Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 02, 2005

Economie in de media


De orderontvangst in de Nederlandse scheepsbouwsector is in het eerste half jaar flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft directeur R. Schouten van de Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSI) in Zoetermeer donderdag gezegd. In de eerste zes maanden van dit jaar ontvingen de ongeveer honderd Nederlandse scheepsbouwers voor 800 miljoen euro aan orders. Voor dat bedrag moeten 85 schepen worden gebouwd. In 2004 werden in de eerste zes maanden voor 500 miljoen euro aan orders binnengehaald. Het ging om zestig schepen. De groei komt volgens Schouten vooral doordat het Nederlandse ministerie van Economische Zaken sinds kort meehelpt bij de financiering van schepen. Ook de toenemende wereldhandel maakt de vraag naar vrachtschepen groter.

Na een aantal vertragingen komt de snelste en duurste productiewagen van de wereld op de markt. Vanaf eind september is de Bugatti EB Veyron 16.4 te koop. Bugatti is een dochter van Volkswagen. Dit concern kondigde in 2000 de terugkeer van het roemruchte automerk aan. Het was de bedoeling dat de auto vanaf begin 2004 te koop zou zijn, maar dat is niet gelukt. Wie ongeveer 1 miljoen euro neertelt, krijgt een bolide met een topsnelheid van 407 kilometer per uur. De auto heeft een motor met zestien cilinders, goed voor een vermogen van 1001 pk. De acceleratie van 0 tot 300 kilometer per uur vergt ongeveer 14 seconden. Volkswagen heeft Molsheim als productieplaats gekozen omdat daar vroeger de Bugatti's ook het levenslicht zagen. Van 1910 tot 1940 werden er ongeveer 8.000 gemaakt. Van het nieuwe exemplaar worden er niet meer dan driehonderd gemaakt. Er zijn al dertig klanten die de verplichte aanbetaling van 300.000 euro hebben gedaan, maar het aantal geïnteresseerden is veel groter. Gezien de hoge ontwikkelingskosten zal de Veyron nooit winst opleveren.

In Frankfurt is deze maand de ' Moovie' te zien, een futuristische stadsauto. De bolide van Peugeot is één van de blikvangers op de IAA (Internationalen Automobil-Ausstellung) die van 15 tot en met 25 september in Frankfurt wordt gehouden. De Moovie, die tot tot winnaar is uitgeroepen van de derde Peugeot Ontwerp Competie. De auto heeft slechts twee wielen, al hebben die wel ongewoon grote afmetingen. Volgens de Portugese ontwerper André Costa is het rijden met zulke enorme wielen, die door holle velgen worden omgeven, buitengewoon energiezuinig en dus milieuvriendelijk. Ook is de wagen, die aan twee personen plaats biedt, bijzonder wendbaar. Dat komt onder meer door de twee kleine bollen die aan de voorzijde als ondersteuning dienen. Daarmee kan de auto makkelijk en zeer scherp draaien, een uitkomst bij het parkeren in drukke stadsstraten. Andere innovaties betreffen de dragende stoelen en de portieren die over de wielkappen vallen.

De Turkse luchtvaartmaatschappij Onur Air heeft donderdag weer problemen gehad met een toestel. De luchtvaartautoriteiten op het vliegveld in Zürich (Zwitserland) ontdekten een mankement aan een Airbus 300 tijdens een routinecontrole. Daarop werd een vliegverbod opgelegd. Volgens Onur Air kampte het toestel met een probleem aan een onderdeel van het hydraulisch systeem van de remmen. Volgens de luchtvaartmaatschappij zijn de passagiers van de Airbus geen moment in gevaar geweest. De passagiers liepen een vertraging op van negen uur. Ondertussen werd het probleem verholpen door een gecertificeerd bedrijf. Om 20 uur werd het vliegverbod weer opgeheven door de Zwitserse autoriteiten. Het probleemtoestel is naar Istanbul gevlogen, waar een extra controle is uitgevoerd. In mei legden de Nederlandse luchtvaartautoriteiten het bedrijf twee weken lang een vliegverbod op. Ook in Frankrijk en Duitsland was Onur Air enige tijd niet meer welkom wegens mankementen aan zijn vliegtuigen.

