amerikaanse regering - onder meer door het negeren of ontkennen van de klimaatverandering en het vertrouwen in fossiele brandstoffen - zou de innovatie in de cleantech-industrie kunnen afremmen. Dat heeft John Doerr, partner van de investeringsgroep Perkins Caufield Byers, gezegd tijdens het congres TechCrunch Disrupt. Volgens Doerr is er nood aan een nieuw leiderschap en een druk vanuit de publiek opinie. De doorbraak van cleantech zal volgens Doerr niet zomaar nodig, maar zal moeten worden gestimuleerd.

"De investeringen in cleantech hebben de voorbije periode een aantal klappen gekregen," aldus het webmagazine Venture Beat. "Tijdens het tweede kwartaal zijn de investeringen in cleantech-bedrijven vertraagd. Dat is volgens Peter Thiel, mede-oprichter van PayPal, mede te wijten aan de afbouw van subsidies en steun voor cleantech. Dat heeft volgens hem geleid tot een misinformatie en een gebrek aan inzicht in de wetenschap achter nieuwe energie-technologieën."

De dalende populariteit is volgens Venture Beat onder meer te wijten aan het faillissement van Solyndra, dat gespecialiseerd was in zonnedaken. "Het bedrijf was een controversiële begunstigde van een kredietgarantie van 535 miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van energie," merkt het webmagazine op. "Solyndra was één van de eerste bedrijven die hulp van de Amerikaanse overheid ontving. Het faillissement heeft echter onzekerheid gecreëerd over de toekomst van het kredietgarantie-programma, wat de verdere innovatie in cleantech zou kunnen bedreigen."

"We moeten niet geloven dat de individuele ondernemer in zijn garage een industrie creëert," merkt Doerr op. "Iedereen gelooft in de mythe dat de informatica-industrie zichzelf groot heeft gemaakt. Maar men vergeet dat vooral de ondersteuning vanuit de overheid die groei mogelijk maakte. Dat heeft ook de cleantech-industrie nodig. Maar indien we geen overtuigde politici of een kiespubliek hebben dat beslissingen kan nemen op basis van wetenschap, dreigt cleantech een moeilijke toekomst tegemoet te gaan."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Facebook bereidt een Amerikaanse beursgang voor, die eind volgend jaar moet plaatsvinden. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Daarmee stelt het bedrijf achter de populaire socialenetwerksite de beursgang langer uit dan algemeen werd verwacht. Waarnemers hielden rekening met een beursnotering in april volgend jaar, terwijl er ook druk werd gespeculeerd over een beursgang in de loop van dit jaar. Volgens de bronnen wil topman en oprichter Mark Zuckerberg wachten om zijn personeel geconcentreerd te laten werken aan nieuwe producten, zonder de afleiding van een grote financiële operatie. De potentiële waarde van Facebook werd eerder dit jaar geraamd op ongeveer 66,5 miljard dollar.


De Franse groep SOS Racisme dreigt het technologiebedrijf Apple aan te klagen wegens de applicatie 'A Jew or not a Jew?' voor de iPhone. Met de applicatie kan worden nagegaan of beroemdheden en andere bekende figuren van joodse afkomst zijn of niet. SOS Racisme vond de applicatie niet alleen schokkend, maar noemde ze ook illegaal. De organisatie vraagt Apple dan ook om het product uit de AppStore te verwijderen. Volgens de antiracismegroep is de applicatie in strijd met de Franse wetgeving die het verzamelen verbiedt van persoonlijke gegevens van mensen zonder hun medeweten.
Frankrijk riep na de Tweede Wereldoorlog een strenge wetgeving in het leven die het verzamelen verbiedt van persoonlijke gegevens op basis van geaardheid, politieke overtuigingen, ras en religie.


Het ratingagentschap Fitch heeft de kredietrating van vijf Spaanse regio’s verlaagd, waaronder die van het machtige Catalonië. De ingreep kwam er naar eigen zeggen als gevolg van de sterke toename van de schuldgraad van de regio's. Spanje telt zeventien deelstaten met verschillende graden van autonomie. Hun budgettaire toestand vormt een bedreiging van de Spaanse plannen om het nationale begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 6 procent van het bruto binnenlandse product. Volgend jaar wil Spanje het deficit verminderen tot 3 procent. Twee jaar geleden bedroeg het tekort nog ruim 11 procent. Fitch waarschuwde dat ook de Spaanse rating een neerwaarts risico vertoont, als gevolg van de problemen bij de regio’s.


Jacques Delors, gewezen voorzitter van de Europese Commissie, heeft zwaar uitgehaald naar zijn landgenote Christine Lagarde, die aan het hoofd staat van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens Delors beging Lagarde een zware politieke fout toen ze de problemen bij de Europese banken met Griekse schuld in de portefeuille in de openbaarheid heeft gebracht. Wanneer ze problemen vreesde, had Lagarde volgens Delors met de betrokken regering moeten gaan praten. Door de openbaarheid heeft Lagarde volgens Delors de speculatie gevoed. Om de paniek te stoppen, moeten de Europese regeringen volgens Delors dringend het reddingsplan voor Griekenland ratificeren.


De Italiaanse overheidsschuld heeft in juli de nieuwe recordhoogte van 1.911,8 miljard euro bereikt. Dat blijkt uit gegevens van de Italiaanse nationale bank. In juni ging de Italiaanse schuld al voor het eerst boven 1.900 miljard euro. De Italiaanse schuld bedraagt momenteel ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product. Dat zou volgend jaar weer lichtjes dalen naar 119,4 procent. De torenhoge schuldenberg zorgt voor onrust, terwijl het overheidstekort van Italië lager ligt dan dat van verschillende andere Europese landen. De Italiaanse Kamerleden hebben inmiddels wel ingestemd met een bezuinigingsplan van 54,2 miljard euro. Door dat plan moet Italië over drie jaar een begrotingsevenwicht kunnen bereiken en zijn schuldenberg verminderen.


De Europese Centrale Bank (ECB) zal in totaal 575 miljoen dollar lenen aan twee banken uit de eurozone. Het is de eerste keer sinds midden augustus dat een bank zich tot de Europese Centrale Bank wendt om dollars te krijgen. Dat wordt als een signaal gezien dat de banken moeilijkheden ondervinden om dollars te lenen op de financiële markten. De operatie bij de Europese Centrale Bank gebeurt tegen een rente van 1,1 procent. Dat niveau ligt boven het tarief dat banken onderling hanteren. Eerder had de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van een anonieme manager gemeld dat de Franse bank BNP Paribas geen toegang meer heeft tot leningen in dollars. BNP Paribas sprak het berichtlater met klem tegen.


