Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 08, 2005

Zijn lange werkdagen wel nodig?


Indien bedrijven hun productieproces zouden moderniseren, zouden lange werkuren grotendeels vermeden kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse ministerie van industrie, de vakbond (TUC) en het bedrijfsleven (CBI).

Grote bedrijven hebben volgens het rapport al maategelen genomen, zoals duobanen en flexibele werktijden, om de ploegenarbeid en de productiviteit te verbeteren. "Maar daarbij is het belangrijk dat het personeel bij die maatregelen geraadpleegd wordt," aldus nog het rapport.

Gerry Sutcliffe, minister van tewerkstelling, stelt dat er echter ook een verandering moet komen in de Britse arbeidscultuur, waar lange werktijden volgens hem schering en inslag zijn. "Er moet een cultuur komen waarop het productieproces slimmer wordt aangepakt in plaats van een oplossing te zoeken in lange werktijden," benadrukt hij.

Dergelijke maatregelen moeten volgens hem leiden tot een grotere arbeidstevredenheid, een betere concurrentie-positie, een hogere productiviteit en het behoud van getalentendeerde werknemers.

"Het moderniseren van de werkpatronen wordt voor Britse bedrijven bijzonder belangrijk," stelde ook John Cridland, onderdirecteur van de werkgeversorganisatie CBI. De vakbond TUC voegde daar aan toe dat het rapport aantoont dat een samenwerking tussen managers en werknemers de situatie op de werkvloer gevoelig kan verbeteren.

Maar de TUC drong er ook op aan dat de Engelse regering de Europese directieve, waarbij de werkweek beperkt wordt tot 48 uur, zou navolgen. De Britse regering wil de bedrijven daarin echter vrijheid laten. Zij gaat er vanuit dat een flexibele
arbeidsbevolking ten goede komt aan de concurrentie-positie.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home