Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2005

Kaalkap in regenwoud Borneo?


De plannen voor de aanleg van een gigantische palmolieplantage vormt een bedreiging voor het regenwoud van Borneo. Dat stelt het Werld Natuur Fonds (WNF). De gigantische plantage zal volgens de onderganisatie voor complete een kaalkap zorgen. De Indonische regering ontkent echter dat de natuur schade zal leiden.
Er zijn plannen om op het Indonesische deel van Borneo een palmolieplantage aan te leggen van 1,8 miljoen hectare. Dergelijk project is volgens het WNF echter funest voor het regenwoud van het eiland. "Het zal een verwoestende impact hebben op de bossen, dieren, planten en inheemse bevolking van Borneo," aldus de organisatie.

Het project wordt door China gefinancieerd, maar het WNF wijst er op dat het gebied qua biodiversiteit één van de rijkste gebieden ter wereld is. Onder meer de orang-oetan en Borneose goudkat hebben daar hun biotoop. De milieuorganisatie meent dat het gebied zich door de onvruchtbare grond en steile hellingen absoluut niet leent voor een palmolieplantage. Dit wordt ook bevestigd door een onderzoek van het Centre for International Forestry Research (CIFOR).

In het verleden hebben volgens tegenstanders van het project nog bedrijven vergunningen aangevraagd voor palmolieplantages, alleen maar voor de houtkap. Nadat de bomen zijn verdwenen, wordt er vervolgens geen plantage meer aangelegd. Ook het bedrijf dat in Borneo de plantage gaat opzetten mag ook de bomen kappen en verkopen.

De Indonesische regering voert aan dat het project geen schade zal toebrengen aan de natuur, maar dat wordt door het WNF tegengesproken. De organisatie wijst erop dat in andere delen van Borneo voldoende kale gebieden beschikbaar zijn om een palmoliepantage te beginnen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home