Een vliegticket valt volgend jaar tot 5 procent duurder uit. De hogere prijzen zullen zowel op Europese als op intercontinentale vluchten moeten worden betaald. Dat blijkt uit vooruitzichten van consulent Advito, gespecialiseerd in de reissector. Aan de basis van de stijging liggen volgens de consulent onder meer de hogere vraag en de samenwerking tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen. Er wordt aan toegevoegd dat bovendien de aankoop van emissierechten voor kooldioxide doorgerekend zal worden, terwijl de prijzen ook zouden kunnen stijgen door extra kosten voor het betalen met een kredietkaart. De olieprijs speelt volgens Advito eveneens een rol. Wanneer de olieprijs met 10 dollar toeneemt, zouden de vluchttarieven met ongeveer 3 procent stijgen.


Jongeren vinden de iPhone niet meer cool. Dat beweert Martin Fichter, topman van HTC Group, een belangrijke concurrent van Apple. Jongeren haken volgens Fichter af omdat ook hun vaders een iPhone hebben. Fichter zegt tot die vaststelling gekomen te zijn toen hij zijn dochter naar de universiteit bracht en bij de andere studenten peilde naar de populariteit van de iPhone. Geen enkele student zou nog een iPhone hebben gehad, maar wel toestellen van concurrenten of Chinese fabrikanten in bezit hebben. Er is volgens Fichter dan ook iets interessants aan de hand op de smartphonemarkt. De iPhone wordt volgens hem immers minder cool dan hij eerst was.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van de Franse banken Société Générale en Crédit Agricole met een niveau verlaagd. Dat heeft de kredietbeoordelaar in een mededeling bekendgemaakt. BNP Paribas blijft voorlopig gespaard van een ratingverlaging, maar de kredietbeoordelaar zegt de bank wel in het oog te blijven houden. Er deden al enkele dagen geruchten de ronde over een nakende afwaardering. De beslissing van Moody's houdt naar eigen zeggen verband met de blootstelling van de Franse banken aan Griekenland, dat met een zware schuldencrisis kampt. Franse banken hebben veel meer kredieten uitstaan in Griekenland dan hun Duitse of Britse collega's. BNP Paribas is er de grootste partij met tussen de 3,6 miljard euro en 4miljard euro aan schuldpapieren.


De Chinese premier Wen Jiabao heeft beloofd dat China de Verenigde Staten en de Europese landen door hun schuldencrisis zal helpen, maar gaf ook te kennen dat zij eerst hun eigen financiën in orde moeten brengen. China denkt volgens Wen Jiabao dat de Europese economie weer kan opleven en zal zijn investeringen in Europa blijven opvoeren. De Chinese regeringsleider wees er evenwel ook op dat de ontwikkelde landen een verantwoordelijk fiscaal en monetair beleid moeten voeren. China wil dat de Europese Unie en de Verenigde Staten in ruil voor de steun hun markten openstellen. Wen verwees ook naar de vraag van China om door de Europese Unie als markteconomie beschouwd te worden.


De strijd tussen het Zuid-Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Apple over hun tabletcomputers gaat een nieuwe fase in. Samsung gaat namelijk in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Düsseldorf, die onlangs het verkoopverbod van de nieuwe tabletcomputer Galaxy van het Zuid-Koreaanse concern in Duitsland bevestigde. Samsung moet het beroep binnen de twee maanden motiveren, waarna Apple de gelegenheid krijgt om te repliceren. Nadien zou dan een termijn vastgelegd worden om te onderhandelen. Het ziet er dus naar uit dat Samsung in de commercieel interessante kerstperiode geen tablets zal kunnen verkopen in Duitsland. Apple vindt dat de tabletcomputers van Samsung te veel gelijkenissen vertonen met zijn populaire iPad.


Hotelgroep Accor gaat zijn budgethotels herpositioneren rond de merknaam Ibis. Concreet worden de hotels van de groepen All Seasons en Etap Hotel respectievelijk onder de namen Ibis Styles en Ibis Budget in de markt geplaatst. De Ibis-hotels blijven hun naam houden. De operatie moet over twee jaar overal doorgevoerd zijn. Door de nieuwe segmentatie zullen volgens Accor de toegankelijkheid, de samenhang en de kracht van de drie budgetmerken verbeteren. Er wordt een plan ontwikkeld voor de modernisering van de hotels en voor kwaliteitsverbetering van het beddengoed. Accor zal ook de gemeenschappelijke ruimtes opnieuw inrichten, het restaurantaanbod herzien en de technologische voorzieningen uitbreiden.


De Amerikaanse armoedegraad is vorig jaar gestegen naar 15,1 procent. Dat is het hoogste peil in zeventien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Census Bureau. Twee jaar geleden leefde 14,3 procent van de Amerikanen in armoede. In absolute cijfers leefden vorig jaar 46,2 miljoen Amerikanen in armoede. Dat is een record sinds de metingen tweeënvijftig jaar geleden werden opgestart. Bij gehuwde koppels bedroeg de armoedegraad 8,8 procent, maar bij vrouwelijke gezinshoofden steeg dat tot 40,7 procent. De Amerikaanse gezinnen hadden vorig jaar een gemiddeld inkomen van 49.445 dollar. Dat betekende een daling met 2,3 procent tegenover het jaar voordien.


De Franse bank BNP Paribas heeft een reeks maatregelen aangekondigd om zijn kapitaal en financieringscapaciteit te versterken, in de hoop de druk op het aandeel te verlagen. De bank wil met name zijn kapitaalratio eind volgend jaar op 9 procent hebben teruggebracht. Tevens zal er voor 70 miljard euro aan risicovolle bezittingen worden verkocht. De voorbije tweeënhalf jaar heeft BNP Paribas zijn eigen vermogen meer dan verdubbeld van 24,4 miljard euro naar 57,4 miljard euro, onder meer dankzij het opslorpen van Fortis Bank. BNP Paribas bleef voorlopig gespaard van een kredietverlaging door Moody’s, in tegenstelling tot concurrenten Crédit Agricole en Société Générale. Toch sluit de kredietbeoordelaar een verlaging van de rating met één niveau in de toekomst niet uit.


Oliemaatschappijen mogen pas toestemming krijgen voor nieuwe boringen op zee wanneer ze voldoende geld hebben om alle eventuele schade te vergoeden. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement met ruime meerderheid heeft goedgekeurd. Onder meer moet een specifiek veiligheidsplan en een draaiboek voor opruimacties worden voorgelegd, terwijl er ook een verzekering moet worden aangetoond. Voor een moratorium bleek werd geen meerderheid gevonden. Met de resolutie wil het Europese Parlement wegen op de Europese Commissie, die binnenkort een wetgeving presenteert om het risico op ongelukken met offshoreboringen te beperken. In de nasleep van de milieuramp in de Golf van Mexico luidde immers de vaststelling dat de regelgeving ook in Europa tekortschiet.


