Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 10, 2005

Bedrijven doen beroep op budgetvliegers


Steeds meer bedrijven doen voor hun zakenreizen beroep op budgetvliegers. Op die manier proberen ze immers hun budgetten binnen de perken te houden. Specialisten zeggen dat er echter ook mogelijkheden bestaan die geen inlevering van reiskwaliteit betekenen.

Op dit ogenblik wordt volgens het Verband Deutsches Reisemanagement (VDR) meer geld besteed aan zakenreizen dan aan toeristische vluchten. Het gaat daarbij om ongeveer 54 miljard euro, waardoor Duitsland in Europa de grootste markt voor zakelijke vliegreizen is geworden.

Ongeveer tien miljoen ondernemers en vertegenwoordigers van Duitse bedrijven zijn geregeld onderweg voor zakelijke opdrachten. In totaal komt het daarbij op 225 miljeon zakenreizen per jaar, waarvan één derde een bestemming in het buitenland heeft. "Dat aantal zal wellicht nog verhogen," vertelde VDR-voorzitter Michael Kirnberger aan de krant Die Welt. "Maar tegelijkertijd zijn de bedrijven bijzonder spaarzaam en worden de kosten nauwkeurig onder controle gehouden."

De reisbudgetten vormen het vierde grootste kostendepartement van de Duitse bedrijven. Het is dan ook te begrijpen dat ook hier steeds meer naar besparingen gezocht worden. In dat kader zijn de budgetvliegers een uitgelezen alternatief. Inmiddels hebben die maatschappijen in Duitsland al 67 procent van de markt ingenomen. Traditionele maatschappijen reageren daarop met lagere prijzen in de steeds meer geboekte economy-klasse.

Maar Hans Lehrburger van het gespecialiseerde consulting-bureau HLC benadrukte echter dat het verminderen van de kwaliteit niet de enige manier is om het bedrijfsbudget voor reizen binnen de perken te houden. "Bedrijven met een groot pakket zakenreizen kunnen ook door directe onderhandelingen rond prijs en voorwaarden de kosten naar beneden halen," stipte hij aan.

Ook kan er gespaard worden door online boekingen en door een professionalisering van het reismanagement. Volgens Lehrburger kan in de meeste bedrijven tot 20 procent bespaard worden op het reisbudget. De helft van de kosten voor een zakenreis wordt volgens experts opgeslorpt door het transport. Hotelkosten en maaltijden zijn elk verantwoordelijk voor een kwart van de kosten.

Culturele hinderpalen voor internationale reclame


Internationale bedrijven willen het liefst één wereldwijde reclamecampagne uitbouwen met zo weinig mogelijk aanpassingen per land. Eén grote hinderpaal voor dat streven zijn volgens het magazine Admap echter de culturele verschillen tussen de verschillende landen.

"De meest herkenbare verschillen tussen landen zijn relatief gemakkelijk te verwerken in een campagne, maar culturele verschillen worden vaak over het hoofd gezien," aldus Admap. "Een evenwichtige balans tussen een mondiale campagne en regionale nuances is echter heel goed mogelijk is."

Daarbij stelt het magazine dat internationale merken moeten inspelen op universele ideeën met een brede basis en die voor individuele landen een lokale invulling geven. Dat is volgens Admap op twee manieren realiseerbaar. Zo kan een adverteerder gebruik maken van een campagne die in één land heel succesvol is gebleken en die content zo aanpassen dat hij zoveel mogelijk consumnten in zoveel mogelijk landen aanspreekt. "Hierbij is echter intensief marktonderzoek nodig en moet er een bereidheid zijn om soms grote aanpassingen te doen."

Naast deze bottom-up strategie wordt er echter ook vaak gewerkt met een omgekeerde werkwijze. "In het top-down alternatief wordt een internationale campagne desnoods afgezwakt of aangepast, zodat hij voldoet aan de gevoeligheden van specifieke markten," aldus nog Admap.

Hoe raakt McArthur terug thuis?


Over enkele weken vertrekt de Amerikaanse astronaut Bill McArthur op een nieuwe missie naar het International Space Station (ISS). McArthur zal zes maand in het ruimtestation verblijven en daarmee zijn astronautencarrière afsluiten. Het enige probleem dat hij heeft, is dat hij nog in 's hemelsnaam nog niet weet hoe hij moet terug op aarde moet geraken.

De Amerikaanse space shuttles blijven aan grond tot het probleem met de brandstoftanks is opgelost en de orkaan Katrina heeft de fabriek van de tankproducent in New Orleans stil gelegd. Rusland is ook niet langer verplicht om Amerikaanse astronauten gratis aan boord te nemen tijdens de vluchten tussen de aarde en het ruimtestations. Bovendien mag de NASA omwille van handelsbeperkingen ook geen Soyoez-ticket kopen.

Het enige wat de Amerikanen dan ook overblijft, is beroep doen op de goodwill van de Russen. Bill Gerstenmaier, NASA-verantwoordelijke voor de ruimtevluchten, stelde echter daar goede hoop op te hebben. "Zij weten wat er met de orkaan is gebeurd en ook zij benaderen dergelijke problemen vanuit een geest van samenwerking," stelde zij. "Zij zijn bereid om te ons te helpen."

Het aanbieden van lanceerdiensten vormde een deel van het Russische aandeel in het ruimtestation-project. De Soyoez-toestellen hebben ettelijke bemanningsleden van het station heen en weer gevoerd en vormt tevens het reddingstoestel, moest het ISS in een noodgeval ontruimd moeten worden. Het is ook een Soyoez die McArthur en zijn Russische collega Valery Tokarev naar het ruimtestation zal brengen. Tevens brengt het de huidige bemanning, waaronder de Amerikaan John Phillips, naar de aarde terug.

Maar daarmee heeft Rusland aan al zijn verplichtingen van het lopende contract voldaan. Na het ongeval met het ruimteveer Columbia in februari 2003 nam de Soyoez alle transport van en naar het ISS over en zag daarmee extra inkomsten door het verkopen van plaatsen aan ruimtetoeristen of andere ruimtevaart-organisaties aan zich voorbij gaan. Door de problemen met de Amerikaanse Discovery-shuttle blijkt die situatie nog een tijdje zo te zullen blijven.

De NASA kan echter geen commerciële plaats aan boord van de Soyoez kopen en mag ook geen Russische ruimtetechnologie aankopen. Dat is een gevolg dan een verbod dat zes jaar geleden werd ingevoerd omdat men vreesde dat de Russische technologie gebruikt zou kunnen worden door de wapenindustrie van Iran. Deze week zouden er in de Amerikaanse senaat en het huis van afgevaardigden hoorzittingen beginnen om dat verbod te schrappen.

Dat is echter te laat om een oplossing te vinden voor de terugkeer van de 54-jarige McArthur, een gepensioneerde legerkolonel. Die liet echter al weten desnoods in het ruimtestation te zullen blijven tot er een oplossing is gevonden.

Aandacht voor offers bedrijfsleiders


Bedrijfsleiders worden slechts door een klein gedeelte van de werknemers als inhalige grootverdieners. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Blauw Research. Opvallend was dat vooral ontevreden werknemers hun bazen als geldbelust beschouwen.

Niet alleen worden bedrijfsleiders zelden beschouwd als inhalig, maar 84 procent van de ondervraagde Nederlandse werknemers bleek te wijzen op de offers die topbestuurders moeten brengen. "Vooral mensen die ontevreden waren over hun eigen financiële positie, beschouwden de topmannen uit het bedrijfsleven als geldbelust," stippen de onderzoekers aan. De meerderheid van dat ontevreden personeel bleek lager opgeleid of had een inkomen dat lager lag dan het gemiddelde.

Wel vond 62 procent van de ondervraagde werknemers het ongepast dat bestuursvoorzitters in commeciële functies meer zouden krijgen dan het inkomen van de Nederlandse minister-president Balkenende. Die krijgt een bedrag van 120.000 euro. Bovendien was 69 procent van oordeel dat iemand die zelf een bedrijf heeft opgebouwd, meer zou moeten verdienen dan een bestuurder die door het bedrijf wordt ingehuurd.

Een grote meerderheid van de ondervraagden staat achter het princiepe dat de vergoeding van de topman bepaald wordt door de resultaten van het bedrijf. Ze zijn tegen het toekennen van bonussen aan bedrijfsleiders die slechte bedrijfsresultaten naar voor brengen.

Recyclage kan milieu beschadigen


Recycleren heeft een milieu-vriendelijk imago, maar dat moet toch gerelativeerd worden. Dat is althans de stelling van Greenpeace. De milieuvereniging stelt dat afgedankte apparatuur uit de geïndustrialiseerde westen schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid in landen als China en India.

"In de Verenigde Staten afgedankte apparatuur - zoals computers en televisies - die voor hergebruik naar regio's in China en India wordt gestuurd, brengt daar ernstige schade toe aan het milieu en aan de gezondheid van de arbeiders die geld proberen te verdienen aan de onderdelen," stipte Greenpeace aan in een onlangs uitgegeven rapport. "In meer dan zeventig recente water- en bodemmonsters, verzameld rond de Zuid-Chinese stad Guiyu en twee voorsteden van New Delhi - zijn hoge waarden van giftige metalen aangetroffen.

Greenpeace stelt dat op die locaties veel afgeschreven Amerikaanse apparatuur wordt verwerkt. "De omvang van de besmetting is beangstigend en nog erger dan we vreesden," benadrukt Ted Smith, oprichter van de Silicon Valley Toxics Coalition. Naast chemicaliën werden in de stalen volgens Greenpeace ook hoge concentraties lood, cadmium, tin en koper aangetroffen. Die stoffen zorgen voor een groter risico op kanker en schade aan het zenuwstelsel.

Afgeschreven elektronica voor hergebruik wordt volgens Smith naar China, India en andere Aziatische landen gestuurd omdat de milieuwetgeving en de wettelijke bescherming van arbeiders er veel minder strikt is. Arbeiders proberen er uit de elektronica waardevolle metalen zoals goud, platina en zilver te recupereren. "Wij denken dat recyclage een juiste oplossing is, maar we schaden mensen in ontwikkelingslanden," voert Arnold Schecter, docent milieuwetenschap aan de universiteit van
Texas, aan.

In de Europese Unie en een aantal individuele Amerikaanse staten verbieden de export van elektronisch afval naar ontwikkelingslanden en verplichten producenten om hun producten veilig te recyclen. "De Amerikaanse federale regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en de verontreiniging in andere delen van de wereld een halt toeroepen," stipt Ted smith nog aan.

Britten werken aan fluistervliegtuig


Wetenschappers van de Engelse Cambridge-universiteit werken aan een vliegtuig dat minder geluid maakt dan het autoverkeer en energie-vriendelijk is. Het nieuwe type zou volgens hen over een twintigtal jaar op de markt kunnen komen.

"Het streefdoel is een geluidsniveau van het achtergrondgeluid dat mensen buiten luchthavens ervaren, lager dan het geluid van het dagelijks verkeer," vertelde Paul Collins, één van de ingenieurs van het 'Silent Aircraft Initiative' (SAI), aan het persbureau Reuters. "Maar het zal wellicht nog twee decennia duren vooraleer het concept realiteit zal worden."

Tijdens het jaarlijks congres van de British Association for the Advancement of Science in Dublin vertelde luchtvaart-ingenieur Tom Reynolds dat het concept niet louter bestaat uit het beperken van het geluid dat een vliegtuig maakt, maar ook uit een nieuwe manier van vliegen die voor een vermindering van het lawaai moet zorgen.

Volgend jaar zou er al gestart worden met experimenten, waarbij conventionele vliegtuigen zouden ingeschakeld worden. Centraal daarbij staat een nieuwe landingstechniek, waardoor de piloot minder lang op lage hoogte moet vliegen. Bovendien hopen de wetenschappers dat hun ontwerp niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook een besparing op de brandstofkosten zal opleveren.

