Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 06, 2005

Economie in de media


De gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl in Oekraïne blijken kleiner dan eerder werd gedacht. Dat staat in een rapport over de gevolgen van de ramp dat de Verenigde Naties dinsdag in Wenen zullen presenteren. De ontploffing van een kernreactor twintig jaar geleden veroorzaakte een wolk van radioactieve deeltjes. Blootstelling aan die radioactiviteit leidde tot onder meer schildklierkanker en leukemie. Het totale dodental door die ziektes kan volgens de VN nog oplopen tot 4000. Een aanzienlijk aantal, maar veel minder dan werd gevreesd omdat veel zieke mensen genezen. Naast lichamelijke klachten kampen mensen ook met psychische problemen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun gezondheid door de straling slecht is en dat ze korter zullen leven. Volgens het rapport zijn de gevolgen van Tsjernobyl voor de geestelijke gezondheid het grootste gezondheidsprobleem dat ooit door een ongeluk is veroorzaakt. Het gebied in een straal van 30 kilometer rond de voormalige kerncentrale is, net als enkele meren en bossen, nog altijd afgesloten. Buiten die zone is het stralingsniveau bijna teruggekeerd tot een acceptabel niveau. Wel moet er volgens de VN gewerkt worden aan een nieuwe sarcofaag om de radioactieve overblijfselen mee af te sluiten.

De directie van BASF in Feluy blijft bij haar plan 203 jobs bij het chemiebedrijf te schrappen, zo heeft secretaris Rico Zara van de vakbond CSC-Henegouwen maandag na afloop van een bijeenkomst van de ondernemingsraad gezegd. De vakbonden had voorstellen gedaan om het aantal afdankingen in het kader van een herstructurering te beperken, maar de directie lijkt onbuigzaam. Volgens het CSC (ACV) zijn vijf personeelsleden bereid vrijwillig te vertrekken en zijn 57 anderen kandidaat voor een overplaatsing naar de zetel in Antwerpen. De directie en de personeelsafgevaardigden spraken maandag af dat ze op 12, 13 en 22 september zullen voortonderhandelen over het sociale luik van de herstructurering.

Volkswagen-topman Bernd Pischetsrieder is van plan fors te snijden in het aantal banen bij de Duitse tak van het concern. Hij wil de overcapaciteit binnen de Volkswagen-fabrieken aanpakken door duizenden banen te schrappen. Concrete getallen noemde hij niet, maar mediaberichten gaan uit van een reductie van ongeveer 10.000 arbeidsplaatsen, ofwel 10 procent van het personeelsbestand in Duitsland. Pischetsrieder zei onder meer dat werknemers van 53 jaar en ouder mogelijk via een vervroegd pensioen eerder kunnen vertrekken. Dit geldt ook voor leidinggevenden. Deze regelingen zijn noodzakelijk, omdat VW met de vakbond IG Metall vorig jaar overeenkwam tot 2011 geen banen te schrappen in Duitsland. VW heeft zes grote fabrieken in Duitsland, bij Wolfsburg, Hannover, Braunschweig, Kassel, Emden en Salzgitter. De bestuursvoorzitter liet verder weten dat Wolfsburg mogelijk wordt gekozen als productielocatie voor de nieuwe terreinversie van de Golf, de Golf Marrakech. Daarmee worden duizend banen gegarandeerd. Als de keuze valt op Wolfsburg, moeten daar alsnog veel banen verdwijnen omdat de fabriek slechts 70 procent van zijn capaciteit gebruikt, aldus Pischetsrieder.

Frankrijk gaat voor dit jaar uit van een begrotingstekort van 3 procent. Dat maakte het Franse ministerie van Financiën maandag bekend. Eerder was het departement uitgegaan van een tekort op de begroting van 2,9 procent. Als Frankrijk zijn begrotingstekort inderdaad op 3 procent weet te houden, is het voor het eerst sinds 2001 dat Parijs de regels van het stabiliteitspact nakomt. Volgens dat pact mag het tekort niet groter zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de totale som van alle geproduceerde diensten en goederen. In 2004 had Frankrijk een tekort van 3,7 procent en in 2003 een van 4,2 procent. Het land kreeg toen echter geen strafmaatregelen opgelegd. Het stabiliteitspact is in maart van dit jaar versoepeld. Voor volgend jaar gaat de Franse overheid uit van een tekort van het bbp van 2,7 procent. De Europese Commissie houdt echter rekening met een Frans tekort op de begroting voor 2006 van 3,4 procent.