Meer Nieuws

Wednesday, September 14, 2011

Bewoners simulator Mars-ruimtevlucht raken uitgeput

De zes mannen die sinds juni vorig jaar in het kader van een gesimuleerde missie naar de planeet Mars samen in geïsoleerde omstandigheden leven, zijn niet ver meer verwijderd van hun mentale limieten. Dat heeft projectleider Yevgeni Dyomin bekend gemaakt. De bemanning - bestaande uit drie Russen, een Italiaan, een Chinees en een Fransman - proberen een verblijf van 520 dagen in de ruimte - volgens wetenschappers de duur van een reis heen en weer naar de planeet Mars - te simuleren.

"De mannen leven in een container is Moskou, maar zijn mentaal aan het einde van hun krachten," merkte Dyomin op tegenover het persbureau Interfax. Een woordvoerder van het Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt (DLR) voegt er aan toe dat de mannen bijzonder ongeduldig worden en naar hun gezin en de buitenlucht verlangen. Yevgeni Dyomin merkt echter op dat de mannen vastbesloten zijn om het experiment tot een goed einde te brengen. Het project loopt eind november af.

"De simulator heeft een aantal gelijkenissen met het reality-programma Big Brother," stipt het Deutsche Press-Agentur (DPA) aan. "De activiteiten van de bewoners worden de klok rond opgeslagen door camera's om te controleren of ze er in slagen om de 105 onderzoeksopdrachten af te ronden die hen zijn opgedragen." Er wordt echter opgemerkt dat de bewoners omwille van de uitputting nog nauwlettender worden opgevolgd. De meeste opdrachten zijn afgerond, zodat de activiteit veel minder hectisch is geworden, wat de omgeving echter nog meer monotoon maakt.

Labels: , ,

Sollicitatiebrief krijgt minder dan één minuut tijd

Bijna de helft van de personeelsdirecteurs besteedt gemiddeld minder dan één minuut aan het lezen van een sollicitatiebrief. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het bureau Harris in opdracht van de rekrutering-specialist CareerBuilder. De onderzoekers merken op dat een opvallende sollicitatie het verschil kan betekenen tussen het afdwingen van een rekruteringsgesprek en een verlengde werkloosheid, maar voegen er aan toe dat de kandidaten zich moeten afvragen of ze wel om de juiste redenen opvallen.

"Rekruteerders zullen meer aandacht en tijd besteden aan sollicitaties die gemakkelijk te lezen zijn en informatie bevatten die relevant is voor de vacature," voeren de onderzoekers aan. "Een aantal sollicitanten zal mogelijk in de verleiding komen om bij hun vacature enige creativiteit aan de hand te leggen en een persoonlijke tint te geven aan hun brief, maar is veel gevallen zorgt het voor een afleiding die de rekruteerder zal aanzetten om de vacature niet langer te weerhouden."

"De ondervraagden maken gewag van een hele reeks anecdotes die bij vacatures werden opgetekend," merkt CareerBuilder op. "Sommige kandidaten bleken aan te geven harder te zullen werken naarmate hij een hoger loon zou krijgen. Anderen verwezen als referentie naar hun hond of naar voormalige werkgevers waar ze werden ontslagen. Nog anderen geven aan de mogelijkheid te willen krijgen om hun nieuwe das te tonen of gaven de moonwalk aan als bijzondere vaardigheid."

Labels: ,

Risicomijding is belangrijke rem op ondernemerschap vrouw

Vrouwen kiezen minder snel voor een carrière als ondernemer dan mannen, doordat zij risicovolle situaties het liefst uit de weg gaan en van nature minder competitief ingesteld zijn. Dat blijkt uit recent internationaal onderzoek van de Duitse universiteit van Wuppertal, dat een verklaring probeert te bieden voor de seksekloof die er bestaat op het gebied van ondernemen. De onderzoekers hebben een aantal persoonlijkheidskenmerken verzameld, die gezamenlijk leiden tot de individuele geschiktheid voor het ondernemerschap.

Die individuele geschiktheid voor het ondernemerschap bestaan volgens de onderzoekers niet alleen de bereidheid tot het nemen van risico’s en competitiedrang, maar ook uit zelfverzekerdheid, innovatievermogen, optimisme, efficiëntie, proactiviteit en eigen verantwoordelijkheid. Er wordt opgemerkt dat vooral de twee eerstgenoemde eigenschappen bepalend zijn. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen die hoog scoren op de kenmerken er vaker de voorkeur aan geven eigen baas te zijn en eerder stappen zetten om een eigen bedrijf te beginnen.

Vrouwen scoren gemiddeld genomen op alle eigenschappen lager dan mannen, maar blijken vooral achter te blijven op het gebied van competitiviteit en de bereidheid risico’s te nemen. De verschillen in proactiviteit en eigen verantwoordelijkheid daarentegen zijn veel kleiner. De individuele geschiktheid zou volgens de onderzoekers tussen 8 procent en 16 procent vertegenwoordigen van de seksekloof die er bestaat bij de wens om ondernemer te worden. Bij het gemanifesteerde ondernemerschap zou dat oplopen tot 21 procent.

Labels: ,

Economische groei heeft aantal Chinese zelfmoorden doen toenemen

Elke twee minuten probeert een Chinees zich van het leven te beroven. Dat blijkt uit een rapport van het Chinese Centre for Disease Control and Prevention. China heeft een zelfmoordcijfer van 22,23 doden per honderdduizend inwoners. Daarmee heeft China volgens het rapport één van de hoogste zelfmoordniveaus van de hele wereld. Er wordt aan toegevoegd dat zelfmoord in de leeftijdscategorie tussen vijftien en vierendertig jaar de belangrijkste doodsoorzaak is.

"Elk jaar plegen in China 287.000 mensen zelfmoord," merkt Mao Yu, woordvoerder van het Beijing Health Bureau, op tegenover de krant Beijing Youth Daily. "Daarnaast zijn er echter elk jaar ook ongeveer twee miljoen zelfmoordpogingen." In het rapport wordt vooral gewezen naar de extreme druk om goede schoolprestaties te leveren en een arbeidsplaats te vinden als de belangrijkste reden van zelfmoord bij de Chinese jongere generatie.

