Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2005

Overuren nergens goed voor?


Overuren moeten de productiviteit van ondernemingen opdrijven, maar er moeten duidelijk vraagtekens geplaatst worden bij het nut ervan. Dat blijkt een onderzoek van de Medical School van de University of Massachusetts. Het blijkt immers dat het risico op ongevallen tijdens het overwerk opmerkelijk toeneemt.

"Langer werken dan acht uur per dag vergroot de kans op arbeidsongevallen, wat ook de activiteit is van de betrokken," stippen de onderzoekers aan. "Tijdens een studie over een periode van dertien jaar bleek dat werknemers die geregeld overuren deden, een groter risico lopen op een arbeidsongeval. Het gaat daarbij trouwens niet alleen over risicovolle activiteiten of sectoren."

"Spierproblemen en aanverwanten zijn de meest voorkomende klachten, gevolgd door snijwonden en blauwe plekken," schrijven de onderzoekers in het magazine Occupational and Environmental Medicine. Onderzoeksleider Allard Dembe merkt daarbij op dat vorige studies ook al aanwijzingen gaven op een verhoogd risico bij overwerk, maar dat dit fenomeen vooral verbonden werd met industriƫle sectoren zoals productie, constructie en transport.

Maar in de studie van Dembe en zijn collega's blijkt dat langere werkuren mensen in het algemeen meer gevoelig maakt voor verwondingen. Van de 5.100 werkongevallen die tijdens het onderzoek werden vastgesteld, bleek meer dan de helft gebeurd te zijn tijdens de overuren. Dat zou volgens Dembe te maken kunnen hebben met stress en vermoeidheid, waardoor werknemers vlugger geneigd raken om vergissingen en misstappen te begaan.

Werknemers met lange shiften zouden 37 procent meer kans lopen op een arbeidsongeval dan hun collega's die in kortere werkperiodes ingeschakeld werden. Tijdens de overuren zou het risico zelfs met 61 procent toenemen. "Vooral het grotere risico bij overwerk dan bij lange shifts," stipt Dembe aan. "Wellicht komt dit omdat men niet gewend is aan de periodieke overuren. Het is geen routine, iets wat men normaal niet doet." Bovendien zegt Dembe dat overwerk dikwijls wordt verplicht. "In dat geval kan het leiden tot extra druk en stress, met een groter ongeval-risico tot gevolg," merkt hij op.

Preventieve maatregelen om ongevallen te voorkomen, kunnen volgens Dembe bestaan uit het nemen van voldoende rustperiodes. "Men zou rustperiodes kunnen inlassen tijdens de werkdag, maar ook het invoeren van extra verlofdagen zou een oplossing kunnen zijn," aldus nog Dembe. "Daarbij zou men een maximum kunnen stellen aan het aantal opeenvolgende dagen dat een werknemer overuren mag presteren."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home