Het project wordt ondersteund door Boeing, Rolls Royce en British Airways en gebeurt in samenwerking met het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). De ontwikkelings- en productiekosten van het vliegtuig zouden even hoog liggen als bij de huidige passagiersvliegtuigen, maar het gebruik van de toestellen zou volgens hen veel lager liggen.

Het ontwerp lijkt op de Amerikaanse B2 Stealth-bommenwerper. "Het SAI-design is veel efficiënter," aldus Reynolds. "In tegenstelling tot conventionele vliegtuigen, is het hele lichaam van het vliegtuig ontworpen om bij te dragen tot het in de lucht blijven."

De motoren worden bovenop de vleugels gemonteerd. Dat heeft volgens luchtvaart-ingenieur Anurag Agarwal het voordeel dat het lawaai grotendeels opwaarts gestuwd wordt, waardoor op de grond veel minder geluidshinder ontstaat. Bovendien worden de motoren meer in de lengte gebouwd, zodat meer geluidsisolatie kan aangebracht worden.

"Ook worden de motoren veel ruimer uitgebouwd," aldus Agarwal. "Daardoor kan er veel meer lucht passeren aan een lagere snelheid. Ook dat helpt het geluid te beperken."

Bovendien loopt de driehoekige passagiersruimte uit in de vleugels. "Daardoor wordt het vliegen helemaal anders dan vandaag," aldus Agarwal. Overwogen wordt zelfs om de raampjes helemaal te schrappen. Dat zou tot gevolg hebben dat de productie minder complex wordt. De raampjes zouden eventueel vervangen kunnen worden door virtuele vensters. "Daardoor zou men zelfs geen verschil opmerken met het huidige vliegen," stipt Agarwal aan.

In eerste instantie zou er gewerkt worden aan een transatlantisch model ter grootte van een Boeing 767 en een actieradius van 5.500 kilomter. Er zou plaats zijn voor 250 passagiers. "Maar dat kan uitgebreid worden tot 800 passagiers," zegt Agarwal. "Hoe groter het vliegtuig wordt, hoe efficiënter het wordt."

Weer hommeles tussen Skopje en Athene


Het is weer hommeles tussen Griekenland en Macedonië. De Grieken zijn er immers niet over te spreken dat hun buurland op zijn exportproducten de naam Macedonië gebruikt. Volgens de Europese regels moet daarbij de benaming Fyrom gehanteerd worden.

Macedonië is een gebied uit het voormalige Joegoslavië, maar ook de naam van de aanpalende Griekse provincie. De Grieken hebben er bezwaar tegen dat de Balkan-republiek de naam Macodonië blijft dragen. Volgens internationale regels moet de republiek in de internationale handel de naam Formyer Yugoslav Republic of Macedonia (Fyrom) dragen.

Die naam wordt ook erkend door de Europe Unie, Nato en de Verenigde Naties. Europees commissaris Laszolo Kovacs werd over het gebruik van de naam Macedonië in het Europees parlement geïnterpelleerd door een Grieks oppositielid. Kovacs bevestigde dat goederen uit het Balkanland het Fyrom-stempel moeten dragen en niet mogen aangeduid worden met de benaming Macedonië.

Griekenland stelt dat het gebruik van de Macedonië voor verwarring kan zorgen en de handel van zijn eigen provincie kan benadelen. Griekenland heeft altijd geweigerd zijn noordelijke buur te erkennen onder de naam Republic of Macedonia, zoals het land bij zijn oprichting in 1991 door de nieuwe regering in Skopje werd gedoopt.

Economie in de media


De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft vrijdag zijn voornaamste politieke bondgenoot verloren. Joelia Timosjenko, de charismatische premier die een dag eerder door Joesjtsjenko de laan uit was gestuurd, liet weten al haar banden met het staatshoofd te verbreken. In een verklaring op de televisie zei Timosjenko dat zij en Joesjtsjenko ieder hun eigen weg zullen gaan. Dat is een flinke tegenvaller voor de president, die samen met Timosjenko het gezicht was van de 'oranje revolutie' van eind vorig jaar, die Oekraïne definitief op een pro-westerse koers leek te zetten. Joesjtsjenko ontsloeg donderdag zijn voltallige regering, die onder vuur was komen te liggen door een corruptieschandaal. Timosjenko legde vrijdag echter de schuld bij andere naaste medewerkers van de president. Die zouden zelf corrupt zijn en haar altijd hebben tegengewerkt.

Computerconcern Hewlett-Packard gaat 6000 banen schrappen in Europa. Ruim de helft van de ontslagen valt in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat verklaarde Marc-Antoine Marcantoni van de Europese vakbond voor metaalarbeiders vrijdag. Het bedrijf gaat zijn medewerkers volgende week over de plannen informeren, maar heeft de vakbond al ingelicht, zo stelde Marcantoni. Een woordvoerder van Hewlett-Packard wilde echter niet op het nieuws ingaan.

De Duitse brouwmeester Harald Schneider heeft het naar eigen zeggen sterkste bier ter wereld bereid na een gistingsperiode van twaalf weken. De drank bevat 25,4 procent alcohol en laat zich serveren in een borrelglas. "Iedereen die het heeft geproefd is enthousiast. Het smaakt als een mengsel van bier en sherry," aldus de in Beieren woonachtige Schneider. De 36-jarige brouwer adviseert hooguit drie glazen van zijn product te consumeren. "Wie meer drinkt, valt om.'' Schneider onttroont met zijn brouwsel de Amerikaanse Boston Beer Company, die tot nu toe het sterkste bier ter wereld had met het merk Samuel Adams Utopias (25 procent). De Duitser denkt zijn koppositie niet lang te behouden. "Ik ben er vrij zeker van dat de Amerikanen nog iets achter de hand hebben."

Mil Lenssens, de geestelijke vader van het al meer dan twintig jaar op de televisie uitgezonden kleuterprogramma Tik Tak, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Belgische zender VRT. Na zijn kunststudie in Brussel werkte Lenssens een tijd als graficus. In 1957 ging hij aan de slag als maker van kinderprogramma's bij de toenmalige BRT. De absolute topper onder de door hem bedachte programma's is Tik Tak. Het idee achter de korte programma's was eenvoudig. De programmamaker ontdekte bij toeval dat kleuters mateloos gefascineerd waren door de lottotrekking. Hij besloot dat een combinatie van kleur, beweging, ritme en klanken de ideale ingrediënten vormen voor een kinderprogramma. Op 1 november 1981 kwam de eerste aflevering op het scherm. Nu is Tik Tak dagelijks te zien op zenders in tientallen landen. Tik Tak is tot op heden nog steeds het belangrijkste Vlaamse exportproduct op televisiegebied.

Voor Trinity Church in downtown Manhattan is een bronzen boomwortel herrezen, als herinnering aan de aanslagen op het naburige World Trade Center, bijna 4 jaar geleden. Tot 11 september 2001 stond voor de St. Pauls’ Chapel een plataan. Toen de WTC-torens instortten, bleef de kerk dankzij de 70 jaar oude boom overeind en vrijwel onbeschadigd. De boom viel. Kunstenaar Steve Tobin bedacht een beeld waarin de wortels van de plataan werden gebruikt als metafoor voor hoe alle mensen zijn verbonden en hoe een onzichtbare kracht door de aanslagen werd blootgelegd. Tobin mocht de restanten van de plataan en puin weghalen. Vervolgens maakte hij een mal van de stronk en de wortels. Het kunstwerk kreeg de naam Trinity Root en is geschonken aan de Parish of Trinity Church.

De orkaan Katrina heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een schadepost van zeker 1,1 miljard dollar opgeleverd. Verder vreest de NASA dat vertraging optreedt bij de volgende lancering van een ruimteveer. Die lancering staat voor maart volgend jaar op de agenda. Manager Wayne Hale van het shuttleprogramma van de NASA houdt er rekening mee dat die lancering wordt uitgesteld tot september volgend jaar, of mogelijk tot nog later. De NASA liet donderdag weten dat de Michoud vestiging in New Orleans door Katrina is getroffen. Bij Michoud worden brandstoftanks voor spaceshuttles gemonteerd. In Bay St. Louis in Mississippi is aan het testcentrum Stennis voor raketmotoren schade ontstaan. NASA weet waar de meeste medewerkers van Stennis zich bevinden. Van de helft van de 2000 medewerkers van Michoud heeft NASA sinds Katrina nog niets gehoord. Er zijn geen meldingen van omgekomen medewerkewrs van Michoud binnengekomen bij de NASA. Wel zijn van veel personeelsleden de huizen verwoest.

Na 23 jaar verbreekt Vint Cerf zijn dienstverband bij het Amerikaanse telecombedrijf MCI, voorheen ook Worldcom, waar hij verantwoordelijk was voor de technologische strategie. Met ingang van 3 oktober krijgt Cerf een van de hoogste posities bij technologiebedrijf Google. Hij wordt internetevangelist, wat zoveel inhoudt dat hij zijn technologische visie op toekomstige ontwikkelingen gaat vertellen aan iedereen die dat horen wil, om de neuzen één kant op te krijgen. Cerf licht in algemene bewoordingen zijn overstap toe op Googles bedrijfsweblog. De zestiger houdt enkele bijbanen aan. Hij blijft voorzitter van de Icann, wereldwijd verantwoordelijk voor het beheer van internetdomeinnamen. Bovendien blijft hij bij Nasa werken aan de technische basis van een interplanetair communicatienetwerk, een buitenaardse variant op internet. Cerf speelde in de jaren '70 van de vorige eeuw een leidende rol bij de ontwikkeling van TCP/IP, de techniek waar alle internetcommunicatie op is gebaseerd.

Merck & Co is niet van plan om wereldwijd een schikking te treffen in de Vioxx-zaak, de pijnstiller die het in september 2004 van de markt haalde omdat langdurig gebruik hartaanvallen zou kunnen veroorzaken. Dat stelde topman Kenneth Frazier van Merck vrijdag. In totaal zijn nu ongeveer 5000 rechtszaken aangespannen. In augustus werd Merck nog door een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan de dood van een gebruiker van Vioxx. De weduwe kreeg een schadevergoeding toegekend van $253 miljoen. Volgens Frazier zal Merck zich in een zaak die volgende week dient in New Jersey op dezelfde wijze verdedigen. Het advocatenteam zal dan trachten de medische details aan de jury uit te leggen "op een manier dat zij het kunnen begrijpen", vervolgde hij.

Friday, September 09, 2005

Rode Plein te koop?


Jozef Stalin draait zich ongetwijfeld om in zijn graf, want het Rode Plein in Moskou staat op een lijst van staatseigendommen die in aanmerkingen zouden komen voor privatisering. De doema, het Russische parlement, heeft nu een onderzoek bevolen.

Het verhaal over de privatisering van het Rode Plein verscheen in een aantal Russische media. Daar werd gewag gemaakt van een reeks eigendommen die de volgende drie jaar in aanmerking zouden kunnen komen voor verkoop.

"De officiële lijst zou dateren van eind vorige maand en omvatte naast eigendommen uit de militaire sector, transport en energie ook het Rode Plein in Moskou," meldt het persbureau Novosti.

Volgens het ministerie van economisch ontwikkeling betreft het echter een beursbedrijf dat dezelfde naam draagt en voor 51,4 procent eigendom is van de Russische staat. De doema heeft nu een onderzoek bevolen om de ware toedracht van de zaak te achterhalen.

Meerderheid artisten verlieslatend


De relatie tussen platenmaatschappijen en hun artisten is veel hechter dan het publiek denkt. In een interview met de BBC vertelde Tony Wadsworth, topman van het Britse platenlabel EMI, dan ook dat investeren in muziek niet noodzakelijk gebeurt met geld in het achterhoofd.

De recruteringspolitiek van EMI, dat ooit onder meer de Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, David Bowie, Queen en Peter Gabriel onder contract had, is volgens Tony Wadsworth nog altijd dezelfde als twintig jaar geleden. "We willen creatieve figuren die een originele inbreng hebben en een heel lange tijd zullen blijven," benadrukte hij.