Het Openbaar Ministerie in Stuttgart is donderdag een onderzoek begonnen naar handel met voorkennis in aandelen DaimlerChrysler. De illegale handel zou zijn gebeurd kort voor de bekendmaking dat topman Jürgen Schrempp ging aftreden. Bij die bekendmaking op 28 juli schoot het aandeel van het concern met meer dan 10 procent omhoog. De woningen en kantoren van twee medewerkers van DiamlerChrysler zijn ondertussen doorzocht. Volgens het Duitse zakenblad Wirtschaftswoche gaat het om de woningen van bestuurslid Rüdiger Grube en communicatie-topman Hartmut Schick. Daarnaast zijn ook de huizen en kantoren van twee personen buiten het Duits-Amerikaanse autoconcern bezocht door justitie. Bij de huiszoekingen zijn diverse documenten in beslag genomen. Men wil weten welke personen voor het aftreden van Schrempp in aandelen van het autoconcern hebben gehandeld. Ook is men op zoek naar alle personen bij DaimlerChrysler die vooraf op de hoogte waren van de plannen van Schrempp.

In het huis van een welgestelde familie in India is een schat gevonden met een waarde van rond 10 miljoen euro. De schat bestaat uit verschillende gouden kunstvoorwerpen, waaronder munten, een vaas en een theeset. De oudste stukken dateren uit de derde eeuw voor Christus. De eigenaresse van het huis is vorig jaar overleden en zou haar hele fortuin hebben nagelaten aan een vriend, wat voor de familie reden was het testament aan te vechten. Een belangrijk deel van haar bezittingen bleek verstopt te zijn in een geheime kamer achter een houten paneel in het huis, meldden de autoriteiten donderdag. Het is nog onduidelijk voor wie de schat is. Naast de familie en de erfgenaam kan de staat er ook aanspraak op maken. Indiaanse wetten maken het mogelijk dat de staat dergelijke antiquiteiten om hun historische waarde opeist.

Het wordt volgens de topman van de Nederlandse Spoorwegen, Aad Veenman, nog een hele klus om de hogesnelheidslijn in april 2007 in gebruik te kunnen nemen. Een halfjaar vertraging valt niet uit te sluiten, maar toch hoopt hij dat de treinen zoals gepland over 1,5 jaar gaan rijden. Onlangs is er rumoer ontstaan over de mogelijke vertraging van de opening van de snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Parijs. De NS beschuldigt verkeersminister Peijs ervan te laat met de juiste specificaties van het nieuwe beveiligingssysteem van de HSL-Zuid te zijn gekomen. Daardoor zouden de bestelde treinen niet op tijd klaar zijn. Veenman noemde het nieuwe, Europese systeem dat voor een veilige treinenloop moet zorgen een van de grootste bedreigingen voor een tijdige opening van de HSL-Zuid. De omvang van het project maakt de ontwikkeling van dit zogenoemde ERTMS moeizaam. Een slordige 25 landen zijn erbij betrokken. Het is volgens Veenman van essentieel belang dat het in heel Europa op dezelfde manier werkt. Anders rijdt de hogesnelheidstrein straks tot aan de Belgische grens en ontstaan daar problemen, aldus de bestuursvoorzitter.

Nederland heeft de Amerikaanse autoriteiten een dijkinspectieteam van Rijkswaterstaat aangeboden om te helpen bij het bestrijden van de wateroverlast in de regio rond New Orleans. De inspecteurs van Rijkswaterstaat hebben ervaring met dijkdoorbraken en grote wateroverlast, onder meer opgedaan in Stein in Zuid-Limburg. Het is nog niet duidelijk of de Amerikanen gebruik zullen maken van het aanbod. Ook Frankrijk en Duitsland hebben de Verenigde Staten donderdag humanitaire hulp aangeboden.

De American Chemical Society (ACS) heeft zondag in Washington de Belgische ingenieur Ludo Kennis gehuldigd met de titel 'Hero of Chemistry'.
De onderzoeksmedewerker van Johnson & Johnson Pharmaceutical Research and Development (J&JPRD) kreeg samen met zijn team een award voor zijn baanbrekende werk dat leidde tot een antipsychotisch geneesmiddel. Het programma 'Heroes of Chemistry' werd in 1996 opgestart door de ACS en huldigt industrieel scheikundigen en scheikundig ingenieurs die commercieel succesvolle producten op een milieuvriendelijke en efficiënte manier ontwikkelen om de levenskwaliteit te verbeteren. Het antipsychotische geneesmiddel (Risperdal) wordt standaard gebruikt bij de behandeling van psychosen zoals bipolaire stoornissen of bipolaire manie. Het middel geneest geen psychische ziekten, maar helpt om de symptomen te controleren, waardoor patiënten een normaal leven kunnen leiden. In België wordt het ook gebruikt bij de behandeling van acute en chronische schizofrenieachtige psychosen.

