Loonverschil doet werken
Een verschil in beloning kan voor bedrijven positief zijn. Uit een internationale studie is immers gebleken dat extra geld het personeel ook harder doet werken. Maar de onderzoekers wijzen erop dat de verschillen ook niet te groot mogen worden, want dan zouden hoge lonen net andersom beginnen te werken.
De studie 'Pay Inequalities and Economic Performance' benadrukt dat bij Britse, Spaanse en Ierse ondernemingen een groot verschil bestaat tussen de hoogste en laagste lonen. Maar het is volgens hen opvallend dat die ondernemingen ook beter presteren dan bedrijven in landen met een kleine verschillen tussen de lonen.
De uitkomst van de studie klopt met de economische theorie dat werknemers harder werken wanneer ze meer salaris krijgen. "Opvallend is echter dat voorbij een bepaald punt de motivatie niet meer verbetert," stellen de onderzoekers. "De economen constateren dat de bedrijfsprestaties zelfs teruglopen wanneer de beloningsverschillen te groot worden."
Het blijkt volgens de onderzoekers trouwens van belang hoe over het inkomen van de topman wordt onderhandeld. "Maar niet in elk land pakken de effecten hetzelfde uit," stippen ze aan. "In Groot-Brittannië is individuele onderhandeling in het
voordeel van de bestuurder, maar in België en Italië jagen collectieve onderhandelingen de topinkomens juist op."
Maatschappelijk maakt het loonverschil echter niet veel uit. "De beter presterende ondernemingen blijken niet meer werknemers in te huren," aldus de onderzoekers. "De werkgelegenheid is in de landen met grote inkomensverschillen niet
hoger dan die in landen met een gelijkmatiger beloningstructuur, zoals Denemarken, België en Italië."
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home