"Zo hebben we Ed Harcourt en Beverly Knight gecontracteerd omwille van de muziek die ze creëren en niet omwille van het geld dat ze opbrengen," aldus Wadsworth. "Ook de eerste twee albums van Blur waren commercieel allerminst een succes. Een boekhouder zou hen afgeschreven hebben, maar wij geloofden in wat ze deden."

Het succes van een groep zoals Coldplay geeft iemand als Harcourt volgens de EMI-topman de kans om verder te werken. "Dat is portfolio-management," aldus Wadsworth. "De meerderheid van de artiesten zijn verlieslatend."

Wadsworth stelt dan ook dat de relatie tussen artisten en hun platenmaatschappij veel sterker is dan het publiek denkt. "Investeren in een artist betekent dat hij tijd krijgt om zijn talent aan te scherpen," voert hij aan. "Indien hij voltijds in de bank moet werken om zijn rekening te betalen, heeft hij niet veel tijd meer om zijn muziek te spelen."

De twee grootste recente successen van EMI zijn Radhiohead en Coldplay. "Maar toen ze tekenden, had niemand een vermoeden dat zij ooit de wereld zouden veroveren. Bij Radiohead voelden we dat ze iets bijzonders hadden en schitterende songs schreven, maar niemand wist waar dit naartoe zou leiden."

Radiohead heeft volgens Wadsworth een enorme evolutie doorgemaakt. "We hopen op dit soort vooruitgang, maar men kan daar onmogelijk zeker van zijn," voegde hij daar aan toe. "In Coldplay hebben we altijd geloofd, maar de snelheid en omvang van hun succes is een aangename verrassing geworden."

BBC-journalist Darren Waters stelt dat de platenmaatschappijen de voorbije jaren dikwijls het verwijt te horen gekregen dat ze niet snel genoeg evolueerden, de CD-prijzen kunstmatig opdreven, prefab-pop uitbrachten, innovaties tegenhielden en als een wildeman tekeer gingen tegen het downloaden.

"Het publiek heeft heel persoonlijke gevoelens bij muziek," stipte Wadsworth aan. "Het idee dat het voor iemand anders ook een commercieel product is, staat wellicht parrallel op die persoonlijke relatie. Maar EMI hoeft zich door de verwijten niet aangesproken te voelen. Dergelijke houding hebben wij nooit aangenomen."

Wadsworth stelt dat de platenmaatschappijen geen onredelijke winsten maken. "De winst ligt ongeveer even hoog als in de andere sectoren uit de entertainment industrie," voert hij aan. "De prijzen van de CD's zijn trouwens minder snel gestegen dan die van vele andere consumentenproducten."

Bovendien is Wadsworth van oordeel dat de sector en EMI in het bijzonder heel snel is geweest in het omarmen van de digitale revolutie. "Het is heel gemakkelijk om dingen weg te geven, maar het duurt veel langer voor er een verkoopsmodel is uitgebouwd," benadrukte hij.

Arabische online reclame hinkt achterop


De online advertentiemarkt kent een grote groei, maar Arabische websites hebben het moeilijk om adverteerders aan te trekken. Dat komt volgens analisten vooral door het beperkt aantal bezoekers en het wantrouwen van grote bedrijven tegenover Arabische sites. Bovendien lijken ook de reclamebureau's geen belangstelling te hebben voor de Arabische online reclame.

In 1999 kende het Arabische internet minder dan 250.000 dollar inkomsten uit online reclame. Inmiddels is dat volgens Mustafa Mohamed, directeur van NetAdvantage, opgelopen tot een bedrag tussen 7 en 10 miljoen dollar. Maar dat is nog altijd een miniem gedeelte van de globale online reclamemarkt, die tijdens de eerste drie maanden van het jaar is opgelopen tot 2,8 miljard dollar. Bovendien is het ook een fractie van de totale reclame-omzet in de Arabische wereld, waarmee een bedrag van 2,3 miljard dollar gemoeid zou zijn.

"De Arabische online reclamewereld gaat erop vooruit, maar loopt nog altijd jaren achter op de westerse wereld," benadrukte Mohamed tegenover het persbureau Reuters. "Grote multinationals vinden het internet immers nog altijd niet geschikt om reclame te voeren in de Arabische wereld."

Analisten wijzen erop dat dit gebrek aan interesse vooral te wijten is aan het feit dat slechts 17,2 miljoen van de 280 miljoen Arabieren het internet gebruiken. Arabische websites rekenen dan ook lage tarieven aan om meer klanten aan te trekken. Hun tarieven variëren tussen 15 en 25 dollar per 1.000 impressies, terwijl dat in de Verenigde Staten oploopt tot een bedrag tussen 55 en 75 euro. Door die lage tarieven blijven ook de inkomsten van de websites bijzonder laag.

Bovendien zouden reclamebureau's online campagnes ook niet echt promoten. "Ze geloven niet in de efficiëntie van het internet in de Arabische wereld," voerde Con O'Donnell, topman van het Egyptische Sarmady Communications (Sarcom), aan. "Het lijkt alsof het hen teveel energie kost om adverteerders te overtuigen van het nut en de voordelen van online campagnes."

Bovendien wijzen sommigen erop dat het Arabische internet ook geen bedrijf heeft zoals Google, waardoor het internet zich veel moeilijker kan profileren tegenover de concurrentie van de traditionele media.

Tussen de vijfhonderd grootste websites van de wereld, zijn er trouwens amper vijf van Arabische oorsprong, waaronder de online editie van de Egyptische krant Al-Ahram, maktoob.com en aljazeera.net. Een aantal portals, zoals www.araboo.com, steunen voor hun reclame-inkomsten op AdSense van Google.

Arabische websites proberen verschillende formules uit om hun rentabiliteit te verhogen. Zo verkoopt Al Jazeera zijn online content aan andere websites, terwijl het in de toekomst ook betalende live-streaming zal aanbieden aan zijn bezoekers. Ook Sarcom biedt zijn content te koop aan. Internet-providers gebruiken hun portals om hun telefoon- en breedbanddiensten aan te bieden.

Diverse Arabische websites hebben de jongste jaren omwille van financiële problemen een punt moeten zetten achter hun activiteiten. Toch stipt Mustafa Mohamed aan dat de Arabische online reclame volgend jaar zal oplopen tot een bedrag van 12 tot 17 miljoen dollar. "Het is vooral belangrijk om de reclamebureau's te overtuigen en ook de prijzen te verhogen," benadrukt hij. "Dan kan de Arabische online reclame echt van start gaan."

Himalaya-spoorlijn het einde van Tibetaanse droom?


Eén van de meest schitterende treinritten van de wereld moet de route worden tussen de Chinese hoofdstad Peking en de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Die verbinding wordt wellicht volgend jaar in gebruik genomen. Maar Tibet vreest dat de greep van de regering in Peking op het gebied daardoor nog veel groter zal worden.

Vooral het traject door de Himalaya moet een belevenis worden. De spoorweg ligt er op een hoogte waar zelfs kleine vliegtuigjes niet kunnen komen. "De locomotieven zullen voorzien moeten worden van turbo's om de motoren voldoende zuurstof te leveren," schrijft Howard W. French in The New York Times. De route loopt doorheen permanent bevroren terreinen en stopt onder meer in Tangula Shankou, wat met een hoogte van meer dan 5.500 meter het hoogste spoorwegstation van de wereld zal worden. De wagons zullen van drukkamers moeten worden voorzien, zoals de jets in de luchtvaart.

De Chinese overheid besliste in 2001 om 3,1 miljard dollar te besteden aan het project. Daarbij werd ook 240 miljoen dollar voorzien voor maatregelen die het milieu moeten beschermen. Zo werd het Gulu-natuurreservaat in Tibet uitgebreid om de bouw van een station in het gebied te compenseren.

De Chinese milieuwerker Yang Xin uit de provincie Qinghai, vertelde aan de krant dat weinig projecten zo zorgvuldig met het milieu omgaan. Maar French stelt dat de werken aan de spoorlijn door de Chinese overheid omgeven worden door een mist van stilzwijgen. Zo is de stad Golmud, één van de knooppunten van de nieuwe spoorweg, volgens hem nagenoeg verboden voor buitenlanders.Die geheimzinnigheid heeft volgens French wellicht veel te maken met het Tibetaanse streven naar onafhankelijkheid.

Geschat wordt echter dat de trein jaarlijks 900.000 mensen naar Tibet zal vervoeren. Een gedeelte van de Han-meerderheid zal volgens French in Tibet willen blijven wonen. "Daardoor zal het Tibetaanse streven naar onafhankelijkheid wellicht verder worden afgezwakt en zal de Tibetaanse spirituele cultuur worden uitgehold," meent hij.

Een gevluchte Tibetaanse leraar stelde dat de Han-bevolking in Tibet groeit en dat de Tibetaanse taal zijn belangrijkheid aan het verliezen is. "Het is aan Tibetanen ook verboden om werk te zoeken in de woning- en wegenbouw," vertelde hij. "Jonge Tibetaanse meisjes zijn gedwongen om in de prostitutie te gaan." De man stelde dat de Chinese overheid Tibet alleen kan helpen door de immigratie stop te zeten en de leefomstandigheden van de locale bevolking te verbeteren, zodat de Tibetanen hun eigen cultuur zouden kunnen beschermen."

Teveel keuze en te weinig tijd


Mensen vinden dat ze te weinig tijd hebben en zich teveel moeten haasten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse reclamebureau JWT. De consument vindt dat er een steeds zwaardere werkdruk komt, maar wijst ook op een vloedgolf aan communicatiemiddelen en teveel keuzemogelijkheden in de media- en ontspanningssector.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat veertig tot zestig procent van de volwassenen in de geïndustrialiseerde wereld van mening is dat ze over te weinig tijd beschikken. Daardoor voelen de consumenten een te grote druk van werk en omgeving, zodat ze te weinig kunnen relaxen.

Maar de onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat er nog meer aan de hand is. De consument heeft niet alleen het gevoel te weinig tijd te hebben, maar hij voelt ook een tekort aan geld. Daardoor heeft hij het idee dat hij te weinig kan realiseren van wat hij allemaal graag zou doen.

Wandelaars hebben geen batterijen nodig


De deining van een rugzak geeft voldoende energie om een gsm-toestel, navigatie-apparatuur en zelfs draagbare cd-spelers op te laden. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers die een speciale rugzak hebben ontworpen en tot de vaststelling kwamen dat een wandelaar daardoor extra energie kan opwekken en dus geen reserve-batterijen meer aan zijn uitrusting moet toevoegen.

Onderzoekers van de University of Pennsylvania hebben zijn er tijdens experimenten in geslaagd om de op- en neergaande beweging van de rugzak tijdens het wandelen om te zetten in elektriciteit. Een rugzak met een gewicht van ruim veertig kilo zou volgens onderzoeksleider Lawrende Rome tot zeven wat elektriciteit kunnen opleveren.

Rome wijst erop dat die energie voldoende is om tegelijkertijd een MP3-speler, een pda-apparaat, een draagbare gps-systeem en een gsm-toestel op te laden. "Tijdens het stappen gaat de heup van de wandelaar vijf tot zeven centimeter naar boven," benadrukt Rome. "Daarbij gaat ook de rugzak op en neer. Het is die verticale beweging die de energie opwekt."

Daarbij verbruikt de mens uiteraard zelf ook extra energie, maar dat verlies zou door één chocoladereep alweer opgevuld kunnen worden. "Dat is veel minder dan het gewicht van extra batterijen," aldus Rome. "Voeding bevat per gewichtseenheid nu eenmaal honderd keer meer energie dan batterijen."

Kaalkap in regenwoud Borneo?


