Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 07, 2005

Economie in de media


Burgers moeten er beter van doordrongen raken wat de potentiële gevaren van het water zijn. "Wij kunnen een ramp zoals nu in New Orleans heeft plaatsgevonden, niet opvangen in Zeeland." Dat zei de commissaris van de koningin in Zeeland, W. van Gelder. In Zeeland heerst voornamelijk verbazing over de omvang van de ramp in de Verenigde Staten. Volgens J. Schoof, voorzitter van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, vinden mensen het ook onbegrijpelijk dat de hulpverlening zo traag op gang is gekomen. Van Gelder verbaast zich daar niet over. "In Zeeland heerst toch een gevoel van schijnveiligheid. Burgers vertrouwen blindelings op de dijken, maar als wij nu met een combinatie van een storm en hoog water te maken krijgen, zullen de gevolgen net zo erg of zelfs erger zijn." Een herhaling van een ramp zoals in 1953 is dus wel degelijk mogelijk, zegt Van Gelder. "Het is de taak van de overheid om burgers te wijzen op de mogelijke gevaren, maar het is de verantwoordelijkheid van de burger om daar goed mee om te gaan. Statistisch gezien komt zo'n storm voor Zeeland eenmaal in de 4000 jaar voor, maar in principe kan dit morgen gebeuren. Doordat mensen zich veilig wanen, zullen de gevolgen groot zijn. Wij kunnen ons niet wapenen tegen extreem natuurgeweld, maar we kunnen ons wellicht wel beter voorbereiden."

Iran kan de komende vijf jaar nog geen kernwapens produceren. Dat is de conclusie van een studie van het International Institute for Strategic Studies (IISS), een politiek-militaire denktank in Londen. De Iraniërs houden hun opties graag open, maar zijn er nog niet zeker van of ze het wapen ook daadwerkelijk willen vervaardigen, zei dinsdag hoofdonderzoeker Gary Samore. Afgezien van de internationale druk ondervinden de Iraniërs ook technische obstakels, zoals de productie van voldoende splijtbaar materiaal en het bouwen van een werkende kernkop. Zelfs als ze die problemen snel overwinnen, hebben ze pas over vijf jaar of langer voldoende materiaal om een enkel kernwapen te vervaardigen. Iran ligt al een tijd onder vuur omdat het land uranium wil verrijken. De Iraanse regering zegt alleen elektriciteit te willen opwekken. Westerse landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, vermoeden dat Teheran uit is op een kernwapen en willen dat het regime stopt met alle nucleaire activiteiten.

De befaamde ringen rondom Saturnus zijn de afgelopen 25 jaar fors veranderd. Dat blijkt uit observaties van het Amerikaanse ruimteschip Cassini die om Saturnus draait. De observaties zijn afgelopen zomer verricht en deze week besproken op een bijeenkomst van de American Astronomical Society in het Engelse Cambridge. De experts vergeleken de waarnemingen van Cassini onder meer met observaties van het ruimteschip Voyager uit 1981. De grootste verrasing betrof veranderingen in een deel van ring D, de binnenste ring van Saturnus. Die bleek ruim 200 km naar binnen te zijn geschoven. Ook is de helderheid van de ring de afgelopen 25 jaar flink verminderd. Hoe die veranderingen tot stand zijn gekomen is vooralsnog een raadsel, maar experts denken wel dat het iets zegt over de levensduur en evolutie van de Saturnusringen.
Wetenschappers zijn geïntresseerd in de ringen van Saturnus omdat hun samenstelling veel overeenkomst vertoont met de materie die ooit om de zon draaide en van waaruit de planeten van ons melkwegstelsel zijn ontstaan.

