Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 31, 2005

Canadezen zijn miljardairs beu

De Canadezen beginnen het grondig beu te worden dat steeds meer miljardairs zich Canadese eilanden toeƫigenen. Daardoor worden de eilanden dikwijls ontoegankelijk voor de locale bevolking en wordt ook het leefmilieu bedreigd.

"De meeste eiland-bezitters negeren de bestaande wetten," benadrukte Bill Estabrooks, oppositieraadslid in de Canadese provincie Nova Scotia. "Ze beperken de openbare toegang tot de stranden en veranderen de eilanden in de privaat toevluchtsoord."

Estabrooks eist dan ook een snel ingrijpen van de overheid. "Anders dreigen we onze eilanden te verliezen," stelde hij. Volgens berichten in de media zouden Microsoft-topman Bill Gates, filmster Harrison Ford en verscheidene andere Hollywood-grootheden al een Canadees eiland gekocht hebben.

Estabrooks stelt dat de bebouwing van de eilanden met villa's, hotels, golfbanen en landingsplaatsen voor helicopters het milieu van de eilanden bedreigt en de biotoop van het wildbestand doet inkrimpen. "De bouwactiviteiten mogen door de overheid gecontroleerd worden, maar door de dikwijls afgelegen ligging van de eilanden is dat in praktijk gemakkelijk te omzeilen," stipt het persbureau AFP aan.

In totaal worden op het internet ruim honderd Canadese eilanden te koop of te huur aangeboden. Het 238 hectaren grote Kwaikans-eiland in het westen moet 2,5 miljoen euro kosten, terwijl voor het 404 hectaren tellende Port Mouton voor de zuidkust van Nova Scotia 8,8 miljoen euro moet kosten.

De kopers komen volgens makelaars vooral uit de Verenigde Staten en Duitsland, maar sinds kort steeds meer ook uit China. De recordprijs staat tot nu toe op 42 miljoen dollar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home