De plannen voor de aanleg van een gigantische palmolieplantage vormt een bedreiging voor het regenwoud van Borneo. Dat stelt het Werld Natuur Fonds (WNF). De gigantische plantage zal volgens de onderganisatie voor complete een kaalkap zorgen. De Indonische regering ontkent echter dat de natuur schade zal leiden.
Er zijn plannen om op het Indonesische deel van Borneo een palmolieplantage aan te leggen van 1,8 miljoen hectare. Dergelijk project is volgens het WNF echter funest voor het regenwoud van het eiland. "Het zal een verwoestende impact hebben op de bossen, dieren, planten en inheemse bevolking van Borneo," aldus de organisatie.

Het project wordt door China gefinancieerd, maar het WNF wijst er op dat het gebied qua biodiversiteit één van de rijkste gebieden ter wereld is. Onder meer de orang-oetan en Borneose goudkat hebben daar hun biotoop. De milieuorganisatie meent dat het gebied zich door de onvruchtbare grond en steile hellingen absoluut niet leent voor een palmolieplantage. Dit wordt ook bevestigd door een onderzoek van het Centre for International Forestry Research (CIFOR).

In het verleden hebben volgens tegenstanders van het project nog bedrijven vergunningen aangevraagd voor palmolieplantages, alleen maar voor de houtkap. Nadat de bomen zijn verdwenen, wordt er vervolgens geen plantage meer aangelegd. Ook het bedrijf dat in Borneo de plantage gaat opzetten mag ook de bomen kappen en verkopen.

De Indonesische regering voert aan dat het project geen schade zal toebrengen aan de natuur, maar dat wordt door het WNF tegengesproken. De organisatie wijst erop dat in andere delen van Borneo voldoende kale gebieden beschikbaar zijn om een palmoliepantage te beginnen.

Slechte opvolgers ramp voor bedrijven


Een slecht geregelde opvolging is de belangrijkste reden voor faillissementen van KMO-bedrijven. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Resources Global Professionals (RGP). In veel gevallen is die opvolger immers veel te onervaren om de fakkel over te nemen.

"Veel ondernemers maken te laat plaats voor hun opvolger en als ze dan eindelijk afscheid nemen, komen er vaak jonge en onervaren familieleden op de hoogste posities terecht," stellen de onderzoekers. "Die onervarenheid doet veel bedrijven de das om."

De directeur-eigenaar die te lang blijft zitten, is volgens het rapport vaak al decennia aan het roer. "Hij gaat niet mee met de veranderingen om hem heen en is niet meer de motor, maar de vertragende factor," benadrukt RGP-directeur Wouter Van Tienhoven in het magazine Zibb. "Niet alleen op directieniveau, maar ook in het middenkader moet hij jeugdig talent de kans geven. Dat gebeurt te weinig. 'Je ziet vaak dat de directeur de laatste vijf jaar van zijn functioneren, doorgaat met de oudere werknemers met wie het bedrijf groot is geworden."

Volgens Van Tienhoven ontbeert het veel ondernemers op latere leeftijd aan daadkracht. "Als het minder gaat, moet men ingrijpen," benadrukt hij. "Bij een reorganisatie ziet men vaak dat de DGA alleen maar met ontslagprocedures bezig is, terwijl hij juist het personeel dat blijft het gevoel moet geven dat met hun toewijding het bedrijf nog toekomst heeft."

Andere oorzaken van faillissementen zijn volgens RGP het nemen van steeds grotere risico's, het ontbreken van financiële
informatie waarop het management zijn koers kan baseren, onvoldoende scheiding tussen reorganisatie en dagelijkse operatie en gebrek aan creativiteit.

Welke boodschap had Fatal Attraction?


De Amerikaanse televisiezender AMC begint morgen met een reeks over films die een schok door de wereld hebben doen gaan. In 'Movies That Shook the World' wordt aandacht besteed aan negen speelfilms die voor één of andere reden een groot cultureel belang hebben gehad.

"Het is een reeks die iedereen zou moeten zien," schrijft Marilyn Moss in The Hollywood Reporter. "Er wordt niet alleen achtergrondinformatie gegeven over de negen films, maar ook wordt aandacht besteed aan de grote culturele en sociale contekst die ze hebben verworven."

Begonnen wordt met de kaskraker 'Fatal Attraction' (1987) met Glenn Close en Michael Douglas. "De film lokte discussies uit over de gruwel van de Aids-besmettingen, het feminisme en de professionele carrière van de vrouw," aldus Moss. Daarnaast is er 'The Birth of a Nation', volgens Moss wellicht nog altijd de meest controversiële film die de Amerikaanse filmindustrie ooit heeft voortgebracht.

De serie omvat verder ook nog 'The China Syndrome', 'American Graffiti', 'The Exorcist', '2001: A Space Odyssey', 'Do the Right Thing', 'The Last Temptation of Christ' en 'The Graduate'. "Elk van deze films tonen ons waar we ons op een bepaald ogenblik in de loop van de geschiedenis bevonden," schrijft Moss nog.

Europa wil een kid-domein


Het Europees Parlement stuurt aan op een kid-domein op het internet. Dat is één van de maatregelen die Europa voorstelt om kinderen online bescherming te bieden tegen content die voor hen niet geschikt is. Verder willen de Europarlementairen ook een speciaal telefoonnummer voor informatie over filters.

De Europese parlementairen willen dat er een .kid-domein gecreeërd zou worden waar kinderen naar veilige websites zouden kunnen surfen. Daarmee wil men vermijden dat kinderen bijvoorbeeld op pornosites terecht zouden komen. Verder werd vooropgesteld om een gratis telefoonnummer ter beschikking te stellen waar informatie over beschermende maatregelen te verkrijgen zou zijn.

Op dat nummer zouden ouders onder meer kunnen uitzoeken hoe ze aan de hand van filters op hun computers ervoor kunnen zorgen dat de kinderen geen ongewenste webstekken zoals pornosites kunnen bezoeken. Ook zou er een Europese informatiecampagne moeten komen om het publiek te wijzen op de gevaren van internet voor kinderen.

Vooraleer de voorstellen kunnen ingevoerd worden, moeten ze echter nog door de Europese ministers besproken worden.

Economie in de media


De Italiaanse autobouwer Fiat en de Europese dochter van het Amerikaanse autoconcern Ford zouden plannen hebben om samen een miniwagen te bouwen. "Die gesprekken zitten al in een ver gevorderd stadium", luidt het. De autoconstructeurs willen nog niets officieel bevestigen. Bernhard Mattes, topman van Ford-Duitsland, deed het bericht donderdag nog af als speculaties in de pers waarop hij geen commentaar wou geven. Omdat Fiat al langer aan een opvolger voor de legendarische Fiat 500 denkt, zou de nieuwe mini al binnen twee of drie jaar op de markt kunnen komen, zo schrijft het Handelsblatt. Die schrijft ook dat de wagen in Polen zal gebouwd worden, waar ook het zustermodel Fiat Panda van de band rolt. Ook Ford is in het segment van de kleine wagens dringend op zoek naar een inhaalbeweging. Momenteel biedt de autobouwer enkel het acht jaar oude model Ford Ka aan, stelt het Handelsblatt. De krant verwijst ook naar de Franse concurrent Peugeot/Citroën die met Toyota in zee ging voor de productie van kleine wagens. Voor Ford zou de samenwerking met Fiat het voordeel bieden dat het relatief snel een nieuwe wagen kan presenteren. Beide concerns zouden er ook baat bij hebben de kosten te delen, schrijft de Duitse krant nog.

Het duurt zeker nog twee maanden voordat de schade bij vier raffinaderijen aan de Golf van Mexico als gevolg van de orkaan Katrina is gerepareerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Energiezaken Samuel Bodman donderdag gezegd. Het beschadigde kwartet is goed voor een dagelijkse olieproductie van 700.000 tot een miljoen vaten (van 159 liter), ofwel 4 tot 5 procent van de totale raffinagecapaciteit in de Verenigde Staten. Ten minste acht raffinaderijen in het gebied werden beschadigd toen Katrina vorige week overtrok. Met uitzondering van het viertal zijn alle faciliteiten weer in bedrijf genomen. Behalve veel van de raffinaderijen zijn ook de pijpleidingen voor het vervoer van olie weer in gebruik genomen. De pijpleidingen voor het vervoer van afgewerkte producten, zoals benzine, naar de rest van de VS zijn weer volop in gebruik, aldus Bodman.

De formules all inclusive van hotels zijn steeds meer in trek bij de Belgische toeristen. Bij touroperator Jetair is op dit moment zowat zestig procent van de geboekte vliegvakanties all in, zo bleek donderdag in de marge van de persvoorstelling van de winterbrochures. Bij Thomas Cook nam het aandeel van dergelijke formules het voorbije jaar met tien procent toe. Bij Thomas Cook bedraagt het aandeel all inclusive in de vliegvakanties op jaarbasis 52 procent. "Deze formule wordt al enkele jaren populairder, vooral omdat die op voorhand zekerheid geeft over het budget", aldus Pierre Fivet van Thomas Cook. "Het is ook gemakkelijk voor families: de ouders kunnen hun kinderen dan rustig zelf hun drank, ijsjes en dergelijke laten bestellen." De cijfers worden volgens Fivet ook beïnvloed door de populariteit van Turkije als vakantieoord. "De formule maakt in Turkijke immers tachtig tot negentig procent van het totale aanbod uit."

Nadat de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) een opwaartse herziening van de groei had aangekondigd, waarschuwde Ifzal Ali, hoofdeconoom bij de ADB, donderdag dat China het gevaar loopt een harde landing te maken. De ADB gaat vanaf nu uit van een verhoging met 9,2 procent van het Chinese BBP voor 2005; voordien voorzag de Bank een groei van 8,5 procent. De ADB, gevestigd in Manilla, houdt vast aan haar voorspellingen voor 2006: een groei net onder de negen procent. "De Chinese groei berust op een erg smalle basis, voornamelijk op investeringen. Als haar exportmarkten en de winsten vertragen, zouden de investeringen kunnen dalen en zo de groeipercentages aanzienlijk verkleinen", voorspelde de econoom. Tot de risico's die op de groei in 2006 zouden kunnen wegen, behoren volgens de ABD de dreiging van energieschaarste, de broosheid van het banksysteem en de overcapaciteit in de staal-, aluminium- , cement- en automobielsector.

De Amerikaanse troepen hebben in Irak sinds 2003 een grote hoeveelheid radioactief materiaal achtergelaten, dat met name in terroristenhanden gevaar kan opleveren. Dat meldt het Congres woensdag in een rapport. Volgens het Government Accountability Office (GAO) heeft het Amerikaanse leger 1.400 radiologische bronnen verzameld die waren gebruikt voor medische, industriële en onderzoeksdoeleinden. Daarvan heeft het er 1.000 uit de circulatie gehaald, zo luidt het. Maar het totaal aantal aan niet onderschepte radiologische bronnen in Irak blijft onbekend, zo meldt het rapport op basis van bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Bovendien heeft een buurland tweemaal vrachtwagens onderschept die het land verlieten met radiologisch materiaal aan boord, aldus het rapport. Dit materiaal, dat hoog radioactief kan zijn en uranium kan bevatten, vormt een gevaar voor de bevolking en kan door terroristen worden gebruikt om een vuile bom te vervaardigen, waarin radioactief materiaal met conventionele explosieven wordt gecombineerd, zo meldt het rapport. Het GAO stelt vast dat het verzamelen van radiologische bronnen pas een half jaar na de invasie in Irak is begonnen.

De tropische storm Ophelia is tot een orkaan uitgegroeid, de zevende in het orkaanseizoen van 2005, en bedreigt Florida. Dat meldt het National Hurricane Center (NHC) in Miami donderdag. Tegen 23 uur Belgische tijd was sprake van windstoten van maximaal 120 km/u, maar de orkaan stond vrijwel stil, zo meldt het NHC. Ophelia valt op dit moment binnen categorie 1 op de schaal van Saffir-Simpson, die vijf categorieën telt, maar de orkaan kan in kracht toenemen en zich in de komende 12 à 24 uur in noordoostelijke richting bewegen, zo luidt het. Het oog van Ophelia bevindt zich op dit moment in de Atlantische oceaan, op zo'n 112 km ten noordoosten van Cap Canaveral (Florida).