Er wordt aan toegevoegd dat de zelfmoordniveaus op het Chinese platteland drie keer hoger liggen dan in de stedelijke centra. Het platteland vertegenwoordigt volgens Mao Yu 75 procent van de totale zelfmoordcijfers. Volgens het aantal bronnen zou het aantal zelfmoorden in China gevoelig zijn toegenomen tijdens de hervormingsperiode, waarin de economie van het land een enorme groei heeft gekend. Volgens het Britse medische tijdschrift hebben Litouwen, Finland, Letland, Hongarije, China, Japan en Kazachstan de hoogste zelfmoordcijfers van de hele wereld.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Europese Unie is tevreden over de Italiaanse bezuinigingsmaatregelen. Wel moeten de plannen snel, effectief en rigoureus worden doorgevoerd. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd na een ontmoeting in met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Eerder had ook Europees president Herman Van Rompuy zich na een gesprek met Berlusconi al positief uitgelaten over de maatregelen die Italië neemt om de begroting in evenwicht te brengen. Berlusconi beloofde onder meer dat het Italiaanse parlement zou instemmen met een extra bezuinigingspakket van 54 miljard euro. Met de extra maatregelen reageert Italië op de groeiende druk van de financiële markten. Eerder had Berlusconi nog geprobeerd de bezuinigingen af te zwakken.


Griekenland kan de volgende twee jaar nog voor ongeveer 7,7 miljard euro een beroep doen op steunfondsen van de Europese Unie. Het gaat om geld dat bedoeld is om de economie te stimuleren en te zorgen dat er meer banen komen. Dat is door een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigd. Volgens de woordvoerder zijn ambtenaren van de Europese Unie bezig de Griekse regering te helpen bij het opzetten van projecten die voor de Europese subsidies in aanmerking komen. Dat zou de Griekse regering moeten toelaten de financiële hulp snel te kunnen binnenhalen. Van de zogeheten structuurfondsen en cohesiefondsen van de Europese Unie kunnen in principe alle lidstaten gebruikmaken.


Het is leeftijdsdiscriminatie om piloten te verplichten om met werken te stoppen wanneer ze zestig jaar oud zijn geworden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg geoordeeld. Volgens het hof mag wel rekening worden gehouden met leeftijdsgebonden fysieke capaciteiten van piloten, maar een algemeen verbod gaat volgens het oordeel te ver. Aanleiding voor de uitspraak was een klacht van drie piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De piloten stapten naar de rechter omdat hun contract op hun zestigste verjaardag automatisch werd beëindigd. Het dossier werd door de Duitse rechter voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.


Het Nederlandse bedrijf TomTom gaat nieuwe navigatieproducten leveren aan de Italiaanse autofabrikant Fiat. Dat heeft het bedrijf op de autoshow in Frankfurt bekend gemaakt. Financiële details over de overeenkomst werden niet vrijgegeven. Het nieuwe platform Blue&Me van TomTom zal volgens het Nederlandse bedrijf worden ingebouwd in de nieuwe editie van de Fiat Panda. Dat biedt gebruikers onder meer real-time informatie over verkeersdrukte. Het platform wordt in eerste instantie beschikbaar in Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en de Benelux. TomTom kondigde ook een vergelijkbare overeenkomst aan met het Japanse Mazda.


De Franse bank BNP Paribas heeft met klem ontkend financiële problemen te hebben. De bank reageerde daarmee op een artikel in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, waarin een anonieme manager van de bank stelde dat BNP Paribas geen toegang meer heeft tot leningen in dollars. BNP Paribas stelde met klem volledig in staat te zijn om op een normale manier fondsen in Amerikaanse dollars aan te trekken'', stelde de bank in een verklaring. Volgens BNP Paribas heeft de Amerikaanse krant het opiniestuk geplaatst zonder navraag te doen bij de bank. BNP Paribas heeft aan de Autorité des Marchés Financiers gevraagd een onderzoek te openen naar de publicatie van het artikel.


De rente die de Italiaanse overheid biedt op nieuwe vijfjarige staatsleningen is opgelopen tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Die hoge rente weerspiegelt de twijfel op de financiële markten over de mogelijkheden van de Italiaanse politiek om de staatsschuld van het land aan te pakken. De Italiaanse staat haalde een bedrag van 3,9 miljard euro op tegen een gemiddelde rente van 5,6 procent. Bij de vorige vergelijkbare uitgifte van leningen bedroeg de rente 4,9 procent. De interesse voor de vijfjarige lening was groot. In totaal kreeg de overheid biedingen ter waarde van bijna 5 miljard euro binnen. Bij een lening van 1,9 miljard euro op tien jaar steeg de rente van 3,9 procent naar 5,5 procent.


De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar en volgend jaar minder sterk toenemen dan eerder werd verwacht vanwege de afzwakkende economische groei in de wereld. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gezegd. De groeiverwachting voor dit jaar werd met 160.000 vaten per dag verlaagd tot 1,04 miljoen vaten per dag. De groeiprognose voor volgend jaar werd verlaagd met 190.000 vaten per dag tot 1,42 miljoen vaten per dag. Volgens de organisatie zal de wereldwijde dagelijkse vraag dit jaar uitkomen op 89,3 miljoen vaten en op 90,7 miljoen vaten volgend jaar. Het oliekartel Opec stelde eerder al de verwachting voor de vraag naar olie neerwaarts bij.


De Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti heeft de voorbije week gesprekken gevoerd met de topman van China Investment Corporation (CIC), het grootste staatsinvesteringsfonds van China. Dat heeft een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van financiën bevestigd, zonder op details over de gesprekken in te gaan. Giulio Tremonti had nochtans in het verleden nog uitvoering gewaarschuwd voor een omgekeerde kolonisatie van Europa door China. In het verleden ondersteunde China ook al Griekenland, Portugal en Spanje, al gaat het volgens waarnemers wellicht om heel beperkte projecten. China zou op dit ogenblik 4 procent van de Italiaanse staatsschuld in handen hebben.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips breidt zijn kostenbesparingsprogramma uit naar 800 miljoen euro. Dat heeft de onderneming verklaard in de aanloop naar een investeerdersdag. Eerder sprak het bedrijf nog over een kostenbesparingsprogramma van 500 miljoen euro. Het bedrijf kondigde in juli aan diep in de bureaucratie en de overheadkosten te willen snijden. Die plannen, die moeten leiden tot een totale besparing van 500 miljoen euro over een periode van drie jaar, zijn volgens het bedrijf inmiddels uitgewerkt. Tijdens dat proces werd voor nog eens 300 miljoen euro aan mogelijke extra besparingen gevonden. De uitwerking daarvan moet nog worden afgerond. Een woordvoerder van Philips kon niet aangeven hoeveel banen er bij de bezuinigingsronde verdwijnen.