Het zakenleven in de Texaanse stad Houston spant zich ten volle in om te profiteren van de economische mogelijkheden die de orkaan Katrina en de evacuatie van New Orleans met zich brengen. Grote en kleine bedrijven zien hun markt snel stijgen, berichtte The New York Times dinsdag. Dienstverlenende bedrijven voor de olie- en gasindustrie slepen contracten binnen voor de reparatie van boorplatforms voor de kust van de staten Mississippi en Louisiana. Vastgoedondernemers en verhuurders van kantoorruimte hebben hun klantenkring sterk kunnen uitbreiden omdat veel bedrijven uit New Orleans tijdelijk hun werkzaamheden in Houston willen voortzetten. Houston is met een inwonertal van ruim vier miljoen de grootste stad in het zuiden van de VS en het centrum van de energie-industrie. Maar ook middenstanders hebben hun omzet zien stijgen. Onder meer doe-het-zelfzaken en ijzerwinkels hebben te maken met een toeloop van klanten. Ook benzinestations in de regio verkopen meer brandstof aan inwoners uit de getroffen staten.

Venezuela gaat Suriname maandelijks 150.000 vaten benzine en diesel leveren voor de verbetering van de elektriciteitsvoorziening en ter ondersteuning van de visserijsector. Venezuela verstrekt Paramaribo voor een deel van de levering een goedkope langlopende lening. De goedkope brandstoflevering door het olierijke Venezuela duurt zolang de olieprijs boven de 40 dollar blijft. Momenteel staat de olieprijs rond de 67 dollar. Het akkoord wordt dinsdag op Jamaica ondertekend door vertegenwoordigers van de Venezolaanse Staatspetroleum Maatschappij PDVSA en de Surinaamse overheid. Hiervoor richten beide partijen de gezamelijke onderneming PDV Caribe-Suriname op. De voorziening op krediet geldt voorlopig voor twee jaar. Binnen negentig dagen na een leverantie moet Suriname 40 procent van het factuurbedrag betalen. De resterende schuld moet Suriname in een termijn van 23 jaar tegen een rente van 2 procent aflossen. De goedkope lening moet Suriname in staat stellen te investeren in projecten op het gebied van infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. PDV zal een aantal servicestations in Suriname opzetten. De beide landen bekijken ook de mogelijkheid van de maandelijkse levering van 1200 ton kookgas.

De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa gaat privé-vluchten van en naar duizend Europese vliegvelden aanbieden. Lufthansa stelde dinsdag dat de maatschappij met de privé-vluchten een wereldprimeur heeft. Passagiers kunnen zelf aangeven van welke luchthaven ze willen vertrekken en op welk vliegveld ze wilen aankomen. Ook het tijdstip van vertrek mag de klant zelf bepalen. Verder wordt voor een limousine met chauffeur gezorgd om de passagier naar het vliegveld te brengen en om na de reis op te halen. Lufthansa wil het concept gedurende zes maanden testen op basis van een lijst van geselecteerde klanten. Een privé-vlucht met Lufthansa is niet goedkoop. Zo kost een vliegreis van München in Duitsland naar Bodø in Noorwegen ruim 19.000 euro.

De Britten hebben 'The Fighting Temeraire', een pre-impressionistisch werk van William Turner, tot hun favoriete schilderij verkozen. Het werk, een schip dat de Theems opvaart, is geschilderd tussen 1838 en 1839. Het schip was erg bekend in zijn tijd en speelde een belangrijke rol in de Slag bij Trafalgar in 1805. Hoewel de Britten dit jaar de tweehonderdste verjaardag van de slag herdenken, is het werk niet gekozen voor zijn historische inhoud; wel om zijn artistieke waarde. Turner zelf vond het doek ook erg geslaagd. Hij noemde het 'my darling' en weigerde het te verkopen. Hij schonk het aan de natie als deel van een legaat aan de Tate Galery voor zijn dood. Vandaag hangt het werk echter in de National Gallery. Het schilderij kreeg 31.892 stemmen in de nationale verkiezing. Het werk 'The Hay Wain' van John Constable kwam op de tweede plaats met 21.711 stemmen. 'Bar au Folies-Bergère' van Edouard Manet eindigde op de derde plaats met meer dan 13.000 stemmen.

