Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, September 04, 2005

Peking smogcentrum van de wereld


De grootste concentratie aan stikstofdioxide (NO2) van de wereld hangt boven Peking en Noord-Oost China. Dat blijkt uit beelden van het European Space Agency (ESA).

De aanwezigheid van het smoggas, afkomstig van bedrijven, energiecentrales en uitlaten, is volgens de ESA het voorbije decennium boven China verdubbeld. "Dat heeft volgens de ruimtevaartorganisatie vooral te maken met een spectaculaire economische groei," meldt het persbureau AFP. "Voorspeld wordt dat deze niveau's nog zullen blijven toenemen."

De ESA voegde er aan toe dat de NO2-concentraties boven industriële delen van de Verenigde Staten en Oost-Europa gelijk zijn gebleven. Blootstelling aan grote concentraties stikstofdioxide kan leiden tot longaandoelingen en ademhalingsproblemen. Bovendien is het gas één van de belangrijkrijkste bestanddelen van smog, de vervuiling van de laagste luchtlagen door een interactie tussen het zonnelicht en de verontreiniging door het verkeer.

De gegevens werden verzameld door de ESA-satelliet Envisat in het kader van het Dragon-progrmma, een gezamenlijk project van Europese en Chinese wetenschappers. "Daarbij bleek dat de Chinese NO2-concentraties variëren naargelang het seizoen," benadrukte John Burrows, milieufysicus van de universiteit van Bremen. "Het hoogste niveau wordt in de winter bereikt."

Die verschillen worden veroorzaakt door een combinatie van weersomstandigheden en uitstootpatronen. "Zo wordt tijdens de winter meer brandstof verbruikt voor verwarming," aldus Burrows. "Bovendien blijft de stikstofdioxide tijdens een minder zonnige periode van het jaar langer in de atmosfeer hangen. In plaats van na enkele uren, verdwijnt die dan pas dikwijls na een dag."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home