De Australische toezichthouder op de beurshandel vermoedt dat bestuurders van het Chinese bedrijf Hanlong met voorkennis handelden in aandelen van de Australische mijnbouwers Sundance Resources en Bannerman Resources. De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) heeft daarrond een onderzoek aangekondigd. Hanlong bracht in juli een overnamebod uit van 144 miljoen Australische dollar uit op Bannerman en van 1,44 miljard Australische dollar op Sundance. Het Chinese concern is bij Bannerman vooral geïnteresseerd in de uraniummijnen van het bedrijf in Namibië, terwijl dat het bij Sundance vooral gaat om bezittingen in Kameroen en de Democratische Republiek Congo.


De Duitse autobouwer Volkswagen wil het gesprek aangaan met zijn Japanse sectorgenoot Suzuki, nadat laatstgenoemde had laten weten van de samenwerking met de Duitse autogigant af te willen. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, bekend gemaakt. Winterkorn merkte op dat de opinie van Volkswagen over Suzuki als investering niet is veranderd. De bestuursvoorzitter van Volkswagen gaf ook aan dat het Duitse concern ook niet aan alternatieve scenario's werk. Suzuki maakte onlangs bekend de samenwerking met Volkswagen te willen staken. Suzuki wil dat Volkswagen zijn belang in de Japanse automaker verkoopt. Het besluit volgt op een verschil van mening over het beleid van beide kanten.


De Japanse autobouwer Nissan gaat zijn volledig elektrisch aangedreven model Leaf exporteren naar China. Met deze stap wil de onderneming zijn aanwezigheid in China, de grootste automarkt van de wereld, verder uitbreiden. Nissan heeft op dit ogenblik een marktaandeel van 6,2 procent in China. Het Japanse concern verwacht tegen het midden van het decennium in China ongeveer 2,3 miljoen exemplaren te kunnen verkopen. Vorig jaar verkocht het concern 1,3 miljoen exemplaren op de Chinese markt. Nissan heeft naar eigen zeggen van de Chinese autoriteiten al een goedkeuring ontvangen voor de verkoop van het model. Het is echter nog niet duidelijk wanneer met de verkoop gestart zal worden.


Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in Frankrijk een rechtszaak aangespannen tegen Apple vanwege patentbreuk. De klacht werd in juli ingediend bij een rechtbank in Parijs. De zaak draait om de vermeende overtreding van drie technologiepatenten van Samsung door Apple. Het gaat volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf niet om het ontwerp van de tabletcomputer. De zaak wordt naar verwachting in december in behandeling genomen. In Duitsland kreeg Samsung vorige week van de rechtbank een verbod opgelegd voor de verkoop van de nieuwe Galaxy Tab omdat die te veel zou lijken op de iPad van Apple. Ook in andere landen heeft Apple zaken aangespannen tegen Samsung.


Carol Bartz heeft zich teruggetrokken uit de raad van bestuur van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo. Eerder was Bartz ontslagen als chief executive van het Amerikaanse concern, maar had aangegeven toch lid van de raad van bestuur te willen blijven, ondanks de aanhoudende druk van andere bestuursleden. De oorzaak van het ontslag zou moeten gezocht worden in de tegenvallende resultaten van Yahoo tijdens de voorbije kwartalen. De beslissing werd haar per telefoon medegedeeld door Roy Bostock, de voorzitter van de raad van bestuur van Yahoo. Carol Bartz reageerde verbolgen op haar ontslag en vertelde in een interview genaaid te zijn door een stel sukkels.


Het Zwitserse concern Swatch, de grootste horlogeproducent van de wereld, heeft zijn samenwerking met het de Amerikaanse juwelier Tiffany beëindigd. Swatch beschuldigt Tiffany ervan de ontwikkeling van het bedrijf te blokkeren. Het Zwitserse bedrijf voegde eraan toe een schadevergoeding te zullen eisen van de Amerikaanse firma als compensatie voor het verlies van de geplande activiteiten op de lange termijn. Swatch begon drie jaar geleden met Tiffany Watch. Bedoeling was om in samenwerking met de Amerikaanse juwelier horloges onder het merk Tiffany te ontwikkelen, produceren en distribueren. Tiffany legt de schuld voor het spaak lopen van de samenwerking bij Swatch, dat geen echte bereidheid tot samenwerking zou hebben getoond.


Meer Nieuws

Tuesday, September 13, 2011

Helft werknemers bereid om ethische principes opzij te zetten

Uit een internationaal onderzoek van de carrièresite Monster blijkt dat 47 procent van de werknemers bereid is om zijn principes opzij te zetten voor een baan. Daarbij wordt opgemerkt dat 12 procent van de respondenten aangeeft dat geld belangrijker is dan ethiek, terwijl 13 procent aangeeft te proberen om het bedrijf van binnenuit te veranderen. Een resterend gedeelte van 22 procent zegt een baan bij een onethische werkgever te overwegen wanneer er geen andere tewerkstelling beschikbaar zou zijn.

Anderzijds zegt 53 procent van de werknemers nooit te willen werken voor een bedrijf dat volgens hun mening onethisch handelt. Het onderzoek laat volgens de onderzoekers echter een duidelijk verschil zien tussen Europa en de Verenigde Staten. Daarbij wordt opgemerkt dat 31 procent van de Europeanen zich bereid toont om te werken voor een bedrijf dat in hun ogen onethisch handelt. In de Verenigde Staten is slechts 19 procent bereid om zijn principes opzij te schuiven.

"Een oordeel over het ethische optreden van een bedrijf is uiteraard subjectief," merken de onderzoekers op. "Toch zou iedereen bij een nieuwe werkgever moeten bekijken of de normen en waarden van de onderneming overeen komen met de persoonlijke principes. Wanneer daar een conflict optreedt, zou de werknemer zich na verloop van tijd ongelukkig kunnen beginnen te voelen binnen zijn situatie. Uiteraard kan dat worden afgewogen tegen de kansen die het bedrijf biedt of de mogelijkheid om de onderneming van binnenuit te veranderen."

Labels: ,

Werkgevers overschatten tevredenheid van personeel

Werknemers zijn veel minder positief over hun baan dan hun bazen denken. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van het uitzendbureau Tempo-Team. Opgemerkt wordt onder meer dat slechts de helft van de werknemers zich tevreden toont over de arbeidsvoorwaarden. De werkgevers hadden verwacht dat 72 procent van de medewerkers een positieve evaluatie zou maken van de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast zegt slechts 27 procent van de werknemers voldoende promotiemogelijkheden te hebben. Daar hadden de werkgevers een cijfer van nagenoeg 50 procent naar voor geschoven.

