Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 09, 2005

Slechte opvolgers ramp voor bedrijven


Een slecht geregelde opvolging is de belangrijkste reden voor faillissementen van KMO-bedrijven. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau Resources Global Professionals (RGP). In veel gevallen is die opvolger immers veel te onervaren om de fakkel over te nemen.

"Veel ondernemers maken te laat plaats voor hun opvolger en als ze dan eindelijk afscheid nemen, komen er vaak jonge en onervaren familieleden op de hoogste posities terecht," stellen de onderzoekers. "Die onervarenheid doet veel bedrijven de das om."

De directeur-eigenaar die te lang blijft zitten, is volgens het rapport vaak al decennia aan het roer. "Hij gaat niet mee met de veranderingen om hem heen en is niet meer de motor, maar de vertragende factor," benadrukt RGP-directeur Wouter Van Tienhoven in het magazine Zibb. "Niet alleen op directieniveau, maar ook in het middenkader moet hij jeugdig talent de kans geven. Dat gebeurt te weinig. 'Je ziet vaak dat de directeur de laatste vijf jaar van zijn functioneren, doorgaat met de oudere werknemers met wie het bedrijf groot is geworden."

Volgens Van Tienhoven ontbeert het veel ondernemers op latere leeftijd aan daadkracht. "Als het minder gaat, moet men ingrijpen," benadrukt hij. "Bij een reorganisatie ziet men vaak dat de DGA alleen maar met ontslagprocedures bezig is, terwijl hij juist het personeel dat blijft het gevoel moet geven dat met hun toewijding het bedrijf nog toekomst heeft."

Andere oorzaken van faillissementen zijn volgens RGP het nemen van steeds grotere risico's, het ontbreken van financiƫle
informatie waarop het management zijn koers kan baseren, onvoldoende scheiding tussen reorganisatie en dagelijkse operatie en gebrek aan creativiteit.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home