Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 03, 2005

Chinese taxichauffeurs leren voorzichtig zijn


Tijdens de Olympische Spelen van 2008 zullen de taxichauffeurs in Peking beleefd en voorzichtig zijn. Dat wordt de taxivoerders nu al met speciale cursussen ingelepeld. Een perfecte service moet immers het kenmerk van het Chinese gastland van de volgende Olympiade worden.

"Een taxirit in Peking zit gewoonlijk vol met maneuvers op uit de autosport, angstaanjagende rijstrookveranderingen en onophoudelijke scheldpartijen met fietsers," schrijft Amelia Newcomb in The Christian Science Monitor. "Om dergelijke toestanden te vermijden krijgen de taxichauffeurs nu al doorgedreven trainingen in de rijschool."

Service staat volgens Newcomb bij de organisatoren van de Olympische Spelen in Peking hoog in het vandaal. "Dat mag niet stoppen bij enkele vriendelijke jonge dames met een voorgeprogrammeerde aan de ingang van hotels, zoals we vandaag veelal zien," schreef de krant China Daily.

"In 2008 zullen er geen conflicten ontstaan tussen de taxichauffeur en zijn passagiers," vertelde Wong Yongxin, directeur van het Training Center of the Beijing Beiqi Group Taxi Company. Maar Newcomb voegt er aan toe dat de heropvoeding van de Chinese taxichauffeur wel eens een even zware opdracht zou kunnen zijn als de bouw van de Chines Muur.

Tijdens de voorbije vijf jaar is het aantal taxi's in Peking verdubbeld. Bovendien is het vinden van een bestemming in de stad ook voor de taxichauffeur volgens Newcomb geen alledaagse opdracht. "Door een gigantische facelift verandert Peking elke dag van gezicht," stelt ze. "Slechts de helft van de taxichauffeurs haalt bij zijn eerste examen een voldoende en dat heeft heel dikwijls te maken met de test geografie."

In Peking worden volgens Wong elk jaar 10.000 tot 15.000 taxi-chauffeurs vervangen. "Maar zijn taxischool heeft geen tekort aan recruten," zegt Newcomb. "Het betekent voor hen dikwijls het starten van een nieuw leven en het vergaren van een extra inkomen, maar ook een kennismaking met buitenlanders en hun cultuur."

De nieuwe opleiding duurt vijf weken en kost 162 dollar. Daarbij worden cursussen gegeven in geografie, sociale omgang en Engels.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home