Het Simon Wiesenthal Centrum in Wenen heeft de Oostenrijkse regering gevraagd een beloning uit te loven voor de opsporing van de al decennia voortvluchtige nazi-arts Aribert Heim. De 91-jarige Heim is door de Duitse justitie aangeklaagd wegens moord op honderden joden in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse justitie heeft een beloning 130.000 euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn arrestatie en het Wiesenthal Centrum wil dat de Oostenrijkse regering dat bedrag verdubbelt. Heim is al sinds 1962 op de vlucht. Vorige week riep het Wiesenthal Centrum de Oostenrijkse regering op Heim zijn doctorstitel te ontnemen die hij in 1940 behaalde aan de Universiteit van Wenen. Tijdens de oorlog was hij als arts actief in verscheidene kampen. Volgens overlevenden zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan wrede experimenten op duizenden gevangenen.

China en de Verenigde Staten hebben een verkooppunt van nagemaakte geneesmiddelen op het internet, waaronder nep-Viagra, ontmanteld en twaalf personen aangehouden. Een grote hoeveelheid nagemaakte producten met een marktwaarde van miljoenen dollars werd in beslag genomen op vijf verschillende plaatsen in China, aldus vertegenwoordigers van beide landen op een persconferentie in Peking. De namaakproducten, waaronder kopieën van Cialis of Levitra, concurrenten van Viagra, werden te koop aangeboden op het internet in elf landen waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël. Elf Chinezen werden gearresteerd in Tianjin (noorden) en de provincie Henan (midden) en één Amerikaan in de staat Washington, zo verklaarde Andy Yu, attaché van de minister van Binnenlandse Veiligheid.

Rusland heeft donderdag vanaf het kosmodroom Bajkonoer op de Kazachse steppen een vrachtschip gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Het ruimtevaartuig, een Progress M-54, gaat het ISS bevoorraden met 2,5 ton aan brandstof, voedsel, water en technische apparatuur. Woensdag stuurden de huidige bewoners van het ISS, de Rus Sergej Krikalev en de Amerikaan John Philips, een ander Progress ruimtevaartuig gevuld met afval terug naar de aarde. Deze Progress is grotendeels verbrand in de dampkring.

Thursday, September 08, 2005

Airbus A380 krijgt zijn parkeergarage


Dat de bouw van de Airbus A380 van de luchthavens grote aanpassingen zou vergen, kon verwacht worden. Dat gold zelfs voor de luchthaven van Frankfurt, waar de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa een grote garage wou bouwen voor de mastodonten. Ondanks protesten van milieuverenigingen is er nu toch een toelating gekomen om de hangar te bouwen.

Met zijn gigantische afmetingen en massa passagiers stelt de Airbus A130 luchthavens die het toestel willen ontvangen, voor heel wat logistieke problemen. Terminals zijn meestal niet aangepast aan de afmetingen van het vliegtuig en de logistiek van de luchthavens is meestal niet voorzien om tegelijkertijd zoveel passagiers en bagage te verwerken. Op de luchthaven van Frankfurt, één van de drukste van de wereld, stond men echter voor een andere uitdaging.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wou in Frankfurt een hangar bouwen om de toestellen te kunnen parkeren. Daarvoor is een hangar van 50.000 vierkante meter nodig. De maatschappij had daar een investering van 150 miljoen euro voor over. Het complex moest afgewerkt zijn tegen de herst 2007, wanneer Lufhansa het eerste van in totaal vijftien toestellen zal ontvangen.

Voor de bouw van de hangar moet op de terreinen van de luchthaven echter een bosgebied gekapt worden. De milieuvereniging Bundes für Umwelt- und Naturschutz (BUND) legde bij de Duitse rechtbank echter een klacht neer en probeerde het rooien van het bos te beletten. Eind juni had de rechter die klacht al verworpen, maar met een nieuwe procedure probeerde de milieuvereniging de bouw alsnog stop te zetten. Die eis werd nu echter ook afgewimpeld.

Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt en eigenaar van de terreinen, heeft aangekondigd onmiddellijk te beginnen met het rooien van twintig hectaren bos.

Algen als waterstoffabriek


Algen zouden in de toekomst in staat kunnen zijn om voor een economisch rendabele waterstofproductie te zorgen. Duitse onderzoekers hebben met gemuteerde algen veelbelovende resultaten geboekt. Dat zou in de toekomst kunnen leiden tot grote bioreactoren die de nodige waterstof voorzien voor brandstofcellen.

"Hectaren velden met algen onder glas of kleinere glazen bioreactoren in de tuin kunnen in de toekomst de waterstof leveren voor de brandstofcellen van de auto of de laptop," meldt de Duitse krant Die Welt. "Onderzoekers aan de universiteit van Bielefeld hebben een bepaalde soort alg (Chlamydomonas Reinhardtii) genetisch zo geoptimaliseerd dat ze in de bioreactor dertien keer meer waterstof produceren als hun soortgenoten in het wild."

Normaal produceert de algensoort alleen in een stress-situatie waterstof, door een tekort aan zuurstof en zwavel. "Door het uitschakelen van één gen hebben onderzoekers rond bioloog Olaf Kruse ervoor gezorgd dat de algen geen fotosynthese meer doen. "De mutant, die de naam Stm6 meekreeg, produceert niet alleen meer waterstof, maar is ook langer actief," wordt er aan toegevoegd. "In natuurlijke vorm moeten de algen na enkele dagen vervangen worden omdat ze afgestorven zijn."

Bovendien vormt de natuurlijke alg een waterstofgas dat met andere gassen vermengd is. Bij de gemuteerde alg zou het echter gaan om 99,8 procent zuivere waterstof. "Dat maakt de mutant in de praktijk bruikbaar voor de bioreactor," voerde Kruse aan. "De zuivering van het gas wordt immers overbodig."

De wilde algen zetten slechts 0,1 procent van het licht om in de gewenste reactie, maar bij de Stm6 stijgt dat tot 2 procent, twintig keer meer. Op een niveau van 5 procent zou het proces echt economisch kunnen toegepast worden. Samen met de unversiteit van Brisbane (Australië) werkt het Kruse-team volop aan de verfijning van de technologie. Gehoopt wordt binnen een periode van vijf jaar op dat vlak resultaten geboekt zouden kunnen worden.

Politieserie hogeschool voor criminelen?


Criminelen steken heel wat op van politieseries op televisie. Dat wordt door een aantal Britse forensische wetenschappers naar voor gebracht. Bovendien blijken de series ook bij de juryleden van rechtszaken veel te hoge verwachtingen op te wekken.

In een aantal populaire politieseries - zoals het Amerikaanse CSI - ziet de kijker forensische wetenschappers aan het werk. Maar ook bij criminelen kunnen volgens onderzoekers van de universiteiten van Oxford, Leicester en Strathclyde heel wat informatie opsteken uit de getoonde beelden.

In het magazine New Scientist wordt benadrukt dat criminelen bovendien niet alleen een goed inzicht krijgt in het politiespeurwerk en de manier waarop ze de politie kunnen ontlopen, maar dat de series er ook te leiden dat jury's te hoge
verwachtingen beginnen te koesteren van wetenschappelijke getuigen.

"In zulke series hebben de wetenschappers altijd gelijk," benadrukt forensisch wetenschapper Peter Bull van de universiteit van Oxford. "Jurieleden die series als CSI bekijken, geloven dat dergelijke filmscenario's realistisch zijn. Ook zijn collega
Jim Fraser van het Centrum voor Forensische Studies van de Schotse Universiteit van Strathclyde stelt dat de oversimplificatie in de series te hoge verwachtingen opwekken.

Politieseries zijn voor criminelen ook een leerschool. "Dieven gaan nooit zonder handschoenen op pad en verkrachters gebruiken een condoom om geen DNA-sporen na te laten," benadrukt Guy Rutty van de afdeling Forensische
Pathologie van de Universiteit van Leicester. "Er zijn zelfs autokrakers die willekeurige sigarettenpeuken in auto's achterlaten om de politie op het verkeerde spoor te zetten."

NASA-betrekking niet meer aantrekkelijk?


De NASA krijgt steeds meer problemen om zijn personeel aan zich te binden. Meer en meer bedrijven uit dezelfde en andere sectoren zijn immers op zoek naar mensen met gelijkaardige vaardigheden. Critici zeggen dat de NASA niet voldoende inspanningen doet om dat talent naar zich toe te trekken.

"Vele wetenschappelijke medewerkers en technici bij de NASA naderen de pensioengerechtigde leeftijd," merkt de krant USA Today op. "De ruimtevaartorganisatie en diverse verenigingen uit de sector luiden nu de alarmklok voor een eventuele crisis in de arbeidsbevolking. De situatie zou zelfs vergelijkbaar zijn met de jaren vijftig, toen het succes van de Russische Spoetnik in de Verenigde Staten eveneens een snelle invulling van ruimtevaart-jobs vereiste."

"In de jaren zestig gaf een job bij de NASA een enorme standing," benadrukt Matthew Kazmierczak, onderzoeksdirecteur bij de high-tech handelsorganisatie AEA. "Het beroep moet nu opnieuw sexy gemaakt worden."

Tot voor kort werden topstudenten vooral aangetrokken door start-ups uit de computer- en internetsector. Bovendien zorgen private ruimtevaartbedrijven voor een bijkomend alternatief. "Maar desondanks trekt de NASA nog altijd elite-studenten aan," stippen ruimtevaart-experts.

Vorig jaar nam de NASA 167 afgestudeerde universiteiten in dienst, maar veel anderen kwamen terecht bij onderaannemers. Die spelen nu immers een grotere rol in de activiteiten van de ruimtevaartorganisatie dan in het verleden. De NASA telt nu ook minder dan de helft medewerkers dan tijdens de topperiode op het einde van de jaren zestig.

Chuck Eastlake, docent aan de Embry-Riddle Aeronautical University in Daytone Beach, stelt dat zijn studenten bijzonder gelukkig zijn met het beleid van de Amerikaanse president Bush om een nieuw programma op te zetten rond missies naar de maan en de planeet Mars.

Bovendien stelt Eastlake dat de privé-bedrijven te klein zijn om bij de NASA een belangrijke drain brain te veroorzaken. "Ze zullen alleen maar de ruimtevaart meer populair maken," benadrukt hij. Wie gepassioneerd is door de ruimtevaart, gaat volgens de experts in eerste plaats nog altijd aan de NASA.

Maar de NASA en een aantal experts wijzen erop dat een crisis op komst is. Er zijn niet voldoende afgestudeerden beschikbaar om de werknemers die binnenkort met pensioen gaan, te vervangen. Dat zou volgens de ruimtevaartorganisatie voor een gevaarlijk tekort kunnen zorgen.

"Dit probleem gaat verder dan de NASA," meent Daryl Chubin, directeur van het Center for Advancing Science and Engineering Capacity van de American Association for the Advancement of Science. "Het treft alle disciplines, vooral die steeds meer afhankelijk zijn geworden van buitenlands talent, zoals computerwetenschappen en fysica."

Chubin stelt dat het bedrijfsleven meer moeite moet doen om studenten uit minderheden, vandaag een veel groter gedeelte van de Amerikaanse onderwijsbevolking, aan te trekken. "Daarin heeft de NASA een voordeel, onder meer dankzij zijn divers astronautenkorps en de sfeer van avontuur die rond het werk hangt."

Maar bezorgdheid om een tekort doet sommigen opnieuw aansturen op een National Defense Education Act zoals in 1958. Toen zagen de Verenigde Staten zich door het Russische succes van de Spoetnik in de ruimterace plots op achterstand geplaatst. Door een dergelijke wet werden financiële inspanningen mogelijk om studenten aan te trekken voor bijzonder cruciale taken.