Werkgevers denken verder dat tweederde van hun ondergeschikten positief is over de kans om een opleiding te volgen. In werkelijkheid geeft slechts de helft aan tevreden te zijn over de kansen die op dat vlak worden geboden. "Werkgevers zouden meer aandacht moeten geven aan wat er leeft bij hun personeel en waar nodig investeren op onder andere ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden," merken de onderzoekers op. "Daarbij gaat het ook om goede interne communicatie rondom bijvoorbeeld loopbanen en doorgroeimogelijkheden."

"Persoonlijke ontwikkeling gaat veel verder dan een enkele toets bij de jaarlijkse beoordeling," wordt er opgemerkt. De onderzoekers merken wel op dat er hier sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid. Werknemers moeten volgens Tempo-Team ook duidelijk zijn in wat ze willen. Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 46 procent van de bedrijven voorbereid te zijn op de vergrijzing en onder meer maatregelen voor de duurzame inzetbaarheid van personeel genomen te hebben, zoals het langer actief houden van oudere werknemers en het aantrekken van jongere werkkrachten.

Labels:

Internet ideale break voor de ondernemer

Ondernemers zien het internet steeds vaker als een ideale break. Dat blijkt uit onderzoek van Ziggo Zakelijk bij kleine en middelgrote ondernemers. Opgemerkt dat vroeger een kop koffie of een wandeling als een rustpunt bestempelde, maar op dit ogenblik blijft één volgens het onderzoek één op de vier ondernemers met de koffie achter de computer voor het surfen op social media, het bekijken van online video of het bezoeken van nieuwswebsites.

Volgens 25 procent van de ondernemers is het internet een ideale break tijdens de werkdag. Bovendien zou het surfen volgens hen het werk leuker maken. Ook starten ze de werkdag steeds vaker met online privé-activiteiten, zoals het bekijken van de actualiteit op nieuwswebsites en social media. Volgens 97 procent van de respondenten gaat de productiviteit ook omhoog wanneer de online werkomgeving goed is geregeld.

Volgens de helft van de ondernemers leidt het snel en eenvoudig online behandelen van bestanden tot een verbetering van de productiviteit. Daarnaast verwacht 31 procent dat het inzetten van social media voor zakelijke doeleinden het werk productiever maakt. Lange download-tijden van websites blijft bij 90 procent van de ondernemers de grootste irritatie. Daarnaast raak 70 procent geïrriteerd door een trage internetverbinding en computer en een wegvallende verbinding. Voor 60 procent verlaagt dit ook de productiviteit.

Labels: ,

Files bezorgen forenzen grotere stress

De filedruk van forensen is de voorbije drie jaren wereldwijd gevoelig afgenomen. Toch zijn de klachten van forenzen over stress door het verkeer tot een absoluut piekniveau gestegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van IBM bij forenzen in vijftien steden. Uit het onderzoek blijkt dat de filestress het ergste wordt ervaren in Mexico City, gevolgd door de Chinese steden Shenzhen en Peking, de Keniaanse hoofdstad Nairobi en het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. In Montreal, Londen en Chicago zou de verkeersellende het minste worden ervaren.

In bijna alle steden geven meer respondenten aan dat de filedruk dit jaar enigszins is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Vooral in New York, Toronto, Stockholm, Milaan en Moskou wordt er gewag gemaakt van een verbetering. Ondanks die positieve ontwikkeling is het ervaren fileleed in het grootste gedeelte van de onderzochte steden toegenomen. In twaalf steden ervaren de respondenten naar eigen zeggen meer stress dan één jaar geleden.

In elf steden wordt gewag gemaakt van een grotere verkeersagressie en een negatievere invloed op de prestaties op het werk en op school. Forenzen zijn het langst onderweg in Nairobi, Mexico City, Johannesburg, Peking, Bangalore en Moskou. Daar duurt de verplaatsing van thuis naar het gemiddeld gemiddeld meer dan 35 minuten. De tijdswinst door het verdwijnen van de files zou de werknemers in eerste instantie aanzetten om meer te investeren in persoonlijke relaties (56 procent) en sport (45 procent). Eén op drie geeft aan die tijd te willen besteden aan langer uitslapen.

Labels: ,

Geld voor huismoeders belangrijkste werkmotivatie

Geld is voor huismoeders de belangrijkste drijfveer om een baan te zoeken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse organisatie Jonge Gezinnen. Geld wordt door 33 procent van de ondervraagde huismoeders als de eerste motivatie naar voor geschoven om een baan te zoeken. Daarna volgt het leggen van sociale contacten, terwijl een groep respondenten ook aangeeft meer dan alleen een huismoeder te willen zijn of even te kunnen ontspannen aan de thuisomgeving.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna driekwart van de huismoeders na de geboorte van de kinderen minder is gaan werken. Bijna de helft is van oordeel net voldoende aantal werkuren te hebben, maar 35 procent zou minder lang willen werken indien daartoe de mogelijkheid zou bestaan. De onderzoekers voegen er aan toe dat thuiswerken duidelijk nog geen gemeengoed is geworden. Bijna de helft van de huismoeders geeft aan thuis te willen werken, maar door de werkomstandigheden daarvoor geen mogelijkheid te hebben.

Volgens Jonge Gezinnen kan 26 procent van de ondervraagden soms thuis werken. In de andere gevallen zijn het vooral de grootouders die als kinderopvang worden ingeschakeld (31 procent), gevolgd door een kinderdagverblijf (29 procent). Ook blijkt 22 procent van de vaders op de kinderen te passen wanneer de huismoeder aan het werk is. Bijna driekwart van de vrouwen zegt gelukkig te zijn met haar baan en een goede combinatie te kunnen maken met het gezin.

Ruim één derde zegt wel last te hebben van schuldgevoelens wanneer de kinderen bij de kinderopvang worden achtergelaten. Tegelijkertijd zeggen de betrokken wel blij te zijn om aan het werk te gaan.

Labels: ,

Slechts helft werkgevers voelt zich verantwoordelijk voor gezondheid medewerkers

Slechts een nipte meerderheid van 53 procent zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de gezondheid van de medewerkers. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse verzekeraar Zilveren Kruis. Volgens 43 procent van de ondervraagde zaakvoerders is het niet aan de werkgever om de gezondheid van de werknemer te stimuleren. De onderzoekers stellen dat verzekeraars nochtans hopen dat werkgevers bereid zijn om mee te helpen om de gezondheid van de personeelsleden te verbeteren.

"Het management van een organisatie kan gezondheidsaspecten van werk en risico's in het werkgedrag signaleren, aanpakken en verbeteren," merkt Zilveren Kruis op. "Een organisatie met aandacht voor gezondheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering ondersteunt het management in deze taak. Aandacht voor gezondheid is nodig bij zowel de leidinggevende als de werknemer." De onderzoekers zeggen dat het bedrijf op verschillende vlakken de gezondheid van het personeel kan stimuleren.