Bijna een half miljoen Poolse burgers heeft in het eerste jaar na de uitbreiding van de Europese Unie werk gevonden in een andere EU-lidstaat. Dit blijkt uit dinsdag vrijgegeven statistische gegevens van de European Citizen Action Service (ECAS), een non-gouvernementele in Brussel gevestigde organisatie. De meeste Polen vonden werk in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Ierland. Van de ongeveer 175.000 werknemers uit de tien nieuwe lidstaten die tussen mei 2004 en maart 2005 legitiem werk vonden in Groot-Brittannië, waren er bijna 100.000 (56 procent) van Poolse afkomst. Eenzelfde aantal Polen vond werk in Duitsland; ongeveer 40.000 Polen migreerden naar Ierland. Andere nieuwe lidstaten leverden veel minder migrerende werkzoekenden op. Slechts drie van de EU-lidstaten, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden, hebben volledig en zonder voorwaarden hun grenzen geopend voor werkzoekenden uit de nieuwe lidstaten. De andere oude lidstaten hanteren quota en restricties, die op grond van EU-bepalingen zeven jaar mogen duren.

De Chinese luchtvaartmaatschappij China Southern Airlines heeft dinsdag tien vliegtuigen besteld bij Airbus. De transactie werd in Beijing gesloten in aanwezigheid van de Chinese premier Wen Jiabao en de Britse premier Tony Blair. De Britse Airbus-baas Iain Gray sprak van een enorm belangrijke deal. De vliegtuigen, acht van het type A330-300 en twee van het type A330-200, moeten in 2007 en 2008 worden geleverd. Het is niet bekend hoeveel China Southern Airlines voor de toestellen betaalt. De catalogusprijs bedraagt in totaal 1,2 miljard euro, maar het is gebruikelijk dat er korting wordt bedongen. China Southern Airlines kocht eerder al vier toestellen bij de Europese vliegtuigbouwer.

De zoon van VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft zeker 750.000 dollar (618.000 euro) ontvangen van bedrijven die worden doorgelicht bij het onderzoek naar corruptie binnen het olie-voor-voedsel-programma voor Irak. Het geld zou in 2002 en 2003 op een Zwitserse bankrekening van Kojo Annan zijn gezet. Kojo zou de rekening bij de Zwitserse tak van de bank Coutts op zijn tweede naam, Adeyemo, hebben geopend. De advocaat van Kojo Annan stelde in een verklaring dat zijn cliënt nooit persoonlijk geld heeft ontvangen dat was gerelateerd aan het olie-voor-voedselprogramma voor Irak. De onafhankelijke commissie die de corruptie binnen het olie-voor-voedselprogramma voor Irak heeft onderzocht, presenteert haar rapport vandaag aan de VN-Veiligheidsraad. Dat gebeurt tijdens een open zitting van de Raad. Kofi Annan zal bij de presentatie aanwezig zijn. Het olie-voor-voedsel-programma was bedoeld om de hongerende Iraakse bevolking te voeden met de opbrengsten uit de gecontroleerde verkoop van olie. Uit een tussenrapportage in augustus bleek dat onder anderen het voormalige hoofd van het programma, de Cyprioot Benon Sevan, voor circa 150.000 dollar aan smeergeld heeft ontvangen.

Na een maandenlange actiecampagne waarin de verkoop van tien miljoen Nissans in Europa centraal staat, is nu ook echt de tienmiljoenste verkochte auto van de Japanse autofabrikant afgeleverd. Maar verkocht? Nissan geeft de bewuste auto weg. Nummer tien miljoen is door een Micra die in Portugal is geschreven. De auto zal gedoneerd worden aan Fundação do Gil, een instantie die zich bezighoudt met onder andere het ondersteunen van kinderen die langdurig in ziekenhuizen, gevangenissen en soortgelijke inrichtingen moeten verblijven. Deze verkoopmijlpaal markeert onze lange en succesvolle band met Europa,” legt Brian Carolin, Senior Vice President van Nissan Europe uit.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home