Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2005

Vietnamese arts ontwerpt goedkope endoscoop


Een ziekenhuisarts in de arme landelijke regio van de Vietnamese Mekong Delta heeft zelf een endoscoop in elkaar geknutseld met zijn computer en enkele goedkope onderdelen. De ziekenhuizen kunnen het zich immers niet veroorloven om dergelijke toestellen aan te schaffen. De arts wil de toestellen nu ook bouwen voor andere ziekenhuisen in Viëtnam en andere landen.

Endoscopie is een techniek om organen te kunnen bestuderen door middel van een smalle camera-buis die in het lichaam wordt geschoven. Maar in Viëtnam is er een schrijnend tekort aan dergelijke apparaturen. "Gemiddeld vindt men er één endoscoop per provincie," merkt BBC-correspondente Hai Le op. Een toestel kost ongeveer 30.000 dollar en dat is ook een investering die het ziekenhuis van dokter Nguyen Phuoc Huy zich niet kon veroorloven.

Maar Huy zette zich thuis aan het knutselen en werkte er twee jaar aan het ontwerp van een eigen endoscoop. De camera neemt beelden van het lichaam van de patiënt en stuurt ze vervolgens langs een webcam naar analyse-apparatuur. De camera - met een prijs van 800 dollar - was de duurste investering. Verder was een Pentium-4 computer en een kleurprinter voldoende om de beelden weer te geven.

"Met het Windows-systeem hebben we programma's die de foto's kunnen opnemen en in de databases van patiënten invoeren," vertelde Huy aan de BBC. "Het maken van een volledig endoscoop-systeem neemt nu nog amper één week in beslag." Tot nu toe heeft Huy drie exemplaren gebouwd, waarvan twee voor collega's.

Huy beschouwt zich volgens de BBC helemaal niet als een technologie-expert. "Hij moest beroep doen op IT-leraars en fysici om de elementaire kennis over computing, optica en mathematica aan te leren," aldus de Britse omroep. Maar hij wil gelijkaardige systemen bouwen voor andere arme Viëtnamese ziekenhuizen en zelfs voor medische centra in andere landen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home