Lennard Fisk, een gewezen topman van de NASA en nu docent aan de University of Michigan, stelt dat de universiteiten nog altijd voldoende talent produceren, maar dat de NASA niet voldoende inspanningen meer levert om dat talent aan te trekken. Er wordt volgens hem teveel de nadruk gelegd op biotechnologie en internet.

Moet Yahoo zich schikken naar Chinese regering?


Reporters Sans Frontières (RSF) heeft Yahoo ervan beschuldigd als politie-informant te zijn opgetreden voor het Chinese regime. Yahoo wordt verweten informatie te hebben verstrekt aan de Chinese autoriteiten, wat geleid zou hebben tot de arrestatie van een journalist.

"De beschuldigingen zorgen ervoor dat er opnieuw wordt gediscussieerd over de manier waarop bedrijven in China zaken zouden moeten doen en hoever ze zouden mogen samenwerken met de Chinese autoriteiten," stipt de Britse omroep BBC aan.

De omroep geeft toe dat de Chinese economie een enorme groei kent en dus een bijzonder aantrekkelijke markt is geworden voor westerse bedrijven. "Maar voor media en online bedrijven betekent dat meteen ook dat men de plaatselijke regels moet volgen, met inbegrip van een sterke staatscontrole op de pers en beperkingen op de vrije meningsuiting op het internet," wordt er echter opgemerkt.

"Net zoals elk ander internationaal bedrijf moet Yahoo ervoor zorgen dat zijn locale websites binnen de plaatselijke wetten en gewoontes opereren," vertelde Yahoo-woordvoerster Mary Osako aan de BBC. RSF aanvaardt dat Yahoo wettelijke problemen had kunnen krijgen indien het met de Chinese autoriteiten niet had meegewerkt.

Yahoo bezorgde e-mail gegevens over de Chinese journalist Shi Tao aan de Chinese overheid, maar de BBC stelt dat het op dit ogenblik nog niet zeker is of dat vrijwillig gebeurde of dat het bedrijf gedwongen werd de gegevens ter beschikking te stellen. "Maar het wordt tijd dat grote online bedrijven zoals Yahoo en Microsoft bij hun activiteiten in China ethische
normen de voorrang geven boven gerechterlijke verplichtingen," stipt RSF aan.

"In plaats van alles te aanvaarden wat de Chinese autoriteiten zeggen, zouden deze grote bedrijven een gemeenschappelijk standpunt kunnen innemen en stellen dat ze zich houden aan de Universele Rechten van de Mens en hun eigen waarden," merkt RSF-woordvoerder Julien Pain op. "Het is een mythe dat China zo machtig is dat het onmogelijk is om bepaalde dingen te onderhandelen."

Pain voegt er aan toe dat westerse bedrijven goed genoeg weten hoe de Chinese regering opereert en het internet censureert. "De andere richting uitkijken is niet langer een oplossing," waarschuwt hij.

De organisatie Privacy International heeft de online gemeenschap opgeroepen over te gaan tot een wereldwijde boycot van Yahoo. "Dat zou een duidelijke boodschap sturen naar de Yahoo-aandeelhouders en andere bedrijven die bereid zijn om de mensenrechten op te offeren in ruil voor een deel van de Chinese markt," voert de organisatie aan.

In een wereld waarin bedrijven steeds meer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen, zijn er volgens de BBC duidelijk vraagtekens te stellen bij het zakendoen met onderdrukkende regimes. "Daarbij moeten ze rekening houden met een mogelijke beschadiging van hun reputatie," aldus de BBC.

"We zouden kunnen hopen dat bedrijven hun reputatie hoger stellen dan mogelijke compromissen met regeringen die niet volgens de westerse normen handelen," stipt een woordvoerder van het Institute of Directors (IOD) aan.

"Werken met regimes zoals China kan tot problemen leiden," aldus nog het IOD. De organisatie heeft op dit ogenblik nog geen leidraad over zakelijke contacten met China, maar zou daar in de toekomst wel aandacht aan willen besteden.

"Internauten zouden beroep kunnen doen op onafhankelijke providers," stelt Yaman Akdeniz, directeur van Cyber-rights.net. "Providers die een basis hebben in China moeten aan specifieke wetten gehoorzamen. Cyber-rights werkt echter vanuit
Groot-Brittannië en moet dan ook niet reageren op vragen van de Chinese overheid."

Cyber-rights.net is een e-mail service die werd opgezet in het kader van de strengere wetgeving over de identificatie van communicaties via e-mail, die ook in Groot-Brittaznnië wordt verwacht.

De BBC stelt dat Cyber-rights.net weliswaar geen informatie verzameld over zijn gebruikers, maar dat ook hier identificatie niet helemaal uitgesloten is. "In geval van fraude of terrorisme zal het Canadese moederbedrijf Hushmail wellicht tegemoet komen aan een vraag van de Britse overheid, hoewel het daar helemaal niet toe verplicht is," merkt Akdeniz op. "Maar bij
een vraag om informatie over de account van een journalist, zal men wellicht minder snel geneigd zijn medewerking te verlenen."

De Chinese journalist Shi Tao werd in april tot tien jaar cel veroordeeld wegens het versturen van een e-mail met de tekst van een interne boodschap van de Chinese communistische partij naar buitenlandse websites. Daarbij werden journalisten gewaarschuwd voor het gevaar op sociale onrust naar aanleiding van de terugkeer van dissidenten naar aanleiding van de
15de verjaardag van het bloedbad op het Tiananmen-plein in Peking.

Wikipedia groter dan de media?


Wikipedia, dit jaar uitgegroeid tot het grootste online naslagwerk, is goed op weg om in de toekomst ook gigantische websites als The New York Times en The Drudge Report voorbij te steken voor achtergrondinformatie rond actueel nieuws. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Hitwise.

Het aantal bezoekers van het meertalige netwerk van Wikipedia-websites is volgens Hitwise het voorbije jaar met 154 procent gestegen. "Met dat groeiritme kan Wikipedia op termijn zelfs succesvoller worden dan topsites als The New York Times, The Drudge Report en andere nieuwssites," voegen ze er aan toe.

Maar er wordt aan toegevoegd dat het vrijwillige karakter van het netwerk, waar iedereen bijdragen kan leveren of discussies kan voeren en dat ook voor het grote succes van de site zorgde, meteen ook een grote uitdaging dreigt te worden.

"We zijn van een klein stadje, waar ieder zijn eigen dorpel veegt, geëvolueerd tot de metro van New York, waar iedereen doorheen raast," stelt Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. "Hoe zullen we er in slagen om de cultuur te bewaren die tot nu toe zo goed werkte?"

Wikipedia is ontworpen op basis van een software die gericht is op samenwerking, in tegenstelling tot blogs, die meestal een persoonlijke invalshoek hebben. In totaal hebben tot nu toe ongeveer 350.000 mensen bijdragen geleverd aan de twee miljoen woorden in meer dan 25 actieve talen. "De Wikipedians - zoals de medewerkers worden genoemd - hebben een politiek ontwikkeld om geruzie of scheldpartijen over gevoelige onderwerpen te vermijden," merkt Reuters op.

Technologie-analist Paul Saffo van het Institute for the Future in Palo Alto (Californië) stelt dan ook dat de Wikipedia-community nog altijd een gemeenschap is die 's nachts zijn deuren niet op slot doet. Wikipedia vertrekt immers van het principe dat iedereen de bijdrage van iemand anders kan bewerken en van een streven naar een neutraal gezichtspunt, terwijl elke bijdrage moet steunen op erkende, onafhankelijke bronnen.

"Toen cyberspace nog klein was, waren de Wikipedians vooral mensen die elkaar in zekere mate kenden," stipt Saffo aan. "Nu is het echter cybersuburbia. Maar de wiki is nog altijd een elite-medium."

Het labyrint van links in Wikipedia begint volgens Reuters zijn invloed te hebben op de verslaggeving over de nieuwsactualiteit. Zopas trok Wikipedia 22,3 procent van de lezers aan die op zoek waren naar informatie over de Gaza Strip, dankzij een koppeling met het CIA World Factbook. Wikipedia haalde volgens Hitwise daarmee in de Verenigde Staten vijf keer meer trafiek dan Google News, Yahoo News of de BBC. Bij de verkiezing van paus Benedictus XVI koppelde Wikipedia
zich aan CNN.com en werd daarmee de website die door het tweede meeste internauten bezocht werd, na de katholieke encyclopedie Newadvent.org.

Clay Shirky, docent aan de universiteit van New York, benadrukt dat Wikipedia zijn oorsprong als een encyclopedie is ontgroeid en een model geworden is van het online collectieve publiceren. "De gebruikers hebben de waarde van het groepsproces beseft, gekoppeld aan een formele neutraliteit en een snelle updating vanaf het ogenblik dat nieuwe informatie
beschikbaar is," stelt hij.

Wikipedia is veruit het belangrijkste online naslagwerk geworden en genereert twee keer zoveel trafiek als Dictionary.com. De Wikipedia Foundation, gevestigd in Saint Petersburg (Florida), is een nonprofit-organisatie die steunt op schenkingen. Er
zijn geen plannen om reclame te aanvaarden.

Door te steunen op de kracht van de community, vormt Wikipedia volgens Reuters een schril contract met de top-down benadering van Yahoo News, Google News en zeker de traditionele media. Er wordt nu gezocht naar mogelijkheden om gevoelige onderwerpen - zoals terrorisme - te benaderen.

Bij dergelijke onderwerpen worden meestal verscheidene definities meegegeven. Overwogen wordt nu om ook een stabiele definitie aan te reiken, waarmee de bewerkte versies vergeleken zouden kunnen worden.

Zijn lange werkdagen wel nodig?


Indien bedrijven hun productieproces zouden moderniseren, zouden lange werkuren grotendeels vermeden kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse ministerie van industrie, de vakbond (TUC) en het bedrijfsleven (CBI).

Grote bedrijven hebben volgens het rapport al maategelen genomen, zoals duobanen en flexibele werktijden, om de ploegenarbeid en de productiviteit te verbeteren. "Maar daarbij is het belangrijk dat het personeel bij die maatregelen geraadpleegd wordt," aldus nog het rapport.

Gerry Sutcliffe, minister van tewerkstelling, stelt dat er echter ook een verandering moet komen in de Britse arbeidscultuur, waar lange werktijden volgens hem schering en inslag zijn. "Er moet een cultuur komen waarop het productieproces slimmer wordt aangepakt in plaats van een oplossing te zoeken in lange werktijden," benadrukt hij.

Dergelijke maatregelen moeten volgens hem leiden tot een grotere arbeidstevredenheid, een betere concurrentie-positie, een hogere productiviteit en het behoud van getalentendeerde werknemers.

"Het moderniseren van de werkpatronen wordt voor Britse bedrijven bijzonder belangrijk," stelde ook John Cridland, onderdirecteur van de werkgeversorganisatie CBI. De vakbond TUC voegde daar aan toe dat het rapport aantoont dat een samenwerking tussen managers en werknemers de situatie op de werkvloer gevoelig kan verbeteren.

Maar de TUC drong er ook op aan dat de Engelse regering de Europese directieve, waarbij de werkweek beperkt wordt tot 48 uur, zou navolgen. De Britse regering wil de bedrijven daarin echter vrijheid laten. Zij gaat er vanuit dat een flexibele
arbeidsbevolking ten goede komt aan de concurrentie-positie.