Onder meer kan er volgens Zilveren Kruis worden bekeken of de werkplek en de werkomgeving zonder risico zijn voor de gezondheid. Ook moet er volgens Zilveren Kruis wordt gestreefd naar een goede balans tussen werk en persoonlijk leven. Maar ook moet volgens de onderzoekers worden nagegaan of de werknemer zelf voldoende inspanningen doet om veilig en gezond te kunnen werken en leven en of een eventueel ongezonde levensstijl en gedrag een negatief effect hebben op het functioneren.

Labels: ,

Mobiele technologieën weinig populair voor bedrijfsapplicaties

Managers gebruiken de smartphone of tablet vooral om te telefoneren, berichten te verzenden en op internet te gaan. Mobiel gebruik van bedrijfsapplicaties blijft ver achter. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Kadenza bij Nederlanse managers. Bij de smartphone wordt slechts 3 procent van de tijd gebruikt voor bedrijfsapplicaties. Bij tablets bedraagt dat 7 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de smartphone meer behoudend wordt ingezet dan de tablet.

De onderzoekers stellen daarbij dat de smartphone in 49 procent van de tijd wordt ingezet voor primaire functies zoals telefoon en berichten. Bij de tablet is dat slechts 12 procent. De smartphone wordt door de manager verder gebruikt voor internet (13 procent) en het checken van de mail (19 procent). Nieuws, social media, video, muziek en games maken samen slechts een zesde van de tijd uit. Bij de tablet is dat een kwart van de tijd. Maar het grootste deel van de tijd op de tablet gaat op aan het mobiele internet (25 procent) en het checken van de mail (18 procent).

"Het achterblijven van mobiel gebruik van bedrijfsapplicaties geeft aan dat zakelijke functionaliteit nog niet tot de mobiele apparaten van de manager is doorgedrongen," aldus Erik Leene, directeur van Kadenza. "De onderzoeksresultaten laten zien dat managers hun smartphones en tablets vooral voor communicatieve doeleinden gebruiken, al lopen de tabletbezitters wel wat voorop in zakelijk gebruik ten opzichte van de managers met een smartphone."

Leene zegt verder dat een verdere groei in het aantal tabletbezitters wellicht kan betekenen dat de behoefte aan mobiele toegang tot bedrijfsapplicaties uiteindelijk ook zal gaan toenemen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

In de nucleaire verwerkingsfabriek Centraco van het bedrijf Socodei in het Zuid-Franse Marcoule, dertig kilometer ten noorden van Avignon, zijn bij een ontploffing één dode en vier gewonden gevallen. De ontploffing deed zich voor in een oven waar afval met een lage tot zeer lage radioactieve werking wordt gesmolten. In de oven wordt metaalafval en mogelijk gecontamineerd werkmateriaal, zoals handschoenen en andere werkkledij, verbrand. Een woordvoerder van Electricité de France (EdF), het moederbedrijf van Socodei, benadrukte dat het niet om een nucleair incident ging, maar wel om een industrieel ongeval. De Franse Autorité de Securité Nucléaire (ASN) stelde dat er geen nucleair lek is vastgesteld. De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend.


De Zweedse autobouwer Saab Automobile heeft bekend gemaakt de technologie van zijn conceptcar Phoenix in licentie te geven aan de Chinese constructeur Youngman. Het Chinese bedrijf betaalt een bedrag van 70 miljoen euro voor de niet-exclusieve rechten. Het geld zou beschikbaar komen via een brugfinanciering waarover nog met een bank onderhandeld wordt. Deze lening zou Saab terugbetalen eens de Zweedse constructeur de beschikking zou hebben over een bedrag van 245 miljoen euro dat met de eerder aangekondigde financiële akkoorden met Pang Da en Youngman zou zijn gemoeid. Saab stelde de Phoenix in maart voor op het jongste autosalon van Genève.


De Amerikaanse groep McGraw-Hill wordt opgesplitst. De divisie McGraw-Hill Markets, die ook het ratingagentschap Standard & Poor's omvat, zal zich bezighouden met de kapitaalmarkten en grondstoffensector, terwijl de tak McGraw-Hill Education zich zou toeleggen op educatieve diensten en digitaal leren. Met de opsplitsing wil de raad van bestuur naar eigen zeggen de groei versnellen en de aandeelhouderswaarde verhogen. De Amerikaanse groep rekent ook op kostenbesparingen. McGraw-Hill gaat daarnaast ook zijn aandeleninkoopprogramma versnellen. Tot dusver heeft het bedrijf voor 540 miljoen dollar eigen aandelen ingekocht, maar tegen eind dit jaar moet dat zijn opgelopen tot 1 miljard dollar.


De Organisatie van Olie-uitvoerende Landen (Opec) heeft de prognoses voor de vraag naar olie voor dit jaar en volgend jaar opnieuw naar beneden bijgesteld, vooral door het sombere economische klimaat. De Opec gaat voor dit jaar uit van een vraag naar 87,99 miljoen vaten per dag. Dat betekent een stijging met 1,06 miljoen vaten per dag tegenover vorig jaar. In een eerdere prognose in augustus was gewag gemaakt van 88,14 miljoen vaten per dag. Voor volgend jaar rekent de Opec op 89,26 miljoen vaten per dag. Daarvoor was bij de eerdere raming nog een productie van 89,44 miljoen vaten per dag naar voor geschoven. Die nieuwe productie ligt wel 1,27 miljoen vaten hoger dan vorig jaar.


Egypte heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 2,2 miljoen toeristen ontvangen. Dat betekent een daling met 35,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Egyptische overheid. Tijdens het eerste kwartaal werd een terugval met 45,7 procent opgetekend. Oorzaak van de achteruitgang zijn de onrusten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waardoor toeristen uit veiligheidsoverwegingen voor alternatieve bestemmingen kiezen. De Egyptische overheid heeft inmiddels besloten om af te zien van een hervorming van de visa, want dat zou het moeilijker hebben gemaakt om het land binnen komen. De malaise in de toeristische sector begon in februari, met het vertrek van president Hosni Moebarak.


Dominique Strauss-Kahn, gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is door de Franse politie gehoord omtrent de zaak van de schrijfster Tristane Banon. Strauss-Kahn zou acht jaar geleden geprobeerd hebben om de schrijfster te verkrachten. De advocaten van Strauss-Kahn verklaarden dat hun cliënt als een getuige wordt gehoord. De politicus wilde volgens hen zo snel mogelijk worden verhoord om de zaak te kunnen afsluiten. Tristane Banon zegt dat Strauss-Kahn haar acht jaar geleden tijdens een interview in een verlaten appartement heeft aangerand. In juni diende ze een klacht in tegen de voormalige financiële topman, die de beschuldigingen ontkent. In de zaak is een vooronderzoek ingesteld. Om dit te kunnen afronden was een verhoor van Strauss-Kahn nodig.


