Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 05, 2005

Minimumloon voor Indische boer


Indische boerenfamilies krijgen jaarlijks een uitbetaling voor een waarde van honderd dagen werk of een werkloosheidsuitkering. Die nieuwe regeling moet de armoede in het land helpen bestrijden.
De nieuwe wet garandeert boerengezinnen een inkomen van minstens 60 roepies per dag voor minimaal honderd dagen per jaar. Dat betekent een minimum-inkomen van ruim 100 euro. De voorwaarde is wel dat de volwassenen in dat gezin bereid zijn ongeschoolde arbeid te verrichten.

'Dit is de belangrijkste wet in het voordeel van de miljoenen arme Indiërs sinds de onafhankelijkheid in 1947," vertelde Prabhat Patnaik, professor economie aan de Jawaharalal Nehru Universiteit in New Delhi, aan het persbureau IPS. Volgens hem kost de uitvoering ervan de Indiase overheid meer dan acht miljard euro per jaar, iets meer dan één procent van het bruto binnenlands product.

Het programma in een periode van vijf jaar doorgevoerd in alle 600 Indiase districten. De Belgische economist Jean Dreze, één van de drijvende krachten achter de nieuwe wet, stelt dat de maatregel de grootschalige vlucht van platteland naar de stad in India zal tegengaan. Hij wijst er ook op dat een groot deel van de betaalde arbeiders naar verwachting vrouwen zullen zijn. De wet bevordert daarom mogelijk ook de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Anderen stellen echter dat de wet de deur opent voor misbruik en corruptie. Patnaik vindt dat mogelijk misbruik echter geen excuus mag zijn om de wet tegen te houden. Patnaik vindt het jammer dat het minimumloon centraal is vastgelegd op 60 roepies. Hij had liever gezien dat iedere deelstaat zelf een bedrag kon vastleggen. Deelstaten, die meer inkomsten genereren, zoals het zuidelijke Kerala, kunnen nu al een minimuminkomen garanderen dat bijna twee keer zo hoog is.

Critici vinden ook dat 60 roepies per dag voor 100 dagen per jaar nog steeds maar een gemiddeld inkomen van 500 roepies of nog geen 10 euro per maand oplevert. Volgens de Wereldbank leeft momenteel meer dan dertig procent van de Indiërs met een inkomen onder een dollar per dag.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home