Economie in de media


De Deense politie heeft woensdag 128 mensen gearresteerd in de hippie-enclave Christiania in Kopenhagen. De bewoners van het vrijstaatje weigerden een aantal circuswagens te verwijderen die zij hadden neergezet als protest tegen regeringsplannen om in Christiania weer dezelfde wetten toe te passen als in de rest van het land. De meesten van de ongeveer duizend bewoners van het 34 hectare grote terrein zijn tegen de regeringsplannen om hen huur te laten betalen en de verkoop van softdrugs in Christiania te verbieden. Christiania werd opgericht in 1971 toen tientallen hippies hun toevlucht namen tot een vervallen 18de-eeuws fort dat aan een deel van de oude stadswallen van Kopenhagen grenst. De hippie-enclave groeide al snel uit een oase van alternatieve cultuur waar marihuana vrij verkrijgbaar is en auto's en de politie afwezig zijn.

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat 3,8 miljoen pick-ups en sportieve terreinwagens (SUV's) in de Verenigde Staten naar de garage terugroepen. De reden voor de terugroepactie is een defect aan een knop van de cruisecontrol. Uit onderzoek is gebleken dat via de defecte knop remvloeistof in het elektronische circuit kan lopen, dat daardoor beschadigd raakt. Dit kan in sommige gevallen leiden tot oververhitting en zelfs brand, aldus Ford. Het gaat om onder meer de modellen F-150, Expedition en Bronco. De Ford F-150 is het meest populaire voertuig in de VS. In augustus werden ruim 90.000 wagens van dit type verkocht.

Los Angeles heeft zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2016. Dat deelde voorzitter Barry Sanders van het Zuid-Californische Comité voor de Olympische Spelen woensdag mee. De miljoenenstad heeft ervaring met de Spelen. Los Angeles was al twee keer eerder gastheer, in 1932 en 1984. De grootste stad van de staat Californië is niet de enige in de Verenigde Staten die interesse heeft. Chicago, Washington en San Francisco (ook Californië) overwegen zich kandidaat te stellen.

De EU-landen hebben afgesproken een gezamenlijke Europese zwarte lijst voor dubieuze luchtvaartmaatschappijen op te stellen. De eigen nationale lijsten gaan daarin op. Maatschappijen die op de lijst komen te staan, mogen nergens in de Europese Unie meer landen. De luchtvaartexperts van de 25 EU-landen, Roemenië, Bulgarije, Noorwegen, Zwitserland en IJsland zijn dat woensdag in Brussel overeengekomen. Maatschappijen komen op de lijst als de Europese luchtvaartinspectie SAFA meermalen gebreken vaststelt. Ook weigeringen om toestellen te laten controleren kunnen een reden zijn. De zwarte lijst voorkomt dat krakkemikkige toestellen van een maatschappij in het ene EU-land wel mogen landen en in het aangrenzende land niet. De Europese Comissie en EU-landen hopen dat de politici in december een politiek akkoord over de precieze uitwerking bereiken. De lijst kan dan voorjaar 2006 van kracht worden.

Een Europese wet die voorschrijft dat een werknemer recht heeft op bescherming tegen zonneschijn, is woensdag gesneuveld in het Europees Parlement. Het begon allemaal met het idee om werknemers bepaalde bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld het licht van lasapparatuur. Dat zou Europees moeten, omdat de machines vrij mogen worden verhandeld in de hele Unie. In het uiteindelijke voorstel is ook sprake van natuurlijke straling door de zon. Dat was gesneden koek voor de populaire pers. Het parlement heeft uiteindelijk besloten dat de nationale overheden zelf moeten weten of werknemers recht hebben op bescherming tegen de koperen ploert. De betrokken eurocommissaris Spidla (Sociale Zaken) wil het plan echter nog niet definitief in de la schuiven. De eurocommissaris zei samen met de EU-landen en het Europees Parlement op zoek te gaan naar een compromis. Volgens Spidla heeft de Europese Commissie de verplichting om werknemers de hoogst mogelijke bescherming te bieden.

De Europese Unie en India hebben tijdens hun topontmoeting in New Delhi een actieplan ondertekend, ter uitvoering van een strategisch plan dat tijdens de top van vorig jaar werd ondertekend. Beide blokken zeggen heel veel belang te hechten aan de onderlinge relaties. Onder meer de politieke, economische en culturele relaties worden verder uitgebouwd. Concreet bestelde India alvast 43 Airbus-toestellen en werd de samenwerking in het satellietnavigatieprogramma Galileo bezegeld. Concrete afspraken zijn gemaakt over de uitdieping van relaties inzake energie, technologie, strijd tegen het terrorisme, milieu en handel. India is na China, Israel en Oekraïne de vierde externe partner. Met tien andere landen lopen onderhandelingen.

De geplande inslag van de Amerikaanse sonde Deep Impact op een komeet heeft voor verrassende gegevens gezorgd. Op 4 juli boorde een dochtersonde van Deep Impact zich in de kern van de komeet Tempel-1 om na te gaan wat er zou gebeuren en welke materialen er zouden vrijkomen. "De komeet is voor het grootste deel leeg en zeer poreus", zei Michael A'Hearn van de Universiteit van Maryland. "De ijsmassa bestaat in de vorm van kleine korrels, terwijl het materiaal ongelooflijk fragiel is." Zelfs meer fragiel dan een bank van fijne poedersneeuw. De stof- en ijsdeeltjes vormen een pluizige structuur van kleine deeltjes die door een zwakke gravitatie lichtjes bij elkaar worden gehouden. Die aantrekkingskracht is zo gering dat je, als je er af zou springen, jezelf lanceert in de onmetelijke ruimte. Analyse van het door de botsing uitgespuwd materiaal leerde dat het een grote hoeveelheid koolstof bevatte. Wat suggereert dat Tempel 1 mogelijk een grote hoeveelheid organisch materiaal in zich heeft. Dit kan extra-voedsel geven aan de theorie dat kometen bron van leven zijn geweest, door bijvoorbeeld water en organisch materiaal naar onze planeet te brengen.

De Duitse autoconstructeur BMW gaat een verbond afsluiten met het Amerikaanse General Motors en met het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler voor de ontwikkeling en de productie van hybride motoren (benzine en elektriciteit). Dat hebben de drie autobouwers woensdag bekend gemaakt in een gezamenlijk persbericht. BMW heeft een brief ondertekend waarin het verklaart te willen samenwerken aan een nieuw type motor met dubbele aandrijving in een gemeenschappelijk onderzoekscentrum in Troy in Michigan. DaimlerChrysler en General Motors hadden eind augustus al een eerste samenwerkingsakkoord afgesloten. Ook andere eventuele partners zijn welkom om mee te werken, stellen de drie bedrijven. Met de recente stijging van de olieprijzen, stellen nieuwe markten zich geleidelijk open voor alternatieve aandrijvingsmethoden. Het Japanse Toyota, voorloper op het vlak van hybride motoren, kent in de Verenigde Staten een groot succes met zijn Prius.

De Verenigde Naties, en in het bijzonder secretaris-generaal Kofi Annan, diens plaatsvervanger en de Veiligheidsraad, hebben er flink van langs gekregen in het 1.036 pagina's dikke rapport over corruptie bij het olie-voor-voedselprogramma, dat woensdag verscheen. Het grootste punt van kritiek van de onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Paul Volcker luidt dat de VN lijdzaam hebben toegezien hoe Saddam Hussein illegaal 10,2 miljard dollar opstreek. Het olie-voor-voedselprogramma werd in december 1996 opgezet om de Iraakse bevolking te beschermen tegen de gevolgen van de sancties die de VN Irak hadden opgelegd na zijn invasie van Koeweit in 1990. In de humanitaire operatie ging 52 miljard euro om, maar het programma werd slecht geleid en ging gebukt onder zware corruptie van betrokkenen, zo blijkt uit het rapport. Saddam mocht kiezen aan wie de Iraakse olie werd verkocht en van wie hulpgoederen werden afgenomen en kon op die manier regeringsvertegenwoordigers, activisten, journalisten en ook VN-medewerkers naar zijn hand zetten.

Zoals verwacht hebben de 25 EU-lidstaten woensdagmorgen hun zegen gegeven aan het akkoord van maandag over de import van Chinees textiel de komende twee jaar en over de vrijgave van het textiel momenteel geblokkeerd in Europese havens. De Commissie moet nu een juridische tekst uitwerken en goedkeuren. De vrijgave zal ergens volgende week realiteit worden. Volgens de afspraak wordt de helft van de ongeveer 77 miljoen kledingstukken zonder meer tot de Europese markt toegelaten en wordt de rest op de toegestane quota voor dit jaar en volgend jaar in mindering gebracht.

De orkaan Katrina kost in het zuiden van de Verenigde Staten de komende maanden waarschijnlijk 400.000 banen. Dat heeft de Congressional Budget, de Rekenkamer van het Amerikaanse Congres, woensdag bekendgemaakt. Het kantoor stelt dat het moeilijk is om nu al specifieke uitspraken te doen, maar vermoedt dat de ramp die de staten Louisiana, Mississippi en Alabama heeft getroffen de Amerikaanse economie niet ver uit koers zal duwen. De economische gevolgen zullen belangrijk maar niet overweldigend zijn, aldus de CBO. De economische groei kan aan het einde van het jaar 0,5 tot 1 procent lager uitvallen.

Volksgezondheidsfunctionarissen maken zich zorgen dat giftige chemicaliën zijn terechtgekomen in het water in New Orleans. Die vormen een groter gevaar dan bacteriologische ziekten. Gezondheidsfunctionarissen nog steeds niet of het water giftige stoffen bevat, zei Dr. Julie Gerberding, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), tegen CNN. “We weten niet of chemische en petroleumfabrieken in de regio het hebben doorstaan.” Tot dusver zijn vijf mensen overleden als gevolg van de bacteriologische ziekte Vibrio vulnificus, dat ontstaat uit een bacterie die ook cholera veroorzaakt. Ze liepen de ziekte waarschijnlijk op door open wonden. De gezondheidsautoriteiten bereiden zich voor op mogelijk uitbraak van infectieziekten als E.coli en andere ziekten die diarree kunnen veroorzaken. Het water in New Orleans is al besmet met de E.coli-bacterie, zei een anonieme medewerker van de burgemeester tegen CNN. Van het drinken van met E.coli besmet water kan men ernstig ziek worden en zelfs sterven.

Wednesday, September 07, 2005

Poolse boer gelooft weer in toekomst


De Poolse landbouw lijkt het goed te doen. Dankzij Europese subsidies heeft er een schaalvergroting plaats, waarbij ook een grotere productiviteit gerealiseerd wordt. Maar ook psychologisch lijkt Europa er iets bereikt te hebben. De Poolse boer gelooft weer in de toekomst.

"Amper één decennium geleden werden de akkers in Polen nog grotendeels met paard en ploeg bewerkt," schrijft Tom Hundley in The International Herald Tribune. "Maar inmiddels behoren dergelijke beelden tot het verleden. Het is duidelijk dat het geld van de Europese Unie het Poolse platteland op één jaar tijd al grondig veranderd heeft."

Polen is de grootste van de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie, die jaarlijks 12 miljard dollar investeert in hulpprojecten voor die nieuwe leden. Daarvan krijgt Polen nagenoeg de helft. Die hulp zal volgend jaar wellicht verdubbeld worden en blijft gehandhaafd tot 2013.

Hundley stelt dat de Europese hulp de voorbije tien jaar ook al het economisch peil van Ierland, Spanje en Griekenland heeft opgekrikt. "Polen, Slowakije en andere EU-leden uit het voormalige Sovjet-blok hopen dat ook zij daar nu profijt uit zullen kunnen halen," benadrukt hij.

Daarbij kunnen landbouwers soms vijftig procent verlaging krijgen op de aankoop van landbouwalaam.

In de aanloop naar het EU-lidmaatschap keken Europa en Polen volgens Hundley elkaar met wantrouwen aan. "De Europese Unie voelde er niets voor om de onrendabele Poolse boerderijen te subsidiëren, terwijl de Poolse boeren concurrentie vreesden van hun zwaar gesubsidieerde collega's uit West-Europa," benadrukt hij.

