Laten China en Rusland dollar vallen?
Rusland en China denken eraan om in hun bilaterale handel de dollar te vervangen. Dat maakte de directeur van de Association of Russian Banks (ARB) bekend bij de opening van het Russisch-Chinese Bankforum.
"ARB-directeur Garegin Torsunyan stelde dat er verschillende manieren zijn om een directe valuta-uitwisseling en correcte wisselkoersen uit te werken met de Chinese partners," merkt het Russische persbureau Novosti op. "Een eerste stap in die richting werd al gerealiseerd toen Russische en Chinese banken de toelating kregen om wederzijds aanvaarde rekeningen te openen."
Maar Torsunyan merkte daarbij echter op dat het moeilijk is om een directe uitwisseling uit te werken, want de Russische munt is in het buitenland niet verhandelbaar. "Het gebruik van de dollar in de Russisch-Chinese handel is een gevolg van de Russische monetaire politiek," voegde hij daar aan toe.
Torsynyan voegde daar aan toe dat het jarenlange gebruik van de dollar in de handel met een buurland bepaald wordt door de monetaire en economische politiek van Rusland, terwijl men met de roebel volgens hem over een stabielere en ongewaarde nationale munt ter beschikking heeft. "De waarde van de Russische munt is veel hoger dan op dit ogenblik wordt gesteld," merkte hij op. "Vreemde landen waarderen onze munt op de basis van onze eigen evaluatie."
Die onderwaardering is volgens Torsynyan het gevolg van een minderwaardigheidscomplex en een gebrek aan zelfrespect op de economische markt. Op middellange termijn is er in Zuidoost-Aziƫ volgens hem nood aan een basismunt. "Het Euro-programma werd in de jaren zestig ontwikkeld om de uitbreiding van de dollar tegen te gaan," merkte hij op. "Het is dan ook logisch dat er een derde en vierde wereldmunt komen."
Torsynyan voegde er aan toe dat tot voor kort werd aangenomen dat die rol weggelegd was voor de Japanse yen, maar hij meende dat daaraan nu mag worden getwijfeld. Hij sloot niet uit dat yuan of een eenheidsmunt van China en Zuid-Korea gekozen zou worden als basismunt voor de handel in de regio.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home