Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 02, 2005

Burnout treft vooral twintigers


Het zijn vooral twintigers die een groot risico lopen op een burnout, veel meer dan late dertigers en veertigers. Uit een studie van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dan ook dat burnout onder jongeren een onderschat probleem vormt.

Dikwijls wordt een burnout van twintigers bestempeld als aanstellerij, maar dat is volgens de Nederlandse psychotherapeute Carien Karsten niet terecht. "'Twintigers kennen hun eigen grenzen nog niet en missen de moed om nee te zeggen tegen hun baas," vertelde ze aan het Algemeen Dagblad. "Hoe meer verantwoordelijkheid, hoe hoger de kans op een burnout."

Roelf van der Kooij van de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW meende echter dat er meer factoren een rol spelen. "Jongeren willen zoveel," stelde hij. "Ze willen sporten, uitgaan, studeren en werken. Dat allemaal in 24 uur. Problemen uiten zich op het werk omdat de werknemer zich ziek meldt, maar dat wil nog niet zeggen dat daar ook de oorzaak ligt."

Karsten geeft toe dat jongeren de lat hoog leggen voor zichzelf. "Afgestudeerde twintigers hebben een bloeiend sociaal leven dat ze in stand willen houden als ze eenmaal een baan hebben," merkte ze op. "Je zegt op een feestje toch niet dat je vroeg naar bed gaat omdat je morgen weer moet werken?'

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home