De helft van het Europees budget - 50 miljard dollar - gaat naar landbouwsubsidies. "Landbouwers uit rijke landen zoals Frankrijk beschouwen die subsidies als een verworven recht," stipt Hundley aan. "Maar omdat slechts 4 procent van de totale Franse arbeidsbevolking actief is in de landbouw, heeft deze gulheid pas onlangs de irritatie van de Europese belastingbetaler beginnen op te wekken," aldus de IHT-correspondent.

Hij voegt er aan toe dat in Polen bijna de helft van de arbeidsbevolking nog altijd zijn inkomen haalt uit de landbouw. "Maar de Europese Unie maakte dduidelijk dat men het zich niet kon veroorloven om de normale subsidies te betalen aan al die Poolse boeren," stelt Hundley. "Daarom werd voorgesteld om dat bedrag te herleiden tot een kwart."

Tot grote woede van de boeren werd dat voorstel door de Poolse overheid aanvaard. "Dat leidde tot een revolte van het platteland," zegt Hundley. "De varkensboer Andrzey Lepper vormde een anti-Europese partij, die het bij de parlementsverkiezingen van 2001 tot derde grootste partij van het land bracht. Lepper bleef succes boeken tot Polen toetrad tot de Europese Unie, maar lijkt nu grond te verliezen."

"De Poolse boeren zijn nog altijd ontevreden en zeggen dat de schuld daarvan bij de Europese Unie ligt," merkt Edward Majewski, landbouw-expert aan de landbouwuniversiteit van Warschau. "Maar uiteindelijk is het voor niemand op een catastrofe uitgedraaid."

Polen heeft twee miljoen boerderijen, maar 1,2 miljoen zijn niet groter dan tien hectaren en produceren amper genoeg om de boer en zijn gezin te voeden. In totaal zouden slechts een 100.000 Poolse boerderijen economisch echt rendabel zijn. In het weinig vruchtbare oosten zijn er nog altijd boerderijen van minder dan vijf hectaren.

De toetreding tot de Europese Unie betekende grote veranderingen voor het Poolse platteland. Boeren die twintig jaar geleden minder dan twintig hectaren grond hadden, bewerken nu honderd hectaren. "Ze kopen en huren zoveel land ze kunnen," aldus Majewski. "Daardoor wordt hun productie veel eenvoudiger."

Land wordt gehuurd of gekocht van boeren die niet voldoende oppervlakte hebben om een rendabel landbouwbedrijf te kunnen uitbouwen. Maar desondanks blijft het groot aantal kleine boerderijen volgens Hundley opvallend. "De Poolse boer heeft een bijna religieuze verbondenheid met zijn land," meent hij.

In tegenstelling tot andere voormalige Oostblok-landen, hebben de communistische leiders van Polen nooit veel meeval gekend in hun pogingen om de landbouw te collectiveren. Minder dan een kwart van het Poolse landbouwgebied is dan ook in handen van de overheid.

"Maar de Europese Unie lijkt te kunnen realiseren wat voor het communistische regime onmogelijk leek," stipt Hundley aan. "Europa maakt de Poolse landbouw efficiënter door de grootste en meest productieve eenheden te belonen en de kleine spelers stilaan te laten stoppen."

Het belangrijkste daarbij zijn de landbouwsubsidies. Een Poolse boer krijgt gemiddeld ongeveer 50 dollar per hectare. Dat is weliswaar amper een kwart van de steun aan West-Europese boeren, maar het is in de Poolse economie wel een belangrijk bedrag. De Poolse overheid doet daar trouwens nog eens 30 procent bij.

Europa zal die steun met vijf procent per jaar opdrijven, tot de Poolse landbouwers in 2013 op hetzelfde niveau zitten als de rest van de Europese Unie. Grote boerderijen herinvesteren dat geld in de aanschaf van meer land en beter alaam. "Voor de kleine boerderijen, dikwijls uitgebaat door oudere mensen, vormen deze subsidies een extra pensioen," aldus nog Hundley.

De subsidies leveren een hogere productiviteit en betere grond op, maar volgens sommige analisten is het resultaat vooral psychologisch. "Voor de eerste keer in vele generaties, zien de Poolse boeren een toekomst," stellen ze.

Europa helpt China met duurzame energie


De Europese Unie bezorgt China de technologie om een steenkool-centrale op een milieuvriendelijke manier te laten uitbaten. Dat werd bekend gemaakt tijdens een Europees-Chinese top. Daarbij wordt koolstofdioxide opgeslagen in de ondergrond.
De milieuvriendelijke centrale is ontworpen om koolstof op te vangen en op te slaan, waardoor de Chinese site zijn uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide kan opvangen en op lange termijn kan opslaan in ondergrondse poreuze rotsformaties.

Daarmee wil men de opwarming van de aarde afremmen. "De industriële landen vrezen dat hun eigen inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, teniet gedaan zal worden door de stijgende emissies in groeimarkten zoals India en China," stipt het persbureau Reuters aan.

De samenwerking behelst hulp bij de ontwikkeling van de technologie, die gericht is op quasi zero-emissies. Op de Europees-Chinese top in Peking benadrukte huidig EU-voorzitter Tony Blair dat men ook India zou proberen te engageren in het debat rond de klimaatverandering. Dat zou woensdag gebeuren in New Delhi, waar den een Europees-Indische top op het programma staat.

Amerika minder populair bij Europeanen


Hoewel Nederland en Frankrijk eerder dit jaar een Europese grondwet hebben afgeschoten, blijkt de Europese Unie nog steeds volop de steun te genieten van het merendeel van de Europeanen. Dat blijkt uit een rapport van de onderzoekbureau's GMFUS en Compagnia di San Paolo. De Amerikaanse president George W. Bush lijkt daarentegen ook in Europa niet erg populair te zijn.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de Europeanen er voorstander van zijn dat de Europese Unie een onafhankelijker koers zou gaan varen ten opzichte van de Verenigde Staten. Tevens vindt men dat Europa een permanente zetel moet krijgen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In Frankrijk bleek 64 procent van de ondervraagden voorstander te zijn van een Europese zetel in de Veiligheidsraad, zelfs als dat ten koste zou gaan van de Franse zetel. De Britten kijken daar echter helemaal anders tegenaan.

De Amerikaanse president George W. Bush blijkt ook bij de Europeanen bijzonder weinig populair te zijn. Bijna driekwart van de Europeanen (72 procent) zegt het buitenlandse beleid van Bush af te keuren. Daarnaast vindt bijna 60 procent het een slechte zaak dat het leiderschap van de Verenigde Staten in de handen ligt van Bush.

Het rapport stelt dat 54 procent van de Amerikanen graag de betrekkingen met Europa zou willen verbeteren, maar 55 procent van de Europeanen blijkt liever minder met de Amerikanen samen te werken. Een onafhankelijke Europese koers heeft de steun van maar liefst 69 procent van de Fransen, 66 procent van de Italianen en 62 procent van de Nederlanders. In Polen blijkt 48 procent van de ondervraagden juist liever de transatlantische banden aan te halen.

Bedrijven werken met onjuiste data


Bedrijven werken met weinig accurate gegevens. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Dynamic Markets. Wereldwijd beweert slechts veertien procent van de publieke en private organisaties met klantengegevens te werken die honderd procent correct zijn. Bijna driekwart van de bedrijven geeft nochtans toe dat dit probleem een negatieve invloed heeft op hun winstmarge.

"Meestal wordt een gebrek aan tijd of interne mogelijkheden verantwoordelijk gesteld voor een gebrekkige databank," stipt het magazine DMNews aan. "Dat wordt door 65 procent van de respondenten naar voor gebracht. Daarnaast stelt nog eens 55 procent niet de beschikking te hebben over doorzichtige klantengegevens. Tenslotte zegt 49 procent dat budgetproblemen de belangrijkste oorzaak van het euvel zijn."

Slechts 42 procent van de organisaties blijkt de beschikking te hebben over een gespecialiseerde databank-manager. In de zakelijke sector daalt dat cijfer zelfs tot 34 procent. "Nochtans geeft 75 procent van de bedrijven toe dat door het gebrek aan degelijke gegevens mogelijke opportuniteiten gemist worden, waardoor ook naast mogelijke winsten wordt gegrepen."

De studie werd uitgevoerd bij 550 publieke en private organisaties in Australië, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Singapore, Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De ondervraagden kwamen uit de sectoren banking, verzekering, retail, telecom, ontspanning, nutsbedrijven, toerisme en de overheid.

Stripuitgeverij wordt filmmaker


De filmindustrie worstelt zich door een fundamentele koerswijziging. Terwijl de cinema-zalen hun bezoekersaantallen terug zien lopen ten voordele van de thuisbioskopen, dreigen nu ook de filmmaatschappijen hun greep op de sector te verliezen. Zo heeft strip-uitgever Marvellaten weten dat het zijn verfilmingen in de toekomst zelf zal financieren.

De uitgeverij verkocht in het verleden licenties voor zijn personages - zoals Spiderman - aan studio's als Sony en New Line Cinema. Het concern - dat voortaan als Marvel Entertainment door het leven gaat - heeft nu echter een financieringsproject uitgewerkt met Merrill Lynch voor de productie van tien bioskoopfilms. Daarmee is een bedrag gemoeid van 525 miljoen dollar.

Deze nieuwe strategie bezorgt Marvel naar eigen zeggen de volledige creatieve controle, de mogelijkheid om een filmbibliotheek op te bouwen en grotere winstmarges dan door een samenwerking met de klassieke filmstudio's mogelijk was. In het nieuwe project zijn filmproducties voorzien rond de figuren Captain America, Nick Fury en de Avengers. Een eerste film zou in de zomer van 2008 op de markt komen. Elke film zou gedraaid worden met een budget van ongeveer 165 miljoen dollar.

Amerika denkt al aan kerstmis


In de Verenigde Staten beginnen de reclamecampagnes voor kerstartikelen al op gang te komen. De meeste Amerikaanse consumenten hebben daar blijkbaar ook geen probleem mee, want dat geeft hen ruim de tijd om voor iedereen het geschikte cadeau te vinden.

"Het is nog volop zomer, de reclamecampagnes voor het net begonnen schoolseizoen zijn nog niet eens afgelopen, maar in de Verenigde Staten is het grote promoten van de kerstartikelen al weer begonnen," meldt het persbureau ANP. "Zo is Gymboree, een winkelketen in kinderkleding en -accessoires, eind augustus al met zijn kerstcampagne van start gegaan.

In de Verenigde Staten beginnen zomer en winter voor de reclamemakers steeds dichter bij elkaar te liggen. "Een gespecialiseerde tv-verkoopzender had in juli al een 24-uurs special over kerstinkopen in de zomer," stipt ANP aan. "Een mediabedrijf prijst nu al een speeltje aan dat het goed moet doen als kerstcadeau. Het betreft een speciaal statiefje voor mobiele telefoons zodat stabiele foto's kunnen worden gemaakt."

Traditiegetrouw zijn de Amerikaanse internetwinkels en postorderbedrijven de eerste die met de kerstcampagne beginnen. "Daardoor voelen echter ook gewone bedrijven de druk om acties eerder te laten beginnen," aldus ANP. "Vorig jaar begon 18 procent van de kopers zijn kerstgeschenken al voor september in te slaan."

"Het leven van mensen is steeds drukker geworden en gegeven dat het veel tijd kost om voor iedereen op het lijstje precies het goede cadeau te vinden, beginnen mensen steeds eerder," verklaarde Kenneth Bernardt, hoogleraar marketing aan de Georgia State University, die trend.

De vroege campagnes roepen echter ook verzet op. Zo schreef een inwoonster van Atlante eerder in een open brief aan winkeliers om pas in december hun zaak te versieren. "Dergelijk verzet komt volgens deskundigen echter niet veel voor," merkt het persbureau nog op. "In het algemeen houden consumenten van de mogelijkheid om oog in oog met nieuwigheden te komen. Ze weten dat ze nu nog niets hoeven te kopen."