De Turkse economie is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 8,8 procent gegroeid. Dat blijkt uit gegevens van het Turkse instituut voor de statistiek. Turkije blijft daarmee één van de snelst groeiende landen ter wereld. Het voorbije jaar realiseerde de Turkse economie al een groei met 8,9 procent. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd een recordgroei van 11 procent opgetekend. Het bruto nationaal product van Turkije bedroeg vorig jaar 10.079 dollar per inwoner. Het jaar voordien was er nog sprake van een bedrag van 8.590 dollar. De Turkse economie kromp dat jaar door de wereldwijde financiële crisis met 4,8 procent. Turkije is de zeventiende economie van de wereld.


De belangrijkste economieën in de wereld krijgen te maken met een veralgemeende economische vertraging. Dat blijkt uit een barometer van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De indicatoren voor de maand juli wijzen naar eigen op een vertraging van de economische activiteit in de meeste lidstaten van de organisatie en bij een aantal grote landen die niet bij de Oeso zijn aangesloten. In vergelijking met de meting van de maand voordien wijzen de cijfers sterker op een economische vertraging voor Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Brazilië, China en India. Ook voor de Verenigde Staten en Rusland wijzen de indicatoren van de Oeso nu duidelijker op een vertraging.


Het tweede Europese hulpplan voor Griekenland kan enkele maanden tijd kopen, maar zal niet volstaan om een default van het land te voorkomen. Dat heeft de Duitse econoom Lars Feld, één van de economische adviseurs van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, gezegd. In een gesprek met het persbureau Bloomberg benadrukte Feld dat een grotere Griekse schuldherschikking op een zeker ogenblik nodig zal zijn. Hij verwijst daarbij naar de door economen varwachte haircut van 50 procent, waardoor de Griekse schuldeisers de helft van hun vorderingen zouden zien verdwijnen. Zelfs als Griekenland alle Europese eisen inwilligt en het tweede hulppakket wordt vrijgemaakt, wordt daarmee volgens Feld hooguit tijd tot de lente of de zomer van volgend jaar wordt gekocht.


De Zweedse vakbonden Unionen en Ledarna hebben een aanvraag ingediend voor het faillissement van autoconstructeur Saab. De vakbonden nemen niet langer dat de uitbetaling van de lonen van de medewerkers uitblijft. Als de lonen voor de maand augustus alsnog zouden worden gestort, zullen de bonden naar eigen zeggen de aanvraag terug intrekken. De twee vakbonden vertegenwoordigen 1.300 werknemers uit de middelste en hogere kaders bij Saab. De aanvraag zou mogelijk ook worden ondersteund door de derde vakbond Svenska Ingenjörer. Een vierde vakbond, IF Metall, zou voorlopig afzien van de indiening van een faillissementsaanvraag.


De schuld van de zevenentwintig lidstaten van de Europese Unie is dit jaar opgelopen tot 82,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Vier jaar geleden bedroeg die schuld 59 procent. Voor volgend jaar wordt een cijfer van 83,3 procent naar voor geschoven. In de zeventien landen van de eurozone is de schuldgraad op vier jaar tijd opgelopen van 66,3 procent naar 87,9 procent. Volgend jaar zou dat cijfer verder oplopen tot 88,7 procent. De eurolanden met de grootste schulden zijn Griekenland, Ierland, Portugal en Italië. Hun schulden komen uit boven de 100 procent van het bruto binnenlandse product.


De zogenaamde credit default swaps, producten waarmee beleggers zich kunnen indekken tegen een wanbetaling van een bank of overheid aan wie ze geld geleend hebben, zijn gestegen tot een nieuwe recordhoogte. Dat heeft het financiële persagentschap Bloomberg gemeld. Aanleiding is de onrust nadat was uitgelekt dat Duitsland rekening zou houden met Grieks faillissement. Een dergelijk scenario zou zowel gevolgen hebben voor de financiële instellingen in Europa als voor de overheden, die beide heel wat Grieks staatspapier in handen houden. Ook de rente die Griekenland moet betalen op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar, is naar een nieuw record voor de eurozone gestegen.


Het gebruik van kernenergie zal de volgende twee decennia blijven toenemen. Dat heeft Yukiya Amano, het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), gezegd. Volgens Amano zal het aantal werkende kerncentrales in de wereld tot 2030 met 90 stijgen tot 350. Op dit moment zijn er 432 centrales in 29 landen. Amano noemde de groei ,,significant'', maar wel lager dan eerdere schattingen. Sommige landen hebben investeringen in kerncentrales geschrapt of uitgesteld vanwege de kernramp in Fukushima. Duitsland sloot zelfs per direct een aantal reactoren en wil in 2022 al zijn kerncentrales hebben gesloten. ,,De meeste groei wordt verwacht in landen waar al kerncentrales zijn. China en India zullen de centra van expansie blijven'', aldus de IAEA-topman. Verder zetten volgens Amano ook veel landen hun plannen door om nucleaire energie te introduceren.


Duitsland wil graag dat Griekenland in de eurozone blijft, ondanks de schuldencrisis in het land. Dat heeft een woordvoerder van Philipp Rösler, Duitse minister van economische zaken, gezegd op een ogenblik dat er volop wordt gespeculeerd over een gedwongen vertrek van Griekenland uit de muntunie. Duitsland tekende wel aan dat de uitkomst van het jongste onderzoek naar de Griekse financiën door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds cruciaal is. Het gezamenlijke doel is volgens de woordvoerder een stabiliteit van de euro. Roesler zorgde eerder nog voor onrust door te stellen dat er geen taboe meer mag rusten op het idee van wanbetaling door Griekenland.


Autofabrikant Saab is bij de Zweedse rechtbank in hoger beroep gegaan tegen de afwijzing van een verzoek voor bescherming tegen schuldeisers. Dat heeft Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, bekend gemaakt. Een rechter had eerder het verzoek van Saab voor bescherming tegen schuldeisers afgewezen. Volgens de rechtbank was uit de aanvraag van Saab niet duidelijk op te maken wanneer bijvoorbeeld Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. Als de aanvraag deze keer wel wordt gehonoreerd, krijgt die overeenkomst voorrang boven de faillissementsaanvragen van de bonden. Swedish Automobile zei verder te verwachten dat de investeringen van de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman van 245 miljoen euro in Saab begin november kan worden afgerond.


Meer Nieuws