Indien alle lidstaten van de Europese Unie vrijwillig een verplichte solidariteitstaks voor vliegtuigpassagiers invoeren, zou die maatregel jaarlijks 2,7 miljard euro extra kunnen opleveren voor ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit een nota van de Europese Commissie die donderdag is voorgesteld. Op vraag van de ministers van Financiën berekende de Commissie de mogelijke impact van een extra taks op vliegtuigtickets op de fondsen voor ontwikkelingssamenwerking. Bij haar analyse ging de Commissie ervan uit dat de lidstaten niet verplicht kunnen worden om deel te nemen aan een dergelijke maatregel. Wel maakte ze een onderscheid tussen een verplichte of vrijwillige bijdrage van de passagiers.

De Europese Unie eist een deel van het geld terug dat zij aan Griekenland heeft betaald ter ondersteuning van de bouw van het nieuwe internationale vliegveld van Athene. Het besluit om 12,8 miljoen euro terug te eisen volgt op de ontdekking door Europese auditeurs dat de kosten van de bouw van de luchthaven zwaar zijn overschat. De EU is ook ontstemd over het feit dat de directie van het vliegveld weigert borden op te hangen en herinneringsplakkaten aan te brengen waarop melding wordt gemaakt van de Europese hulp bij de bouw van het complex, aldus de Europese Commissie in een verklaring. De EU heeft in totaal 250 miljoen euro bijgedragen aan de kosten voor de bouw van het nieuwe Atheense vliegveld. Het vliegveld werd kort voor de Olympische Spelen in de Griekse hoofdstad vorig jaar geopend.

De handelscommissaris van de Europese Unie, Peter Mandelson, heeft de regeringen van de lidstaten donderdag aangespoord een deel van de 75 miljoen Chinese kledingstukken vrij te geven die worden vastgehouden bij de EU-grenzen omdat de importquota voor Chinees textiel van dit jaar al zijn gehaald. Voor het besluit om de importquota voor Chinees textiel te verhogen is de goedkeuring nodig van een meerderheid van de EU-lidstaten. Mandelson sprak de afgelopen dagen met een aantal Europese regeringen. De onderhandelingen duren nog tot vandaag en Mandelson sprak de hoop uit dat er overeenstemming zal worden bereikt. China is volgens hem niet bereid om een deel van de quota van 2006 voor dit jaar te laten gelden. Volgens Dow Jones Newswires wordt overwogen om alle Chinese textielproducten die tot 10 juli zijn besteld en verstuurd de EU in te laten en ze niet te laten meetellen voor de quota. Een andere mogelijke oplossing is goederen die besteld zijn na 12 juli toe te laten en ze af te trekken van de quota die gelden voor volgend jaar.

Estland heeft alle voorbereidingen voor de invoering van de euro afgerond en kan de Europese eenheidsmunt op 1 januari 2007 in gebruik nemen. Dat heeft de Estlandse regering donderdag bekendgemaakt. De Esten mogen de euro en de Estlandse kroon vanaf 1 januari 2007 twee weken naast elkaar gebruiken. Daarna kunnen mensen hun overgebleven kronen tot eind juni kosteloos inwisselen bij de bank. Vanaf 1 juli kan de oude munt alleen nog bij de Centrale Bank ingeleverd worden. Estlandse winkels zijn vanaf 1 juli 2006 verplicht een jaar lang de prijzen van producten zowel in euro's als in kronen weer te geven. Estland moet waarschijnlijk wel zijn grondwet wijzigen voor de invoering van de euro. In de Estlandse grondwet staat namelijk dat alleen de Centrale Bank bevoegd is in Estland geld in omloop te brengen. Vanaf 1 januari 2007 heeft echter ook de Europese Monetaire Unie die bevoegdheid. Ook moet Estland nog een munterij vinden die de miljoenen euro's voor het land gaat slaan en drukken, omdat het daar zelf niet de faciliteiten voor heeft.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home