Gesprekken tussen de Europese Unie en China zijn afgesloten met een afspraak die de textielstrijd tot een einde kunnen brengen. Chinese containers textiel staan al maanden vast bij de grenzen, omdat Europa een maximum heeft vastgesteld aan de invoer van bepaalde categorieën textiel. Op die manier wil Europa de toevloed van goedkoop textiel uit China een halt toeroepen. De deal behelst dat de tegengehouden containers textiel mogen worden vrijgegeven en dat ze tellen voor de nieuwe importquota van 2006. Overigens is nog steeds niet honderd procent zeker dat de afspraak doorgaat. Alle 25 EU-leden moeten het nog goedkeuren. Het textielconflict begon in juni. Toen werden er importquota opgelegd voor de invoer van bepaalde categoriën kleding vanuit China. En dat terwijl in januari een einde kwam aan een tien jaar oude internationale handelsovereenkomst, de mondiale handel in textiel werd daarmee vrijgegeven. De Chinese export explodeerde. Volgens cijfers van het Chinese ministerie is de textielexport met 29 procent gestegen. De uitvoer naar bijvoorbeeld Amerika steeg zelfs met 258 procent.

Het dodental in China na de tyfoon Talim is maandag opgelopen tot 95. Dertig mensen worden nog vermist. De economische schade ligt rond 1,5 miljard dollar, meldde het persbureau Xinhua. Talim heeft meer dan vijf miljoen mensen op de een of andere manier benadeeld. Het zwaarst getroffen is de provincie Anhui, in het oosten van China. Daar vielen ongeveer zestig doden. Ook in de provincies Zhejiang en Jiangxi zijn slachtoffers te betreuren. Tienduizenden huizen zijn verwoest en honderden hectares landbouwgrond ondergelopen. De meeste slachtoffers kwamen om door aardverschuivingen.

De tyfoon Nabi heeft maandag in Japan al aan zeker drie mensen het leven gekost. De storm nadert inmiddels Kyushu, het zuidelijkste eiland van Japan. De tyfoon leidde tot zware regenval in en rond de hoofdstad Tokio. Hier kwamen twee mensen om. Een man verdronk en een tweede werd getroffen door de bliksem. Bijna 3000 huizen liepen hier onder water. Op Kyushu viel al de eerste dode. Hevige regenval veroorzaakte een aardverschuiving, die het leven kostte aan een 53-jarige man in Tarumizu, aldus het Japanse persbureau Kyodo. Meer dan 30.000 mensen op Kyushu moeten hun huis verlaten. Meer dan 24.000 mensen zitten zonder stroom. Tyfoon Nabi (Koreaans voor vlinder) bereikt windsnelheden tot 162 kilometer per uur. Japan is dit jaar al door een recordaantal van tien tyfoons getroffen. Daarvan was Tokage de zwaarste in een kwart eeuw tijd. Door Tokage kwamen negentig mensen om het leven.

Het volgende doelwit van de orkaan Katrina is Microsoft Internet Explorer, via een computervirus. Malafide virusmakers haken in op de mediabelangstelling en wervingsacties voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Ze stelden een computervirus samen dat kwaadwillende programma's installeert via gaten in Internet Explorer. Via e-mailspam versturen de virusschrijvers een bericht met zogenaamd urgent nieuws over de orkaan Katrina. Ontvangers van de e-mail worden in het bericht opgeroepen op een hyperlink te klikken, die hen naar een bepaalde nieuwssite brengt. De nieuwssite oogt legitiem en toont een nieuwsbericht met foto. Echter, op de achtergrond laadt behalve de webpagina ook een handjevol virussen zich in het geheugen van de computer. Virusbestrijdingsbedrijf Sohphos publiceert de details van de e-mail en bijbehorende webpagina.

Bangladesh, één van de armste landen ter wereld, geeft de VS humanitaire hulp ter waarde van een miljoen dollar. Dat heeft het Bengalese ministerie van buitenlandse zaken maandag bekendgemaakt. In Bangladesh leeft de helft van de 140 miljoen inwoners met het equivalent van één dollar per dag. Het land schonk in 1994 al 100.000 dollar aan het Amerikaanse Rode Kruis naar aanleiding van de overstromingen in het centrum van de VS. Met meer dan 230 stromen en rivieren kent Bangladesh zelf dikwijls overstromingen. Vorig jaar nog stonden grote gebieden blank. Miljoenen mensen dienden hun woonst te verlaten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home